Šta je novo?

Cene nekretnina

Ok, gde ja danas da kupim kvadrat koji će da poraste 100% u narednih par godina?

Moras da budes u "biznisu" :)

Pa sam si rekao da niko nema kristalnu kuglu da kaže šta će biti za 2 godine. Ali @Salev85 predviđa da će cene stanova u urbanim sredinama skočiti 600-700 eur po m2 do kraja '27.
Ja da hoću da se kockam otišao bi u kazino. Koji je faktor @Salev85? Ima neki investicijski track record koji traje decenijama pa da ga uzimamo za neki parametar?

Edukuj se, to je jedan od vodećih forumaša na Beobuild-u, 'nuff said!
Wow, cool. Šta da su vodeći forumaši ovde Miroljub Petrović i Jovanka Jolić? Njihovo mišljenje bi bilo relevantno?

Ne kažem da taj čovek nije u pravu, možda jeste, nemam pojma, ali da bi uzeo isključivo nečije mišljenje za ozbiljno treba mi track record. Dugoročni.

Niko ne gleda SP500 na dve godine, to je čista špekulacija. Ako nemaš barem 15-20 godina ni ne treba da gledaš investiranje u SP500 jer si podložan ekonomskim krizama i ciklusima.
Na dve godine su i stanovi spekulacija ako tako posmatras. To sto je dosao period kada su rasli nenormalno je vec neka druga prica

Wow, cool. Šta da su vodeći forumaši ovde Miroljub Petrović i Jovanka Jolić? Njihovo mišljenje bi bilo relevantno?

Ne kažem da taj čovek nije u pravu, možda jeste, nemam pojma, ali da bi uzeo isključivo nečije mišljenje za ozbiljno treba mi track record. Dugoročni.
Ok, svakako jeste tvoje pravo da se sa nečijim mišljenjem slazes ili ne. Eto dobio si primer za Krnjacu gde su se nekretnine sada uvecale i vise nego duplo. Ja sam sa leve obale i uvek sam u toku, ovde cene nastaviće da rastu po mom misljenju. Već se polako gube te predrasude prema levoj obali, puno novih najavljenih projekata daće još veći vetar u ledja i prirodno je da cene nastave da rastu. Najvise se to odnosi na Krnjaču (Panćevacki put i oko metroa) i Borču.

Ja da hoću da se kockam otišao bi u kazino. Koji je faktor @Salev85? Ima neki investicijski track record koji traje decenijama pa da ga uzimamo za neki parametar?
Ništa što nisam javno rekao i što se već nije dogodilo. Pristup jeftinim kreditima. Ranije je baza ljudi koji mogu da uzmu kredit bila nekoliko stotina hiljada ljudi. Sada sa 1% kreditima se taj broj povećao za skoro milion ljudi koji mogu da uzmu kredit gde će država plaćati umesto njih. Kada toliko podržiš potražnju skok je neminovan.
2006 su bili krediti za mlade, bila je gora situacija i gori krediti pa su za nepune tri godine podigli cenu za 30%. Ovo je još veći šok i zato sam dao konzervativnu procenu do 30% u naredna 24 meseca. Odnosno ukoliko uzmemo prosek a ne granične primere (starogradnja u Blacu, hotel Yu) tj 500-700e u zavisnosti od lokacije u urbanoj sredini.
ROI na postoji više na investiciono ulaganje u nekretnine pri tekućim cenama. Samo špekulativna kupovina.

Ali taj što uzima stanove na kredite je automatski u podređenom položaju, jer ne postoji kalkulavicija da ces u Srbiji dobiti bolje uslove za kredit nego u Nemackoj (ili nekoj drugoj razvijenoj EU zemlji) dakle, sve i da ti je plata 10k eur, da polozis kolateral od 1m eur, opet imas losije kreditne uslove.

Sa druge strane, zanima me koji je to profil stanara kojima moze da se izda za dobre pare? Većina domicilnog stanovnista u Srbiji ima svoj stan. Oni koji ga nemaju, a iole bolje zaradjuju, mahom kupuju na kredit pre nego da rentaju. Dakle, kategorije ljudi koji rentaju su studenti(ili ljudi na specijalizaciji, nekim duzim akademskim razmerama, obukama) ili stranci koji ovde žive (u poslednje 3 godine mahom Rusi) postoje i expati kojima firma plaća stan I to su promili i to se radi sve lege artis (overen ugovor plus poreska prijava, plaćanje preko računa na osnovu fakture itd.), dakle ne način kako se 99% stanova izdaje u Srbiji.
Ja sam to naveo kao primer ekstrema (koji, uzgred danas više i ne može da se ponovi, prvi stanovi su 2008, ostali 2012-2018), i koji će opet dugoročno pitanje da li će ispati bolje nego da su te pare mesec za mesecom išle u S&P500.

