Šta je novo?

Cene nekretnina

Sta predstavlja ovaj grafik, novogradnju ili sve stanove, ceo Beograd ili samo centralne delove ?
To je prosecna cena oglasenih stanova za Beograd (sve opstine), starogradnje i novogradnje na Halo Oglasima:

Sluzi mi da pogledam trend posto bolje nemam kao alat. E sad koga zanima moze da gleda i po opstinama i po mikrolokacijama ali ako se mnogo usitni pretraga onda je grafik lazan jer iskoci po neki stan koji upropasti prosek.

Evo poslastica:

Jedan autobus bez presedanja do Zelenog venca, centra grada, u blizini se nalazi Kalemegdan, Knez Mihajlova ulica, sve prodavnice, muzeji i novoizgrađeno šetalište na Savi i Dunavu.

Au, nisam znao da su tolike cene...
Ja sam mislio novogradnja i bez perifernih opstina i naselja.
:) Zvanicna statistika ima cene dosta nize (doduse ove su oglasene ali mozmeo da predpostavimo da ne odstupaju vise od 10% od realizovanih u proseku). Gde je razlika mogu da predpostavim ali bas bode oci.

Politika centralizacije vlade Srbije čini mi se da pokreće samo-ispunjavajuće proročanstvo onoga što i sam narod očekuje. Upravo zvog velike želje i potražnje za BG-om (što zbog bolje plaćenih poslova, što zbog "statusa") mislim da bi masovna gradnja i veća priuštivost recimo na rubnim opštinama u trenutnoj situacija samo pokrenua još veću unutrašnju migraciju.

Gradovi u Srbiji bi se još brže pretvorili u neku vrstu antičko-grčkih polisa kojima vladaju lokalne velmože. A u tom slučaju bi za te buduće fabrike u predelima koji bi se praznili u još većoj meri bili potrebni migranti.

U međuvremenu:

Pogledajte prilog 259959

Izgleda da svi očekuju veću inflaciju.

Inače, Trumpov favorit za budućeg predsetnika FED-a, Kevin Hassett, izgleda da već odavno zagovara rezanje kamatnih stopa, a i fiskalne stimuluse ako treba. Rast privrede je na prvom mestu.

Moguće da će srednjeročno morati i javno da se oproste od cilja 2% inflacije. Ona se inače koliko vidim nastavlja merljivo iznad toga za hranu, zdravstvena (i druga) osiguranja, struju itd. Potrošači u SAD-u se cede, i neće izgleda biti bolje.

Što se Srbije i ove situacije sa NIS-om tiče, mene ne bi začudilo kada bi se u zadnjem trenutku, možda nakon par dana smrzavanja i nešto većih cena, stvar rešila nekim dogovorom. Garancije za stabilnost vlade od strane SAD-a, i zaokret ka Zapadu. 🐺ić spasitelj, a rusofilski deo biračkog tela prihvata "NE" rusiji kao onomad kod druga Tite, jer je kratko osetio posledice ako uradimo suprotno. Opozicija razoružana i spasena iskušenja da postane vlast.

A čak i ako ne bude tako, i dinar donekle sklizne, mislim da bi se tržište nekretnina u Srbiji samo usporilo, u slučaju teže krize možda do ivice "obrnutog sloma". Ali toliko dugu i tešku krizu da bi cene pale i za 10% ne vidim ni u kakvom scenariju.
Znači po tebi ako dinar sklizne na 150 neće biti ništa, a ako sklizne na 200 din/1€ stanovi neće pojeftiniti za više od 10% ??? Znači po tome svi koji su uzeli stanove na kredit i čija je sada rata 600 eura (70.000 din), tada će biti 120.000 dinara, i ti ne vidiš problem u otplati? Po tebi bi to značilo dodatnu ponudu na tržištu (bar 30% ne bi mogli da otplaćuje kredit) o gubitku posla da ne pričamo. Kada sklizne kurs to povlači sa sobom nezaposlenost jer bi se izgubilo mnogo radnih mesta. Goriva će biti kriza će proći kao što sam rekao biće problem najviše 7 do 14 dana za gorivo, i onda nam stiže, ali po kojoj ceni? Cena nafte će povući i dinar za sobom, i nezaposlenost i cenu stanova na dole.

:) Zvanicna statistika ima cene dosta nize (doduse ove su oglasene ali mozmeo da predpostavimo da ne odstupaju vise od 10% od realizovanih u proseku). Gde je razlika mogu da predpostavim ali bas bode oci.
Kada se kupi u izgradnji pre zabodenog ašova, kada ta kupovina ulazi u statistiku, odmah pri plaćanju prve rate ili kada se u potpunosti sve isplati sa zadnjom ratom?

Odakle vam te cifre pobogu, 150, 180, 200? Na čemu se baziraju te projekcije, ličnom osećaju?
Dinar za vreme jedne od najvećih svetskih ekonomskih kriza nije devalvirao ni za 20 apoena, a sad odjedared ni manje ni više nego sa 117 na 200.
Može i da bude, ko će ga znati...

