Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa vidim da ti imas uvek neki komentar na moj komentar, ne znam sta ti je toliko cudno da postoje ljudi koji se ubijaju od para, nije to toliko nerealno,a pored toga niko od moje familije ili komsija nije te pare zaradio u Srbiji
Ja? Meni je samo zanimljivo da oko tebe sve neki milioneri, a ti nekako nisi plivao u tim vodama (iako su ti anegdote upitne). Uglavnom dobro je da imamo toliko milionera :) meni nije čudno da postoje ljudi koji imaju mnogo para, to si možda mislio na nekog drugog, kuravele i kriminalci.

Malo me je zanimalo ovo za Bnv, a srećom deca spiju pa sam uz pivo malo pogledao zvaničnu statistiku. Imamo je od 2017:

GodinaProsečna cena Bnv (EUR/m²)Minimalna cena (EUR/m²)
20172.6502.100
20182.7851.781
20193.0752.205
20203.3162.452
20213.2372.600
20223.9002.615
20234.2923.050
20244.8083.266
2025 II pol5.5163.706

bnv-kretanje-cena.png

Verovatno ima nekih diskrepancija u statistici, ali otprilike je trend jasan: prosečna cena skok 109% od 2017, minimalna 77%. CAGR prosečne cene je oko 9.6% godišnje. Ako bi se taj trend nastavio, prosečna cena do 2028 bi bila nešto preko 7k, a minimalna ušla u raspon 4400-4600. Mada nije kraj ove godine, verrovatno će dođi do dodatnog ubrzanja, videćemo.

Malo me je zanimalo ovo za Bnv, a srećom deca spiju pa sam uz pivo malo pogledao zvaničnu statistiku. Imamo je od 2017:

GodinaProsečna cena Bnv (EUR/m²)Minimalna cena (EUR/m²)
20172.6502.100
20182.7851.781
20193.0752.205
20203.3162.452
20213.2372.600
20223.9002.615
20234.2923.050
20244.8083.266
2025 II pol5.5163.706

Pogledajte prilog 260920

Verovatno ima nekih diskrepancija u statistici, ali otprilike je trend jasan: prosečna cena skok 109% od 2017, minimalna 77%. CAGR prosečne cene je oko 9.6% godišnje. Ako bi se taj trend nastavio, prosečna cena do 2028 bi bila nešto preko 7k, a minimalna ušla u raspon 4400-4600.
A zašto ne prate inflaciju...zašto?

Kupiš dva stana ...daš 250.000x2...izdaješ za ukupno 800x2....biceš na "nuli" za 26 godina....minimum...USPEH...PARA KO PLEVE

Ja? Meni je samo zanimljivo da oko tebe sve neki milioneri, a ti nekako nisi plivao u tim vodama (iako su ti anegdote upitne). Uglavnom dobro je da imamo toliko milionera :) meni nije čudno da postoje ljudi koji imaju mnogo para, to si možda mislio na nekog drugog, kuravele i kriminalci.
Pa rekao sam vec da nisu svi milioneri, stric je zaradio za zivota sigurno par miliona, to ne znaci da ima taj novac, kada bi prodao sve nekretnine imao bi, brat od tetke ima ozbiljnu platu ali nije milioner, ovaj Svaba takodje, ima para, kolko ima ne znam, jedini milioner u mom krugu je Bleki fudbaler

You will own nothing and be happy u punom zamahu
Bice kao i svi koji su zaradili nesto para, a nemaju za stan, Maldivi jedne godine, Sejseli druge godine. Izvuces najbolje iz situacije. Stekanje za stan u nedogled koje ni teoretska matematika ne pokriva je losa opcija u odnosu na uzivanciju.

Ako te zanima sta vozi, obicno mu je parkiran Q7 u garazi blizu moje zgrade, a iz Nemacke dolazi GT 63S-om, 2022. godiste, oces jos neku informaciju?
Po Austriji i Nemačkoj imaš masu agencija koje iznajmljuju felne našima i Turcima kad je sezona godišnjih odmora, tako da ja ne bi mnogo obraćao pažnju na to čime gastarbajteri dolaze u otadžbinu i to uzimao kao naznaku njihovog finansijskog uspeha...

