Šta je novo?

Cene nekretnina

Zapravo ovo je i solidno stanje stana, ne vidim neki razlog za ovakve komentare :)
I tvoja deca ce jednog dana da naslede stan u zemunu (mozda i vise boze zdravlja)
Normalno da ce vise. Ja sam ta generacija koja stiče, a iza mene mogu da spiskaju ili nastave da stiču, to se nikad ne zna.

Ma slazem se, okej je, sredi se to, ali ono bas mi odvlaci paznju, pogotovo po ovim novim cenama, vise mi bude smesno koliko je tragicno, koliko je to otislo uvis.

Prosto ja kao ja nisam izabrao starogradnju. Najezim se kad vidim sta je sve na oglasima, kako je sve to bilo novo kad je moj deda bio momak i da sve mora da se rusi i da se pravi opet sve, ako hoces da lici na nesto. Neko uziva u tome, neko to voli, ja ne 😀

Pad ce da bude kad prestane stampa E i $, a to ce biti izgleda nikada.
Eto resio sam vam dilemu koju drvite 1000 strana.

Ovo.

Stepen rasta cena nekretnina je konstantan otkako je pokrenut BW, a Covid-inflacija je samo upalila booster. S obzirom da je projekat proširen sve do Slavije pravac kretanja cena je jasan.

Pogotovo jer je stanje širom sveta i dalje inflatorno, i ja verujem da je taj proces nezaustavljiv: Dobićemo CBDC i negativne kamatne stope, a pre toga ja mislim da će negde 2028/29 krenuti još jedna kratka, intenzivna štampa, možda kombinovana sa nekom krizom druge vrste. Tada ćemo i dobiti čuveni M5K.

Za Srbiju je moje mišljenje isto ono: Ako kupiš, kajaćeš se, ako ne kupiš, takođe. Jedino za ove 100k stanove važi da ćeš se samo kajati ako si kupio. 🙂

Pad ove vlasti bi samo mogao da ublaži stepen rasta cena na nivo euroinflacije, ne i da ga zaustavi.

To bi po meni (slažem se potpuno sa forumskim konsenzusom o krizi kao jedinom triggeru za pad cena) mogao samo neki veliki "black swan", doduše šansa za to mislim da nije mala: imam utisak da se kuva dosta stvari iza kulisa. Eno, neko makao 40,010 BTC , i to starih, netaknutih. Ja sam se iznenadio što BTC nije još više uzdrman.

Možda se beograđanin Satoši sprema da pazari stanove po Srbiji? 😆

Pogotovo jer je stanje širom sveta i dalje inflatorno, i ja verujem da je taj proces nezaustavljiv: Dobićemo CBDC i negativne kamatne stope, a pre toga ja mislim da će negde 2028/29 krenuti još jedna kratka, intenzivna štampa, možda kombinovana sa nekom krizom druge vrste. Tada ćemo i dobiti čuveni M5K.
Sta je M5K?
Jedino za ove 100k stanove važi da ćeš se samo kajati ako si kupio. 🙂
Zasto ove od 100k?

1752686027989.png
1752686048494.png
1752686080129.png
1752686119718.png
1752686150459.png

AI analiza na osnovu ovih podataka

🔴 2025. – Godina upozorenja
Zaduživanje raste, kamata na dug dostiže 1.9 milijardi evra.

Ukupne kamate (država + privreda + građani) premašuju 5.8 milijardi evra.

Deficit raste (planiran 2.7 milijardi evra), dok je istovremeno pritisak da se poveća minimalac i socijalna davanja.

Spoljnotrgovinski deficit ostaje visok (~10 milijardi).

Likvidnost u privredi slabi, povećava se broj firmi sa gubitkom, preduzeća odlažu širenje i ulaganja.

NBS interveniše da održi dinar, troše se rezerve.

Građani sve više troše rezerve i uzimaju kredite – još uvek ne panično, ali se oseća nelagoda.

Status: Površinski mir, ali ozbiljan pritisak u osnovi sistema.

🔴 2026. – Godina istine
Reprogrami i novo zaduživanje kako bi se refinansirale stare obaveze.

Kamate mogu otići i preko 2 milijarde evra godišnje.

Ako tržišta izgube poverenje (npr. zbog političkih previranja), Srbija se može suočiti sa nepovoljnijim uslovima finansiranja.

Investitori se povlače ili zatežu uslove.

Dinar pod pritiskom – NBS više ne može da ga brani bez posledica.

Počinje se govoriti o privatizacijama, prodaji državne imovine, kresanju budžeta.

