Šta je novo?

Divlje deponije

Формира се нова дивља депонија у Браће Јерковић.
viber_slika_2022-04-09_21-13-14-697.jpg
viber_slika_2022-04-09_21-13-15-291.jpg
viber_slika_2022-04-09_21-14-53-886.jpg
 

Весић: Почело уклањање „дивље” депоније у Батајници, Град тражи строже казне


Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас локацију „дивље” депоније у Батајници коју су екипе „Градске чистоће” почеле да уклањају. Иако су пре неколико година у наставку Широког пута у овом земунском насељу постављене бетонске баријере и табла са знаком да је строго забрањено одлагање шута и другог отпада, несавесни грађани таблу су оштетили, а баријере разбили и уклонили. Због таквог понашања, оценио је Весић, ово је једна од највећих нелегалних депонија у Земуну.

– Ово је најбољи доказ како сами себи уништавамо животну средину и ружимо Београд. Наставићемо да чистимо „дивље” депоније, али то нема смисла ако не променимо законске прописе и овакво неодговорно понашање. Град Београд ће иницирати измену законских прописа, као што је и раније чинио, а овог пута циљ ће бити да се обавезно кажњавају прекршиоци много оштријим казнама, уз могућност одузимања камиона – истакао је Весић.

Весић је најавио да ће се на овој локацији поставити камере, те да је у плану да се отвори „рециклажно двориште” како би се отпад по прописима сортирао, одлагао и третирао. Заменик градоначелника је још једном упутио молбу суграђанима да не одлажу отпад на места где то није дозвољено јер тако „чувамо наш град”.

Директор „Градске чистоће” Марко Попадић прецизирао је да је ово предузеће у сарадњи с Градом Београдом од почетка године уклонило више од 20 оваквих депонија, те да ова конкретно има више од две и по хиљаде кубних метара отпада.

– Посао ће трајати петнаестак дана. Овде нас очекује изградња рециклажног центра, како би се отпад одвајао и потом прерађивао. У Земуну данас почињемо чишћење још једне „дивље” депоније – најавио је Попадић, подсећајући све да имамо једну планету коју морамо да чувамо, полазећи од свог места, свог града.

Председник општине Земун Гаврило Ковачевић навео је да се ова депонија прави више деценија јер неодговорни грађани из ове и суседних општина ту одлажу свакојак отпад и шут.

– У наредном периоду с градским структурама покушаћемо да решимо проблем још једне депоније, која се налази код „Батајничке петље”, како би се и та локација, на којој засигурно има десетак хиљада кубика отпада, култивисала и средила. Истовремено, Општина Земун у последњих годину дана интензивно уклања мање депоније – казао је Ковачевић и позвао грађане да пријаве проблем.

„Пријави проблем” – назив је акције у којој грађани активно учествују, комуницирајући са градским и општинским надлежним органима, позивајући их и указујући на оно што је нужно да се уради у њиховим насељима. Важну улогу координатора у томе има Секретаријат за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима чији је секретар Дарко Главаш присуствовао данашњем догађају.

 

Sanacija „divlje“ deponije u Bulevaru oslobođenja


Direktor JKP „Gradska čistoća“ Marko Popadić je istakao da će ova deponija biti uklonjena do kraja sutrašnjeg dana i apelovao na sve sugrađane da ne formiraju „divlje“ deponije

JKP „Gradska čistoća“ je po nalogu Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima počelo sanaciju „divlje“ deponije u Bulevaru oslobođenja na GO Voždovac.

Na zelenoj površini u blizini Banjičke šume, formirano je nelegalno smetlište na kom se prema procenama nalazi oko 100 kubika različitog otpada i dva montažna, nelegalno izgrađena objekata. Po nalogu sekretarijata i Grada Beograda, JKP „Gradska čistoća“ je danas sa tri transportna kamiona, dve građevinske mašine i pet komunalnih radnika izašlo na teren kako bi raščistili ovu „divlju“ deponiju i lokaciju vratilo u uredno stanje.

„Apelujem na sugrađane da savesno odlažu otpad kako bi Beograd prestao da se suočava sa problemom formiranja nelegalnih smetlišta. „Divlje“ deponije daju ružnu sliku o Beogradu i izuzetno loše utiču na našu životnu sredinu, ali i kasu Grada Beograda, jer novac koji trošimo na sanacije smetlišta bi mogao biti uložen u druge, korisnije stvari za građane“ – rekao je Popadić koji je zajedno sa zamenikom gradonačelnika Beograda, Goranom Vesićem, sekretarom Darkom Glavašem i predsenicom GO Voždovac, Ivanom Tomić, prisustvovao početku radova na raščišćavanju smetlišta.