Glavni profil su mu bili studenti (mahom studnetkinje) iz bogatijih kuća u centralnoj i zapadnoj Srbiji, i par bolje plaćenih profesija prvih 5-6 godina od diplomiranja.
Za njih mu je bilo bitno da ubaci i neki malo zvučniji i dizajnerski nameštaj, što je onda jurio polovno, što kod iseljavanja, što kad čuje da se neka IT firma seli, pa pokupi skupe sofe na kojima niko nije sedeo za male pare, pošto ne odgovaraju u novom prostoru... Između ostalog, nikad me nije dovoljno zanimalo, ja nisam tip da se jurim sa nekim za kiriju.

Ništa što nisam javno rekao i što se već nije dogodilo. Pristup jeftinim kreditima. Ranije je baza ljudi koji mogu da uzmu kredit bila nekoliko stotina hiljada ljudi. Sada sa 1% kreditima se taj broj povećao za skoro milion ljudi koji mogu da uzmu kredit gde će država plaćati umesto njih. Kada toliko podržiš potražnju skok je neminovan.
2006 su bili krediti za mlade, bila je gora situacija i gori krediti pa su za nepune tri godine podigli cenu za 30%. Ovo je još veći šok i zato sam dao konzervativnu procenu do 30% u naredna 24 meseca. Odnosno ukoliko uzmemo prosek a ne granične primere (starogradnja u Blacu, hotel Yu) tj 500-700e u zavisnosti od lokacije u urbanoj sredini.
ROI na postoji više na investiciono ulaganje u nekretnine pri tekućim cenama. Samo špekulativna kupovina.

Rusija... Izjava guvernerke vezano za subvencionisane stambene kredite...

„Од почетка 2020. године, обим грађевинарства је повећан за 10%, док су се цене удвостручиле. Као резултат тога, приступачност становања се није побољшала, упркос растућим приходима“, изјавила је Набиулина (цитира РИА Новости). Додала је да овај пример јасно показује потенцијалне последице покушаја вештачког подржавања потражње без обзира на понуду.

Rusija... Izjava guvernerke vezano za subvencionisane stambene kredite...

„Од почетка 2020. године, обим грађевинарства је повећан за 10%, док су се цене удвостручиле. Као резултат тога, приступачност становања се није побољшала, упркос растућим приходима“, изјавила је Набиулина (цитира РИА Новости). Додала је да овај пример јасно показује потенцијалне последице покушаја вештачког подржавања потражње без обзира на понуду.

Političari prave štetu i ignorišu eksperte koji upozoravaju. Nije nažalost ni blizu jedina zemlja gde se stimuliše tražnja, a ne ponuda. Populizam će nas globalno uništiti.

ROI na postoji više na investiciono ulaganje u nekretnine pri tekućim cenama. Samo špekulativna kupovina
Slozicu se s tobom,i dodao bi moje mišljenje da ce rast cena biti i veci od tvog prognoziranog ako donesu i sprovedu zakon o upisu svojine u katastar,sto ce trzistu doneti nove kreditne kupce i svez novac u ovaj nas svet nekretnina.

Nezgodna su stvar nekretnine. Ma, vrag je to, ja da vam kažem.
Generalno, cene nekretnina padaju samo u oglasu koji si gledao pre 5 godina i ostao ti otvoren tab, a ti zaboravio da osvežiš stranicu. Pa ti vidi bato. Ja drugi pad vido nisam.

Poslednja izmena:
Slozicu se s tobom,i dodao bi moje mišljenje da ce rast cena biti i veci od tvog prognoziranog ako donesu i sprovedu zakon o upisu svojine u katastar,sto ce trzistu doneti nove kreditne kupce i svez novac u ovaj nas svet nekretnina.
Nezgodna je stvar samo što se dug prenosi na pojedinca i državu isto kao 2006-2012 koliko su trajali krediti za mlade a država svoj dug garantuje porezima tj fiskalnom i monetarnom politikom.
Prestali su da postoje kad je bio bottom tržišta i postepeno su ukidani. Verujem da će to biti slučaj i ovog puta. 1% krediti će biti ukinuti kada država bude sigurna da se trend okrenuo. To ne mora značiti nominalni pad ali realni svakako.
Dok se to ne ukine, pa prodje jedno godinu dana ja ništa novo ne uzimam. Neka ode i na 20k kvadrat. Smanjujem dug, renoviram ovo što imam itd. Ne znači da je moje mišljenje ispravno. Smatram da ide period kada država treba da uzme sve ovo što je dali zadnjih nekoliko godina.

