[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=719154#p719154:1ainc1hz je napisao(la):
Kartograf » 20 Mar 2020 04:32 pm[/url]":1ainc1hz]Vezano za grejanje, jel neka teška muka zavrnuti ventil na radijatoru ako vam je vruće?
A vezano za ekonomiju, mi još nismo svesni katastrofe koja nam se sprema. Raiffeisen banka u Hrvatskoj daje procene o rastu BDPa, početkom godine ona je iznosila oko +2,2% za 2020 u Hrvatskoj. 12.03. procena je revidirana na +0,7%, a 17.03, dakle samo 4 dana kasnije na -4,8%... 5 procenata u minus za pet dana. Njihova ekonomija jeste izložena zbog turizma (11% doprinosi BDPu), ali ko zna koliko će ovo da traje...
Kod nas će biti slično, privatni sektor koji je kičma male privrede će gotovo nestati, neće tu pomoći ni neke spektakularne mere vlade jer mala privreda živi od prometa mesec za mesec, puno njih nema gotovo nikakve zalihe novca za pregurati teške dane. Javni sektor + penzioneri (čitaj: glasačka mašinerija) će biti zaštićen neko vreme, ali priliv budžetu će se rapidno smanjivati a mogućnosti zaduživanja će biti manje, pa će se ekonomija izravnati na nekom puno nižem nivou. Nezaposlenost će u onom delu ekonomije koja najviše puni budžet neminovno rasti, a sa tim će i potrošnja padati.
Govorio sam ranije da će nas ova situacija vratiti u kameno doba, to mislim i sada. Ne doslovno, naravno, ali će mnogo ljudi teško stradati... zapravo već stradaju, hoteli, ugostitelji generalno, otkazi...
Jedino nam ostaje da se nadamo da ovo zaista neće trajati dugo. Oporavak bi trebalo da bude relativno brz, samo kad jednom krene.