Šta je novo?

Cene nekretnina

Kakve sad veze imaju cene sa ovom pričom? Cena je ona koju je kupac spreman da plati. Cene u Srbiji i Nemačkoj nisu iste, već su veće u Srbiji. A veće su u Srbiji jer je kupac u Srbiji spreman da za isti proizvod plati više nego Nemac. Šta je tu nejasno?
Spreman Srbin da više plati iako ima manju platu nego Nemac ? Objasni mi to SPREMAN ?

Sve treba da posluje po principu slobodnog tržišta.

Ali mi je ova digresija veoma interesantna, kako to misliš da gorivo, đubrivo i repromaterijal nisu tržišni? Šta tu tačno nije tržišno?
Nije trzišno jer neko daje papire za uvoz i izvoz svega i time šteluje ponudu i potražnju tj.cene..i taj neko želi korist za sebe ne za državu

Spreman Srbin da više plati iako ima manju platu nego Nemac ? Objasni mi to SPREMAN ?
Potrošač u Srbiji vidi da Nutela košta 5 evra, uzme i kupi, iako možda u Nemačkoj košta 2 evra (iako je i kod nas do skora koštala 2 evra). Da kaže, e ovo je skupo, neću da kupim, prodavci bi snizili cene.

Ima ona jedna replika iz filma koja tačno oslikava naš mentalitet - ko bre sirotinja, daj pet karata. E to ti je naše društvo.

Primer Nutele sam lupio, nemam pojma koliko košta nutela, ali cenim da ima masa takvih artikala.

Danko, da li se u tvom okruženju očekuje razvoj svega po tržišnim principima po uzoru na USA model a ne po EU modelu? Hrana, energija, obrazovanje, zdravstvo itd (tj nastavak reformi u tom pravcu). Šta očekuješ u Srbiji u narednom periodu? Koja su tvoja očekivanja vezano za našu privredu? Gde vidiš tržište nekretnina 4-5 godina od sad?

Danko, da li se u tvom okruženju očekuje razvoj svega po tržišnim principima po uzoru na USA model a ne po EU modelu? Hrana, energija, obrazovanje, zdravstvo itd (tj nastavak reformi u tom pravcu). Šta očekuješ u Srbiji u narednom periodu? Koja su tvoja očekivanja vezano za našu privredu? Gde vidiš tržište nekretnina 4-5 godina od sad?
Za Srbiiju je veoma lako predivdeti - očekujem da ćemo biti ista septička jama i za 20 godina kao i sada. Nismo mi u ovoj situaciji jer imamo lošu vlast, već lošu vlast imamo jer nam je narod loš. U tom kontekstu ćemo uvek kaskati za EU i ostatkom sveta, jer ćemo uvek tražiti neku prečicu, nešto da budemo pametnijih od svih, i na kraju ćemo proći lošije i od jednih i od drugih i od trećih. Šta god da odaberemo, možeš biti siguran da ćemo odabrati najgore.

Što se tiče cena nekretnina, ja sam pre 10-15 godina tvrdio, kad je novogradnja u Beogradu bila po 1600-1800 evra da su to sumanuto visoke cene, i da krah neizbežno mora da se desi... Ali ima i ono što je izjavio Džon Kejns - "Markets can remain irrational longer than you can remain solvent", što je potpuno validno i za današnju situaciju. Ne postoji objektivan razlog da cene nekretnina u Beogradu budu takve kakve jesu, ali isto tako faktori zbog kojih cene jesu takve kakve jesu se ne menjaju, niti vidim da će se promeniti u doglednoj budućnosti (narednih 10-20 godina).

Evo jedne konkretne predikcije. Ne vidim zašto bi bilo drugačije I u Srbiji.

Prilozi

• Screenshot_20251012_094418_Instagram.jpg
    Screenshot_20251012_094418_Instagram.jpg
    81,5 KB · Pregleda: 73
Za Srbiiju je veoma lako predivdeti - očekujem da ćemo biti ista septička jama i za 20 godina kao i sada. Nismo mi u ovoj situaciji jer imamo lošu vlast, već lošu vlast imamo jer nam je narod loš. U tom kontekstu ćemo uvek kaskati za EU i ostatkom sveta, jer ćemo uvek tražiti neku prečicu, nešto da budemo pametnijih od svih, i na kraju ćemo proći lošije i od jednih i od drugih i od trećih. Šta god da odaberemo, možeš biti siguran da ćemo odabrati najgore.

