Šta je novo?

Crna Gora

Bilo bi dobro kada bi malo dugoročnije razmišljali, pa privlačili više investicija u hotele i infrastrukturu umesto u apartmane/stanove za prodaju. Razumem da se pare od apartmana vrate brže i ima više potencijala za muljanje sa malim investitorima. Već decenijama se samo žale da ne mogu značajno da podignu prihode od turizma, jer gosti mahom dolaze u svoje stanove (uvek im ne valjaju gosti). Pa, gde da dođu kada u Crnoj Gori na prste jedne ruke mogu da se izbroje hoteli, a da liče na nešto.

Nema tu sreće - 70ih i 80ih su zidali stanove i prodavali srbima, a poslednje dve decenije zidaju i prodaju rusima. Šteta što su tolikom urbanizacijom urnisali obalu. Porto montenegro je još jedan primer da su uz marinu napravili stanove za prodaju. Jednostavno, Crna Gora je samo deklarativno turistička destinacija, ali nema nikakvu strategiju razvoja turizma. Turistička su isto koliko i ekološka država...

Poreklom sam sa crnogorskog primorja i idem tamo 2-3x godišnje, godinama ne mogu da se načudim šta se radi tamo i koliko se malo toga u turizmu promenilo u odnosu na stanje pre 20 godina.

Možda nisu majstori urbanizma, ali je crnogorski ekonomski model primer za sve zemlje u okruženju, uključujući i sveže EU članice. Životni standard im je poslednjih godina naglo porastao, sada je na nivou hrvatskog, a ako ovako nastave preteći će i Sloveniju i Mađarsku za koju godinu. Kada bismo imali nekog kao što je Milo procvetali bismo. CG je lider po ekonomskim slobodama u ovom delu Evrope i iz ekonomskih sloboda izvlače maksimalnu korist. Svaka im čast.

To što smo mi kao narod najbolji u zajedljivosti i kuđenju čini kad vidimo da neko nekog hvali prvo pomislimo da je sarkazam.
Idi u Crnu Goru, pogledaj cene u njihovim prodavnicama i biće ti jasno koliko sam sarkastičan. Posle se vrati u zemlju koja teroriše sopstveni narod protekcionizmom i fiskalnom politikom i biće ti sve jasno. Izgleda da je nažalost pravo rešenje za Srbiju da svi odu od nje, da se odvoje na ovaj ili onaj način.

bongo":1uga4mj8 je napisao(la):
Sve je ovo lepo rodjaci, ali bez autoputa do Srbije nema pravog razvitka. Ili bar autoputa donekle (kanjon Morace itd.)

Iako ja licno dozivljavam autoput Cg-Bgd ( iz cisto sebicnih razloga :) ) kao meni najinteresantniji i najznacajniji projekat, reci da od tog puta zavisi razvoj Crnogorskog turizma je neozbiljo i ukazuje na poprilicno neznanje oko toga gdje se Cg turizam nalazi i kamo putuje.

Turisti iz Srbije su sve manje znacajni u Crnoj Gori, ( pre nego što krenete da kidišete sve manje značajno znači: još uvjek značajno ali svake godine sve manje i manje, ali uvjek ce biti značajni) i nazalost imajuci u vidu stanje srpske ekonomije mislim da ce se takav trend nastaviti.

Npr Kotor se sve vise pretvara u destinaciju za kruzere, upravo sam se vratio iz Kotora, za 12 dana je svakog dana bio 1-2 kruzera. i generalno je sve manje grad za porodican odmor prosjecne srpske porodice. Grad se potpuno promjenio, sve je manje kafica ali broj restorana je sve veci u Starom gradi ima minimum 15-ak hotela i hostela ( primera radi pre 5-6 godina) ih je bilo samo 2 Hotel Vardar i Hotel Marija.

U Boki se radi nekoliko zaista ekskluzivnih projekata od kojih je Porto Montenegro vec itekako aktivan, i ti projekti su usmjereni ka prilicno imucnoj klijenteli.
Sve više klijenata dolazi brodovima i avionima.

Ja znam da je u Srbiji poplarno pljuvati po svemu, ali Cg je poprilično napredovala, naravno stanje je i dalje loše ( posebno u urbanizmu) ali napredak se vidi ( sem naravno ako ne želiš da ga vidiš).

Nemojte pogrešno da me razumete, ja bih volio da standard srpskog gradjana raste i da se u budućnosti CG turizam sve više dodvorava srpskim građanima ali bojim se to neće biti slučaj.

