Šta je novo?

Cene nekretnina

Sta je lose u tome da kritikujes sistem koji je los za ljude koji zive oko tebe? Ja mozda imam posao koji ne zavisi od lokacije, ali imam roditelje, bracu, sestre, familiju, prijatlje, koji rade lose poslove za male pare ili uopste nemaju posla. Imaju svoj stan ili kucu u mestu gde zive i ne mogu da nadju normalan posao, i sistem koji je centralizovan ih tera da idu u veca mesta, Beograd ili inostrasntvo, da budu podstanari da bi imali iole pristojan zivot. I ne pricam o tome da bi oni trebalo da imaju platu od 2k evra. Ali pricam o ljudima koji zavrsavaju fakultete i rade poslove za plate od 700-800 evra sa velikim stresom i prekovremenim koje se ne placa, i to ako imaju srece. Moj brat uskoro zavrsava fakultet, radi dostavu za minimalac, moj drug ekonomista radi kao racunovodja za 500 evra u Prokuplju,...
Pa iskreno ako dolaze za BG i nemaju bar 2k to im je kao 1k tu gde su jer imaju gde da žive (pogotovo jer u BGu mora centar), a i troškovi i apsolutno sve usluge, restorani, kafići pa i neke cene su manje tu. Ja bih se pre odlučio za inostranstvo nego BG po ovim cenama. A što se tiče lošeg posla za male pare, to postoji i u Beogradu kao što rekoh gde su ljudi u još goroj poziciji. Vama je bar Grčka i Bugarska bliže za letovanje :)

Oni bezmalo jednu fabriku i 2 meseca mora...a mi šta sve a bdp ...prosečna plata..minimalac...maltene isti..KAKO
Oni će u EU Mićo 100% u narednih nekoliko godina, na vreme treba odabrati državljanstvo tamo ko moze da bira, a mi cemo da ostanemo sa ekipom kojoj pripadamo (BiH, Makedonija i Albanija).

I Albanci se iscimali jako oko turizma, ne bi me cudilo da ubrzano predju u EU, i mi da ostanemo u drustvu BiH i Makedonije.

Super što smo konačno došli do racionalnog dela rasprave, slažem se s dosta toga što si naveo, posebno oko ulaganja u obrazovanje, zdravstvo i međugradsku povezanost. To su osnove svake ozbiljne decentralizacije.
Ali ne bih baš banalizovao razliku između ličnih preferenci i sistemskih faktora. Ako se većina mladih i obrazovanih ljudi odlučuje za preseljenje u isti grad, to nije više lični hir, to postaje društveni trend i sistemski signal. Beograd jeste magnet, ali to nije samo zato što je veći, već zato što se mnogo toga forsirano centralizuje: državne firme, projekti, mediji, investicije, a nekad i simbolički status.
Ovo što si napisao da si svoj deo uradio, poštujem, ali hajde da ne prebacujemo teret samo na pojedince. Ljudi ne mogu svojim delovanjem da zamene lošu politiku ili odsustvo strateškog planiranja. Potrebne su ozbiljne državne mere koje traju više od jednog mandata i koje ne zavise od političkog PR-a. Znači, potrebna je politika koja ne ide samo tamo gde je već koncentracija ljudi i novca.
Na kraju, ne bežim ni od lične odgovornosti, ali samo kad postoji i institucionalna.
Niko ne prebacuje teret samo na pojedince ali hajmo da ne prebacujemo teret samo na sistem. Ljudi itekako mogu bez starbaksa i umetničkog klizanja i mogu svojim delovanjem da doprinesu poboljšanju i nateraju sistem da se menja jer sam od sebe se menja teško, pogotovo u ovoj zemlji. Kasnije ako treba mogu uporediti sadržaje izmedju manjih mesta i BG pa da vidimo šta je to bez čega se jednostavno ne može ako ne zavisiš od lokacije ili imaš dobra primanja u postojećem mestu.

