Šta je novo?

Crna Gora

STA RECI O AUTOPUTU . ZADNJI REDOVI SVE GOVORE. PUSTANJE AUTOPUTA KAKO STOJE STVARI CE BITI OKO 13 JULA. Nemogu da verujem da se autoput gradi 7 godina i da za sve vreme te gradnje nisu mogli da rekonstruisu put od Kolasina do Mateseva i od Mateseva do ulaz na autoput, nego ga sada rade. Izgleda su ove sada pare najsladje koje se uzimaju za te radove.

AUTO MOTO SAVEZ CRNE GORE
01.06.2022.godine

Povoljne vremenske prilike omogućavaju da se i saobraćaj odvija po suvim kolovozima i uz dobru vidljivost.Duž klisura I usjeka skrećemo pažnju na moguće sitnije odrone.

Zbog izvodjenja radova na rekonstrukciji mag.puta M-6 dionica Mihajlovica-(RANČE)Pljevlja doći će do totalne obustave saobraćaja u terminima od 11.00 do 15.00 sati.Predvidjeno je da radovi traju do 15.06.2022god.

Privremeno za period od 01.06.2022 do 15.06.2022god,zbog izvodjenja radova na iskopu kosine u sklopu rekonstrukcije magistralnog puta M-5 dionica Rožaje -Špiljani ,odobrava se totalna obustava saobraćaja za sve vrste vozila radnim danima u terminu od 08.00-11.00 i od 13.30-16.30 sati danju i u noćnom terminu od 20.00-24.00 časa. Za dane vikenda 04.06., 05.06., 11.06. i 12.06.2022.god obustava je u terminu od 09.00-15.00 sati i u noćnom terminu od 20.00-24.00casova.
Privremeno za period od 30.05.2022god do 15.06.2022god,zbog izvodjenja radova u sklopu rekonstrukcije magistralnog puta M-5 dionica Rožaje-Špiljani odobrava se preusmjeravanje saobraćaja na raskrsnici Vuča.
Zbog izvodjenja radova na sanaciji dva klizišta na mag.putu m-3 dionica Šćepan Polje-Nikšić promijenjen je režim saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni na mjestu izvodjenja radova .Od 15.05.2022 godine do 15.06.2022 godine saobraćaj će se obustavljati prije Plužina u dva termina, od 09.00 do 11.00 sati i od 13.00 do 15.00 sati.






Privremeno se za period od 07.06.2022.godine do 07.07.2022.godine odobrava totalna obustava saobracaja za sve vrste vozila zbog izvodjenja radova na rekonstrukciji regionalnog puta R-13 od petlje Mateševo do naselja Mateševo, saobraćaj će se usmjeravati preko autoputa.
 
Izašao Bemax

Napreduje, beton gotov osim na dve sekcije, kolko sam video, a i tu je već armirano, zanači biće za par dana. Biće ovo do jula. Sad pitanje je šta je na ostaku puta ostalo, pošto je pre neki dan bila vest da su povređena dva kineska radnika na ap prilikom rukovanja nekom teškom mašinom. Znači ni tamo nije baš sve gotovo.
 
Poslednja izmena:
Namerno su preskočili, ali izgleda da prvi i manji most (preko Tare) nije ni započet... Ovaj veći, preko Drcke, napreduje fino.
 
Vidi se oko 14s desna obala gde će biti most. Vidi se da su doterali neke cevi, to bi trebalo da je za šipove, znači tu tek počinju. Ali dobro to i onako neće biti za otvaranje, to će pod saobraćajem biti za*******.verovatno će to čekati da prođe sezona.
 
Da, tako smo i pretpostavljali na ovim stranama. Kada je već z*srano sa ovom vezom, tj. njenom (ne)izgradnjom na vreme, ovako kako sad rade ustvari ima smisla.
 
A i ovo je hit što su radovi oko dva granična prelaza i nikako da ih završe, plus večiti radovi na GP Gostun.
 

Hotel-ostrvo Mamula Island ovog ljeta dočekuje prve goste (FOTO)​

hotel_ostrvo_mamula_island_7_020622_tw1024.jpg
 
Prvo je bilo u maju, pa pre sezone, pa pre špica sezone pa smo došli do u toku sezone.
560kamera! Petlja koja ne vodi nigde! 30 vatrogasaca! Nekoliko kilometara puta posle poslednje petlje sa sve tunelima i mostovima, Pelev Brijeg objekti za održavanje kao da smo Švajcarska, rampe pred tunelima.... Ovo ko pijani kum na svadbi, plaća i baca pare a ujutru nema za taksi kući.
Tuga
 
Je li ovo odvajanje za povezivanje sa finalnim delom podgoričke obilaznice? Od ovog kružnog će se moći izaći na cetinjski put i na jugozapadnu obilaznicu koju je Bemax završio pre par meseci?
Screenshot_20220603-162735_YouTube.jpg
20220603_163906.jpg
 
Може ли неко од упућених да ми каже колико се овом деоницом скраћује путовање од Бродарева до Х. Новог?

Хвала.
 