@Erysimum Cheiri
Slazem se u potpunosti u djelu da treba da se prekine sa raksom gradjena apartmana i da se trebaju graditi hoteli , ali u djelu da se nista nije promjenilo u zadnji 20 godina se apsoluno ne slazem. Da te podsjetim pre 20 godina su struja i voda bile luksuz na Cg primorju.

tragac":2ra13n1d je napisao(la):
Možda nisu majstori urbanizma, ali je crnogorski ekonomski model primer za sve zemlje u okruženju, uključujući i sveže EU članice. Životni standard im je poslednjih godina naglo porastao, sada je na nivou hrvatskog, a ako ovako nastave preteći će i Sloveniju i Mađarsku za koju godinu. Kada bismo imali nekog kao što je Milo procvetali bismo. CG je lider po ekonomskim slobodama u ovom delu Evrope i iz ekonomskih sloboda izvlače maksimalnu korist. Svaka im čast.

LOL

tragac":2sokv4gr je napisao(la):

marat":2sokv4gr je napisao(la):
bongo":2sokv4gr je napisao(la):
@Erysimum Cheiri
Slazem se u potpunosti u djelu da treba da se prekine sa raksom gradjena apartmana i da se trebaju graditi hoteli , ali u djelu da se nista nije promjenilo u zadnji 20 godina se apsoluno ne slazem. Da te podsjetim pre 20 godina su struja i voda bile luksuz na Cg primorju.

Dobro napredovalo se - stigle su struja i voda :mrgreen: Ne znam da li ste svesni činjenice da npr. Crna Gora od turizma prihoduje 700 miliona eura (2013), a Srbija 2.5 milijarde dolara (2013), Slovenija 2.1mil eur (2013)... E, ajde te neke Srbije i Slovenije, ali da Albanija ima 2x veći prihod od turizma u odnosu na Crnu Goru - tu već nešto ne štima.

I po deviznom prilivu od turizma Crna Gora je, iz gore navedenih razloga, na poražavajućim pozicijama:
http://data.worldbank.org/indicator/ST.INT.RCPT.CD

Dakle, turizam u Crnoj Gori ne postoji u ozbiljnoj meri i to pokazuje totalno odustvo bilo kakve strategije u turizmu, jer Crna Gora ima ogroman potencijal (ne samo obalu), ali bez aerodroma, infrastrukture, ponude - ima smešan prihod od turizma i na začelju je turističkih tržišta na Balkanu.

Što se standarda života tiče, to su priče za malu decu. Imam tamo roditelje i dosta prijatelja. Nije pokazatelj standarda to što su Orbit žvake jeftinije za 10 centi...

Slažem se da je nezavisnost Crne Gore doneo napredak i da je bila u pitanju dobra odluka, ali daleko od toga da je to neki role-model na koji bi se trebalo ugledati.

Erysimum Cheiri":2zmote0d je napisao(la):

Nisam rekao da plivaju u parama, niti da su obećana zemlja, li da su bolji od ostale balkanske boranije to stoji. Pogotovu od nas, BJRM i Bugara.Bio sam tamo nedavno. I nisam video nezaposlenu osobu, a video sam cene hrane koje su za 20 do 30 posto niže od naših. I to je uglavnom roba srpske proizvodnje. Ljudi ne kukaju, ako ima nekog da je dobio otkaz u nekoj propaloj firmi iz SFRJ odmah počne nešto da privredjuje, da trguje, taksira, radi na gradjevini koje tamo ima svuda jer ima i tražnje.

tragac":jlg5tcva je napisao(la):
Životni standard im je poslednjih godina naglo porastao, sada je na nivou hrvatskog,

Po čemu su stigli Hrvatsku?

Hrvatska ima GDP per capita (u PPP $) oko 20000$, dok Crna Gora ima skromnih 11200$. Ako bi se računali realni dolari Hrvatska bi bila 3x u predonosti.

Smešno je tek porediti prihode od turizma po glavi stanovnika pošto je Hrvatska tu takođe oko 3x u prednosti. Prosečna plata opet skoro 2x veća u Hrvatskoj.

tragac":l4sb42ms je napisao(la):
Erysimum Cheiri":l4sb42ms je napisao(la):

Nisam rekao da plivaju u parama, niti da su obećana zemlja, li da su bolji od ostale balkanske boranije to stoji. Pogotovu od nas, BJRM i Bugara.Bio sam tamo nedavno. I nisam video nezaposlenu osobu, a video sam cene hrane koje su za 20 do 30 posto niže od naših. I to je uglavnom roba srpske proizvodnje. Ljudi ne kukaju, ako ima nekog da je dobio otkaz u nekoj propaloj firmi iz SFRJ odmah počne nešto da privredjuje, da trguje, taksira, radi na gradjevini koje tamo ima svuda jer ima i tražnje.

