Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=719154#p719154:1ainc1hz je napisao(la):
Kartograf » 20 Mar 2020 04:32 pm[/url]":1ainc1hz]Vezano za grejanje, jel neka teška muka zavrnuti ventil na radijatoru ako vam je vruće?

A vezano za ekonomiju, mi još nismo svesni katastrofe koja nam se sprema. Raiffeisen banka u Hrvatskoj daje procene o rastu BDPa, početkom godine ona je iznosila oko +2,2% za 2020 u Hrvatskoj. 12.03. procena je revidirana na +0,7%, a 17.03, dakle samo 4 dana kasnije na -4,8%... 5 procenata u minus za pet dana. Njihova ekonomija jeste izložena zbog turizma (11% doprinosi BDPu), ali ko zna koliko će ovo da traje...

Kod nas će biti slično, privatni sektor koji je kičma male privrede će gotovo nestati, neće tu pomoći ni neke spektakularne mere vlade jer mala privreda živi od prometa mesec za mesec, puno njih nema gotovo nikakve zalihe novca za pregurati teške dane. Javni sektor + penzioneri (čitaj: glasačka mašinerija) će biti zaštićen neko vreme, ali priliv budžetu će se rapidno smanjivati a mogućnosti zaduživanja će biti manje, pa će se ekonomija izravnati na nekom puno nižem nivou. Nezaposlenost će u onom delu ekonomije koja najviše puni budžet neminovno rasti, a sa tim će i potrošnja padati.

Govorio sam ranije da će nas ova situacija vratiti u kameno doba, to mislim i sada. Ne doslovno, naravno, ali će mnogo ljudi teško stradati... zapravo već stradaju, hoteli, ugostitelji generalno, otkazi...

Jedino nam ostaje da se nadamo da ovo zaista neće trajati dugo. Oporavak bi trebalo da bude relativno brz, samo kad jednom krene.
Тачно тако. Током рата 1999. изгубили смо трећину БДП-а, а ако се хитно, на нивоу Европе не уведу мере које ће омогућити колико-толико нормално одвијање живота уз контролу епидемије, мислим да су и такви губици реални.

Паралеле са Кином не важе, људи не укључују мозак: Кина је изоловала једну своју покрајину, не целу земљу, европске земље стају, целе! Ту нема живота, нема економије, а кад нема економије - неће бити ни лечења. Или неко мисли да би сви ти стари људи у Италији дочекали своју старост и угроженост од коронавируса да је Италија економски на нивоу из времена кад је настао роман "Смрт у Венецији"?

Озбиљно време, а много медиокритета на власти. И много страха. Комбинација за потоп, библијских размера.

(Гледајте Кореју, коњине београдско-римско-берлинско-бриселске! Наредите ношење маски и обезбедите их свима, већ једном!)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=719154#p719154:3j4wtovn je napisao(la):
Kartograf » 20 Mar 2020 04:32 pm[/url]":3j4wtovn]Vezano za grejanje, jel neka teška muka zavrnuti ventil na radijatoru ako vam je vruće?

Tacno. Na kraju krajeva ako se nekome ne svidja usluga grejanja moze da je iskljuci i da predje na etazno ili na sta god vec hoce.

A vezano za ekonomiju, mi još nismo svesni katastrofe koja nam se sprema. Raiffeisen banka u Hrvatskoj daje procene o rastu BDPa, početkom godine ona je iznosila oko +2,2% za 2020 u Hrvatskoj. 12.03. procena je revidirana na +0,7%, a 17.03, dakle samo 4 dana kasnije na -4,8%... 5 procenata u minus za pet dana. Njihova ekonomija jeste izložena zbog turizma (11% doprinosi BDPu), ali ko zna koliko će ovo da traje...

Mozda ce biti katastrofa a mozda i nece bas toliko. Zavisi sta definises pod katastrofu. Definitivno manje od Italije ili Kine pa cak bi rekao i od delova u USA. Tipa Florida. Iskreno ja mislim da ga je Florida totalno ugasila. Verovatno ce morati bankrot da proglase.
Govorio sam ranije da će nas ova situacija vratiti u kameno doba, to mislim i sada. Ne doslovno, naravno, ali će mnogo ljudi teško stradati... zapravo već stradaju, hoteli, ugostitelji generalno, otkazi...
Jedino nam ostaje da se nadamo da ovo zaista neće trajati dugo. Oporavak bi trebalo da bude relativno brz, samo kad jednom krene.
Sve zavisi koliko ce ovo da traje da li je 2 godine ili jos mesec dana. To ce imati najvise uticaja.

Ono sto jos treba imati u vidu jeste da ECB i FED stampaju Eure i USD kao nikad ranije sto dovodi do toga da dinar jaca i nece biti tolikog pritiska na ekonomiju. Naravno bice upravo sto si rekao. Turizam kriza.

