Ok, ajde da probam da vidimo da pokrenemo diskusiju, verujem da će biti korisno. Reč je o stanu od 60m2 (56+4m2 terasa), u dvoiposobnoj strukturi. Šta mene brine jeste mala kuhinja i kako sve to uklopiti, recimo ponudom iz Ikeje, mada mislim da neću moći da nađem ovakve viseće elemente da se uklope levo i desno od kuhinjskog prozora, možda bi tu trebalo ipak kuhinja po meri?
Kuhinja - nešto je veća od 4m2, ali su plafoni u stanu 3 metra, pa bih mogao da viseće elemente iskoristim da budu što viši, što će podrazumevati hoklicu za najviše police. Pokušao sam da adaptiram sa onim što sam našao u biblioteci 3D modela, mahom Ikea kuhinjske viseće elemente, uz neke lične modifikacije i izmene za radne elemente. Inače je kuhinja originalno po planu zatvorena zidom ka dnevnoj sobi, ja sam je otvorio i postavio ovaj pult na dva nivoa i barske stolice.
Barski pult u dva nivoa, izgleda veoma zanimljivo i verujem da će biti praktično, pogotovo jer klasičnom trpezarijskom stolu nema mesta u dnevnoj, prosto jede prostor i štrči, ne može da se uklopi. Sudomašina - uspeo da je uglavim, ispomerao sam i izmenjao donje elemente, ima mesta za nju desno od šporeta, makar za onu manju širine 45cm, trebalo bi da je to dovoljno. Indukciona ploča - originalno sam planirao veliku sa četiri mesta, ali sam zamenio za manju od dva, tako da ostaje više prostora za radnu površinu. Sudopera - stavio sam manju, takođe zbog uštede prostora i više prostora na kuhinjskom pultu. Frižider/zamrzivač - planirao sam visoki sivi Samsungov neki, ali zamenio sam ga za ugradnu varijantu, ima manji deo za sveže namirnice, ali zato ima mesta da iznad bude mikrotalasna i da ne bude previsoko. Deo za kačenje kuhinjskog pribora, ne znam da li ovo ostaviti ili ne, lepo je ne tražiti kutlače, špatule, itd, po fiokama.
Dnevna soba sa ručavanjem - ubacio sam sofu sa lenjivcem Ikea Friheten, Besta polica za TV koja će biti plutajuća, iznad tv-a Kallax police za zid, klub sto Listerby. Ciljam ka svetlim tonovima mahom belo/sivo/braonkasto. Zanimaju me saveti šta biste dodali još u dnevnu, ili promenili od elemenata. Televizor, neki do 48 inča smatram da može da stane, mislim da lepo može da se uklopi ovde u tom ćošku, stavio sam ga na podesivi zglobni nosač tako da može da se postavi i pod uglom da svi sa sofe mogu lepo da vide.
Kupatilo i wc - ne znam koje će boje biti pločice, ovo je provizorno, tuš kabina i kada koje dolaze uz stan će najverovatnije biti bele boje, verovatno isti slučaj i sa lavaboom i konzolnom wc šoljom.
Spavaće sobe - razmišljam da za krevet to bude Malm u većoj, u manjoj još ne znam, za sad sam stavio krevet na sprat čisto onako, ali kad stan bude gotov deca će imati verovatno oko 3,5 i 1.5 godinu. Mada, nećemo živeti tu, stan je u Beogradu, a mi u inostranstvu, ali svejedno hoću da ga opremim da nam bude udobno kada posećujemo Srbiju, u međuvremenu ću ga verovatno izdavati stan na dan. Šta mi smeta u sobama generalno su izloženi noseći stubovi, seku ravan zid i ne mogu da ubacim neke šire ormare, a klizni plakari koliko vidim ne bi bili izvodljivi. Preporučili su mi Ikea Pax garderobere pa da u većoj spavaćoj stavim različite dubine, da prigrli taj izloženi noseći zid, da ide oko njega, unutra će se izgubiti taj deo prostora ali spolja će barem biti ravno. U manju sobu sam stavio Ikea Klepstadd ormar. Slobodno dajte sugestije.
Predsoblje/hodnik - Pinnig čiviluk i ciperanik Hemnes koga sam zaboravio da ubacim u osveženi model. Ceo prostor hodnika ima 7 kvadrata, nekako mi deluje neiskorišćeno za dva elementa samo. Mada, šta još može da ide u predsoblje, jel imate neku ideju da se iskoristi prostor u delu hodnika od manjeg kupatila ka dnevnoj? E da, po planu tu stoje još jedna vrata za dnevnu sobu, mislim da je to nepotrebno, verovatno ću reći arhitekti da taj zid sa vratima izbaci.
Originalno je bio ovako dizajniran, a na kraju posta vidite unapređen dizajn u desetak fotki. Otvorite te fotke iz atačmenta u novom prozoru, vidim da su ovako manje i ne može lepo da se vidi sve.
Drugačiji je raspored stvari, otvoren pomenuti zid u kuhinji, prozor u kuhinji je valjda sad pravilnih dimenzija, pre sam ga prevelikog ucrtao. Problem je što nemam tačne dimenzije prozora, išao sam otprilike u odnosu na rendere sa sajta investitora, dok sam dimenzije stana i zidova poprilično pogodio, poklapa mi se kvadratura prostorija u SketchUp-u u odnosu cifre iz plana. Na osnovu ovoga sam zapravio radio ceo model, a ignorišite da je kupatilo 11 kvadrata, obrnuli su cifre za prostorije 6 i 7.
Hteo bih malo da prodiskutujemo kako ovo stanče može da se optimalno opremi, budžet je onako srednji, odvojiće se verovatno oko 6000-6500 evra za opremanje. Samo kuhinja će verovatno da izađe oko 2500, Ikea nameštaj oko 2000 i 1000 da kažemo frižider i veš mašina. Mislim da nije preterano potrebno da se izdvoji neka osetno veća cifra od te, da kažemo 6500 evra za potpuno opremanje. Šta znam, možda i treba malo više od toga, šta kažete?