Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa ne znam koliko ima menadzera koji zive u Batajnici i putuju do centra na posao, ali sustina je da centralni delovi i NBG/Zemun jesu dobro pokriveni prevozom. Moskva ima jedan od najboljih metroa na svetu, pa nisam cuo da se Moskovljani u Beogradu nesto zale na prevoz, mada vecina njih ide peske ili cak biciklom. Meni je taj mehanizam kretanja najpozitivniji, a svakako je lakse napraviti biciklisticku staze nego metro. Pogledaj recimo koliko se u NS voze bicikli, zaista kad odes u taj grad osecas se kao da si negde u EU, makar je to moj utisak.
Da li si gledao Novi Sad kao mesto za investicionu kupovinu nekretnine?

Ne znam kako je kos ostalih, ali kod mojih prijatelja u Novom Sadu je prvi put izdavanje ,,stan na dan,, slobodno i bez ikakvih rezervacija u narednom periodu.
Neki će prebaciti poslovanje u regularno to jest da izdaju na mesečnom nivou.

Poslednja izmena:
Kako vam se čini lična inflacija poslednjih 30 dana 🙂? Pošto zvanična NBS nema veze sa životom zato vas pitam za ličnu.
Čisto neko moje zapažanje, od pekare ispred zgrade pa do lidla mi se čini da je makar trećina proizvoda porasla od 10% do 15%.
Meni se čini da ovo leto jedem najskuplje voće, i to domaće 🍓 cene u proseku na nivou zapadne Evrope.

Ne znam kako je kos ostalih, ali kod mojih prijatelja u Novom Sadu je prvi put izdavanje ,,stan na dan,, slobodno i bez ikakvih rezervacija u narednom periodu.
A Exit? Sigurno je bilo popunjeno prethodne nedelje.

Mozda nije pitanje za ovu temu ali ne znam gdje bih pitao, da li neko zna neke novogradnje na NBG(a moze i druge lokacije) gdje je moguce kupiti parking mjesto sa punjacem za automobile onim kucnim?

Ja malo malo pa cujem da se zatvara neka manja radnja u kraju. Pijaca prazna radnim danima, vise prodavaca nego kupaca na pijaci. Razumem da ljudi kupuju vikendom, ali ovo je jezivo malo kupaca na pijacama, a tezge pune.

Fino si ga ocenio @vinogradjanin.
2021 - 7.9%
2022 - 15.1%
2023 - 7.6%
2024 - 4.3%
Kumulativno oko 39.5%

Za 2025. očekujemo oko 4.5%.
Oduvek sam znao da sam prosek! Generalno i dalje komforno živimo, samo što nam je direktno uticalo na ušteđevinu. Takođe u te 4 godine ja nisam imao povišice, dok je žena imala jednu skromnu povišicu. Sa druge strane imamo solidna primanja i teško mi je da očekujem da će poslodavac da povećava plate, svi su se stisli. Definitivno su protekle 4 godine debelo pojele kupovnu moć, a očigledno je da će taj trend da se nastavi još koju godinu.

Fun fact, moje kolege iz Belgije svake godine dobiju zagarantovanu povišicu u iznosu inflacije na nacionalnom nivou. Na to mogu da dobiju i dodatnu povišicu na konto performansa, ali im je ovo zagarantovano zakonom da bi se smanjio uticaj na kupovnu moć.

Nisam pratio cene nekretnina u Bgu par meseci, malo je reci da sam u soku, kako su Bezanijski blokovi i okolni dosli sa 2200e na oko 3000e prosecno. Sta se desilo, sve je isto i plate i kvalitet zivota tu.

Nisam pratio cene nekretnina u Bgu par meseci, malo je reci da sam u soku, kako su Bezanijski blokovi i okolni dosli sa 2200e na oko 3000e prosecno. Sta se desilo, sve je isto i plate i kvalitet zivota tu.

Ja sam se svojevremeno lomio da li da platim 2000 kvadrat tu jer su zgrade očajne. Ko to kupi po 3000 ima dijagnozu.

Naleti po koji dobar stan. Drugar je u Februaru kupio 87 kvadrata, 4ti sprat, u solidnom stanju, za 2200 po kvadratu. Uložio je oko 400 eura jer je stolarija bila nova, parket hoblovan, samo je wc morao da renovira i kuhinju. Većina stanova u ponudi je da se krstiš i levom i desnom. 2800-3000 eur/kv a treba ti prvo episkop da osvešta prostor pre nego što kreneš sa čišćenjem.

