Šta je novo?

Delta Land, Bulevar Despota Stefana

DSC_1732.jpg


DSC_1733.jpg


DSC_1735.jpg


DSC_1734.jpg
 
Случајно или не - Професорска Колонија као један од најлепших градских квартова је скоро у потпуности зазидана предимензионисаним и неквалитетним стамбеним зградама црвеног режима. И није то једини такав случај идеолошки подесног урбанизма у Београду.

На страну то, не могу а да се не запитам где бисмо били данас да је опстао национално-либерални систем заслужан за ове остатке фабричког комплекса у првом плану и стамбену архитектуру и урбанизам сакривену иза овог сфрј-монструма?
 
Gledaj ovaj crnjak iza!
Po mom misljenju u top3 kandidata za najruzniju zgradu u BG, zajedno sa identicnim redom zgrada nesto pre, kod ktitora.
Televizorka bar ima neko zelenilo, parking i ne deluje toliko razbacano i nabacano kao ovo
 
Zabavni su komentari, pa možda ubacim još po koju fotografiju sličnog sadržaja..
 
Oвде беше био до скоро популаран ноћни клуб?
 
nisu samo komunisti bili urbani brutalisti evo ih lepotice iz marselja....ima toga svuda i po zapadnoj evropi a i sire.....
Pogledajte prilog 183388
foto ja
Модернизам као глобални померај ка колективном/социјалном након другог светског рата нема везе са левом или десном идеологијом. Зазиђивање читавог градског кварта и то врло значајног за историју архитектуре и урбанизма једног народа и града - вероватно има.
 
Pozdrav ljudi, izvinjavam se ako se o ovome negde već diskutuje.

Ovaj komad zemlje mi je posebno intrigantan, zanimljiviji čak i od Marine Dorćol i Duge, o čemu se takođe govori u ovom tekstu:

Tiho se rađa Beograd na drugoj vodi: Jesmo li naučili lekcije i čemu možemo da se nadamo

https://n1info.rs/vesti/tiho-se-rad...i-naucili-lekcije-i-cemu-mozemo-da-se-nadamo/


Da se osvrnem na nešto čime je praktično priprećeno da sledi:

U tzv. nultoj fazi, koja bi trebalo da bude završena do kraja ove godine, biće renovirani objekati koji su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, i koji će biti pretvoreni u poslovni prostor.

Da li neko raspolaže informacijom koji su konkretno objekti u sklpu kompleksa Klanice i Pamučnog kombinata pod zaštitom, odnosno kako doći do tih informacija?

Posebno me zanima ovaj objekat.

ds.png


Hvala!
 
Prodaja zemljišta koje je naš najveći resurs nije dobra praksa, posebno ukoliko prodaja kao krajnju svrhu vidi privatni, a ne javni interes. Zemljište je ograničen resurs i jednom kada ga prepustimo u privatne ruke, to je kraj, gubimo potencijalni vredan resurs“, objašnjava Andrić.

Потпуно тачно, ко је још чуо да неки град продаје парцеле да се на њима гради? Где постоји таква пракса у Европи? Ја мислим да треба забранити продају парцела уопште, да нико осим јавног сектора не сме да буде власник земљишта. Да, оног јавног сектора за који кукамо на сваком кораку. Оног јавног сектора који има посао и одговорност за урбанистичко планирање. Оног јавног сектора који је покренуо, организовао и аминовао БНВ. Јер проблем са БНВ-ом није у отимању приватне својине од стране државе и политичара, није у томе што је човек убијен од у акцији коју је организовао запослени у јавном сектору, није проблем у томе што је прогуран ван сваке тржишне и стручне логике јер је тако хтео запослени у јавном сектору, проблем је у томе што су ту изграђене зграде за профит и где људи приватно поседују станове. Да је национализована приватна имовина и убијен човек а ја да добијем да користим нешто џаба онда би то било морално у реду.

У истом смислу је и сад ова градња као БНВ - јер људи троше своје паре да граде станове које ће продати. Значи продати а не дати мени нешто џаба. То је главни грех БНВ-а, све остало је споредно. Ја ћу нешто да изгубим ако се нешто вредно изгради ако ја то вредно нећу моћи да користим за џабе. Ако ја нећу да имам стан близу речног кеја онда неће дима нико.

Приватницима само треба да се дозволи да троше своје паре на градњу ако је та градња у јавном интересу. Дакле ето, можемо град да скупи милости да дозволи страној компанији да потроши милионе свог новца да изгради Филхармонију али докле год је на губитку јер је све остало безобразлук. Најбоље би било да одмах преда власништво држави или ако баш неће, да карте буду бесплатне. Све остало је саможивост и непатворене капиталистичка похлепа. Ја наравно нисам похлепан што хоћу 'леба без мотике, моја жеља за материјалним добрима је узвишена јер уместо "ја" говорим "ми". Па сам ја у ствари забринут што нећемо "ми" да добијемо плодове туђег рада и улагања за џабе. Просто сам добра особа у том смислу.
 
Vrh