Niko ne prebacuje teret samo na pojedince ali hajmo da ne prebacujemo teret samo na sistem. Ljudi itekako mogu bez starbaksa i umetničkog klizanja i mogu svojim delovanjem da doprinesu poboljšanju i nateraju sistem da se menja jer sam od sebe se menja teško, pogotovo u ovoj zemlji. Kasnije ako treba mogu uporediti sadržaje izmedju manjih mesta i BG pa da vidimo šta je to bez čega se jednostavno ne može ako ne zavisiš od lokacije ili imaš dobra primanja u postojećem mestu.
Stvar je u tome sto nema dobrih primanja u manjim mestima, nema ni dobrih prilika za dobrim primanjima. Ljudi se prilagodjavaju sistemu koji ne valja - idu u pomenuta tri grada (uslovno tri može da bude dva a može i pet).

Ne prebacujem ja sve na sistem, ali ne možemo ni da se pravimo da pojedinci mogu da reše strukturne probleme koji traju decenijama.
Niko ne traži Starbucks ni umetničko klizanje, to je strawman. Ovde se govori o dostupnosti kvalitetnog obrazovanja, zdravstva, tržišta rada i osnovne infrastrukture. Ako ti sistem ne nudi približno iste osnovne uslove, onda izbor nije stvar luksuza već nužnosti.
Naravno da pojedinci mogu da doprinesu, ali ne mogu biti jedini motor promene, jer je to recept za iscrpljivanje i frustraciju. Ljudi biraju sredine gde mogu najefikasnije da iskoriste svoje znanje i trud. Ako je to BG, to nije kurčenje, već racionalan potez.
I da, možemo da uporedimo sadržaje, samo nemoj da poredimo pozorišta i bioskope, već broj specijalista po stanovniku, IT poslova, mesta u vrtićima, brzinu birokratije, broj investicija po regionima itd. Kad to uporedimo, videćeš zašto nije stvar hira, već sistemskog usmerenja koje se samo formalno zove decentralizacija, a u praksi se ne sprovodi ozbiljno.

Ovo je najverovatnije tema gde je najviše puta u istoriji spomenut minimalac, medijana, minimalac, a da istovremeno nema najverovatnije nijednog učesnika koji zarađuje toliko, već višestruko više.

Fun fact.
Nekako je sve povezano, nekretnine, minimalci, ovi sto bi da kupe, ovi sto bi da prodaju, kao niz domina … samo treba neko da pokrene prvu :)

Buduci predsednik mesne zajednice Palanka
Hvala. Bar se ne stidim svog porekla i ne prozivan druge gde žive.

Stvar je u tome sto nema dobrih primanja u manjim mestima, nema ni dobrih prilika za dobrim primanjima. Ljudi se prilagodjavaju sistemu koji ne valja - idu u pomenuta tri grada (uslovno tri može da bude dva a može i pet).
Šta su dobra primanja? I u ta tri grada su nehumani uslovi već smo zaključili na temi., a pazi sad ima i četvrti, Kragujevac. Možda većina Vas nije čula za njega ali postoji.

Ne, nego sam menjao sa 500 na 900 i sa 1200 na 2000, sad sam na malo manje od 3k. Ali IT je izuzetak. I nisu moje licne konstatnacije, i drugi su pisali o tome da u manjim mestima imas jako mali izbor normalnih poslova, i ako se ne pronadjes u nekom od njih ne gine ti selidba. Posao je glavni razlog za migracije, ne bioskopi i sl. Kad kazem posao, mislim na normalan posao koji koliko-toliko odgovara tvom znanju i kvalifikacijama. Ne mozes kritikovati nekog ko je zavrsio neki fakultet zbog toga sto nece da radi prodavac u lokalnoj samoposluzi i da se zbog toga seli.
Piši malo kako se živi u Nišu sa 3k eur u sopstvenom stanu. U Berlinu je prosečna neto plata 3k eur i 87% ljudi plaća rentu. Sa ovim setupom stana i plate ti si lagano Niški top 1%, opiši nam malo taj lifestyle.

