Šta je novo?

Cene nekretnina

Nije problem u spojenoj kuhinji ako je lepo projektovano. Par nekih projekata koje sam video su takvi da sa ulaznih vrata odmah upadas u trpezariju, kuhinjna je levo ili desno a prekoputa wc da bi u nastavku isao u veliki dnevni boravak iz koga se ulazi u spavace sobe. Meni to ne lici ninasta - stvar ukusa
Evo npr mog rasporeda, meni je ovo top, samo bi par modifikacija zidova radio

7.CETVRTI-SPRAT-STAN-S44-728x1030.jpg

Tako je, kad se porede turkmenistanski i srpski gdp ppp per capita, gleda se samo brojka bez ulazenja u analizu i strukturu iste. Kada je u Beogradu prevoaz besplatan a u Amsterdamu se placa, onda ipak ne postoji besplatan prevoz pa su troskovi prakticno isti.
Tako i East Harlem postaje 'kul cetvrt' iz jednog clanka u novinama.
Ni sa Gruzijom ne mozemo se poredimo i sa njihovih nepunih 10k gdp per capita, ipak rastu i rasce do kraja univerzuma.

Sve se moze dokazati kada su ti kriterijumi labavi i babe lako postaju zabe.
Njihova struktura privrede je sugava sta li, je li isto toliko sugava kao i Saudi Arabije - dolar je dolar koliko ja znam.

Da li bi vozio ficu besplatno ili bi pre platio neku svotu novca da se vozis mercedesom?
Sta mi vredi gradski prevoz kada ne mogu da se uzdam u njega da cu doci negde na vreme, kada mi trosi vreme umesto da mi stedi.

East Harlem je kul cetvrt iz clanka sa wikipedije - isto kao sto si ti izvukao clanak iz wikipedije da nije kul cetvrt.

Gruzija brze raste checked, Gruzija ima mladju populaciju checked, Srbija i Beograd su posebni i zato ne moraju da prate ekonomsku/demografsku logiku - je li tako? checked.

Moze to biti i iznudjeni kompromis da se upakuju recimo spavace sobe iole normalnih dimenzija u sto manju kvadraturu. Jer ljudi nemaju za vise. To je barem moja pretpostavka u vecini slucajeva:
- Investitori prave stanove koje najlakse mogu da prodaju tj upuceni su u potraznju
- Traznja je takva da je ljudima ok da prihvate nedostatak odvojene kuhinje/trpezarije zarad vecih ili vise soba
- Hodnik je "bacanje" preskupih kvadrata

I onda dobijes trenutne trendove, gde ljudi koji traze ono sto ti trazis budu u manjini i onda "nema za Rajka kapa".

Mislim da investitori idu linijom da upakuju vise kvadrata u sto manje osnove, a kako ce to da izgleda uopste ih nije briga jer ovakvo trziste guta sve. Vrlo dobro se zna sta je funkcionalni stan i kako on izgleda. Ne moze neko da prodaje sobu od 8 kvadrata kao sobu kad to nije soba nego polusoba. Ne moze ni francuski balkon kao terasu po punoj ceni, ... da ne nabrajam vise ovo sto sada imas diktirano je samo profitom i nicim vise.

Lepo rece Mravojed onomad :)

Meni je jasno u ovom stanju ekonomije što se prodaju ovi 6-8-9k+ evra. Jasno mi je i ovi što su oko 1.6-2K na periferiji (Pazove, Pančevo itd) . Znam samo da ovo izmedju baš slabo ide i ima da ugine.
Nece da propadne nista, sve dok u 10x10 kilometra mozes da obezbedis koliko toliko pristojnu platu postojace i potraznja

Evo npr mog rasporeda, meni je ovo top, samo bi par modifikacija zidova radio

Pogledajte prilog 258045

Bravo!

E pa druze ti imas odlicno koncipiran stan. Prvo imas dve postene spavace sobe a ne neke samacke kelije, drugo imas dva kupatila ozbiljne kvadrature, trece imas vrhunsku terasu. Kuhinja i ako jeste u sklopu jedne prostorije je takva da je dovoljno siroka da moze i da se odvoji jednim pregradnim zidom ili poluzidom (znaci postoji ta mogucnost).

Top stan!

EDIT: Pri tome ima posteni hodnik kod ulaza, odvojen spavaci blok i tehnicke prostorije ... Vrlo dobro, odavno ne videh ovako lepo koncipiran raspored!

Je l ovo opet neki AI od vec pomenute agencije?

Mislim da investitori idu linijom da upakuju vise kvadrata u sto manje osnove, a kako ce to da izgleda uopste ih nije briga jer ovakvo trziste guta sve. Vrlo dobro se zna sta je funkcionalni stan i kako on izgleda. Ne moze neko da prodaje sobu od 8 kvadrata kao sobu kad to nije soba nego polusoba. Ne moze ni francuski balkon kao terasu po punoj ceni, ... da ne nabrajam vise ovo sto sada imas diktirano je samo profitom i nicim vise.

