Šta je novo?

Cene nekretnina

Joe samo nema ideju kakva je atmosfera ovde.

Zbog polarizacije i konstantnih tenzija stvara se atmosfera kao pred WW2 samo ovog puta ne jevreji vec caciji su grupa koja ce da na***e.
Kolicina ljudi sa kojima sam pricao a koji vise one ljude u cacilendu ne dozivljavaju kao ljude vec kao stoku/zivotinje raste sa svakim onakvim potezom.

U jednom momentu ce doci kriticna masa takvih ljudi, sto mi se ne svidja ali nismo mi daleko od novog 5og oktobra posebno na sledecim izborima.

Necu da idem dalje u off topic.
Ja sam u manjem mestu u Srbiji. Mogu da vam kažem da su se lokalni SNS-ovci, oni što su krivi za razne pronevere već ucvrcali odavno i da pokušavaju sada da budu sa svima dobri, pokušavaju kontakte itd u smislu da ukoliko dođe do smene vlasti da pokušaju da zaštite svoje guzice jer se plaše da će odgovarati za pronevere. Najniži deo koji se ogrebao za posao regularno sve. Najviši deo lokalnog SNSa..... nedodirljivi su i dalje i zabole ih jer su se već sklonili na neku drugu funkciju. Tako da već se vidi da u slučaju smene vlasti jednostavno neko mora da bude žrtveni jarac i da odgovara. To neće biti najniži a ni najviši već upravo ovi srednji, kupci dosta nekretnina.

Dobro ali evo @Filip 01 je okačio oglas stana. Porodičan stan. Dobar stan. Nije ni najskuplji a ni najbolji. Ako kupuješ na kredit to je oko 1000+ evra narednih 35-40 godina. Šta dalje da pričamo 🙂
Novogradnja na jednoj od najboljih lokacija u NS-u i to četvorosoban stan.
Ok mi je tih 1000eur mesečno na kredit, jer nije prosečan stan.

Ja sam u manjem mestu u Srbiji. Mogu da vam kažem da su se lokalni SNS-ovci, oni što su krivi za razne pronevere već ucvrcali odavno i da pokušavaju sada da budu sa svima dobri, pokušavaju kontakte itd u smislu da ukoliko dođe do smene vlasti da pokušaju da zaštite svoje guzice jer se plaše da će odgovarati za pronevere. Najniži deo koji se ogrebao za posao regularno sve. Najviši deo lokalnog SNSa..... nedodirljivi su i dalje i zabole ih jer su se već sklonili na neku drugu funkciju. Tako da već se vidi da u slučaju smene vlasti jednostavno neko mora da bude žrtveni jarac i da odgovara. To neće biti najniži a ni najviši već upravo ovi srednji, kupci dosta nekretnina.

SNS je interno u rasulu, ovi protesti su taj proces ubrzali. Istina je da ih članovi nisu napuštali, ali to je jer im nije jasno šta je Studentska lista i gde su tu oni. Trenutna generacija dominantnih SNS-ovaca je rasterala osnivače i postoji duboki konflikt u stranci među njima. Skoro je Đukanović i još jedan neki njihov optuživao trenutne istaknute članove da šuruju sa "blokaderima". Mislim da toj stranci zaista nije mnogo života ostalo.

Evo ja živim na Karaburmi. Neki moji prijatelji na Mirijevu. Neki u Kotežu i Borči. Jedan dobar prijatelj koji zarađuje 200k+ mesečno živi u Zemun polju. Na ovoj temi kad pomeneš bilo šta što nije širi centar + NBG i eventualno centar Zemuna, svi misle da si gubavac.
Bukvalno.
Oni koji imaju komplekse izgleda misle da svi imaju komplekse.