Piši malo kako se živi u Nišu sa 3k eur u sopstvenom stanu. U Berlinu je prosečna neto plata 3k eur i 87% ljudi plaća rentu. Sa ovim setupom stana i plate ti si lagano Niški top 1%, opiši nam malo taj lifestyle.
Pisi ti o tome kako zivi neko ko ima 3 nekretnine za izdavanje u Beogradu za koje ne placa poreze, a u Berlinu 87% ljudi placa rentu. Ne treba ocenjivati situaciju na osnovu izuzetaka.

59% kreditnih kupaca .. gde je kesh?

Lose prenosis, nije 59% kreditnih kupaca.

Evo sam clanak sta kaze:
Када је реч о начину плаћања, 11 одсто свих прометованих непокретности финансирано је путем кредита, што представља повећање од четири одсто у односу на исти период претходне године. Највише су кредитна средства коришћена за куповину станова, чак 25 одсто, што је приметан раст у односу на 18 одсто из истог периода прошле године.

Povecanje kreditnih kupaca je samo za nekretnine do 100k evra, mogu da se kladim.

Koliko je tih kredita za mlade odobreno, tj. jos koliko dugo se ocekuje njihov efekat?

Ne prebacujem ja sve na sistem, ali ne možemo ni da se pravimo da pojedinci mogu da reše strukturne probleme koji traju decenijama.
Niko ne traži Starbucks ni umetničko klizanje, to je strawman. Ovde se govori o dostupnosti kvalitetnog obrazovanja, zdravstva, tržišta rada i osnovne infrastrukture. Ako ti sistem ne nudi približno iste osnovne uslove, onda izbor nije stvar luksuza već nužnosti.
Naravno da pojedinci mogu da doprinesu, ali ne mogu biti jedini motor promene, jer je to recept za iscrpljivanje i frustraciju. Ljudi biraju sredine gde mogu najefikasnije da iskoriste svoje znanje i trud. Ako je to BG, to nije kurčenje, već racionalan potez.
I da, možemo da uporedimo sadržaje, samo nemoj da poredimo pozorišta i bioskope, već broj specijalista po stanovniku, IT poslova, mesta u vrtićima, brzinu birokratije, broj investicija po regionima itd. Kad to uporedimo, videćeš zašto nije stvar hira, već sistemskog usmerenja koje se samo formalno zove decentralizacija, a u praksi se ne sprovodi ozbiljno.
Opet kreneš sa jednim ali završiš sa drugim jer se to uklapa u tvoje shvatanje. Ne možeš da pričaš kako jedino Beograd nudi osnovne potrebe za život i sadržaje pa onda "e, ali hajde da ne uporedjujemo to, već koliko čega na koliko čega", a sve to da bi opravdao nečije hireve, možda čak i tvoj. Evo mogu da se kladim da Palanka ima veći broj konobara po stanovniku nego Beograd.

Evo na brzinu ću uporediti Palanku i Beograd:
- broj specijalista po stanovniku, pojma nemam ima oko 20k stanovnika (40k ajde sa celim okrugom) i bolnicu, za više informacija guglaj, nije da ti trebaju sve usluge svakog dana, a kada ti zatreba BG je na sat vremena
- mesta u vrtićima ima i previše, što se ne može reći za Beograd gde ti treba veza ili si na listi čekanja ili ideš privatno
- parkinga ima uvek i ne gubiš pola sata tražeći ga
- brzina birokratije, pa predpostavljam da je brza kao i svuda, dakle standardno
- IT poslovi, pojma nemam, mislim da nema, ljudi koje znam da rade IT obično rade za sebe pa zaradjuju ok
- Palanka ima izvor prirodne mineralne vode sa selenom, treća po kvalitetu voda testirano u Francuskoj, nešto što Beograd nema
- i BG i Palanka imaju jezero i bazene no palanka ima i izvor termalne vode gde se ljudi leče, nešto što nepostoji u Beogradu (Palanka nekad bila banja)
- ima i bioskop, pozoriše (ne može da bude nebitno kada se stalno spominje na temi)
- Palanka ima čistiji vazduh, manje gužve i stresa
- Palanka ima aerodrom, doduše rekreativni ako hoćeš da budeš padobranac, muzej... ima mesta za poneke hobije
- Palanka ima nekoliko puta nižu cenu nekretnina, kirije, jeftinije usluge i cene te samim tim niže troškove življenja
- ali
- Palanka ima ok izbor osnovnih i relativno do loš izbor srednjih škola dok nema nijedan fakultet koji nije privatna ispostava nekog fakulteta, dakle manjka u obrazovanju što je razlog zašto prvenstveno mladi ljudi idu za BG, KG, Niš, neki i NS i zato je posle teže vratiti se kad naučiš da funkcionišeš tamo negde.
- Palanka ima manji broj poslova pogotovo sa većom zaradom, stvarno čudno kako se 100x manji grad našao u toj situaciji, plaćenih poslova ima ali zahtevaju manuelni rad, kancelarijski sa velikim zaradama su retki ili ih nema
- Dom zdravlja je u ok stanju ali bolnica iako renovirana haos, fali nekih specijalista i pregleda koji ako ti zatrebaju ima samo u Beogradu ili eventualno još 2-3 grada.
- Palanka gubi stanovništvo, Beograd dobija, ali se ovo može reći za svaki grad unazad decenijama, što ima veze sa lošom politikom i lošim vodjenjem tih gradova i zemlje