Što se tiče cena nekretnina, ja sam pre 10-15 godina tvrdio, kad je novogradnja u Beogradu bila po 1600-1800 evra da su to sumanuto visoke cene, i da krah neizbežno mora da se desi... Ali ima i ono što je izjavio Džon Kejns - "Markets can remain irrational longer than you can remain solvent", što je potpuno validno i za današnju situaciju. Ne postoji objektivan razlog da cene nekretnina u Beogradu budu takve kakve jesu, ali isto tako faktori zbog kojih cene jesu takve kakve jesu se ne menjaju, niti vidim da će se promeniti u doglednoj budućnosti (narednih 10-20 godina).
Da ali pre 15 godina su dostigle vrhunac i onda pale 40+% u dinarima.
U redu za 10-20 godina. Ali šta u narednih nekoliko?
Privreda?

U redu za 10-20 godina. Ali šta u narednih nekoliko?
Privreda?
Šta se može desiti u narednih nekoliko godina? Jel se nešto menja možda? Jel se radi na nečemu? Ne menja se ništa, ostaće sve identično kako jeste danas.

Sudstvo je uzročnik svih problema u Srbiji. Osim ukoliko se ne desi neka ogromna reforma sudstva i kompletnog krivičnog zakona i svega što ide uz to, ja ne vidim da će se bilo šta bitno promeniti na bolje u ovoj državi.

Šta se može desiti u narednih nekoliko godina? Jel se nešto menja možda? Jel se radi na nečemu? Ne menja se ništa, ostaće sve identično kako jeste danas.

Sudstvo je uzročnik svih problema u Srbiji. Osim ukoliko se ne desi neka ogromna reforma sudstva i kompletnog krivičnog zakona i svega što ide uz to, ja ne vidim da će se bilo šta bitno promeniti na bolje u ovoj državi.
Može se dogoditi da npr u zapadnim ekonomijama koje više deluju po tržišnom principu ukoliko dođe do rasta troškova života i porast cena robe uz nesigurnost poslova i stagnaciju kupovne moći dolazi do pada cena asseta. Ja ne vidim u kom scenariju dolazi do daljnjeg rasta (osim neke sulude štampe).
U dobrom delu bogatijih zapadnih zemalja smo imali rast cena nekretnina od svega nekoliko % od 2022 godine. Kod nas, dobrih 30-40% (ne računam granične vrednosti, stan u Blacu i BNV...mada i BNV je otišao sa 3600 na 4400). Trenutna konsolidacija cena na zapadu pre pokreta.
Nekada davno sam rekao. Ukoliko je u Austriji lična (realna) inflacija 3% a u Srbiji 10% i prodje xy godina i onda se cene izjednače. Da li je to rezultat realne vrednosti nekretnine ili ne, bez obzira na faktore koji su doveli do toga

Za privredu mi nisi odgovorio. To je vrlo bitno

Potrošač u Srbiji vidi da Nutela košta 5 evra, uzme i kupi, iako možda u Nemačkoj košta 2 evra
Dakle, da se zaključiti da prosečan kupac u maksiju prvo dobro izanalizira cene iste robe u inostranstvu, pa zatim, iako mu je sve to dostupnije u Nemačkoj, usled svoje srpske, nezdrave zadrtosti odluči da kupi nešto.
Čudan narod.

