Šta je novo?

Divlje deponije

astrodule":gnd5cbnr je napisao(la):
Elaborat za čišćenje deponije!? Videti kome pripadaju parcele?

Šta će biti na kraju, vlasnik parcele će tužiti Grad što je očišćeno?

Paaaa, da :)
Skoro je opet bila aktuelna priča o čoveku koji je očistio samoinicijativno korito reke, i plaća neke ogromne kazne godinama...

Evo jedne nove mobilna aplikacija za prijavu deponija, nisam siguran da li se prijave prosleđuju kome treba, ili služi samo za evidenciju...Nije urađeno baš najbolje, al ok. Ima grešaka, nadam se da će ispraviti
http://deponije.protok21.org.rs/
 
Toliko prostora, toliko potencijala i toliko haosa.
Haos u Savskom amfiteoatru pre BNV je mala maca u odnosu na ovu crnu tačku grada, pravu ekološku bombu, ne znam više ni kako da to nazovem.

Drugar Vlogzilla na nivou zadatka!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=gj1hvDBmrZs[/youtube]
 
Džabe te aplikacije kada vlast vrlo dobro zna gde se nalaze deponije. Kako zna? Pa zato što smo im sve deponije već prijavili.

Nego, evo nečega što nije loše u teoriji.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je lično podneo inicijativu Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se izmeni Zakon o planiranju i izgradnji i da se uvede obaveza investitora da pre dobijanja upotrebne dozvole priloži dokaz o kretanju građevinskog otpada, preneo je Beoinfo.

„To praktično znači da će investitor morati da traži dokaz od kompanije koju je angažovao za odnošenje otpada da je građevinski otpad predat na deponiju koja je određena za tu namenu“, rekao je Vesić u šestom Fejsbuk intervjuu sa građanima.

I samo još da ispuni ovo što je rekao na kraju

„Na ovaj način trajno rešavamo problem. U međuvremenu nam predstoji posao da očistimo postojeće deponije“, naveo je Vesić.
 
https://twitter.com/Spile16/status/1378965413879558146

Bravo studenti, vi ste naša budućnost

atudenjak smece.jpg
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lVp7iD2VQow[/youtube]
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=844664#p844664:32zupwnb je napisao(la):
Zacard » 25 Apr 2021, 11:21[/url]":32zupwnb]Pokrenuta aplikacija za prijavu divljih deponija. Mislim da za sada radi samo na androidu.

https://rs.n1info.com/vesti/pokrenuta-a ... -u-srbiji/

Čemu aplikacija kada nadležni već dobijaju stalno prijave i ne rade ništa povodom njih?
 

Радојичић: Питање „дивљих” грађевинских депонија приоритетно, могуће решење само системским путем


Говорећи за „Београдску хронику” о могућим решењима за проблем „дивљих” грађевинских депонија у Београду, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је навео да је реч о дугогодишњем проблему због чега је направљен Акциони план за управљање отпадом од грађења и рушења за период од 2022. до 2030. године, који обухвата кораке којима ће овај проблем бити решаван.

– Постоји неколико потенцијалних локација за нову депонију грађевинског отпада – у Раковици, Сурчину, у близини гробља Орловача, у Остружници и између Земуна и Новог Београда – истакао је Радојичић.

Градоначелник је додао да се тренутно овај отпад одлаже на депонији у Винчи, где је у плану да се најмање 40 одсто отпада рециклира.

– Дакле, циљ је да се што боље искористи грађевински отпад, будући да се његовим третманом добија агрегат различите гранулације који се може поново користити у грађевинарству. Решење проблема постојања „дивљих” грађевинских депонија је једно од приоритетних питања и могуће га је решити само системским путем – закључио је градоначелник Радојичић.

 

Očišćena „divlja“ deponija na Bežanijskoj kosi


Samo u saradnji sa sugrađanima Beograd može biti još čistija i zdravija sredina na korist svim Beograđanima“, rekao je direktor JKP „Gradska čistoća“ Marko Popadić.

Javno preduzeće „Gradska čistoća“, sa „divlje“ deponije u neposrednoj blizini nehigijenskog naselja na Bežanijskoj kosi, uklonilo je više od 200 kubika otpada. Sa pet vozila različitog kapaciteta saniro je nelegalno smetlište na Bežanijskoj kosi.