Sve ovo negativno dole (treba da) je presudni faktor zašto se neko seli, većinom kumulativno obrazovanje prvenstveno, a ne neka priča o nekim stvarima koje 95% ljudi ne koristi ali ih koriste kao izgovor. Slično je i sa pričom gastos-srbija. Svi mi težimo ka boljem i kao što cela Srbija sada nema 3m stanovnika ukupno jer su svi otišli u inostranstvo tako neko teži ka boljem tamo gde je (4m stanovnika živi van Bga), da napravi nešto dobro ukoliko je moguće ili jednostavno nema mogućnosti za više. Niko i ne tvrdi da sve što ima u Beogradu postoji i u drugim gradovima ali nije kao da nema alternative i nema života van njega. Da je prosečna plata u Bgu 1500-2000e pa ajd ali u svakom slučaju bih pre birao inostranstvo. Pravo pitanje je kako žive ljudi sa minimalcem i prosečnom platom u Beogradu, a kako u unutrašnjosti pogotovo ako nemaš svoj stan.

Meni lično ne postoji presudni faktor da moram, jednostavno moram u BG ili nepostojim (poslova za razliku od pre 15-20god ima, pogotovo preko interneta), pa biram manjak stresa i zdraviji život. BG je blizu ako/kad zatreba. Da li si ti nekada bio u nekom manjem mestu pa znaš kako ljudi funkcionišu? Možeš li mi reći zašto moram da živim u Beogradu ako već hoću da živim život dostojnog čoveka ako ne zavisim od lokacije i imam dobra primanja? Ne možeš da me ubediš da nije kurčenje to što neko ima 2-3k platu u drugom gradu i želi vikend stan u BGu. Da, baš rešenje je da svi dodju u Beograd i plaćaju masne kirije stanodavcima. Ne pričamo o egzistenciji već o tom čuvenom "život van BGa nije život vredan življenja". Sve ovo navedeno bi bilo u još povoljnijoj poziciji kada bi poredili neki veći grad tipa Čačak, Kragujevac, Novi Sad, Niš, Požarevac, a ne neki gradić od 20k ljudi. Ovde se tvrdilo da ne postoji plata inženjera veća od 700e u unutrašnjosti, a posle toga dobijali su ponude za Čačak i 1200e ovde na temi, prelistaj malo ali jbg Bege je Bege. U principu nije da se ne slažem samo ne vidim razlog za toliku kuknjavu na cene kada su zaključili smo opravdane. Svi znamo da je BG država u državi. Da, jača decentralizacija je preko potrebna ali Vi kao da ne znate gde živite i sve bi "država duradi nešto, a ja nisam taj".

Da, zaboravih da kažem, imam poznanika koji živi u Beogradu, a radi u Palanci (plaćen posao jbg za koji se tvrdi da nema). Živi u Beogradu sa ženom jer žena hoće u Begede, neće ona da bude tu neka Palančanka, a dobrostojeći su. Sa druge strane znam i porodicu koja izdaje stan u Beogradu, a žive u Palanci i tu su odlučili da odgajaju decu dok ne porastu.