Može se dogoditi da npr u zapadnim ekonomijama koje više deluju po tržišnom principu ukoliko dođe do rasta troškova života i porast cena robe uz nesigurnost poslova i stagnaciju kupovne moći dolazi do pada cena asseta. Ja ne vidim u kom scenariju dolazi do daljnjeg rasta (osim neke sulude štampe).
U dobrom delu bogatijih zapadnih zemalja smo imali rast cena nekretnina od svega nekoliko % od 2022 godine. Kod nas, dobrih 30-40% (ne računam granične vrednosti, stan u Blacu i BNV...mada i BNV je otišao sa 3600 na 4400). Trenutna konsolidacija cena na zapadu pre pokreta.
Nekada davno sam rekao. Ukoliko je u Austriji lična (realna) inflacija 3% a u Srbiji 10% i prodje xy godina i onda se cene izjednače. Da li je to rezultat realne vrednosti nekretnine ili ne, bez obzira na faktore koji su doveli do toga

Cenim da porediš neuporedivo. Slažem se da je na zapadu kretanje tržišta nekretnina povezano sa realnim ekonomskim faktorima - kamatnim stopama, stopama zaposlenosti, troškovima života, ekonomskim standardom generalno itd.

Sa druge strane kod nas nekretnine nemaju veze sa tim. Kod nas se 90% nekretnina kupuje za keš, i realno, kupuje se stihijski. Kod nas je i dalje ostao uvržen mentalitet iz doba socijalizma gde je stan stan. Kod nas se stanovi kupuju na komad, čak nije toliko bitna ni kvadratura, a tek je nebitna lokacija, orijentacija, pogled, raspored prostorija, povezanost itd. Na razvijenim tržištima ti imaš ogromnu razliku između stana u prizemlju i stana na višem spratu, ili stana sa boljim ili lošijim pogledom, u istoj zgradi, kod nas to niko ne gleda.

U tom kontekstu, i u situaciji kad imaš vrlo volatilno društvo, gde se tebi društvena uređenja, nazivi države, granice države, menjaju preko noći, narod vidi stan kao jedinu sigurnu "investiciju". Dakle većina ljudi koji ima neki keš sa strane (ma kako da je stečen), neće ni da razmišlja o bilo kakvom alternativnom vidu ulaganja, već brže bolje gurne pare u kvadrate i to je to.

Zato ne verujem da će se u doglednoj budućnosti menjati bilo šta, jer ove cene nisu odraz ekonomskog stanja u državi, već mentaliteta.

Za privredu mi nisi odgovorio. To je vrlo bitno
Ništa bitno ne očekujem da se promeni, upravo zbog nedostatka pravne sigurnosti, predvidivosti poslovnog okruženja i institucionalne stabilnosti. Kako možemo da očekujemo bilo kakve (strane) investicije kad se ovde pravila igre promene preko noći. Domaći investitori i imaju donekle apetit za rizik, i umeju da prepoznaju te stvari i hendluju ih, ali stranci, nema šanse.

Dakle, da se zaključiti da prosečan kupac u maksiju prvo dobro izanalizira cene iste robe u inostranstvu, pa zatim, iako mu je sve to dostupnije u Nemačkoj, usled svoje srpske, nezdrave zadrtosti odluči da kupi nešto.
Čudan narod.
Kupac plati nešto 200 dinara. Dođe sledeći put, to nešto je sad 250 dinara, kupac opet plati. Dođe sledeći put to nešto je 350 dinara, kupac opet plati. Dođe sledeći put to nešto je 600 dinara kupac opet plati. Zašto bi prodavac uopšte snižavao cenu? Povećavaće je sve dok se roba bude kupovala.

A onda nakon tih ciklusa uporediš cenu nečega u Srbiji i shvatiš da je skuplje nego u Nemačkoj (iako objektivno postoji dosta razloga i dosta robe koja objektivno treba da bude skuplja u Srbiji nego u Nemačkoj, ali to nije poenta ovoga).

Kupac plati nešto 200 dinara. Dođe sledeći put, to nešto je sad 250 dinara, kupac opet plati. Dođe sledeći put to nešto je 350 dinara, kupac opet plati. Dođe sledeći put to nešto je 600 dinara kupac opet plati. Zašto bi prodavac uopšte snižavao cenu? Povećavaće je sve dok se roba bude kupovala.