Ja sam se svojevremeno lomio da li da platim 2000 kvadrat tu jer su zgrade očajne. Ko to kupi po 3000 ima dijagnozu.
2000 je najcesca psihološka granica i za mene isto, a verovatno i za gomilu ljudi.

Bilo bi zanimljivo da neko napravi mapu kako se kroz poslednjih 5 godina širi obruč gde mozes da kupis nekretninu za 2000e.
Pre 3.5-4 godine si mogao da biraš ispod 2000 da kupiš novogradnju u Zemunu Gornjem Gradu, a sada je 2000e Batajnica verovatno. Tako da je obruč koji sadrži nekretnine do 2000e kvadrat sve širi i širi.

Poslednja izmena:
2000 je najcesca psihološka granica i za mene isto, a verovatno i za gomilu ljudi.

Bilo bi zanimljivo da neko napravi mapu kako se kroz poslednjih 5 godina širi obruč koji sadrži nekretnine do 2000e.
Pre 3.5-4 godine si mogao da biraš ispod 2000 da kupiš novogradnju u Zemunu Gornjem Gradu, a sada je 2000e Batajnica verovatno. Tako da je obruč koji sadrži nekretnine do 2000e kvadrat sve širi i širi.
Ali šta je tu čudno, cene hrane, usluga i mnogih drugih stvari su porasle u protekle 4 godine, propocionalno čak više nego cene stanova. Trend rasta cene stanova je prisutan od 2012 godine, tako da to što rastu cene ne vidim kao neko iznenađenje, baš na protiv. U nekom momentu zaista verujem da ništa u gradskoj zoni Beograda neće moći da se nađe ispod 3k eur po m2.

I ja sam u šoku. Pratim oglase u bloku 34, i stvarno je neverovatno, stanovi u prizemlju se sada oglašavaju za 280k pa naviše (i to prizemlje), a ima i onih koji traže preko 320k. A prošle godine su se prodavali za 240–250k.

Sličan fenomen je prisutan i u okolnom blokovima 33, 37 i 38.

vidim stari blok 29 cena oko 3.5k
ako su blokvi 61 idu do 3k, nekako ima rezon (relativno, apsolutno rezona meni nula)

Ali šta je tu čudno, cene hrane, usluga i mnogih drugih stvari su porasle u protekle 4 godine, propocionalno čak više nego cene stanova. Trend rasta cene stanova je prisutan od 2012 godine, tako da to što rastu cene ne vidim kao neko iznenađenje, baš na protiv. U nekom momentu zaista verujem da ništa u gradskoj zoni Beograda neće moći da se nađe ispod 3k eur po m2.
Vidi meni nije bilo cudno do pre par godina. Pa i do pre god dana ponegde. Mozemo da pricamo da je hrana poskupela duplo u odnosu na pre korone i mnoge usluge i roba razne vrste da ne nabrajam. Ali zadnjih godinu, dve, cene nekretnine ne prate samo ta poskupljenja i cene hrane, goriva, struje, radnika materijala već su čista bahatost i nadrealizam.

Tako da sadasnje cene ne mogu da me ubede da su realne i da prate ostale cene, ne druže. Do skoro je možda i moglo da se opravda poskupljenjem građevine u svakom smislu i placeva ali sada i za starogradnju NE.

Ceo Novi Bg je skocio 20% od septembra prosle godine u oglaisma. Nemam objasnjenje, ali mislim da se u realnosti ne prodaju stanovi nigde blizu te cene. Izvestaja rgz nigde na vidiku...
Lov u mutnom, zato su i onesposobili sajt, da ne bi znao koje su prave cene, i da na osnovu oglasa steknes iluziju da su cene stvarno porasle. Ne kazem da nisu, ali nisu toliko, ali moguce da im je smetalo to sto ljudi znaju prave prometovane cene.

Poslednja izmena:

Bilo bi zanimljivo da neko napravi mapu kako se kroz poslednjih 5 godina širi obruč gde mozes da kupis nekretninu za 2000e.
Misliš sužava se obruč ili širi se obruč koji ne sadrži nekretnine do 2000e? Obruč je okruglog oblika, jedino ako si mislio linija tj da se pomera granica gde možeš kupiti nekretninu do 2000e.

Misliš sužava se obruč ili širi se obruč koji ne sadrži nekretnine do 2000e? Obruč je okruglog oblika, jedino ako si mislio linija tj da se pomera granica gde možeš kupiti nekretninu do 2000e.
Granica nekretnine do 2000e ide sve dalje i dalje od centra. Linija gde mozes da kupis nekretninu iznad 2000e se sve vise i vise siri.
Tek sad vidim koliko sam ga lose srocio :D

Vrh