Iz Brodareva bih se ka HN svakako vratio na Jabuku pa preko Durmitora i Nikšića u zaliv.
A skraćemje neće biti drastično. Trebaće ti vremena da se od Kolašina dočepaš izlaska na autoput kod Mateševa. Za to vreme bi se spustio niz Crkvine do one velike krivine, bar, pod uslovom da nema previše saobraćaja, posebno kamiona. Ali, komfor i bezbednost se zna na kojoj su strani
 
Je li ovo odvajanje za povezivanje sa finalnim delom podgoričke obilaznice? Od ovog kružnog će se moći izaći na cetinjski put i na jugozapadnu obilaznicu koju je Bemax završio pre par meseci?
Pogledajte prilog 137962Pogledajte prilog 137964
Jeste. Ne znam kad misle taj deo sto fali od obilaznice,verovatno zna neko od forumaša iz CG. Na satelitu se vidi da ce trasa isto ići između dalekovoda kao i u delu koji je pusten pre nekoliko meseci.
 
Iz Brodareva bih se ka HN svakako vratio na Jabuku pa preko Durmitora i Nikšića u zaliv.
A skraćemje neće biti drastično. Trebaće ti vremena da se od Kolašina dočepaš izlaska na autoput kod Mateševa. Za to vreme bi se spustio niz Crkvine do one velike krivine, bar, pod uslovom da nema previše saobraćaja, posebno kamiona. Ali, komfor i bezbednost se zna na kojoj su strani
Хвала! Увек идем преко Јабуке него сам помислио да ће сада и аутопутем моћи колико толико брже. Нисам знао да ће ми толико требати само да се докопам аутопута.
У сваком случају, само нека га отворе, крајње је време.
 
Ja od kad se CG 2006. odvojila idem preko svoje Stare Hercegovine, tj Jabuka-Pljevlja-Žabljak-Šavnik-Nikšić-Risan., tj zaobilazim CG Cetinje, a i preko Budve je gužva. Ali ovaj put, ako uskoro puste autoput, možda se do Boke isplati ići drugim putem: Brodarevo-autoput-pa novi bulevar tj 4 trake do Danilovgrada-Nikšić, pa dalje dalje istom rutom.
 
Ja ne očekujem krkljanac :)
To je put praktično sa zanemrljivim lokalnim saobraćajem, bez uspona, sasvim dovoljne širine. Na taj put se ulazi potpuno van dodira sa Kolašinom.
Zato i kažem 15 minuta u odnosu na trenutnih 10, neka bude u nekim periodima i 20.
Nije to Preljina, saobraćaj u CG i u jeku sezone je barem duplo manji od onog na Preljini.
 

Auto-put tempiraju za 13. jul? Užurbane pripreme kako bi se dionica otvorila na veliki praznik​

Svečano otvaranje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, u Vladi pokušavaju da organizuju za Dan državnosti 13. jula, saznaje portal Investitor nezvanično iz Vlade.

Gradnja traje već sedam godina, umjesto projektovane četiri.

“Iako su završni radovi ubrzani nakon zimskog usporenja, ne možemo garantovati da će se to i desiti, ali se trudimo da sve bude spremno za veliku svečanost koju svi tako dugo čekamo”, naveo je izvor, dodajući da su elektroinstalacije na petlji Mateševo trenutno najveći izazov.

Iz Monteputa su saopštili da su završnoj fazi testiranje opreme i svih elektromašinskih instalacija.

Govoreći o auto-putu i opremi kojom raspolažu, Andrej Mihailović iz Monteputa naveo je da su za potrebe održavanja sklopili ugovor o nabavci 10 snjegočistača, kao i da imaju dva specijalizovana vozila koja će se koristiti za zimsko i ljetnje održavanje.

Raspolažu i sa dva vatrogasna vozila koja su specijalizovana za rad u tunelima, kao i sa dva manja vozila koja će se koristiti za potrebe vatrogasne službe.

Navedeno će služiti za obezbjeđivanje funkcionisanja saobraćaja na prioritetnoj dionici koja je izgrađena na zahtjevnom terenu.

U pitanju je najskuplji infrastrukturni projekat u Crnoj Gori, koji će nas koštati skoro milijardu eura. Novac smo pozajmili od Kine, odnosno njene EXIM banke. Glavni izvođač radova je takođe kineska kompanija CRBC.

Radovi su počeli 2015, a po prvobitnom ugovoru, trebalo je da se završe 2019. godine. Međutim, složenost posla na zahtjevnom terenu, a potom i pandemija koronavirusa, rok su pomjerali nekoliko puta.
 
Što se tiče procene o deonici Kolašin-Mateševo, ja sam to premerio (iz nekih razloga mi je bitno). Iz centra Kolašina (tj. idea kod Sheratona) do budućeg mosta preko Drcke je 12min u postojećim okolnostima. Sa magistrale (mereno od pumpe) 10min (mereno doduše u kontra smeru, ali to je to).

Sve u svemu centar Kolašina do kružnog toka iza naplatne rampe u PG biće u okvuru laganih 40ak min, od magistrale i koji min kraće.
 
Vrh