Evo ja živim na Karaburmi. Neki moji prijatelji na Mirijevu. Neki u Kotežu i Borči. Jedan dobar prijatelj koji zarađuje 200k+ mesečno živi u Zemun polju. Na ovoj temi kad pomeneš bilo šta što nije širi centar + NBG i eventualno centar Zemuna, svi misle da si gubavac.
Nisam stekao takav utisak. Cak i Defke nije "u centru" Zemuna, pa je i ta lokacija prilicno skupa. Mozda neko, nekad kaze tako nesto, ali nista od toga mi ne upada u opis 2 km od centra grada.

Ja ne sporim da je tržište nekretnina nepristupačno za dosta ljudi, ali ne mislim ni da ta pristupačnost figurira kao glavni element određivanja cena. Čak obrnuto, mislim da je tržište u BG u velikoj meri "tržište za bogate" - to ne znači da će cene pasti, samo da postoji nepravda u svetu.
Ovo je konkretno bio NS. Na sličnoj lokaciji u Beogradu je to oko 30% veća cena. To znači 35-40 godina po 1300+ evra mesečno.
Opet ponuda. Ako se na NBG proda 50-60 stanova novogradnje mesečno ja ne vidim problem da bude cena i 7-8-10k evra.
Uvek ćeš naći par desetina osoba kojima je nabavna cena evra skoro nula.

Nisam stekao takav utisak. Cak i Defke nije "u centru" Zemuna, pa je i ta lokacija prilicno skupa. Mozda neko, nekad kaze tako nesto, ali nista od toga mi ne upada u opis 2 km od centra grada.
Skupo nam je jer pamtimo cene od pre 10 godina. I meni je za moj pojam bio skup kvadrat od 2000 EUR kada je u Batajnici bio kvadrat 800 EUR.
Sada je u Bataji 1800-2000 a u Zemunu/NBGD 3500 EUR, i dalje je odnos ostao isti.

A kada gledam plate pre 10 godina i danas naspram drugih ljudi a ne sebe (IT) one se jesu duplirale itekako.

Reci iskreno, koliko ljudi na ovoj temi kuka na cene u Borči i na Mirijevu, evo ja sam skoro 3 godine na forumu, ovde se kuka na NBG, centar Zemuna, širi centar, u krug u krug.

Kad su cene divljale na NBG, moglo je još da se nađe na Mirijevu za 1500 EUR kvadrat, ko je pametan kupio je, ostali su sedeli na rukama i govorili "ma pući će balon".

Evo sad je Mirijevo 2000-2500, i dalje se sedi na rukama i govori "pući će balon", i gori nada da će da se kupuju stanovi u Bloku 45 za bagatelu.

Pogledaj moj post sa prethodne strane o tome zašto cene neće padati i reci mi da nisam u pravu objektivno?

Ja sam Vradovića prozivao jer je ćaci svaki dan, ali on je imao najbolji rezon što se tiče cena nekretnina od svih nas na ovoj temi. Šteta što je otišao sa foruma.

Bice zanimljiv trenutak kada blokovske zgrade budu dotrajale. Po meni Soul64 ima dobar potencijal da ispadne bas dobra prica, sve ostalo su kompromisi trenutno na NBGD.
Pa jel te imaju zgrade definitivni rok trajanja? Šta rade u drugim zemljama sa dotrajalim stambenim objektima. Recimo u Moskvi postoje "hruščovke" na centralnim lokacijama u gradu koje su daleko lošije nego bilo koja starogradnja na NBG (plafoni na 2.35, bez lifta, zajednička kuhinja za više stanova), a pored njih se zidaju ultra moderne novogradnje po cenama daleko većim nego na NBG. Sve to uzevši u obzir, ne mislim da je rok dotrajalosti zgrada nešto što će promeniti stanje na NBG, makar za vreme naših života (narednih 50 godina)

