Šta je novo?

Cene nekretnina

Ove slike su AI.

Zašto misliš da je skup infostan?
Pa pogledaj kvadraturu, tu je par 'iljada samo infostan, a gde je grejanje... a tek održavanje zgrade. Za te pare kupiš neku starogradnju staru 70tak godina, znači top ful nov nema ni ceo vek i plaćaš održavanje 500din, ako uopšte i plaćaš. Zato ljudi kupuju stanove, a ne kuće, zbog troškova.

Pa pogledaj kvadraturu, tu je par 'iljada samo infostan, a gde je grejanje... a tek održavanje zgrade. Za te pare kupiš neku starogradnju staru 70tak godina, znači top ful nov nema ni ceo vek i plaćaš održavanje 500din, ako uopšte i plaćaš. Zato ljudi kupuju stanove, a ne kuće, zbog troškova.
Održavanje zgrade jeste skuplje.
Ali za infro stan gledam evo gledam dva računa:

- 55 kvadrata, stan iz ranih 1980-ih: 12,245 RSD (kad skinem osiguranja koja su se tu ubacila)
- 106 kvadrata, stan iz 2021-te: 5,698 RSD

Održavanje (čišćenje + tekuće + investiciono + kod novog stana protir i zelenilo oko zgrade)
- Stan iz 1980-tih: 3,100 RSD
- Stan iz 2021-te: 9,700 RSD

Naravno, ovde varam, pošto su računi za ovaj oktobar, kad grejanja skoro da nije bilo.
Najviši info stan za celu godinu je februar od 14,000 RSD, mart je bio 13, decembar (prošli), januar, mart oko 10.

Ako se podeli na celu godinu, ispadne 20-30,000 više, ali je i stan duplo veći.

E, sad, to što stan sa gražama košta pola miliona je druga priča.

Održavanje zgrade jeste skuplje.
Ali za infro stan gledam evo gledam dva računa:

- 55 kvadrata, stan iz ranih 1980-ih: 12,245 RSD (kad skinem osiguranja koja su se tu ubacila)
- 106 kvadrata, stan iz 2021-te: 5,698 RSD

Održavanje (čišćenje + tekuće + investiciono + kod novog stana protir i zelenilo oko zgrade)
- Stan iz 1980-tih: 3,100 RSD
- Stan iz 2021-te: 9,700 RSD

Naravno, ovde varam, pošto su računi za ovaj oktobar, kad grejanja skoro da nije bilo.
Najviši info stan za celu godinu je februar od 14,000 RSD, mart je bio 13, decembar (prošli), januar, mart oko 10.

Ako se podeli na celu godinu, ispadne 20-30,000 više, ali je i stan duplo veći.

E, sad, to što stan sa gražama košta pola miliona je druga priča.
eh sad prc, to ti kažem, kad grejanje ubaciš u infostan ispadne tako 200-300e skuplje, plus održavanje 800e, 1000e godišnje baciš na nepotrebne stvari umesto da uživaš u starogradnji od pola veka ili pazi sad, kupiš neku starogradnju gde ni održavanje ne plaćaš. Možda se malo fasada raspada, hodnici propali i smrde, malo prljavo i ima djubreta ali Bože moj (nadam se da si ukapirao da sam sarkastičan jer se ovde navode mane kuće (ili novogradnje), a prednosti starogradnje to što "nemaš" troškova u starogradnji, za sve su krive "komšije").

Potrebna kupovina stana za 100-110k u NS-u., prednost novogradnja.
Može i u fazi izgradnje, kupovina investicionog karaktera radi izdavanja.
Drugar koji je u inostranstvu traži pomoć od mene jer njegovi prodaju veći stan na Limanu u starogradnji zarad kupovine kuće na Kopaoniku i stana u NS-u.

Potrebna kupovina stana za 100-110k u NS-u., prednost novogradnja.
Može i u fazi izgradnje, kupovina investicionog karaktera radi izdavanja.
Drugar koji je u inostranstvu traži pomoć od mene jer njegovi prodaju veći stan na Limanu u starogradnji zarad kupovine kuće na Kopaoniku i stana u NS-u.
eh sad ako ti nisi zadužen za NS ne znam ko je

Pa jeste ali i ovi veliki nerealno drze cene (barem u starogradnji) Kada sracunas renoviranje izadje jednako ili vise nego novogradnja
Kada je starogradnja u očima vlasnika bolja od novogradnje kada se prodaje.
Uglavnom traže onoliko koliko im treba da kupe isto kvadrata novogradnje.
Možda i malo više jer su čuli da je komšija Pera dobro prodao i jer im treba da opreme tu novogradnju u koju hoće da se usele.
Ne žuri im se, jer kao i kod nekih kupaca mogu da čekaju i tako čekaju i povećavaju cenu.
Čuli su da ima mnogo ljudi sa novcima a oni imaju gotovu uknjiženu nekretninu u zgradi koja ima Upotrebnu dozvolu, pa ko hoće da poseduje i živi u nekretnini od starosedelaca neka plati šta sada.

Pa jeste ali i ovi veliki nerealno drze cene (barem u starogradnji) Kada sracunas renoviranje izadje jednako ili vise nego novogradnja
Jbg, placas lokaciju, legalan status i cinjenicu da mozes da se raspitas kod komsija da li zgrada ima probleme i kakva je zvucna i toplotna izolacija.
Kod novogradnje kupujes livadu gde ce u nekom trenutku biti zgrada, ili sivu fazu itd...

Sigurnost kosta.

Ako zivis u NY i mozes sebi opusteno da priustis takav stan onda si u opasnom biznisu i tih 1.5K pravis na dnevnom nivou (u najgoroj varijanti)
Mislim da si se preracunao ali debelo da pravis 1500 dnevno:)) Ovo je po meni normalan stan i normalna cena za USA tj NY i cak i za NL ako gledas u eurima. I to ne kupuju nikakvi brokeri vec obicni ljudi.

Mislim da si se preracunao ali debelo da pravis 1500 dnevno:)) Ovo je po meni normalan stan i normalna cena za USA tj NY i cak i za NL ako gledas u eurima. I to ne kupuju nikakvi brokeri vec obicni ljudi.
Mislio sam na onaj stan sto pominje kolega Zarkovo od par miliona a gledam i prema mojom sefovima, to je opustenih 1500 dnevno ili ti 30K bruto mesecno

Jbg, placas lokaciju, legalan status i cinjenicu da mozes da se raspitas kod komsija da li zgrada ima probleme i kakva je zvucna i toplotna izolacija.
Kod novogradnje kupujes livadu gde ce u nekom trenutku biti zgrada, ili sivu fazu itd...

Sigurnost kosta.
Jbg, preterali su ... zato im ide tako prodaja :)

Ne mislim novogradnja na livadi nego gotova novogradnja do 5 godina starosti i neka starogradnja. Kad tako poredite tu tek ima fantazija

Vrh