Kada se kupi u izgradnji pre zabodenog ašova, kada ta kupovina ulazi u statistiku, odmah pri plaćanju prve rate ili kada se u potpunosti sve isplati sa zadnjom ratom?
Tacno tako, a i PDV izgleda ne ulazi u proracun posto se placa naknadno, a verovatno uzimaju i Mladenovac, Lazarevac, Sopot, ... za prosek. Ko li ce ga znati, morali bi da vidimo detaljno objasnjenje kako se racuna pa da nesto tvrdimo. Zato mi je onaj grafikon za Halo Oglasa najmerodavniji trenutno

To sa Halo oglasa nije merodavno jer većina oglasa su APP, dok ono što je oglašeno po ok ceni ode odmah.

To sa Halo oglasa nije merodavno jer većina oglasa su APP, dok ono što je oglašeno po ok ceni ode odmah.
Pa ne verujem da ima nekog pregovaranja sa ovim cenama. Ako stan kosta 230k, a ti ponudis 200k moze samo da letis napolje na pregovore sa nekim drugim.

• Sviđa mi se
Reagovanja: X3m
Ok nije merodavno, to znamo.
Isto kao što možemo reći i u zvaničnoj statistici da je moguće da je jedan deo dat u kešu, pa nije merodavan. ili su unešene cene za nešto što je kupljeno pre 2god(novogradnja).
Tako da mi je ok da se vide oglasi i eto ako ima nekog spuštanja koje bude 5% ili 10% ako je APP.

Odakle vam te cifre pobogu, 150, 180, 200? Na čemu se baziraju te projekcije, ličnom osećaju?
Dinar za vreme jedne od najvećih svetskih ekonomskih kriza nije devalvirao ni za 20 apoena, a sad odjedared ni manje ni više nego sa 117 na 200.
Može i da bude, ko će ga znati...
"neka bude 200"

Ja mislim kada se potpise ugovor, tj na 80% izgradjenosti.
Kupiš novogradnju i tek za 2god ti bude onda u zvaničnoj statistici.
U jednom kompleksu su tačno sada podigli cene u odnosu na pre skoro 2 god 20%.
A svi će zajedno ući u statistiku.
tu je problem kod sagledavanja realnih cena i zvanične statistike.

Kao sto rekoh, ne zanimaju me apsolutne vrednosti nego trendovi. Korekcije su moguce, APP je siguran, ali posto drzava krije podatke od nas mozramo da se dovijamo. Ako neko ima bolji izvor podataka istoriski rado cu da gledam.

Ok nije merodavno, to znamo.
Isto kao što možemo reći i u zvaničnoj statistici da je moguće da je jedan deo dat u kešu, pa nije merodavan. ili su unešene cene za nešto što je kupljeno pre 2god(novogradnja).
Tako da mi je ok da se vide oglasi i eto ako ima nekog spuštanja koje bude 5% ili 10% ako je APP.
Prava cena, ili sto ovde kazu "realna" je izmedju zvanicne prodajne i oglasene.

Kurs od 150 do 200 dinara/1 € su projekcije ekonomista, u slučaju da se ne troše pare na čuvanje kursa. Dakle goriva i gasa će biti ali po 20 do 35% većoj ceni, i da li mislite da neće biti posledica u tom slučaju? Veće cene energenata će još poskupeti hranu, i dovesti do potpunog pada našeg izvoza (npr kukuruz i žito ne bi mogli izvoziti jer bi imalo veću cenu nego do sada). Naša industrija kablova i ovako ne može da podnese proizvodnju, a veća cena gasa i goriva bi potpuno ugasila preostalu "industriju", cene stanova pretpostavimo da bi poskupele zbog svih troškova još 30 %, ali pravo je pitanje ko bi uopšte kupovao, kada bi nastao problem sa otplatom kredita. Doživeh krizu devedesetih, pa dvehiljaditih pa znam šta pričam, tada je bilo stanova 5x manje pa su mi se nudili džabe stanovi samo da plaćam račune. Tada su u našoj zemlji još uvek uzgajali hranu individualno pa se nije toliko jako osetila kriza.

Videćete i sami poskupljenja koja slede, koja će biti pogubna i za narod i privredu.

Kurs od 150 do 200 dinara/1 € su projekcije ekonomista, u slučaju da se ne troše pare na čuvanje kursa. Dakle goriva i gasa će biti ali po 20 do 35% većoj ceni, i da li mislite da neće biti posledica u tom slučaju? Veće cene energenata će još poskupeti hranu, i dovesti do potpunog pada našeg izvoza (npr kukuruz i žito ne bi mogli izvoziti jer bi imalo veću cenu nego do sada). Naša industrija kablova i ovako ne može da podnese proizvodnju, a veća cena gasa i goriva bi potpuno ugasila preostalu "industriju", cene stanova pretpostavimo da bi poskupele zbog svih troškova još 30 %, ali pravo je pitanje ko bi uopšte kupovao, kada bi nastao problem sa otplatom kredita. Doživeh krizu devedesetih, pa dvehiljaditih pa znam šta pričam, tada je bilo stanova 5x manje pa su mi se nudili džabe stanovi samo da plaćam račune. Tada su u našoj zemlji još uvek uzgajali hranu individualno pa se nije toliko jako osetila kriza.
Da bas se 90h nije jako osetila kriza, sreca pa imamo retke poput tebe koji su to doziveli da prepricaju.

Vrh