Pa jel te imaju zgrade definitivni rok trajanja? Šta rade u drugim zemljama sa dotrajalim stambenim objektima. Recimo u Moskvi postoje "hruščovke" na centralnim lokacijama u gradu koje su daleko lošije nego bilo koja starogradnja na NBG (plafoni na 2.35, bez lifta, zajednička kuhinja za više stanova), a pored njih se zidaju ultra moderne novogradnje po cenama daleko većim nego na NBG. Sve to uzevši u obzir, ne mislim da je rok dotrajalosti zgrada nešto što će promeniti stanje na NBG, makar za vreme naših života (narednih 50 godina)
I Ferrari ima mali rok trajanja ako se u njega ne ulaze, a kamoli zgrada od pre 60 godina. Ja sam bukvalno iskulirao jedan stan na NBG jer sam video da je vlaga probila iz oluka kroz zid od 50cm. Mogu da zamislim za 20 godina kako ce da bude jako u toj zgradi. Znaci oluk nije sredjen koji je prosta stvar, a o ostalim stvarima u zgradi da ne razmisljam.

E vidis u tome ja vidim ozbiljan problem, prevelika je mržnja prema drugoj strani, a oni imaju pravo na svoje mišljenje i imaju pravo da im je ovo sve dobro.
Ali za to je jedini i isključivi krivac SNS. Oni su doveli do toga da 10 godina nema dijaloga. Kada nema dijaloga onda se gomila mržnja. Ako se ne kanališe mržnja kroz dijalog, onda dovodi do velike polarizacije i opresije što može rezultirati čak i gradjanskim ratom. Pogotovo se to pogoršava kada se uzurpiraju institucije.
Eto da objasnim i pojasnim šta je ovaj čovek mislio kada je ovo rekao još pre par godina:
Zeznut period zaista
Ovu polarizaciju još od Slobe nismo imali.

Poslednja izmena:
Znas kako, ako je po zakonu svaka zgrada ima rok trajanja u smislu da posle nekog vremena treba da se radsi procena bezbednosti i statike zgrade pa se na osnovu te procene produzuje rok ili se proglasava nebezbednom. To kod nas nema da se desi pa makar se i urusile zgrade.

Reci iskreno, koliko ljudi na ovoj temi kuka na cene u Borči i na Mirijevu, evo ja sam skoro 3 godine na forumu, ovde se kuka na NBG, centar Zemuna, širi centar, u krug u krug.

Kad su cene divljale na NBG, moglo je još da se nađe na Mirijevu za 1500 EUR kvadrat, ko je pametan kupio je, ostali su sedeli na rukama i govorili "ma pući će balon".

Evo sad je Mirijevo 2000-2500, i dalje se sedi na rukama i govori "pući će balon", i gori nada da će da se kupuju stanovi u Bloku 45 za bagatelu.

Pogledaj moj post sa prethodne strane o tome zašto cene neće padati i reci mi da nisam u pravu objektivno?

Ja sam Vradovića prozivao jer je ćaci svaki dan, ali on je imao najbolji rezon što se tiče cena nekretnina od svih nas na ovoj temi. Šteta što je otišao sa foruma.
On je o Mirijevu od 5k pricao i pre kovida i stampanja i svega... :) tako da, mnogo je nepredvidivih faktora bilo. Da se pozivao samo na inflaciju, ne bi se niko ni svadjao s njim. Problem su bili grafici linearnog rasta, prestizanje Hrvatske za par god, literarni opisi tipa "raketa koja polece" i sl :) To sto vradovic zna s parama, svaka cast, ali nije sad potrebno pozivati se "halo efekat" i pricati da je sve pogodio. Evo i ja sam znao da Rusija - Ukrajina nece da se zavrsi tako brzo, kao i Dzo, da li to znaci da je Dzo u pravu i za nasu politicku situaciju :p

Novogradnja na jednoj od najboljih lokacija u NS-u i to četvorosoban stan.
Ok mi je tih 1000eur mesečno na kredit, jer nije prosečan stan.
Jeste ali najbolja lokacija je i centar, limani, podbara, grbavica, popovica itd a tu živi mnogo mnogo ljudi. Bukvalno pola NS. Tako da to ne pije vodu

