Dionica autoputa Andrijevica - Berane - Boljare gradiće se u dužini od 49 kilometara, sastoji se od dvije sekcije, imaće tri petlje, 10 t...
investitor.me
Apropo ovog gore videa, vec odavno je ogroman pritisak ne samo kroz laznu propaganda vec prvenstveno direktno diplomatijom na institucije CG da se isteraju kinezi iz svih kombinacija, a pogotovu u kontekstu geopolitike u Trampovoj eri.
Tesko je bilo izdrzati 15ak minuta ovog videa, usi da te zabole od ovolike kolicine namerno plasiranih gluposti.
Ukratko, glavne zamerke su na 4 stvari: opravdanost gradnje, poskupljenje cene, los uticaj na zivotnu sredinu i kvalitet radova.
1. To sto je Vasingtonu, Brislelu, Londonu...iz Podgorice do Kolasina iz nista u nista, to me ne cudi. Ceo balkan je za njih jedno veliko nista. Ali CG nije u stanju da pravi 170km AP odjednom, tako da je ovakav pogled na prvu fazu gradnje strasno maliciozan. 1 zivot izgubljen od pustanja AP u promet do danas. Neka neko proveri bilo koje identicno vremensko razdoblje u istoriji voznje kroz Moracu... Da nema ni jedne druge koristi, meni je dovoljno. A bas naprotiv, ima ih itekako.
2. To sto je cena sa 800 miliona otisla na 1 milijardu nije krivica Kineza nego CG administracije jer je neko potpisao los ugovor, a o "zaboravljenoj" petlji na AP koja je naknadno dodata, to necemo uopste, to je za vesala. Tih 1 milijardu pre korone je danas nista, taj put bi sada kostao bar 2,5 milijarde. Kamo srece da su odmah radili do Andrijevice.
3. Los uticaj ni zivotnu sredinu je cinjenica, Tara je devastirana u odredjenoj meri. Sta je uradio nadzorni organ? Nista. Malo sta mozes kada su narucilac i izvodjac u dil-u. Ne mogu Kinezi sami sebe da sankcionisu. Ali briga zapada za Taru...pa suza mi krenula. Za Taru se sekiraju isti oni koji bi da kopaju litijum u Macvi. Nije licemerno uopste.
4. Kvalitet gradnje fantastican. Ko god je prosao makar jednom sve mu je jasno. Tunel-vijaduk-tunel i tako na destine puta. Slicno E90 Solun-Janjina.
Ako im smeta pregovaracki postupak za prvu fazu sto za drugu nije konkurisao na tenderu neko iz zapadne Evrope ili USA? 5x pomeran rok za dostavu ponuda.
Znaci mi necemo a ne zelimo ni druge...nivo 4-tog razreda osnovne skole.