Šta je novo?

Divlje deponije

ChemiR

Beginner
Učlanjen(a)
10.04.2011.
Poruke
57
Pohvaljen
125
Формира се нова дивља депонија у Браће Јерковић.
viber_slika_2022-04-09_21-13-14-697.jpg
viber_slika_2022-04-09_21-13-15-291.jpg
viber_slika_2022-04-09_21-14-53-886.jpg
 

solecar

Professional
Učlanjen(a)
06.12.2011.
Poruke
15.455
Pohvaljen
15.725
Lokacija
Prokop

Весић: Почело уклањање „дивље” депоније у Батајници, Град тражи строже казне


Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас локацију „дивље” депоније у Батајници коју су екипе „Градске чистоће” почеле да уклањају. Иако су пре неколико година у наставку Широког пута у овом земунском насељу постављене бетонске баријере и табла са знаком да је строго забрањено одлагање шута и другог отпада, несавесни грађани таблу су оштетили, а баријере разбили и уклонили. Због таквог понашања, оценио је Весић, ово је једна од највећих нелегалних депонија у Земуну.

– Ово је најбољи доказ како сами себи уништавамо животну средину и ружимо Београд. Наставићемо да чистимо „дивље” депоније, али то нема смисла ако не променимо законске прописе и овакво неодговорно понашање. Град Београд ће иницирати измену законских прописа, као што је и раније чинио, а овог пута циљ ће бити да се обавезно кажњавају прекршиоци много оштријим казнама, уз могућност одузимања камиона – истакао је Весић.

Весић је најавио да ће се на овој локацији поставити камере, те да је у плану да се отвори „рециклажно двориште” како би се отпад по прописима сортирао, одлагао и третирао. Заменик градоначелника је још једном упутио молбу суграђанима да не одлажу отпад на места где то није дозвољено јер тако „чувамо наш град”.

Директор „Градске чистоће” Марко Попадић прецизирао је да је ово предузеће у сарадњи с Градом Београдом од почетка године уклонило више од 20 оваквих депонија, те да ова конкретно има више од две и по хиљаде кубних метара отпада.

– Посао ће трајати петнаестак дана. Овде нас очекује изградња рециклажног центра, како би се отпад одвајао и потом прерађивао. У Земуну данас почињемо чишћење још једне „дивље” депоније – најавио је Попадић, подсећајући све да имамо једну планету коју морамо да чувамо, полазећи од свог места, свог града.

Председник општине Земун Гаврило Ковачевић навео је да се ова депонија прави више деценија јер неодговорни грађани из ове и суседних општина ту одлажу свакојак отпад и шут.

– У наредном периоду с градским структурама покушаћемо да решимо проблем још једне депоније, која се налази код „Батајничке петље”, како би се и та локација, на којој засигурно има десетак хиљада кубика отпада, култивисала и средила. Истовремено, Општина Земун у последњих годину дана интензивно уклања мање депоније – казао је Ковачевић и позвао грађане да пријаве проблем.

„Пријави проблем” – назив је акције у којој грађани активно учествују, комуницирајући са градским и општинским надлежним органима, позивајући их и указујући на оно што је нужно да се уради у њиховим насељима. Важну улогу координатора у томе има Секретаријат за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима чији је секретар Дарко Главаш присуствовао данашњем догађају.

 

solecar

Professional
Učlanjen(a)
06.12.2011.
Poruke
15.455
Pohvaljen
15.725
Lokacija
Prokop

Sanacija „divlje“ deponije u Bulevaru oslobođenja


Direktor JKP „Gradska čistoća“ Marko Popadić je istakao da će ova deponija biti uklonjena do kraja sutrašnjeg dana i apelovao na sve sugrađane da ne formiraju „divlje“ deponije

JKP „Gradska čistoća“ je po nalogu Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima počelo sanaciju „divlje“ deponije u Bulevaru oslobođenja na GO Voždovac.

Na zelenoj površini u blizini Banjičke šume, formirano je nelegalno smetlište na kom se prema procenama nalazi oko 100 kubika različitog otpada i dva montažna, nelegalno izgrađena objekata. Po nalogu sekretarijata i Grada Beograda, JKP „Gradska čistoća“ je danas sa tri transportna kamiona, dve građevinske mašine i pet komunalnih radnika izašlo na teren kako bi raščistili ovu „divlju“ deponiju i lokaciju vratilo u uredno stanje.

„Apelujem na sugrađane da savesno odlažu otpad kako bi Beograd prestao da se suočava sa problemom formiranja nelegalnih smetlišta. „Divlje“ deponije daju ružnu sliku o Beogradu i izuzetno loše utiču na našu životnu sredinu, ali i kasu Grada Beograda, jer novac koji trošimo na sanacije smetlišta bi mogao biti uložen u druge, korisnije stvari za građane“ – rekao je Popadić koji je zajedno sa zamenikom gradonačelnika Beograda, Goranom Vesićem, sekretarom Darkom Glavašem i predsenicom GO Voždovac, Ivanom Tomić, prisustvovao početku radova na raščišćavanju smetlišta.

 
Vrh