Šta je novo?

Državni put IB, deonica: Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica

Video sam taj članak, tu je već počeo da se žali da je usko uz Drinu. Mislim da bi do Zvornika moglo da se produži jer ima prostora, za dalje bi verovatno trebali tuneli i nije realno u skorije vreme. Ali bojim se da ni do Zvornika nema ništa u bliskoj budućnosti jer osim ovog pomena od pre skoro dve godine ne vidim da bilo ko spominje tu deonicu.

Lepo napreduje. Sta misliste kad pustaju 1. oktobar ili 31. oktobar ?

Juče prolazio i bacih pogled na par kamiona koji su odvozili materijal iskopa. Čini se da je neka crna stena, što bi trebalo da bude dobro jer je lakše za kopanje.

Juče prolazio i bacih pogled na par kamiona koji su odvozili materijal iskopa. Čini se da je neka crna stena, što bi trebalo da bude dobro jer je lakše za kopanje.
Ovo je super vest. Moglo bi da ubrza dosta kopanje, jel se zna da li kada se kopa tunel oni imaju instrumente kojima mogu da predvide strukturu stena na velikim dubinama? Ili je ovo iznenadjenje pa moze sve dosta da se ubrza?

Moglo bi da se desi da se banja ugasi, ako kojim slučajem ovi nalete na tu istu žilu vode. Šta god da su kopali po Fruškoj izašla je voda: majdan Srebro- Ledinačko jezero, rakovački majdan isto ističe voda, k i brane se od toga, kop Bešenovo opet jezero.

Sent from my T780H using Tapatalk

Baš na mestu gde si nacrtao vezu je na auto-putu planirana čeona naplatna rampa. Odmah posle čeone naplatne rampe kreće vijadukt. Tako da tu nema mesta. Inače meni je logičnije da je tu bila petlja za vezu sa Šapcem, nego na planiranom mestu. Pretpostavljam da je logika bila da, kad već idete autoputem do Šapca, pređete i budete impresionirani i novoizgrađenim mostom.
Juče baš gledao kada sam išao za NS, malo manje od 20 km od Šapca do petlje Hrtkovci. Ne zna se šta je gore, ići na ovu petlju ili se provlačiti kroz ceo grad do petlje kod mosta.

IMG_5063.jpeg
IMG_5062.jpeg
IMG_5061.jpeg
Sveze sa Anticevog instagrama.

Sinoć sam pogledao prilog o brzoj saobraćajnici Šabac Loznica u Nacionalnom dnevniku PinkTV. Kažu da će dogodine biti gotova saobraćajnica i da se intenzivno radi na nekih 35km od 55km - veći deo je vec gotov u Loznici. Takodje navode da će se do kraja septembra ove godine otvoriti Ru-Ša.

Ono što je meni zapalo za oko je to što su na autoputu Ruma-Šabac postavili znakove. Vidim da ce brza saobraćajnica imati oznaku M3, ali za autoput nisam siguran da li je A8 ili A6. Nažalost ne mogu da vratim snimak a fotografija je lošeg kvaliteta jer sam slikao TV.
Pogledajte prilog 170638

Možda kasnim malo ali tek sad sam ovo primetio...

A po kom pravilniku je A8 i M3 oznaka puta? Nigde to ne mogu da nađem... posebno me buni ovo sa M jer se odavno tako više ne obeležavaju putevi kod nas...

Možda kasnim malo ali tek sad sam ovo primetio...

A po kom pravilniku je A8 i M3 oznaka puta? Nigde to ne mogu da nađem... posebno me buni ovo sa M jer se odavno tako više ne obeležavaju putevi kod nas...

Nisam upućen u pravilnike, samo sam primetio tablu na kojoj piše A8 (ili A6, ili A3 - pa da bude krak već postojećeg A3 BG-ZG). M3 se odnosi na motoput/brzu saobraćajnicu do Loznice

EDIT:

Na ovom snimku na 2:00 ako malo bolje pogledate videćete da je ipak A8, kao što je @ilija nagovestio

Nisam upućen u pravilnike, samo sam primetio tablu na kojoj piše A8 (ili A6, ili A3 - pa da bude krak već postojećeg A3 BG-ZG). M3 se odnosi na motoput/brzu saobraćajnicu do Loznice

EDIT:

Na ovom snimku na 2:00 ako malo bolje pogledate videćete da je ipak A8, kao što je @ilija nagovestio

Da da, jasno mi je da je to faktičko stanje sa table... Nego se pitam da neko prosto nije stavio pogrešnu oznaku na tablu jer prema važećoj Uredbi o kategorizaciji puteva u Srbiji nikakvo M ne postoji... ne postoji ni A8...

Uredba:

M se koristilo u vreme SRFJ i neko vreme posle kod nas kao nasleđeno stanje dok se putevi nisu valjano kategorizovali na nivou Srbije (čuveni Auto-put bratstva i jedinstva je bio M1 npr. pa je to kod nas sada podeljeno na A1 i A3... Ibarska je bila M22 pa je sada samo 22) međutim novom uredbom te oznake su ukinute... pa sam sad u malom čudu :) Da li postoji neka nova uredba ili je ovo samo brljotina nekog ko je reciklirao neki SFRJ projekat... bilo bi lepo kad bi neko znao tačno šta je po sredi...

Inače apsolutno sam za to da moto-putevi dobiju zasebne oznake koje će ih odvojiti od ostalih "običnih" magistrala (puteva IB reda) i iz te perspektive M3 mi se sviđa i nadam se da je doneta neka nova uredba a ne da je samo brljotina...

Ko uspe da iskopa nek javi! :)

Poslednja izmena:
По мени је врло нелогично да је на истом правцу А8 па М3. Логичније би било да одређени правац има одређен број, па онда у зависности од тога која је категорија пута има слово испред - дакле А8 -> М8.

Притом има још нелогичности. Деоница код Мерошине је добила ознаку А4, који већ постоји (испаде наставак аутопута Цариброд - Ниш, иако то практично није), а није ни аутопут него некаква склепотина која нема ни две траке по смеру целом дужином. Могла би да се максимално категорише као мотопут по тренутној изведби, а они су је означили као аутопут.

Vrh