[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=724538#p724538:38so6mt1 je napisao(la):
Zuma » Pon Apr 06, 2020 5:31 am[/url]":38so6mt1]Treća nejasna stvar koja je spomenuta je pravo masovno testiranje, ili kako Kon kaže "testiranje u opštoj populaciji", ako sam dobro zapamtio termin. Pošto ili ne umeju ili ne žele da se o potencijalno osetljivim pitanjima izražavaju sasvim jasno, da prepričam kako sam ja razumeo tu logiku po onome što priča Dr Kon. Zabunu izazivaju donekle protivrečna objašnjanja gde se
ili kaže da se masovno testiranja radi tek posle epidemije, da bi se razumeo procenat imunih (što je važno za sledeću sezonu)
ili da je ono nekorisno jer se tako ne može zastaviti epidemija, pa nešto znači samo epidemiolozima da bi pratili tok epidemije
ili se kaže da jeste korisno kad bi testirali sve, jer bi onda znali sve koji su zaraženi i mogli da ih sve izdvoje, ali da nemaju toliko testova da na slučajan način obuhvate iole značajniji procenat zaraženih bez simptoma, pa to nema smisla.
Ako pokušamo da iz ovoga izvučemo nešto zajedničko, ispada da bi masovno testiranje bilo veoma korisno kad bi se moglo izvesti na velikom procentu stanovništva, ali pošto to siromašnije zemlje ne mogu da urade, ne isplati se u toku epidemije trošiti testove na neracionalan način.
Naime, kad bi testirali veoma veliki broj slučajnih osoba, potrošili bi veoma mnogo testova zbog otkrivanja veoma malo zaraženih (pošto zaraženih bez jakih simptoma ne može biti iole veći procenat u opštoj populaciji), pa to nije efikasno. Em je skupo, em nam tako može nestati testova ako se epidemija naglo proširi, što je uvek moguće. Bolje je testirati manji broj onih gde je verovatnoća da test neće biti "uludo bačen" bitno veća.
Ukratko, ekonomija i nedovoljni resursi (mašine, laboranti, testovi, potrošni materijal). Bogati mogu, siromašni ne, ali to uplašenom narodu nije korisno jasno reći. A ionako, ako je algoritam za izbor kadidata za testiranje dovoljno dobar da zaista bira najsumnjivije, i ako se on postepeno proširuje, odnosno kriterijumi postaju manje oštri, to je dovoljno dobra alternativa za koju je međutim potrebno bitno manje testova.