Po Austriji i Nemačkoj imaš masu agencija koje iznajmljuju felne našima i Turcima kad je sezona godišnjih odmora, tako da ja ne bi mnogo obraćao pažnju na to čime gastarbajteri dolaze u otadžbinu i to uzimao kao naznaku njihovog finansijskog uspeha...
Ma njegov je auto, stvarno je uspesan covek, obezbedio je odavno obe cerke sa po stanom u Beogradu i u Minhenu imaju stan

Pa rekao sam vec da nisu svi milioneri, stric je zaradio za zivota sigurno par miliona, to ne znaci da ima taj novac, kada bi prodao sve nekretnine imao bi, brat od tetke ima ozbiljnu platu ali nije milioner, ovaj Svaba takodje, ima para, kolko ima ne znam, jedini milioner u mom krugu je Bleki fudbaler
Pisao si I o drugu koji živi u Golf naselju u stanu I parkira svog Urusa ispred jer nema garažu....

Smorio si malo lika--, jeste ta cena bila

Kako izgleda taj scenario, zaradiš "neke" pare, i onda kao pomisliš: jao, nemam dovoljno za stan koji želim, ajde ipak da idemo na Maldive?
Tih "svih" bukvalno nema ni 200.
Maldivi se mogu priustiti pre nego ucesce za stan. To je moja poenta. Zapravo je jako prosto. Maldivi mogu za dvoje za 3k. Ako tvoje ucesce za stan je 40k i svake godine raste 10%, onda nema smisla ni da pokusavas i tih 3k ti je kap u moru. Neka bude i 30k, isto ti je. Ako ti bezi, a plata ti ne raste, opet imas Maldive i jednu mladost, a stan ti izmice. A svakako vecuna ide na more i Grcku trosi bar 1.5k. Pa onda pomislis, ako vec nemam stan, 1.5k razlike je nista.
Jos dodatno skaliraj to sad na nivo plate u EU, sve je potpuno logicno.
Ja ne znam sta se loze ljudi da su Maldivi neka klasa, bukvalno ne kostaju nista za jedan par koji solidno zaradjuje, naspram ucesca za okej stan na okej lokaciji (bilo da je to 150k ili 200k stan).

Maldivi su 250e mesecno stednje za jedan par. Mene cudi sto vise ljudi ne ide na Maldive. Pa 500e je normalna kirija u Beogradu za dvoje. Ko ima svoj stan stvarno mi nije jasno kako nije svake godine na Maldivima, oni su stvarno po meni odvaljeni od mozga sto ne uzivaju u zivotu. A mozda sam ja za vecinu ljudi odvaljen od mozga, sto je potpuno okej. A bukvalno znam ljude koji nose markirano, nose se neke marke koje ja i ne znam, voze jaka kola i zale se da nemaju za more, da je skupo more, a non stop skupe torbe, skupe patike, kaputi, garderoba, ludila, restorani.
Ja sam svoje priroritete sa zenom odabrao, vozimo kola od manje od 3k, kupujemo u Waikikiju, spremamo hranu kuci, ali idemo na putovanja.
Ko sta voli nemam nista protiv, neka sam odabere sta je najbolje. Ono sto zelim da kazem je da potpuno stojim iza toga da ce i mladje generacije koje dolaze iza nas pre odabrati Maldive nego stedeti za stan koji je nedostizan. Ili ti mislis drugacije pa si stavio kontra komentar? Ili smatras da sam ja lud? Sve opcije su okej, nemam ja nikakvih problema da cujem bilo sta, slobodno budi otvoren. Ja sam ovde apsolutno otvoren, bez sarkazma i ostalih fora.

Maldivi se mogu priustiti pre nego ucesce za stan. To je moja poenta. Zapravo je jako prosto. Maldivi mogu za dvoje za 3k. Ako tvoje ucesce za stan je 40k i svake godine raste 10%, onda nema smisla ni da pokusavas i tih 3k ti je kap u moru. Neka bude i 30k, isto ti je. Ako ti bezi, a plata ti ne raste, opet imas Maldive i jednu mladost, a stan ti izmice. A svakako vecuna ide na more i Grcku trosi bar 1.5k. Pa onda pomislis, ako vec nemam stan, 1.5k razlike je nista.
Jos dodatno skaliraj to sad na nivo plate u EU, sve je potpuno logicno.
Ja ne znam sta se loze ljudi da su Maldivi neka klasa, bukvalno ne kostaju nista za jedan par koji solidno zaradjuje, naspram ucesca za okej stan na okej lokaciji (bilo da je to 150k ili 200k stan).