Posle svake velike katastrofe u ljudskoj istoriji, uvek nasledi period oporavka praćen optimizmom i ''nadmašivanjem'' stanja koje je bilo do početka katastrofe. To je ono što meni budi nadu i optimizam u svemu ovome.

ALI... da bi se svet dobrano oporavio od svega ovoga, potrebno je da se zaista ljudima ponovo usadi optimizam u glavu. A sa dosadašnjim poretkom deljenja na ekstreme, srozavanja kulture i medijske mašinerije koja ljudima od Aljaske do Australije puni glave paranojom, pesimizmom i izopačenim vrednostima... to neće da može.

Voleo bih da više ljudi nakon ovoga prestane da hrani medijsku lešinar-mašineriju koja zarađuje od prodaje negativnosti i brige i da čovečanstvo napokon opet dobije svoje, da se tako izrazim - rane 2000te, period opšted optimizma i poleta napred. A moguće je. Nije neostvarivo. Ali mora da se zaustavi ova mašinerija koja nas truje negativizmom i agresijom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=719140#p719140:36pwrhgs je napisao(la):
JohnnyLee » 20 Mar 2020 03:30 pm[/url]":36pwrhgs]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=719109#p719109:36pwrhgs je napisao(la):
spatiotecte » 20 Мар 2020, 13:17[/url]":36pwrhgs]Hajde malo da razrešumo slikovito neke dileme oko mera zastite time sto se teraju ljudi da budu sto više kuci odredjenim merama poput totalne izolacije starijih od 65% i policijskog časa.

730d85749634191adaf8466f6d94fa11.jpg

Na slikama vidite koliko se smanjuje broj zaraženih kad se sprečavaju kontakti medju ljudima.

Kao što mozete videti, razlike uopste nisu male, jer sto manje kontakata to manje obolelih.

Idealno bi bilo da svi budu kući tada virus ne bi više mogao da se širi ali znamo da je to teško izvodljivo.

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

иако је договорено да се слика шири даље, макар наведи Стеву као аутора :)

Nisam znao da je steva, nisam ovo preuzeo sa Beobuilda

Danas čitam da je predstavnik kineskog Crvenog krsta koji je došao u pomoć u Milanu neprijatno iznanedjen kako se Italijani neodgovorno ponašaju, kako su ulice pune ljudi i slično.

Kod nas nije mnogo bolja situacija. Igralište puno dece (izbrojao sam ih 30), igraju se kao da je normalna situacija. Roditelji sede ili stoje na manje od metar razdaljine...

Nove mere Vlade. Zatvaranje kafića i tržnih centara. Apsolutno podržavam, ne znam zašto nije uvedeno pre nedelju dana.

- Prva žrtva u Srbiji - čovek iz Kikinde 1961.godište

- Od sutra veče u 20h ukida se potpuno javni i gradski prevoz

- Od nedelje veče u 20h zatvaraju se restorani, kafići, diskoteke i tržni centri

Od sutra u 20h, sa radom prestaje gradski prevoz do daljneg, kao i već pomenuti kafići i TC, upravo javili na konferenciji. Još samo da se policijski čas produži.

Što se tiče ovog što je pomenuo Astrodule, ovih dana viđam više nego inače ljude kako se šetaju sa kučićima. Isto tako dosta dece viđam da sede na klupama i stolovioma u parkovima ili ispred zgrada, u grupama i do desetak, pored toga što su kafići puni njih. Danas sam imao priliku da vidim penzionera u Maxiju kako kupuje najnormalnije, bez rukavica i maski, a i određeni broj njih se najnormalnije šeta gradom, kao da se ništa ne dešava.

Inače, imamo i prvu žrtvu, nisam zapamtio mesto, samo znam da je u Vojvodini. Bio je u kontaktu sa zaraženim koji je došao iz Italije, a koji se takođe bori za život, jer je u kritičnom stanju.

Što se tiče zatvaranja kafića i restorana, sve mi se čini da je glavni problem što SNS ,,elita" drži mnogo takvih objekata, pogotovu onih najpoznatijih, pa nisu hteli da im prave veću štetu...ali evo premijerka kaže da će država morati kasnije da im nadoknadi sve, jer će biti mnogo tužbi za izgubljenu dobit...xaxa

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=719191#p719191:1cgffa0o je napisao(la):
Vox91 » 20 Mar 2020, 19:04[/url]":1cgffa0o]Što se tiče zatvaranja kafića i restorana, sve mi se čini da je glavni problem što SNS ,,elita" drži mnogo takvih objekata, pogotovu onih najpoznatijih, pa nisu hteli da im prave veću štetu...ali evo premijerka kaže da će država morati kasnije da im nadoknadi sve, jer će biti mnogo tužbi za izgubljenu dobit...xaxa

"Od nedelje u 20h zatvaraju se restorani, kafići i tržni centri. Kada sve bude iza nas, ući ćemo i u tu borbu sa velikim brojem njih da ne plaćamo kazne i ne pokrivamo izgubljenu dobit, kazala je."

