Šta je novo?

Cene nekretnina

Sve te priče se svode na kraju na ponudu i tražnju. U BG je tražnja uvek jaka, a broj dobrih stanova smešan. Zadnjih 5 godina se gradi 10-15k stanova novogradnje u BG godišnje i opet nije dovoljno da spreči rast cena. Mi se ovde godinama kao šokiramo cenama u kompleksima, a sve se rasproda. Evo čujem sad da u Sanivilu cene idu oko 3k i prodaje se bez problema.

Država bi morala da gradi još 10k stanova godišnje sama da bi se tržište zasitilo.

Politika centralizacije vlade Srbije čini mi se da pokreće samo-ispunjavajuće proročanstvo onoga što i sam narod očekuje. Upravo zvog velike želje i potražnje za BG-om (što zbog bolje plaćenih poslova, što zbog "statusa") mislim da bi masovna gradnja i veća priuštivost recimo na rubnim opštinama u trenutnoj situacija samo pokrenua još veću unutrašnju migraciju.

Gradovi u Srbiji bi se još brže pretvorili u neku vrstu antičko-grčkih polisa kojima vladaju lokalne velmože. A u tom slučaju bi za te buduće fabrike u predelima koji bi se praznili u još većoj meri bili potrebni migranti.

U međuvremenu:

G7OFiPHWcAE-w0_.png

Izgleda da svi očekuju veću inflaciju.

Inače, Trumpov favorit za budućeg predsetnika FED-a, Kevin Hassett, izgleda da već odavno zagovara rezanje kamatnih stopa, a i fiskalne stimuluse ako treba. Rast privrede je na prvom mestu.

Moguće da će srednjeročno morati i javno da se oproste od cilja 2% inflacije. Ona se inače koliko vidim nastavlja merljivo iznad toga za hranu, zdravstvena (i druga) osiguranja, struju itd. Potrošači u SAD-u se cede, i neće izgleda biti bolje.

Što se Srbije i ove situacije sa NIS-om tiče, mene ne bi začudilo kada bi se u zadnjem trenutku, možda nakon par dana smrzavanja i nešto većih cena, stvar rešila nekim dogovorom. Garancije za stabilnost vlade od strane SAD-a, i zaokret ka Zapadu. 🐺ić spasitelj, a rusofilski deo biračkog tela prihvata "NE" rusiji kao onomad kod druga Tite, jer je kratko osetio posledice ako uradimo suprotno. Opozicija razoružana i spasena iskušenja da postane vlast.

A čak i ako ne bude tako, i dinar donekle sklizne, mislim da bi se tržište nekretnina u Srbiji samo usporilo, u slučaju teže krize možda do ivice "obrnutog sloma". Ali toliko dugu i tešku krizu da bi cene pale i za 10% ne vidim ni u kakvom scenariju.

@mariks Jel' mozes da nas podsetis sto ti nisi ostao u Palanci nego si dosao u Beograd i tu kupio stan? A sad palamudis da treba da se ide iz Beograda. Sto nisi otisao u KG npr?
Brate, mogu da pišem opet, izduž i popreko ali opet nećeš razumeti napisano tako da nema poente. Shvati to kako hoćeš.

Ali ne mozemo da iuzmemo Srbiju i da gledamo samo Beograd. Cak i to da uradimo opet je koncentracija poslova mahom vezana za NBGD koji nije centar grada. Beograd ima svoje posebne osobenosti i svoj model neravnomernog razvoja koji takodje moze da se resi i unapredi da ima volje.
NBG nije centar grada ali je postao poslovni centar, samim tim i cene nekretnina su ispratile. Od nekadašnje periferije i spavaone sada veoma tražen deo grada. Može se vrlo lako desiti i u drugom mestu.

To je generalno problem sam po sebi. Tu imas dva efekta, onaj klasicni malogradjanski mentalitet da nisi uspeo ako nemas stan u A zoni i drugi da u tom Surcinu realno nemas nista (dobro de malo se menja situacija sada ali to je sve na kasicicu i daleko od toga da bi moglo da zadovolji ljude koji imaju 10K mesecno).
I onda dodješ do problema da nije sve u "država duradi nešto". Realno je za te pare mogao kuću sa bazenom u Surčinu i da putuje 10min do posla jer je to ono gde svakodnevno ide, BG mu odmah tu.

