Šta je novo?

Državni put IB, deonica: Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica

Sada idu tim putem jeleni i fazani, baš sam bio pre neki dan u tom kraju.
Ali, postoji "državni put br.19" koji bi išao do Bačke Palanke, NS . . i dalje.

Pogledajte prilog 181861

inače, u početku sam i ja zagovarao da se prvo gradi autoput preko Šapca do RS, ali to nije zavisilo samo od nas već se pitala i R.Srpska. Oni su imali isto dve varijante, a dogovoreno je da bude preko Rače. Bio je neki problem i sa "Pavlovića mostom" zbog koncesije ili nešto sl., ne mogu sada da se setim.

Uglavnom odlučeno sa RS da se prvo gradi autoput "Kuzmin - Bijeljina" kao deonica autoputa koji ide od Banja Luke. Pitao se tu i Dodik što im najviše odgovara, a oni već imaju planove za pravac prema Srbiji, tj. BG i NS.
Treba dodati i brzu saobraćajnicu Novi Sad-Bačka Palanka čiji obrisi se vide kod Bačke Palanke i koja je započeta mnogo davno a nikad nije dovršena.
 
IMG_8334.png
Izgleda da su pri kraju trasiranja od tunela do kraja Iriga.
 
Mislim da to nije nikakvo trasiranje u pravom smislu reci. To je samo nasut put kuda idu kamionima do tunela i odvoze iskopan materijal na deponiju oznacenu crvenom strelicom.
Mislim da samo liju mostice na trasi a pravog trasiranja nema. Ovo je inace trasa planirane obilaznice od ranije koja se poklapa sa trasom novog puta.

1.jpg
 
Nije, nasut je put za kamione bio vec dugo, a sad je duplo siri, a i ovaj deo od samog tunela do Iriga, posle stubica, nije postojao uopste, a sad se vidi trasa. Tako da verovatno je trasiranje u toku. Ici cu za koji dan verovatno na lokaciju pa javljam kakva je situacija.
 
Verovatno su ovako uradili zbog bogatica.. na neki način da ga povežu na brzi put
Izgleda da je ovo srednje rešenje. Da bi prošao pored Bogatića bio bi skoro paralelan sa putem koji se gradi. Na prošlim izborima obećana je revitalizacija svih puteva u Mačvi.
 
Kad je ta deonica projektovana?
O autoputu Beograd Zrenjanin Novi Sad se prica godinama i nije jos ni pocela izgradnja a ovaj krak se pojavio ni otkud i vec je krnuo da se gradi.
 
Nije niotkud. O ovom putu se pričalo kada je potpisan ugovor za izgradnju cele deonice Ruma-Loznica.
 
Троугао Сремска Митровица - Бијељина - Шабац постаје саобраћајни центар Балканског полуострва. Аутопутева и мотопутева као у бајци. Притом сви као киша око Крагујевца. Прилази свим већим градовима (Шабац, Бијељина, Лозница, Богатић) осредњи до лоши.
 
Sasvim solidno Azeri ovo guraju. Baš sam sada gledao opet slike od 26.06.2020. koje sam slikao na gradilištu mosta preko Save. Tada su tek počeli sa prvim šipovima.
 
Za godinu dana. Daj Bože!

Mene ipak brine što ima nekoliko netrasiranih delova, što znači da eksproprijacija nije gotova.
 
put 2023 12.pngEvo konačno Sentinel/Copernicus snimka, posle skoro mesec dana oblačnih dana. Evidentan je napredak naročito na teritoriji Šapca, ostale su "rupe" u trasiranju samo na ovim delovima saobraćajnice - dok su na ostalim nepostojeće ili manje više neprimetne. Vidi se u Slepčeviću početak odvajanja za put Slepčević-Badovinci.
Fino ovo ide. Ako se završe pripremni radovi pre asfaltiranja do početka sledeće građevinske sezone, mislim da je realno da završe do kraja godine. Nisam još primetio istrasirana ukrštanja (osim ovog malo u Petlovači).

Da li će deo postojećeg zaobilaznog puta u Loznici postati integralni deo brze saobraćajnice?
 
S obzirom da nije predviđeno nijedno rešenje, koliko se da primetiti na ovim snimcima, ne bi trebalo da bude mnogo problema sa eksproprijacijom. Osim ako se ne dese neki šabački Pivići. Započet je veliki nadvožnjak preko pruge i puta u Štitaru koji je jedini veći objekat uz petlje. Tako da je sasvim izvesno da se sve završi do kraja godine.
 
Ipak nista od spajanja Fruskogorskog sa putem NS - ZR kod Kaca. Steta, bilo bi lakse svima da ta veza postoji, al ajd. Rece Vesic danas da je projekat izmenjen.

1702395323731.png
 
Koja je izmena? AP ZR-NS se spaja sa AP BG-NS-SU, bez pretvaranja u BP kod Kaca?
 
Vrh