 
Pa nije lud da kažnjava svog, već počiste tek kada se primeti i prijavi. I digne frka oko toga.
 

Весић: Уклоњена дивља депонија на Чукарици


У оквиру акције „Проблем мање” данас је уклоњена дивља депонија на старом Обреновачком путу у општини Чукарица. Заменик градоначелника Београда Горан Весић је посетио ову локацију и рекао да је од почетка године до сада уклоњено 25 депонија са око 20.000 метара кубних, те да се на овој, која је данас уклоњена, налази око 300 кубних метара грађевинског отпада.

– Ово не бацају грађани, већ неодговорне фирме, које иначе од инвеститора узимају новац да шут возе тамо где и треба, у Винчу. Они то не раде, већ бацају на прву слободну ливаду, загађују животну средину, уништавају град, а истовремено новац који бисмо могли да потрошимо за паметније ствари трошимо на чишћење дивљих депонија. До сада смо од почетка године потрошили 25 милиона динара за чишћење дивљих депонија, а за тај новац смо, рецимо, на Чукарици или у неким другим деловима града могли да урадимо пет паркова – нагласио је Весић.

Трајно решење нећемо имати док се не промени закон, навео је Весић и додао да Град Београд упорно инсистира на томе.

– Сачекаћемо нову владу. Верујем да ће бити прихваћено да се измени Закон о планирању и изградњи и да постоји обавеза инвеститора да приликом добијања употребне дозволе дају доказ о кретању грађевинског отпада, јер тако више нећемо имати овакве дивље депоније. То је један од начина решавања, а други је да се повећају казне, да буду преко милион динара за правна лица, преко петсто хиљада за физичка, а да се у сваком поновљеном прекршају одузима возило из кога се баца отпад. Када то будемо урадили, тада ћемо заштитити град од оваквог понашања, јер никаквих гаранција нема да се овде за сат времена неће појавити поново дивља депонија. То је једини начин како може да се реши проблем – истакао је Весић.

Он је захвалио Општини Чукарица, грађанима који пријављују овакве депоније, „Градској чистоћи” и „Београдском водоводу и канализацији” на помоћи приликом уклањања депоније.

– Нама је потребно трајно решење. Ово ради мањина у нашем друштву и то нису обични грађани. Они једноставно уништавају град и нема разлога да се то не санкционише – закључио је Весић.

Председник општине Чукарица Срђан Коларић је рекао да је на територији ове општине у претходној години уклоњено више од 1.700 кубних метара отпада.

– Новац који смо за то потрошили могли смо да искористимо на много бољи начин. Ова локација на којој се налазимо је зона водоизворишта и налазимо се на километар од фабрике воде. Оне који праве овакве депоније треба спречити на најдрастичнији начин. Морамо да сачувамо животну средину и да нам Чукарица буде чиста – навео је Коларић.

Он је захвалио „Градској чистоћи” која је, како је додао, домаћинствима у рубним насељима ове општине поделила канте за класичан и отпад за рециклажу, а 120 старих контејнера је замењено новим.​

04824519382238a6885f25520bf01bb7_7588780227.jpg


9625c9be5d1a1ad76aa16f537a8d7162_5255430390.jpg


1e6d23d140da9ac996c0e1175eb5420d_1346257998.jpg


91bc96291695e1a42556b390a751f9fa_6319685841.jpg


147b92cc5cb299feca32829ce9f465c7_3944761867.jpg


 
I novim službama usko specijalizovanim za već postojeće službe koje samim tim priznaju da ne rade svoj posao.

Nešto slično kao one šrafirane raskrsnice gde se ne sme zadržavati iako je već postojećim zakonom to definisano.
 

УКЛОЊЕНО КАБАСТО СМЕЋЕ ИСПОД МАНЦЕОВОГ НАДВОЖЊАКА


На иницијативу Градске општине Земун уклоњене су велике количине кабастог смећа које су несавесни грађани оставили у пролазу испод надвожњака ауто-пута где је страдао познати фудбалер Драган Манце.

Екипе ЈКП ”Градска чистоћа” сваког првог викенда у месецу бесплатно односе кабасти отпад. Непотребне кабасте ствари суграђани могу да оставе поред контејнера или испред својих дворишта, одакле ће их екипе ”Чистоће” уклонити.

Уведена је и нова услуга одношења електронског отпада. То значи да грађани сада имају могућност да бесплатно одложе и електронски отпад у који спадају стари телевизори, рачунари, фрижидери, шпорети, кухињски и остали кућни апарати.

Суграђани који располажу већим количинама отпада треба да се јаве ”Градској чистоћи” на бесплатни број телефона 0800-000-807, како би екипе предузећа обавестили о количини отпада и локацији на којој ће га оставити.