Lepo rece Mravojed onomad :)

Dobro sad, ovo zvuci kao neki klasicni dzangrizavi cica kome nista ne valja kod mladih generacija (mislim na klip :D) . Ne slazem se s tim, ali kapiram sta hoces da kazes.

I da, slazem se da soba od 8 kvm nije soba i da investitori hoce da maksimizuju profit a da retko koga od njih zabole patka da pruzi i komfor i lepo iskustvo zivljenja u objektima koje grade. Sto je steta, jer ne bi to zahtevalo preveliku zrtvu. No njihovo malo je za njih ogromno pa se ne odricu tog delica ako ne moraju, na zalost nas kozumenata.

Postoji i jos jedna dimenzija i mogucnost. Sta ako na trzistu ne bi postojala dovoljna potraznja za stanom koji bi mi ovde izglasali da je idealan? I to samo zato sto bi vecina kupaca pohrlila kod investitora koji im daje u istoj kvadraturi jos jednu sobu, vecu kuhinju itd... zahvaljujuci tim trikovima koje si naveo.

Je l ovo opet neki AI od vec pomenute agencije?
Ima li pravog zida u ovom savršeno projektovanom stanu? 😂 I da, AI baljezgarija od iste agencije. Zgrada još uvek nema gotovu fasadu :)

Dobro sad, ovo zvuci kao neki klasicni dzangrizavi cica kome nista ne valja kod mladih generacija (mislim na klip :D) . Ne slazem se s tim, ali kapiram sta hoces da kazes.
Meni lici na onu dvojicu iz Mupper Show ali je poenta jasna :D

I da, slazem se da soba od 8 kvm nije soba i da investitori hoce da maksimizuju profit a da retko koga od njih zabole patka da pruzi i komfor i lepo iskustvo zivljenja u objektima koje grade. Sto je steta, jer ne bi to zahtevalo preveliku zrtvu. No njihovo malo je za njih ogromno pa se ne odricu tog delica ako ne moraju, na zalost nas kozumenata.
Stvar je u tome sto ne postoje standardi koji bi se forsirali a potraznja je tolika da ne postoji trzisna kazna za budalastine. Kod komunista bas i nisi mogao da biras, kako ti narede da pravis tako pravis, doduse onda stradaju neke druge stvari.

Postoji i jos jedna dimenzija i mogucnost. Sta ako na trzistu ne bi postojala dovoljna potraznja za stanom koji bi mi ovde izglasali da je idealan? I to samo zato sto bi vecina kupaca pohrlila kod investitora koji im daje u istoj kvadraturi jos jednu sobu, vecu kuhinju itd... zahvaljujuci tim trikovima koje si naveo.
Zato sto je to u ljudskoj psihologiji, da za manje dobiju vise, da ucare gde je moguce, da zrtvuju estetiku, da iskrive funkciju ne bi li imali imaginarnu predstavu da su bolje prosli. Zamisli da postoji zakon po kome sve sto je manje od 11 kvadrata ne sme da bude oglaseno kao soba, da terasa ako nema dubinu od 1.2 m i manje od 6 kvadrata ne sme da se zove terasa, da je klasicna terasa 30% cene stana a lodja 50% cene stana. Da trosoban stan mora da ima dva mokra cvora, da je obavezno parking mesto od 15 kvadrata po stanu. Samo zamisli ... a onda se vratimo u realnost urbanistickog silovanja.

Da, nije aspirator savrsen, ali nije ni prirodna ventilacija. No, s druge strane, meni ni miris kuvanja koji se oseti ponekad u kuci nije neki minus. Mozda jos vucem navike iz detinjstva kad udjem u stan i odmah namirisem sta ima za rucak :D I to nisam nikad dozivljavao kao neki veliki minus. Mnogo mi je gore kad u ulazu zgrade osetim filitrirane mirise necijeg podvarka koji se krckao tokom noci na jeftinoj struji (kao sto je bio slucaj u prethodnoj zgradi gde sam ziveo). No, kakvih sve drugih muka ima oko nekretnina, ove skoro pa i nisu vredne pomena u toj konkurenciji.
Brate mili ŠTA ti kuvaš kad ne želiš te mirise u kući?!? Pa šta ima lepše od mirisa žute supe kad uđeš u kuću? Pečene paprike, pohovane šnicle, palačinke?! Sve milina.
Pa otvorena kuhinja je super stvar pogotovo za ljude s malom decom. Gledaš ih dok puzaju dok se igraju a možeš da kuvaš.

Nema toga vise, jer se smatra da se u stanu ne kuva. Kuhinja sluzi za pokazivanje, da se vidi iz dnevne sobe i eventualno skuva caj/kafa i podgreje nesto u mikrotalasnoj. Ostava takodje nije potrebna jer zasto bi neko drzao teglu sa ajvarom u stanu kad naprstak toga moze da plati 20e u beton hali. Stanovi se projektuju za samce jer deca nisu u modi, eventualno neko portabl kerce da se seta.
alal vera...ubo si u centar...eto sam mogu da se poistovetim s ovim. nije u principu da je baš za pokazivanje, ali pošto se u njoj već koristi samo mikrotalasna i eventualno nekad ugradna ploča, ok je da dobro izgleda i da ne zauzima svoj zaseban prostor u vidu prostorije.