Napiši ovde koje godine si uložio u tu nekretninu, koje godine si je prodao i koliko je vredela tada (ili koliko vredi sada, nebitno).
Isto moje pitanje za tebe vezano za S&P 500, koje godine si uložio, reinvestirao i za koliko si prodao ili možeš da prodaš?
Ne moraš ni sume da stavljaš već da vidimo po procentima zaradu od uloženog?
Ako si ulagao uopšte ili si samo pokazivao/dokazivao da S&P500 može biti bolji za ulaganje od nekretnina.

GyGFPJKaEAEURqE.jpg

GyeXukFbYAADfcL.jpg
G1nbt9_WYAAreWi.jpg

Za ovo je odgovoran Nixon, tj. "sile iza amer. predsednika", ako ćemo koristini 4chan-termine :). Još su ubedili decu flower-power generacije da je emancipacija to, kada žena gradi karijeru i ima svoj život (super stvar), ali najbitnije je da ne proverava kupovnu moć svoje plate, bitno je samo da nema tlačitelja.

Za CBDC nije loše pratiti ovo: https://www.atlanticcouncil.org/cbdctracker/

Bilo je neuspelih pilot-projekata u Nigeriji, ali suviše zemalja i dalje radi na tome da neće biti daljih pokušaja, uz neku prisilu možda. Liči na neku kombinaciju univerzalnog dohotka / cbcd koji bi mogao da se programira: negativne kamatne stope, oročenost do kraja meseca, kontingenti vezani za određenu upotrebu (jefitna hrana za plebs) itd.

Ovo meni izgleda kao spoj vrli novi svet pacifikacije narodnih masa čiju radnu snagu će ubuduće smatrati suvišnom, ali će to verovatno ići iz strogu kontrolu svega, ali i obaveze. Pokvario se robot za čišćenje snega? -> Dobiješ poruku da hitno stupaš u radnu akciju. Techbro-fantazija, u stilu "Ready Player One" (naravno bez kičaste pobune slučajnog heroja i pokajanja negativca koji je samo imao teško detinjstvo.)

I naravno da nećeš biti vlasnik ičega, pogotovo ne stana. :)

Srbija tu prednjači na palanački način, nećemo imati vr-naočare i opijanje digitalnim sadržajima, ali ćemo imati rakiju nakon kraja radnog vremena u motaonicama i rudnicima, i pendrek i suzavac za one kojima je do ulice. Eventualno će se kasnije za kredit nabaviti oni robo-džukci iz "black mirrora" kada tehnika bude dostigla taj nivo. 😬

Ali sve u svemu, moje amatersko shvatanje makroekonomije mi i dalje kaže da je to dugoročno neodrživo, u smislu da će se u narodu buditi želja za revolucijom u stilu Nepala, a kod vlasti strah, i eventualno tel. poziv bio-laboratorijama, da pitaju kako napreduje sledeće gain-of-function čedo.

Za cene stanova u Srbiji i meni deluje kao da FOMO i 1% krediti konstantno guraju sve na gore. I dalje me zanima struktura stanovništva kojima su krediti odobreni. A i redosled je bitan: što pre, to bolje. Jer na kraju ćeš za 100k dobiti "mrvice". Problem je u tome što je FOMO možda bukvalno opravdan, i da to od nas uopšte ne zavisi. Voleo bih da grešim, i da dođe do standardne recesije i korekcije cena, uz pad vlade, ali...

Ok, gde ja danas da kupim kvadrat koji će da poraste 100% u narednih par godina?
niti postoji danas takva lokacija niti postoji neko ko ti može to reći. da tako nešto postoji, prvi bih uleteo pare i investirao. cene u beogradu su dostigle takve visine da je postalo nemoguće da kupiš nešto i da misliš da ćeš zaraditi, jer kao što rekoh sav med već uzimaju investitori. negde gde je plafon 4k, oni toliko već uzimaju, gde je 7k, oni toliko uzimaju, gde je 11k toliko već uzimaju. ne postoji prostor za tebe kao investitora u ciglu više danas. kada dođe do kraha trenutnog stanja, pa opet počne tržište da raste, onda ponovo možemo pričati o tome da se omastiš od kupoprodaje stana.
a to i jeste problem u srbiji. veliki broj ljudi ne zna kako da investira pare osim u stanove. ova priča oko berze ovde meni ne pije vodu jer sam svestan koliko ljudi u našoj zemlji ne poznaje berzanske poslove, a na forumu svi vukovi sa wall street-a. tako da treba da budemo svesni sebe, svog okruženja i svog tržišta, a kad to uspemo onda možda i shvatimo koliko smo zatvoreni kao ring za bilo kakvu zaradu plasiranjem slobodnog novca u nešto.

Vrh