Nekretninski balon puca u manjim gradovima i rubnim delovima Beograda – cene stagniraju ili blago padaju.

Status: Počinje razotkrivanje stvarnog stanja. Kriza još nije javna, ali je opipljiva.

🔻 2027. – Početak sistemske krize
Budžet pod teretom kamata i deficita, nema prostora za povećanje plata, penzija, ulaganja.

Moguće kašnjenje u isplati obaveza države (npr. prema dobavljačima, subvencije).

Nezaposlenost raste, preduzeća štede, ne zapošljavaju, neke zatvaraju.

Cene nekretnina padaju 10–20% u realnim uslovima (možda i više nominalno ako dinar oslabi).

Građani počinju da prodaju nekretnine jer ne mogu da otplate kredite.

Status: Kriza je javna. Traže se "spasilačke mere", ali bez pravih rešenja.

🔻 2028. – Kriza punog intenziteta (ako se ništa ne menja)
Zamrzavanje plata i penzija, moguće uvođenje vanrednih mera.

Masovno smanjenje javne potrošnje, povećanje poreza, prodaja resursa.

Banke sve opreznije daju kredite, uslovi su sve teži.

Nekretnine na minimumu, ali i dalje nema kupaca.

Status: Potencijalno gubljenje kontrole nad fiskalnom politikom i traženje pomoći MMF-a.

Zasto ove od 100k?

Ja mislim da će ovo što sada još može da se dobije za tu sumu (a biće sve gore, i tu veliki udeo imaju krediti za mlade), zbog centralizacije i BG/NS dominacije opasti u vrednosti, iako se cena u EUR neće puno maknuti.

Ako neko ima približno toliko keša, može da uzme ako veruje najviše u cigle Ali na kredit? Tu bih se lično plašio da li će ubuduće biti dovoljno radnih mesta u blizini. Možda ako si dobar majstor, takvima je i u BG-u okej ako su "preduzetničkog duha". Ali ja mislim da će mnogi "rutinski" white-collar poslovi tipa računovođa, pravnik, itd. biti pod pritiskom zbog AI. I onda možeš da prođeš kao oni sa kreditima u "švajcarcima". 🫣

Ja mislim da će ovo što sada još može da se dobije za tu sumu (a biće sve gore, i tu veliki udeo imaju krediti za mlade), zbog centralizacije i BG/NS dominacije opasti u vrednosti, iako se cena u EUR neće puno maknuti.

Ako neko ima približno toliko keša, može da uzme ako veruje najviše u cigle Ali na kredit? Tu bih se lično plašio da li će ubuduće biti dovoljno radnih mesta u blizini. Možda ako si dobar majstor, takvima je i u BG-u okej ako su "preduzetničkog duha". Ali ja mislim da će mnogi "rutinski" white-collar poslovi tipa računovođa, pravnik, itd. biti pod pritiskom zbog AI. I onda možeš da prođeš kao oni sa kreditima u "švajcarcima". 🫣
Zasto mislis da ce opadati samo stanovi od 100k evra? Veca je verovatnoca da ce pojeftiniti skuplji nego ovi od 100k jer je lakse skupiti 100k nego 200k.

Inace, sve se poklapa sa 2026/2027, Expo, zatim onaj 18-godisnji ciklus,..,, a onda dolazi sve na naplatu.

Edit: Ipak nista, sve se odlaze za 2035, Srbija ne sme da stane, do Tokija, tj. do Istanbula

Poslednja izmena:
Normalno da ce vise. Ja sam ta generacija koja stiče, a iza mene mogu da spiskaju ili nastave da stiču, to se nikad ne zna.

Ma slazem se, okej je, sredi se to, ali ono bas mi odvlaci paznju, pogotovo po ovim novim cenama, vise mi bude smesno koliko je tragicno, koliko je to otislo uvis.

Prosto ja kao ja nisam izabrao starogradnju. Najezim se kad vidim sta je sve na oglasima, kako je sve to bilo novo kad je moj deda bio momak i da sve mora da se rusi i da se pravi opet sve, ako hoces da lici na nesto. Neko uziva u tome, neko to voli, ja ne 😀
Ne uživaju ljudi da ruše I prave ispočetka, nego vole da žive pored reke, da šetaju Kejom i idu na Gardoš, a tu nema novogradnji.

Zasto mislis da ce opadati samo stanovi od 100k evra? Veca je verovatnoca da ce pojeftiniti skuplji nego ovi od 100k jer je lakse skupiti 100k nego 200k.