Maldivi su 250e mesecno stednje za jedan par. Mene cudi sto vise ljudi ne ide na Maldive. Pa 500e je normalna kirija u Beogradu za dvoje. Ko ima svoj stan stvarno mi nije jasno kako nije svake godine na Maldivima, oni su stvarno po meni odvaljeni od mozga sto ne uzivaju u zivotu. A mozda sam ja za vecinu ljudi odvaljen od mozga, sto je potpuno okej. A bukvalno znam ljude koji nose markirano, nose se neke marke koje ja i ne znam, voze jaka kola i zale se da nemaju za more, da je skupo more, a non stop skupe torbe, skupe patike, kaputi, garderoba, ludila, restorani.
Ja sam svoje priroritete sa zenom odabrao, vozimo kola od manje od 3k, kupujemo u Waikikiju, spremamo hranu kuci, ali idemo na putovanja.
Ko sta voli nemam nista protiv, neka sam odabere sta je najbolje. Ono sto zelim da kazem je da potpuno stojim iza toga da ce i mladje generacije koje dolaze iza nas pre odabrati Maldive nego stedeti za stan koji je nedostizan. Ili ti mislis drugacije pa si stavio kontra komentar? Ili smatras da sam ja lud? Sve opcije su okej, nemam ja nikakvih problema da cujem bilo sta, slobodno budi otvoren. Ja sam ovde apsolutno otvoren, bez sarkazma i ostalih fora.
Ovaj "smeštaj" košta kao jedna prosečna godišnja plata tamo, ne vidim razlog da iko od konkretno mladih ovo kupi ali nikada ne znaš u kakvoj situaciji je ko tako da nek postoji 🤷🏻 makar za izdavanje 😁

Ovaj "smeštaj" košta kao jedna prosečna godišnja plata tamo, ne vidim razlog da iko od konkretno mladih ovo kupi ali nikada ne znaš u kakvoj situaciji je ko tako da nek postoji 🤷🏻 makar za izdavanje 😁
Ma da, samo sam mislio da cim se uvodi ovakav tip smestaja, znaci da je normalan tip smestaja potpuno nepriustiv, pa sam govorio o tom slucaju da li da juris nesto nepriustivo ili da uzivas dok si mlad, svako nek odluci za sebe. Da ne bude zabune u kontekstu. 😀

jel vi čitate tekstove ili ste prirodno tako malo ..
Da, siguran sam da mladi zele da zive u celicnom kontejneru kao sardine koji ce propasti i imace 0 vrednost kroz 20 godina.

Mogu i kod nas ljudi da kupe te kontejnere za mnogo manje od 45,000 EUR pa nesto ne vidim pomamu za time.

Ovo je cisto privikavanje sledecih generacija i normalizacije nemanja prave imovine.

Da je drzava htela da obezbedi pravi smestaj sagradili bi prave stanove

Da, siguran sam da mladi zele da zive u celicnom kontejneru kao sardine koji ce propasti i imace 0 vrednost kroz 20 godina.

Mogu i kod nas ljudi da kupe te kontejnere za mnogo manje od 45,000 EUR pa nesto ne vidim pomamu za time.

Ovo je cisto privikavanje sledecih generacija i normalizacije nemanja prave imovine.

Da je drzava htela da obezbedi pravi smestaj sagradili bi prave stanove
Mogu i ja da napišem da je za ilona maska kada dođe kući u RS pa eto

Zna se za koga je ovo, "Qspace is the solution to the housing shortage among migrants, students and healthcare"

Mada čak i da neki student slučajno ovo kupi - ne mora uopšte da bude loša investicija - ko zna kada će i kome zatrebati

p.s. ovaj trend je krenuo uveliko nekoliko godina pre iz Kine.

Poslednja izmena:
Vrh