Šta je novo?

Cene nekretnina

ali opet ne znam cemu sada opet ova diskusija bg vs ostalo
kao da ce to nesto da promeni igde i ikada.

stvar je mnogo prosta
imas pare neces da kupis -> ok kupi negde drugde
imas pare, hoces da kupis -> kupi
nemas pare, oces da kupi -> nadji pare
nemas pare, neces da kupis -> nemoj da smaras kako tamo neka baba iz berlina eto ostane vise para i sada kao eto ovde kod nas je sranje i tako brate, ono kao imaju bolje uslove a mi u bgu nemamo metro i cao zdravo -> ne interesuje nas

stvar je mnogo prosta
nemas pare, neces da kupis -> nemoj da smaras kako tamo neka baba iz berlina eto ostane vise para i sada kao eto ovde kod nas je sranje i tako brate, ono kao imaju bolje uslove a mi u bgu nemamo metro i cao zdravo -> ne interesuje nas
Ima i ovo:
-Imaš nekretninu, sačekaj min 12 meseci, prodaj i kupi van. Zato diskutujemo o cenama u inostranstvu. Ne mora samo kupovina. Može i prodaja
Mislim da je idealno sada pričati o tome. Kada na zapadu čak i 10k ima težinu a kod nas nema

stvar je mnogo prosta

Tema je izduvni ventil za ljude koji nisu zadovoljni cenama nekretnina u centralnim beogradskim opštinama.

Kako to ja radim za 1500 evra, a ne mogu da kupim trosoban u bloku 70? Pa to je kosmička nepravda i očigledno je razlog tome što je Vučić lopov.

Kako to mislite da živim na Karaburmi ili Mirijevu? Tamo žive orci. Ne pada mi na pamet da mešam svoje srednjeklasne gene sa tim nižim formama života.

Kako to novogradnja na Bulevaru 4000 evra kvadrat? To je jer je investitor alava bitanga, ovaj grad nema metro i zagađen je, dakle tu kvadrat ne bi smeo biti više od "koliko ja imam u džepu" EUR.

Jel misliš da su cene u Aldiji jedino merodavne za troškove života u Berlinu? To je isto kao da kažeš Berlin ima bolje socijalne kuhinje nego Beograd i ja nemam razlog da ne verujem u to. Ali ne hrane se svi građani Berlina u socijalnoj kuhinji niti u Aldiju.
Ovo na numbeu nisu ni srednje cene i ne predstavljaju realnu sliku cena u supermarketima.

Ja bih voleo da sam bogat, ostajao bih ponedeljkom i petkom kući sa decom u svojoj velikoj gajbi na periferiji. Fuca u dvorištu, malo zenba, posle ostaviš decu u avliji i odeš da se šegačiš sa suprugom dok kuva gulaš.

- Što mešaš toliko, razbićeš mi meso.
- Ajde pametni, onda ti spremi.
- Slatka si kad se ljutiš. Zato sam te i oženio. Zato što se uvek ljutiš, pa si uvek slatka, he, he. Razumeš?
- Ne...
- Ajde u sobu da se pomirimo.
- Tataaa, robot se davi u bazenuu!!!
- Neka ga, robotsku mu majku je... Ne mogu, igram se mir-mir-mir, niko-nije-kriv sa mamom.
- Tataaa, seka se davii.
- Neka je, ro.... U jbt.

Tako neki zivot, uzbudljiv. A ne ovo kuća-poso-poso-poso-vrtić-parkić-kuća-poso-poso.

Jbg, niko nije rekao da će biti fer. Ne budite jetki, odnosno puni gorčine. Beton će biti tu i kad nas ne bude bilo.

Ovo na numbeu nisu ni srednje cene i ne predstavljaju realnu sliku cena u supermarketima.
Vidi, ne mislim ja da je Numbeo Sveto Pismo, ali kada na ovoj temi ljudi pričaju da su troškovi u Berlinu duplo manji nego u Beogradu, a onda na Numbeu piše da su namirnice 50% skuplje, restorani 42% skuplji, režije 70% skuplje, onda ne možeš a da se ne zapitaš o poreklu tih insajderskih informacija kojima nas obasipaju na forumu. Do skoro je bila priča da su cene stanova iste, sada smo makar utvrdili na konkretnim primerima da su centralni delovi berlina bar 2X skuplji za ekvivalentan stan na komparabilnoj lokaciji u Beogradu.

Vidi, ne mislim ja da je Numbeo Sveto Pismo, ali kada na ovoj temi ljudi pričaju da su troškovi u Berlinu duplo manji nego u Beogradu, a onda na Numbeu piše da su namirnice 50% skuplje, restorani 42% skuplji, režije 70% skuplje, onda ne možeš a da se ne zapitaš o poreklu tih insajderskih informacija kojima nas obasipaju na forumu. Do skoro je bila priča da su cene stanova iste, sada smo makar utvrdili na konkretnim primerima da su centralni delovi berlina bar 2X skuplji za ekvivalentan stan na komparabilnoj lokaciji u Beogradu.
Restorani su sigurno skuplji, grejanje je sigurno 3 x skuplje, ali one navodno prosecne cene iz supermarketa su nerealno visoke. Cene automehanicara su tamo bar 5 x vece u odnosu na Beograd,...

Bitan detalj je i da mnogi u Beogradu ne mogu da plate iznajmljivanje stana od prosecne plate, uz ostale troskove.
Apsolutno tačno, i tu je možda i najveći paradoks našeg tržišta: ljudi ne mogu da kupe stan jer su cene previsoke, ali sve češće ne mogu ni da iznajme jer su i kirije postale apsurdne u odnosu na prosečne prihode.

To jasno pokazuje da problem nije samo u vlasništvu, nego i u samoj priuštivosti stanovanja, bilo kroz kupovinu ili zakup. Stanovanje postaje luksuz, a ne osnovna potreba, i to u društvu koje nominalno još uvek ima socijalnu retoriku.

U tom smislu, tržište nekretnina kod nas ne reflektuje realnu kupovnu moć, već fantaziju štednje, sive ekonomije i FOMO efekta, dok radnička i niža srednja klasa ispada iz igre i kod kupovine i kod zakupa.

To se zove kapitalizam. Cene su odraz onoga što su ljudi spremni da plate. To što je osobi x visoka kirija ne znači da je osobi y. Niko ne stavlja visoke cene iz obesti, već zato što tržište signalizira da postoje ljudi koji mogu i žele da izdvoje tolike iznose za stanovanje.

To se zove kapitalizam. Cene su odraz onoga što su ljudi spremni da plate. To što je osobi x visoka kirija ne znači da je osobi y. Niko ne stavlja visoke cene iz obesti, već zato što tržište signalizira da postoje ljudi koji mogu i žele da izdvoje tolike iznose za stanovanje.
Nije problem u tome kako trziste reaguje na to kad postoje ljudi koji imaju para. Problem je u tome ko ima pare i odakle mu.

Nema ovo veze sa kapitalizmom nažalost. Ovo je burazerska država

Pa ko ima pare? Da li su svi koji plaćaju kiriju u BG lopovi?
Ti si vise pricao o kirijama, ja o cenama nekretnina. Ali cak i za kirije imamo nelojalnu konkurenciju. Cene su digli Rusi koji placaju minimalne poreze, tako da nisu lopovi, ali su povlasceni u odnosu na domace stanovnistvo. Ovde si gradjanin treceg reda u sopstvenoj drzavi.

Vrh