Nisi imao 90ih za vreme sankcija ali ranije je bilo. Ti manji gradovi su bili odlicni jedno vreme jer je bila relativno jaka industrija razvijena po njima, skolstvo je bilo na nivou a svi su imali solidne kulturne i sportske sadrzaje. Tamo negde od kraja 80ih i pocetkom 90ih pocinje naglo urusavanje, sa industrijom povlaci se i sve ostalo.
Pa pričam u poslednjih 20-30god, pre 50-100 je nebitno za današnji pojam.

Bas to, nikome ovde ne bi smetala periferija da postoji dobra veza ka ostalim delovima grada i da je koliko toliko uredjeno a ne da lici somaliju ali to nam je tekovina raznih patriota od 90ih pa na ovamo preko onih "demokrata" pa ona ovih "demokrata". Ravnomerni razvoj, povezanost, sadrzaji, sve je to ukinuto zarad investitorskog urbanizma koji se zasniva na burazer gradnji. Sa ovime kako se sad siluje urbanizam i guraju zgrade na svaku slobodnu parcelu vise licimo na neku maloazisku kasabu nego na nekoga ko pretenduje u evropu.
Ali tebi periferija izgleda isto kao i centralni delovi (izuzev par turističkih delova) i sam si napisao ispod, tako da se ne može reći da nećeš na periferiju jer ne plivaju labudovi pored zgrade. Putuješ duže ali isto tako i kvadrat je jeftiniji. Slažem se da prevoz mora biti bolji. Da ne spominjem koliko naš čovek voli svoj auto, mezimca njegovog, pa će i 300m umesto prevozom da pali auto i stvara gužve. Nemaš pozorište ali imaš druge stvari, nije baš da nema ništa. Najveći problem je taj naš malogradjanski i elitistički mentalitet, ceni osobu po tome gde živi, a zna se da van centra žive bogalji i gubavci. Naš čovek kad ode u inostranstvo odjednom mu nije problem ni put, ni sadržaji, uredjenije jeste ali nema tog mentaliteta jbg pa mu je lakše.

To je nametnuta drustvena norma, da se samovrednujes i da te vrednuju prema tome koliko para imas i gde zivis. Mi smo kao drustvo tesko oboleli od snobizma i malogradjanstine (usput i jos od nekih tezih dijagnoza).
Eto. Nije cilj namestiti da prosečan čovek lako kupi u centru već da mu van centra bude adekvatan život, a to dobrim delom zavisi i od njega samog.

@sutraw Ali jesam živeo na periferiji (pravoj), i na levoj obali, i sad živim na Karaburmi, to su sve ovde nepoželjne lokacije. Mogu da kažem da se ovde to sve predstavlja mnogo gore nego što u praksi jeste. Ima problema naravno. Da je tragično, nije.
Zašto si protiv obrazovanja?!?!!?

Vreme je za prodaju investicionih nekretnina, posebno onih koje su 'pod kreditom' koji plaća renta. Nekretnine će rasti narednih X godina otprilike kolika je inflacija, osim brendiranih projekata koji su trend u celom svetu ( videti pod Dubai luxury niche.. Bugatti, Prada i ostalo)

Dakle, vreme rasta je isteklo, bar za normalnog čoveka. 20% investitora i profesonalaca će nastaviti da pravi lovu, ali postoji razlog za to.

Ko na vreme proda i uloži pare u bolje i isplativije stvari, proći će super.

Vreme je za prodaju investicionih nekretnina, posebno onih koje su 'pod kreditom' koji plaća renta. Nekretnine će rasti narednih X godina otprilike kolika je inflacija, osim brendiranih projekata koji su trend u celom svetu ( videti pod Dubai luxury niche.. Bugatti, Prada i ostalo)

Dakle, vreme rasta je isteklo, bar za normalnog čoveka. 20% investitora i profesonalaca će nastaviti da pravi lovu, ali postoji razlog za to.

Ko na vreme proda i uloži pare u bolje i isplativije stvari, proći će super.

Šta su bolje i isplativije stvari trenutno? Da li govorimo o zlatu, akcijama ili nečem trećem?

Vrh