Brate mili ŠTA ti kuvaš kad ne želiš te mirise u kući?!? Pa šta ima lepše od mirisa žute supe kad uđeš u kuću? Pečene paprike, pohovane šnicle, palačinke?! Sve milina.
Pa otvorena kuhinja je super stvar pogotovo za ljude s malom decom. Gledaš ih dok puzaju dok se igraju a možeš da kuvaš.
Ako procitas bolje, ja isto pozdravljam mirise domace kuhinje, to cini dom.

Njihova struktura privrede je sugava sta li, je li isto toliko sugava kao i Saudi Arabije - dolar je dolar koliko ja znam.

Da li bi vozio ficu besplatno ili bi pre platio neku svotu novca da se vozis mercedesom?
Sta mi vredi gradski prevoz kada ne mogu da se uzdam u njega da cu doci negde na vreme, kada mi trosi vreme umesto da mi stedi.

East Harlem je kul cetvrt iz clanka sa wikipedije - isto kao sto si ti izvukao clanak iz wikipedije da nije kul cetvrt.

Gruzija brze raste checked, Gruzija ima mladju populaciju checked, Srbija i Beograd su posebni i zato ne moraju da prate ekonomsku/demografsku logiku - je li tako? checked.
Prevoz je u Beogradu besplatan i stotine hiljada ljudi ga koristi svakodnevno, u Amsterdamu se placa - check
Gruzija i Jermenija su i nominalno i po PPP siromasnije zemlje od Srbije po glavi stanovnika - check
East Harlem je oblast sa najvisim stopama kriminala u NY, kao i najvecim brojem nezaposlenih, sa razlogom jedna od najjeftinijih - check

To je ono sto je trenutno i stvarnost, tvoja labava i relativna tumacenja su vec taj deo oko logike.

Stvar je u tome sto ne postoje standardi koji bi se forsirali a potraznja je tolika da ne postoji trzisna kazna za budalastine. Kod komunista bas i nisi mogao da biras, kako ti narede da pravis tako pravis, doduse onda stradaju neke druge stvari.
Postoje standardi, samo sto su bas losi:

Minimalne površine prostorija i prostora u stanu su:

1) dnevna soba - 16,00 m2;
2) soba za dve osobe - 11,00 m2;
3) soba za jednu osobu - 7,00 m2;
4) prostor za obedovanje - 4,00 m2;
5) prostor za pripremu hrane (kuhinja) - 4,00 m2;
6) plakarska ostava - 0,50 m2;
7) kupatilo - 3,00 m2;
8) WC (posebna prostorija) - 1,30 m2.

Izvor: https://www.paragraf.rs/propisi/pra...projektovanje_stambenih_zgrada_i_stanova.html

Pa otvorena kuhinja je super stvar pogotovo za ljude s malom decom
Jeste, ja kad dođem kod tašte ovde oni svi imaju otvorene kuhinje, kad se skupe deca bude prava milina.

Prevoz je u Beogradu besplatan
Kad smo već kod prevoza u Bg-u, osim ovog perioda kad su se spremali za vojnu paradu, ja se nikad lakše nisam vozio prevozom. Doduše dosta sam koristio prevoz van udarnih špic časova, ali nije mi se dugo desilo da čekam bus neko nerealno vreme, ili da dođe neka krntija poluzapaljena.

Ti i @sutraw koliko ja znam , za ostale ne znam
Velika ekipa. Ja ću kupiti za sitnu dečicu!

U Amsterdamu se voze metroom, a kod nas su 3 dana jahanja gde god da krenes
Samo Defke moze da kaze da je prevoz u Beogradu bolji od Amsterdama
Besplatan je koliko akcije za 1000 evra ... Sve to mi platimo na kraju
Sve se plati na kraju ali je cinjenica da je u Beogradu besplatan i koriscen. Ne merimo koji je bolji nego merimo troskove. Poredimo 1:1, ako vec na isti nacin poredimo i Turkmenistanski gdp per capita PPP.

Postoje standardi, samo sto su bas losi:

Minimalne površine prostorija i prostora u stanu su:

1) dnevna soba - 16,00 m2;
2) soba za dve osobe - 11,00 m2;
3) soba za jednu osobu - 7,00 m2;
4) prostor za obedovanje - 4,00 m2;
5) prostor za pripremu hrane (kuhinja) - 4,00 m2;
6) plakarska ostava - 0,50 m2;
7) kupatilo - 3,00 m2;
8) WC (posebna prostorija) - 1,30 m2.

Izvor: https://www.paragraf.rs/propisi/pra...projektovanje_stambenih_zgrada_i_stanova.html
Tuga :(

Vrh