Hahah, ovo su vrhunski argumenti - onaj ko dobije otkaz u državnoj firmi kreće da taksira hahahaahahah Svaka čast. ja još ozbiljno zhvatio tvoje pisanije pa pišem nekakve podatke GDP, ovo-ono... hahaah

Govorio sma o mentalitetu ljudi. Ovde ljudi kad dobiju otkaz oni vegetiraju, kao fikusi u saksiji. I ni ja ne znam kako i zašto, ali tamo se neka para (još uvek) okreće. Ljudi se snalaze na razne načine, ali se za razliku od ovih naših ipak snadju. . GDP nije merodavan u celoj priči. Hrvatska je sveukupno uporedivija sa Srbijom, jer je njen problem isti - ogromni državni aparat koji se hrani iz enormno visokih poreza koji guše privredu, i tamo su stvari dosta skuplje što umanjuje vrednost njihove plate. Crna gora je neuporedivo liberalnija za pokretanje malog posla nego mi.

Pa da snalaze se ljudi, otvore biznis sverc komerc, gudra...

Erysimum Cheiri":9rh4rri4 je napisao(la):
marat":9rh4rri4 je napisao(la):
@Erysimum Cheiri

Dobro napredovalo se - stigle su struja i voda :mrgreen: Ne znam da li ste svesni činjenice da npr. Crna Gora od turizma prihoduje 700 miliona eura (2013), a Srbija 2.5 milijarde dolara (2013), Slovenija 2.1mil eur (2013)... E, ajde te neke Srbije i Slovenije, ali da Albanija ima 2x veći prihod od turizma u odnosu na Crnu Goru - tu već nešto ne štima.

I po deviznom prilivu od turizma Crna Gora je, iz gore navedenih razloga, na poražavajućim pozicijama:
http://data.worldbank.org/indicator/ST.INT.RCPT.CD

Dakle, turizam u Crnoj Gori ne postoji u ozbiljnoj meri i to pokazuje totalno odustvo bilo kakve strategije u turizmu, jer Crna Gora ima ogroman potencijal (ne samo obalu), ali bez aerodroma, infrastrukture, ponude - ima smešan prihod od turizma i na začelju je turističkih tržišta na Balkanu.

Što se standarda života tiče, to su priče za malu decu. Imam tamo roditelje i dosta prijatelja. Nije pokazatelj standarda to što su Orbit žvake jeftinije za 10 centi...

Slažem se da je nezavisnost Crne Gore doneo napredak i da je bila u pitanju dobra odluka, ali daleko od toga da je to neki role-model na koji bi se trebalo ugledati.
[/quote]Stigli si u kruzeri i desetine hiljada stranih turista svake godine, stigle su i velike investicije, Aerodromi su modernizovani posebno Podgoricki koji je bio blagi uzas ( naravno jos treba da se radi na njima posebno na Tivatskom gdje se planira novi terminal).
Podaci o ostvarenom prihodu su nerealni i to drastično a to iz najvece boljke Crnogorske ekonomije ( kao i srpske) a to je siva ekonomija, npr ja sa boravio u svojoj kući nisam ni registrovan kao turista a potrošio sam vise stotina eur. pitanje je koliko je moj trošak povezan pa primanjima iz turizma a još vece koliko je oporezovan. Osim toga sve te drzave koje navodiš kao primjer su znatno vece od CG pa kada se uzme prihod per capita CG je ravnopravna sa Slovenijom, koja doduse ima malu obalu ali odlične banjske i planinske destinacije kao i znatno povoljnjije okruzenje i znatno bolju infrastrukturu. Albanija ima 4x vise stanovnika ( dakle prihodi CG per capita su 2x veci od Albanije) ogromnu emigraciju i izuzetnu obalu koja je sve atraktivnija destinacija. Ali naravno ostalo je kao običaj sprdati se Albanijom.... :violina:

Što se pitanja standarda tiće, izvini ali tu je na djelu snalažljivost kao i svuda. Snalazljivima je jako dobro onima nesnalazljivima je dosta loše.
U mom društvu od 5 porodice, drugara iz studentskih dana u SVIH 5 je po jedan supruznik iz Srbije i svi su se dobro-odlično snašli imaju dobre poslove sa fakultetskim diplomima neki od njih su na javnim funkcijama ( iako su iz Srbije) Kompletno moje društvo iz Boke se po faksu vratilo nazad ( ja sam jedini izuzetak) i to ne samo vec sa supruznicima, otisli su dolje da formiraju porodice i u tome su sem jednog para i uspjeli.Koliko malih sredina u Srbiji znas sa sličnim primerima, koje uspiju da povrate ne samo svoju djecu vec i da privuku "tuđu"? I to je mozda najbitnija stvar u CG to da makar primorje i Podgovica ( a to je vec 50% stanovnistva) uspjeva dobrim djelom da zadrzi ljude za razliku od 80% Srbije.