JKP „Gradska čistoća“ „divlje“ deponije sanira kroz vanredne aktivnosti preduzeća, a od velike je važnosti da se jednom sanirane deponije ne formiraju iznova, navedeno je u saopštenju tog preduzeća. „Zato apelujemo na sugrađane da otpad odlažu na mesta za to predviđena, ali i da nadležnima prijave nesavesne pojedince koji to ne čine. U Beogradu ima oko 30.000 kontejnera i oko 90.000 kanti namenjnih individualnim domaćinstvima za odlaganje otpada, kao i usluga odnošenja grđevinskog i kabastog otpada i apsolutno nema razloga, ali ni opravdanosti da otpad završava na mestima koja za to nisu predviđena.

 
Хаха, апелују. Дајте патролу милиције ту да дежура и кажњава ако неко почне да ђубри поново.
 

Весић: Почели радови на уклањању дивље депоније на општини Чукарица


Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас почетку радова на уклањању дивље депоније на потоку Париповац, испод надвожњака у Трговачкој улици, на општини Чукарица.

Он је том приликом истакао да су грађани писали Општини Чукарица и Граду у вези са проблемом дивље депоније у овом делу Чукарице.

– Данас смо дошли овде да једном брзом акцијом очистимо сав овај неред, а онда ће „Београдводе” спровести цев којом ће извући све нелегалне прикључке. Те нелегалне прикључке спровешће кроз цев у колектор, тако да више неће бити непријатних мириса – рекао је Весић.

Oн је нагласио да ће за седам до десет дана површина бити уређена и тако престати да буде депонија које се сви стиде.

– Ово је доказ да сви заједно можемо да радимо. Ту мислим на Општину Чукарица, Град Београд и Министарство животне средине, а када заједно радимо, сваки део нашег града можемо да уредимо. На тај начин сваки део Београда постаје боље место за живот свих људи и са том праксом треба да наставимо – поручио је Весић.

Председник општине Чукарица Срђан Коларић је рекао да је Општина, поред сарадње са Градом, својим средствима уклонила 18 дивљих депонија са своје територије. Он је упутио апел свим суграђанима да не стварају нове депоније јер ће тиме и животна средина бити много боља.

Догађају су, између осталих, присуствовали и државни секретар у Министарству заштите животне средине Александар Дујановић, секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш као и директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић.

8a6c3011472283a7165d6a593e2ad554_9281377006.JPG

6066b4acba754dcdbb96f7c91792b4c4_1862418827.JPG


 
– Ово је доказ да сви заједно можемо да радимо. Ту мислим на Општину Чукарица, Град Београд и Министарство животне средине, а када заједно радимо, сваки део нашег града можемо да уредимо. На тај начин сваки део Београда постаје боље место за живот свих људи и са том праксом треба да наставимо – поручио је Весић.
Ovo je samo dokaz da ovo nije suštinsko rešenje jer ni u jednoj jedinoj rečenici nije spomenuo pravi problem te lokacije, a to je nehigijensko naselje.
 
Premestiti te ljude u kontejnere i staviti ogradu da ne mogu da se vrate.
 
Мислим да се то што предлажеш зове концентрациони логор
 
Значи треба да се оставе у овом картону и смећу да живе?
 
Мислим да се то што предлажеш зове концентрациони логор
Ne, mislio sam da se presele u kontejnere na drugoj lokaciji, a da se ograda postavi kako bi sprecila buducu okupaciju tog mesta, koje je godinama veliko ruglo i odakle zimi ide dim od paljene plastike ka zgradama u okolini.
 

Уклањање дивљих депонија на Чукарици


На иницијативу Градске општине Чукарица, а у сарадњи са Секретаријатом за заштиту животне средине Града Београда и Јавним комуналним предузећем „Градска чистоћа”, спроведена је акција уклањања дивљих депонија на више локација на територији Чукарице, саопштили су из ове општине.

Нагомилани отпад који су несавесни грађани одлагали у протеклом зимском периоду очишћен је са угла улица Ендија Ворхола и Савске магистрале, у Авалској улици у Железнику до Ибарске магистрале, у Галипољској улици, као са Ибарског пута после искључења са Лабудовог брда. Током ове акције однесено је 300 метара кубика смећа.

Осим што руже слику Чукарице, дивље депоније утичу и на загађење ваздуха, воде и земљишта и самим тим угрожавају здравље људи. Имајући у виду чињеницу да се најчешће налазе у близини насељених места и дуж саобраћајница, њихово уклањање је било неопходно.

– Морамо да подигнемо свест грађана да се одговорније понашају према животној средини, јер није решење да сваке године изнова правимо депоније и онда трошимо ресурсе на њихово уклањање – поручио је члан Општинског већа Александар Благојевић и подсетио да су недавно екипе „Градске чистоће” уклониле око 150 кубних метара смећа са депоније која је изнова створена у потоку Париповац у Жаркову.​

 
Vrh