Poslednja izmena:
Lose prenosis, nije 59% kreditnih kupaca.

Evo sam clanak sta kaze:
Када је реч о начину плаћања, 11 одсто свих прометованих непокретности финансирано је путем кредита, што представља повећање од четири одсто у односу на исти период претходне године. Највише су кредитна средства коришћена за куповину станова, чак 25 одсто, што је приметан раст у односу на 18 одсто из истог периода прошле године.

Povecanje kreditnih kupaca je samo za nekretnine do 100k evra, mogu da se kladim.
Da da, 59% je stanova u odnosu na sve nekretnine...

59% kreditnih kupaca .. gde je kesh?

Sve je to normalno i kao 2007-2009. Rekao sam već, 1% krediti = 30% veća cena stanova. Prekomerno lično zaduživanje je nastupilo. Sad samo čekamo da nešto prsne. Da li će to biti 2026, ili 2028 ne znamo ali jedna od te dve godine je kod nas boom kaboom. To mogu da potpišem

Oni će u EU Mićo 100% u narednih nekoliko godina, na vreme treba odabrati državljanstvo tamo ko moze da bira, a mi cemo da ostanemo sa ekipom kojoj pripadamo (BiH, Makedonija i Albanija).

I Albanci se iscimali jako oko turizma, ne bi me cudilo da ubrzano predju u EU, i mi da ostanemo u drustvu BiH i Makedonije.
I budemo ponosni...

Ovi što naginju materijalizmu na ovoj temi iz njegovog primera bi trebalo da izvuku neke pouke...

Jasno je da krediti za mlade "rade". Pitanje je ko je tačno dobio kredite. Je l' sam dobro shvatio da 100'000 ne mora da bude gornja granica za vrednost nekretnine, nego samo kredita? Ako je tako, isplati se bukvalno svakome ko ima 150k u šteku da aplicira za kredit i da mu poreski obveznici par godina plaćaju deo rate. Oni koji zaista bez ušteđevine kupuju za 100k, to sada čine u manjim gradovima i tamo dižu cene, to je jasno. To je po meni potez visokog rizika, jer tamo u velikoj meri zavise od direktnih investicija i tih malo boljih radnih mesta za otplaćivanje rate. Presuše investicije -> Otplaćuješ skup stan kao roštilj majstor, nezavisno od obrazovanja i struke.

Sve je to normalno i kao 2007-2009. Rekao sam već, 1% krediti = 30% veća cena stanova. Prekomerno lično zaduživanje je nastupilo. Sad samo čekamo da nešto prsne. Da li će to biti 2026, ili 2028 ne znamo ali jedna od te dve godine je kod nas boom kaboom. To mogu da potpišem

Samo što taj "kaboom" može da bude i "reverse", što bi bilo više u interesu i vrha države a i banaka koje su dale kredite. Pad vrednosti asseta ne odgovara nikome osim potencijalnim kupcima.

A ja umalo da zaboravim na MMF, koji je tu takođe kao potencijalni igrač za spasavanje dinara u slučaju da nešto zaškripi.

Na osnovu izveštaja RGZ-a je bar za sada sve u zelenoj zoni na tržištu, oko 1000 transakcija mesečno, nikakav značajan pad prometa do aprila.

Šta su dobra primanja? I u ta tri grada su nehumani uslovi već smo zaključili na temi., a pazi sad ima i četvrti, Kragujevac. Možda većina Vas nije čula za njega ali postoji.
Za ova tri grada nehumanost se ogleda u prenatrpanosti i lošoj infrastrukturi u pojedinim delovima. Tu je više priča o tome kako su trenutne cene investicione i ne prate kvalitet života (doduše ovo mogu samo da tvrdim za Beograd, u NS sam živeo više puta po 20 dana što je malo a u Nišu pola godine u kasarni :)
E sad, nešto o primanjima i infrastrukturi, preporučujem da posetite Prokuplje, Leskovac, Vranje, Knjaževac, Negotin, Zaječar, ... Čisto da se raspitajte o primanjima i kvalitetu života.

Vrh