Naravno nije CG primjer za slijediti, ali u odnosu na Srbiju je u zadnjih 10ak godina uznapredovala.

Posto sam se i ja pre par nedelja vratio iz cg da kazem.nesto. cene u amrketima najvecim delom su dosta skuplje. Izuzetak je naravnco njeguska prsuta. Cene usluga su na vecem nivou.

Budva se dosta izgradila, i primetno je da je dosta vise para u opticaju, ali je i dalje palanka. Primera radi zgrada u kojoj sam boravio ima 4 sprata, 45 stanova, i nijedno regularno parking mesto. Pri tome u toj zgradi ima i ljudi koji regularno zive. A to su stanovi koji su dosta mali....

MilisaV":153rzggr je napisao(la):
Posto sam se i ja pre par nedelja vratio iz cg da kazem.nesto. cene u amrketima najvecim delom su dosta skuplje. Izuzetak je naravnco njeguska prsuta. Cene usluga su na vecem nivou.

Budva se dosta izgradila, i primetno je da je dosta vise para u opticaju, ali je i dalje palanka. Primera radi zgrada u kojoj sam boravio ima 4 sprata, 45 stanova, i nijedno regularno parking mesto. Pri tome u toj zgradi ima i ljudi koji regularno zive. A to su stanovi koji su dosta mali....

Sto se urbanizma tiče i to posebno parkinga e tu je CG katastrofa....

Dalje da dodam, uspeli su taxiste da dovedu u red. Za voznje se dobija fiskalni racun, sa jednog kraja budve na drugi 3 eura, sto je tamo jeftino.

Do aerodroma 15 eura. Kad ce u bepgradu da ih dovedu u red.

Pri tome da dodam da sam bio u junu i da je bilo relativno puno. Gro turista su bilo rusi.

Bio sam u junu 2008 godine i tad je u odnoau ma danas bilo prazno.

Tako da se realno ja ne bih brinuo za turizam crne gore. Druga je stvar sto nijedna ozbiljna ne zasnova svoju ekonomiju na turizmu. 700 miliona u danasnjem svetu prihoduje samo jedna srednja kompanija.

Da zacinim malo diskusiju svjezim slikama porto hotel otvaranje u avgustu

dsc09873.jpg

dsc09874.jpg

dsc09875.jpg

zalazak
dsc09876.jpg

nova zgrada
dsc09877.jpg

Pomislih egipat ili skoplje :)

To malo retro stil
Igraliste u gradskom parku sredjivanje
dsc09898.jpg

PINE
dsc09895.jpg

dsc09894.jpg

dsc09897.jpg

dsc09893.jpg

dsc09892.jpg

dsc09891.jpg

dsc09879.jpg

dsc09855.jpg

dsc09878.jpg

dsc09890.jpg

trotoar
dsc09884.jpg

zupa plaza
dsc09883.jpg

dsc09882.jpg

dsc09881.jpg

dsc09880.jpg

zavrsava se na pakovo
dsc09869.jpg

nova fasada
dsc09867.jpg

nova zgrade na mjesto panto marketa
dsc09860.jpg

Bio pocetkom jula, obala je prazna... Mogu da poredim jer svake godine letujem tamo...
Kukaju svi da nema turista, vole ruske pare, a Ruse pljuju gde god stignu... :)
Strucnjaci da krenu u gradjevinske radove u maju :)
Da o neplanskoj i neuredjenoj gradnji i ne pricamo...

Iskreno, zao mi je te obale i tih ulozenih para od osamostaljenja do danas. Mnogo je to bolje moglo da se sredi... Ali jbg, kriminal i javasluk uvek pobede na Balkanu...

Lijep dan zalazak sunca pa da napravim koju fotku

dsc00057.jpg

dsc00058.jpg

dsc00059.jpg

dsc00056.jpg

dsc00055.jpg

dsc00054.jpg

dsc00053.jpg

dsc00052.jpg

radovi
dsc00051.jpg

dsc00050.jpg