0-9-768x576.jpg


1-10-768x1024.jpg


2-10-768x576.jpg


 

Opasni sadržaji na deponiji ispod Pančevca – kroz zemlju i vodu do trpeze


Kanisteri sa opasnim sadržajem pojavili su se na jednoj od divljih deponija ispod Pančevačkog mosta. Na deponiji se već nalazilo razno đubre, građevinski šut i stari nameštaj, a Zoran Janković aktivista organizacije "Eko Pančevački rit" kaže da otrovne materije kroz zemlju i podzemne vode dolaze do naše trpeze.

Aktivisti su uz pomoć Opštine Palilula u više navrata čistili divlje deponije ispod Pančevačkog mosta, ali kanistere ne diraju, ispričao je Janković u Danu uživo na N1.

„Najopasniji deo je ako se prospe, u kanisterima su ostaci. Ako se prospe na zemlju, podzemne vode to prihvataju i sve završava na našem stolu u lancu ishrane“, rekao je aktivista.

Kako se jedna deponija ispod Pančevca očisti, tako se pojavi nova. Sagovornik N1 ističe da je uvođenje kamera jedino rešenje ovog problema, jer čim ode komunalna policija stignu kamioni koji istovaraju šut i ostali kabasti otpad.

Kaže da institucije rade svoj posao i da je stopostotno rešavanje prijava koje je udruženje „Eko Pančevački rit“ podnelo.

„Sve su realizovane, vozači koji su dovozili su kažnjeni. Institucije rade svoj posao, samo treba da se priključe i građani“, rekao je Janković i dodao da nije dovoljno samo objaviti na društvenim mrežama da negde postoji divlja deponija, već i podneti prijavu.

Kada je u pitanju aktuelna deponija ispod mosta, Janković kaže da je ona prijavljena putem aplikacije Ministarstva za zaštitu životne sredine i da sada čekaju reakciju i rešavanje problema.

 
Izvinjavam se što ću ovako oživeti ovu temu, ali, evo, neka bude u formi predloga.
Može li se napisati jedan malo oštriji članak o potpunom nemaru nadležnih organa spram velikog broja divljih deponija u perifernim naseljima? Mislim, s obzirom na to da se pokazalo da imaju senzibilitet da reaguju na tako nešto.

Vrlo često nastojim da dostavim podatke o dotičnima po Rakovici, Čukarici i Voždovcu.

1. Voždovac: "Eko Straža" je imala foto-reportažu o masovnoj deponiji pokraj neformalnog naselja na Banjici pored kasarne. Zapravo, ceo Banjički vis je, manje-više, jedna velika deponija.
2. Rakovica: Više problema. Divlje naselje u Patrijarha Dimitrija preko puta bivšeg IMR-a je apsolutno deponija per se. Romi iznose kabasto smeće na trenutno mrtve tramvajske šine. Više puta je čišćeno, ali nije nađeno trajno rešenje. Divlje naselje preko puta robne kuće Miljakovac je takođe samo po sebi divlja deponija, nadležni se vade da je na privatnom zemljištu i da ne mogu ništa.
Generalno, sve oko bivše (raspale) industrije do Manastira je prebogato smećem.
3. Čukarica: Raskošna deponija oko divljeg naselja pokraj Ibarske Magistrale iza Vidikovca. Čukarička padina je nešto što ni ne vredi pominjati.

Nekada imam utisak da većina manjih gradova po Srbiji ima neuporedivo manje komunalnih problema od Beograda, što je sramotno.
 
Nekada imam utisak da većina manjih gradova po Srbiji ima neuporedivo manje komunalnih problema od Beograda, što je sramotno.
Kako se uzme.

Može li se napisati jedan malo oštriji članak o potpunom nemaru nadležnih organa spram velikog broja divljih deponija u perifernim naseljima? Mislim, s obzirom na to da se pokazalo da imaju senzibilitet da reaguju na tako nešto.
Da li si ti mislio da napišeš nešto pa da šalješ medijima ili nešto drugo?
 
Zapravo, ovo sam hteo da dam predlog uredništvu BB-a (@Igor), ali ja svakako mogu napraviti foto-dodatak. Mrzeti me neće ako se dogovorimo.

Pazi, od NG sam bio po dva dana i u NS i u NI. Novi Sad je već sam po sebi u daleko boljoj situaciji (jedino iritira ona javna deponija pored autoputa).
Niš ima smeća tu i tamo (i znam za divlje deponije pored puteva), međutim, sam grad je relativno čist. Po banderama nema izlepljenih papirčina, što je u Beogradu nezamislivo barem 15 godina.
 
Vrh