Подржавам све предузете мере. Оно што ми смета јесте то што нису уведене бар недељу дана раније, што се озбиљност ситуације испрва прећуткивала итд. али то је ипак прича којом се треба бавити тек након превазилажења кризе.

Ми не располажемо ресурсима једне Кине, па ни Италије, чији здравствени систем, ако не и само друштво, су пред колапсом. Зато је од животног значаја да сви поступамо разумно, да усвајамо препоруке надлежних, и да будемо солидарни, како би ресурси који су нам расположиви били довољни.

Такође, искрено се надам да ће нам ова ситуација послужити као лекција. Ако нас Бомбардовање није научило томе да сви у кући треба да имамо малу залиху неких основних животних потрепштина, "за не дај боже", нека нас томе научи ово ново искуство. Сада није време за прављење таквих залиха, али када све ово прође, свима који су у стању саветујем да паметније дочекају будуће кризе.

Scena za par dana, kad stignu eksperti iz Kine:

Vučić: Ok, koji je prvi korak?
Kinezi: Stavi celu Srbiju u kućni pritvor.
Vučić: Okkk... i koji je drugi korak?
Kinezi: Pa ništa. Čekaš. I hapsiš svakoga ko poželi da izađe.
Vučić: I šta, to je to?
Kinezi: Pa to je to...
Vučić: Pa to je malo radikalno, čak i za mene.
Kinezi: Hej, pa znaš kako ide ona zapadnjačke poslovica, moraš nekad da razbiješ neku glavu da napraviš ekonomski napredak...

Mislim da ne bi bilo lose da se na glavnim stranicama internet portala (blic, danas, b92...) uvede statistika sa grafikom za Srbiju i svet. Mozda bi tako vise ljudi ozbiljno shvatilo situaciju. Na mnogim stranim portalima toga ima. Kod nas sta god da otvoris vidis Njega ili Nju.

Па, није то - то. Мере које су Кинези предузели су далеко сложене, и засноване на принципу строге дисциплине, компартментализације и употребе свих расположивих људских и материјалих ресурса.

То је тешко примењиво у пракси, ван источне Азије, и сами Кинези су тога свесни. Њихови званичници и стручњаци су више пута поновили да мере које су они преузели нису нужно одговарајуће и за друге, али многи појединачни аспекти њиховог приступа јесу.

Уопште узевши, мере које су предузете у Србији су добре, а наш народ се - уз дужно поштовање - показао као далеко дисциплинованији од Италијана, па и Шпанаца и Француза.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=719199#p719199:3twaos53 je napisao(la):
marone » Pet Mar 20, 2020 7:25 pm[/url]":3twaos53]Kod nas sta god da otvoris vidis Njega ili Nju.
Hahahaha vala baš! :lol:

Radije ću da slušam 10 različitih Konovih intervjua pa makar se preklapalo 70% iskazanog nego jednu konferenciju ovo dvoje narcisoidnih stvorenja.
Уопште узевши, мере које су предузете у Србији су добре, а наш народ се - уз дужно поштовање - показао као далеко дисциплинованији од Италијана, па и Шпанаца и Француза.
Apsolutno.
Da li može još bolje - naravno da može.
Ali je i ovo itekako dobro. I nema nikakvog razloga da političari i mediji histerišu okolo i samo ističu loše stvari a izostavljaju napredak i disciplinu ostalih.

Evo i predsednca Vlade kuka kao nismo odgovorni. Dobro jutro Kolumbo. Nema ništa od apela, mora neko da zavodi red.

Ali ne sa puškama da se paradira kroz Knez, već da se prošetaju vojnici, poicajci i milicajci malo van glavnih ulica, da obilaze parkove jer tereni za basket su nikad puniji, deca se igraju normalno, roditelji pričaju međusobno na malom odstojanju.

Svestan sam ja da je to veliki šok za Balkance i Južnjake (Italija, Španija), ali ne može ovako.

Social distancing je izraz koji je najbitniji trenutno i to mnogi ne razumeju.

Nije mi jasno kako mnogi roditelji ne vide i ne umeju da objasne deci sledeće :

1. Ako igrate basket vas šestorica, možda je jedan zaražen, ali nema simptome i zaraziće i ostalu petoricu.
2. Ta petorica će doći kući i zaraziće celu porodicu, a možda i baku i deku ako žive zajedno sa njima.
3. Baka i deka će umreti zbog toga.