A onda nakon tih ciklusa uporediš cenu nečega u Srbiji i shvatiš da je skuplje nego u Nemačkoj (iako objektivno postoji dosta razloga i dosta robe koja objektivno treba da bude skuplja u Srbiji nego u Nemačkoj, ali to nije poenta ovoga).
Ne pije mi vodu bas ta teorija. Pre bih rekao da postoji roba koju neko mora da kupi (hleb, jaja, brasno, mleko, meso), a onda kad ta roba ide (jer mora da ide, bez nje se ne moze), oni dizu cene te robe i sve ostale robe koja se manje kupuje zajedno (nutela/puding/ostale sekundarne stvari).

Ne pije mi vodu bas ta teorija. Pre bih rekao da postoji roba koju neko mora da kupi (hleb, jaja, brasno, mleko, meso), a onda kad ta roba ide (jer mora da ide, bez nje se ne moze), oni dizu cene te robe i sve ostale robe koja se manje kupuje zajedno (nutela/puding/ostale sekundarne stvari).
To nije nikakva teorija, jesi ti bacio oko na cene u radnjama? Jel ima nešto da nije poskupelo? Ok da kažeš ajde hleb, ulje, jaja, meso i sl, to su osnovne namirnice mora narod svakako da kupuje. Ali poskupeli su i šamponi, i vina, i vlažne maramice, sve redom. I narod i dalje kupuje.

Kupac plati nešto 200 dinara. Dođe sledeći put, to nešto je sad 250 dinara, kupac opet plati.
Da li se jedan Nemac po tom stavu razlikuje od Srbina? Kad roba poskupi, njemu uzvišena misao dozvoli da se naprasno prebaci na asketizam.
ćemo biti ista septička jama i za 20 godina kao i sada. Nismo mi u ovoj situaciji jer imamo lošu vlast, već lošu vlast imamo jer nam je narod loš
Ja bih hitno napustio taj rđav narod, zašto kuburiti u blatu sa tom sirotinjom. I još kupovati nekretnine na toj poganoj zemlji.

To nije nikakva teorija, jesi ti bacio oko na cene u radnjama? Jel ima nešto da nije poskupelo? Ok da kažeš ajde hleb, ulje, jaja, meso i sl, to su osnovne namirnice mora narod svakako da kupuje. Ali poskupeli su i šamponi, i vina, i vlažne maramice, sve redom. I narod i dalje kupuje.
Teorija ti pije vodu za stanove, ali ne za robu siroke potrosnje. Pa mora narod i da se kupa, mora da koristi neki procenat ukupnog asortimana, a onaj deo asortinmana koji ne mora da se koristi poskupljuje zajedno sa onim koji mora. Ne mogu da se ponavljam, rekao sam zasto se ne slazem.

Da li se jedan Nemac po tom stavu razlikuje od Srbina? Kad roba poskupi, njemu uzvišena misao dozvoli da se naprasno prebaci na asketizam.
Razlikuje se, jer on nije sirotinja, i on ceni svoj novac. Njemu kad nutela poskupi za 50 centi on ih otera u tri lepe i ne kupi tu nutelu, a nije kao kod nas da kaže - šta, poskupela? daj 5 nutela, pa nisam ja sirotinja.

Ja bi hitno napustio taj rđav narod, zašto kuburiti u blatu sa tom sirotinjom. I još kupovati nekretnine na toj poganoj zemlji.
Zato što imam firmu u Srbiji i poslovno sam vezan za Srbiju.

Hteo sam porodicu da prebacim u USA, čak i kupio nekretninu tamo ali žena neće, pa smo se našli kompromisno rešenje sa nekretninom na moru 😁

Isto tako, ono što radim ja, i što priliči meni, ne znači da priliči nekome ko nema ni 100ti deo finansijskih mogućnosti koje imam ja. Tako da to da gledaš na mene, šta god ja radio i ekstrapoliraš neko pravilo kako treba ti da radiš ili generalno neki prosečan građanin je potpuno pogrešno.

Ti imaš ljude koji bolje žive u Ruandi, nego prosečni ljudi iz centra Londona, ali nema smisla generalizovati na osnovu toga.

Poslednja izmena:
Šta bi se desilo sa cenom nekretnina u Srbiji ako bi znali da po ubrzanom postupku ulazimo u EU za godinu dana?

Vrh