I Ferrari ima mali rok trajanja ako se u njega ne ulaze, a kamoli zgrada od pre 60 godina. Ja sam bukvalno iskulirao jedan stan na NBG jer sam video da je vlaga probila iz oluka kroz zid od 50cm. Mogu da zamislim za 20 godina kako ce da bude jako u toj zgradi. Znaci oluk nije sredjen koji je prosta stvar, a o ostalim stvarima u zgradi da ne razmisljam.
Novi Beograd je veoma problematican sto se toga tice (uostalom i sve zgrade gradjene od betona). Vlaga ako nije dobro regulisana unistava armaturu i menja statiku samog objekta. Na stranu to, jednako su problematicne, ako ne i vise, nestrucne adaptacije gde se sekla armatura, gde su se rusili noseci zidovi, gde se preopteretila ploca ... To kad bi krenuo po gradu da ispitujes covek za glavu da se uhvati. Kod mene u kraju je bio cuveni slucaj kada je lik izlio 5cm kosuljice pa na to polepio plocice a onda na sred sobe stavio vertikalni akvarijum od kubik vode :D (nece to nidj'e)

On je o Mirijevu od 5k pricao i pre kovida i stampanja i svega... :) tako da, mnogo je nepredvidivih faktora bilo. Da se pozivao samo na inflaciju, ne bi se niko ni svadjao s njim. Problem su bili grafici linearnog rasta, prestizanje Hrvatske za par god, literarni opisi tipa "raketa koja polece" i sl :) To sto vradovic zna s parama, svaka cast, ali nije sad potrebno pozivati se "halo efekat" i pricati da je sve pogodio. Evo i ja sam znao da Rusija - Ukrajina nece da se zavrsi tako brzo, kao i Dzo, da li to znaci da je Dzo u pravu i za nasu politicku situaciju :p

Ja sam čitao ovu temu unazad dok još nije bilo velikog skoka cena, čovek je tad najavljivao da će cene da odu u nebo i bolje kupuj dok možeš... govorili mu da je debil i bot :) Ono za Mirijevo 5k je razjasnio u nekom kasnijem postu kad sam ga pitao ozbiljno, rekao je da ne misli da će biti 5k ali da će skakati cene dalje. Naravno, ne kažem da je prorok, ali slažem se sa tom premisom da, u uslovima stabilne ekonomije, nema razloga da cene ne idu gore, to važi za sve assete, rastu i akcije i zlato...

Kada bi posmatrali tržište nekretnina kao tržište kapitala, možda bi bilo jasnije zašto se dešava ovo sa cenama zadnjih 10 godina. Ovde se konstantno vraćamo na platu malog čoveka kao da je ona presudan faktor, a zapravo tržištem upravljaju novčani tokovi mnogo višeg reda.

Da li je cena nekretnina i oglasima realna ili ne?

Statistika često nije merodavan pokazatelj ali moramo se osvrnuti na to šta kažu zvanični podaci. Prema bazi podataka Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), prosečna cena kvadrata u Novom Sadu u poslednjem periodu kretala se oko 1.800–1.900 evra u novogradnji i slično u starogradnji. Ipak, ako pogledate oglase, videćete stanove ponuđene i po 2.500, pa i 3.000 evra po kvadratu.

Razlika je očigledna – i govori da su mnoge oglašene cene više zamišljene kao pregovarački prostor, nego kao realna tržišna vrednost.
. Iskustva govore da je razlika između oglašene i realizovane cene u Novom Sadu prosečno oko 15%.

Dakle, kada vidite stan oglašen za 100.000 evra, vrlo je moguće da će se na kraju prodati za 85.000–90.000. Ipak, to zavisi od više faktora: stanja stana, zainteresovanosti kupaca, hitnosti prodaje i umeća pregovaranja. Izvor

Vrh