Ali ne vredi. U Italiji prevoz i dalje radi, ulice pune ljudi...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=719203#p719203:33ucge8e je napisao(la):
Bender Rodriguez » 21 Мар 2020 03:30[/url]":33ucge8e]
Apsolutno.
Da li može još bolje - naravno da može.
Ali je i ovo itekako dobro. I nema nikakvog razloga da političari i mediji histerišu okolo i samo ističu loše stvari a izostavljaju napredak i disciplinu ostalih.
Увек може боље - и нека буде боље!

"Наши" медији су пошаст и у најбоља времена, а на политиче тек не вреди трошити речи.

Узгред, пријатно ме је изненадило како се Република Српска носи са овом ситуацијом. Од самог почетка су изгледали далеко организованије и спремније него ми овде. Квалитет информација које добијам преко РТРС-а је једнао добар, или бољи, приступ званичника је транспарентнији, а нема ни кукумакања које је колега изнад поменуо.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=719193#p719193:nz74sgy2 je napisao(la):
dr strangelove » Pet Mar 20, 2020 8:07 pm[/url]":nz74sgy2]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=719191#p719191:nz74sgy2 je napisao(la):
Vox91 » 20 Mar 2020, 19:04[/url]":nz74sgy2]Što se tiče zatvaranja kafića i restorana, sve mi se čini da je glavni problem što SNS ,,elita" drži mnogo takvih objekata, pogotovu onih najpoznatijih, pa nisu hteli da im prave veću štetu...ali evo premijerka kaže da će država morati kasnije da im nadoknadi sve, jer će biti mnogo tužbi za izgubljenu dobit...xaxa

"Od nedelje u 20h zatvaraju se restorani, kafići i tržni centri. Kada sve bude iza nas, ući ćemo i u tu borbu sa velikim brojem njih da ne plaćamo kazne i ne pokrivamo izgubljenu dobit, kazala je."
Pa to upravo znači da će da plaćaju svima njima.. i još će da kažu eto, morali smo, nezavisno sudstvo je donelo takve presude..

Iako je ovih par tačaka statistički nedovoljno za pouzdaniji zaključak, izgleda kao da ulazimo u zonu eksponencijalnog rasta (tj dominacije lokalnog širenja virusa). Alternativno objašnjenje bi bilo da nije tako, već da je ovaj porast posledica zaraza koje su doneli gastarbajteri masovnim dolaskim u Srbiju. Videćemo.

Tok epidemije CoViD-19 na dan 2020.03.20.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=719205#p719205:hlgqwj1j je napisao(la):
astrodule » 21 Мар 2020 03:30[/url]":hlgqwj1j]Evo i predsednca Vlade kuka kao nismo odgovorni. Dobro jutro Kolumbo. Nema ništa od apela, mora neko da zavodi red.

Ali ne sa puškama da se paradira kroz Knez, već da se prošetaju vojnici, poicajci i milicajci malo van glavnih ulica, da obilaze parkove jer tereni za basket su nikad puniji, deca se igraju normalno, roditelji pričaju međusobno na malom odstojanju.
Стоји да је потребно веће видљиво присуство чувара јавног реда и мира, али не бих се сложио да нема ништа од апела. Видна је промена у понашању појединаца.

Svestan sam ja da je to veliki šok za Balkance i Južnjake (Italija, Španija), ali ne može ovako.
Пустимо ту причу о Балканцима. Балканци су ову пошаст дочекали далеко спремнији од Француза, Британаца, Немаца и сличних. Чак се и наше вођство - а Бог зна, ја их критикујем више него већина - показало као способније и одлучније, и поред свег кукумакања и пренемагања, од колега у поменутим севернијим земљама.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=719208#p719208:hlgqwj1j je napisao(la):
Zuma » 21 Мар 2020 03:42[/url]":hlgqwj1j]Iako je ovih par tačaka statistički nedovoljno za pouzdaniji zaključak, izgleda kao da ulazimo u zonu eksponencijalnog rasta (tj dominacije lokalnog širenja virusa). Alternativno objašnjenje bi bilo da nije tako, već da je ovaj porast posledica zaraza koje su doneli gastarbajteri masovnim dolaskim u Srbiju.
Тешко је било шта видети у одсуству неких основних, неидентификујућих података о пореклу заражених. Нажалост, Туфница је испрва прогласио и само место пребивалишта заражених "личним податком". Касније су мало кориговали тај приступ, али подаци остају релативно оскудни.

Тешко је поверовати да бар неко од оних 1.600+ непослушних, од укупно 70.000+ повратника, није био заражен, али то сада и није важно. Ако се већина придржава правила, неразумна мањина нам не може нанети тако озбиљну штету.

Što ne mora ništa da znači.

Crna Gora je do pre par dana bila kobajagi jedina u Evropi bez zaraženih. A svi znamo da im se crno piše, samo sa zakašnjenjem.

Vrh