Mislim isključivo zbog slutnje da će se proces slivanja novca u BG i ponešto NS nastaviti. Politika će se potruditi da dalje stimuliše investicione kupovine, ima tu dosta novca i preko "Open Balkana" a možda i inostranih investicionih fondova koji spekulišu dugoročno, na budućnost gde će možda u BG-u biti više stranaca nego Srba (pomenut Hong Kong scenario)

Izvan par gradova, poteza BG/NS neće biti puno industrije i radnih mesta, a 100k stanovi mislim da će se u narednih par godina pomerati sve više ka obodima i manjih gradova. Pre ili kasnije će se potencijalni kupci koji mogu da sakupe 100k, ipak zapitati kakva im je perspektiva tamo (FOMO ne traje večno), i onda će se najčešće odlučivati između dizanja velikog kredita za stan u BG/NS, emigracije ili trajnog statusa podstanara. Koliki broj će prihvatiti da nikada ne budu vlasnici svog stana je nešto što će se tek pokazati. Ali ko zna, ako narod proguta "Jadar", možda će se krediti za mlade povisiti na 150k. 😬

Zato mislim da će ti stanovi koji se sada kreću ka 100k opasti u vrednosti za 10-15 godina.

Možda i grešim (iskreno se nadam), ali eto, ja pravac u kojem Srbija ide vidim ovako.

Btw. Nadam se da je iz mog pisanja vidljivo da nisam pristalica hipoteze ekonomskog tigra, nego globalne distopije. "Kakav Reddit, N1Nova...ja moje informacije dobijam sa 4chan-a" 🤭

4chan ali na onionu :kum:

Plašljivac. 😂

Pravi muškarci gledaju 4chan na tabletu u avionu. 😂
A finu gospođu na susednom sedištu bez povoda pitaju: "Je l' znate ko je odgovoran za visoke cene stanova u Srbiji?" I odmah odgovor daju pokazivajući na jednu od slika sa sajta.

Zagarantovano mesto na no-fly listi. 😂

Sad sam bacio pogled na oglase. Nisam neko vreme gledao. Komično 🙂. Cene su tolike da ponude nema. Svi se povukli iz prodaje ili lupili cenu kao da je sve useljiva novogradnja. Jednostavno, mnogo ljudi ne može/ne želi da uzme toliki kredit za vezanu kupovinu. Zato su maltene sve APP cene. Tugica

Sad sam bacio pogled na oglase. Nisam neko vreme gledao. Komično 🙂. Cene su tolike da ponude nema. Svi se povukli iz prodaje ili lupili cenu kao da je sve useljiva novogradnja. Jednostavno, mnogo ljudi ne može/ne želi da uzme toliki kredit za vezanu kupovinu. Zato su maltene sve APP cene. Tugica
Pa niko nece da radi da zaradi za razliku izmedju onog sto ima i onog sto zeli. Svi bi da prodaju neki raspas stan i za isti novac da kupe nesto bolje. Zasto onda ne bi zaobidao takve prodavce i kupio ono sto bi on potencijno hteo?

Pa nece .. to i kazem, posle inicijalnog soka sledi sve po starom. Ako i dodje do promene bice kozmeticka. Ni jedna vlada niti politicka stranka trenutno nisu strogo ideoloske vec interesne grupe a u skladu sa time ce i trziste da se formira
Necu da se bavim politikom, nego samo pitam ako se promeni vlada, zašto bi bio pad cena nekretnina u Beogradu?
Vršiće se ozbiljna decentralizacija, sve neuknjiženje nekretnine će ubrzo biti uknjižene, raspodela novog budzeta će biti manja za Beograd, uvešće se finansijska pismenost u škole i edukacija o ulaganjima i o berzi, zabraniće se strancima da se kupuju.
Gradiće se hiljade socijalnih stanova sa idealnim uslovima za dobijanje.
Neki destimulišujući porezi će biti uvedeni za kupovine investicione nekretnine, dok stimulišujući za druge tipove ulaganja kod običnih ljudi?
Ukoliko budemo živeli u nekoj vrsti utopije koliko će tek onda da vrede nekretnine, jer će svi hteti tu da žive, nema korupcije, nema monopolista, institucije rade savršeno, poštuje se vladavina prava itd...
Obično imamo ovde postove veoma stare i prognoze ako se ovako nastavi da ćemo biti rudarska kolonija i sve će biti zatrovano i da ćemo ložiti parket.

Pa niko nece da radi da zaradi za razliku izmedju onog sto ima i onog sto zeli. Svi bi da prodaju neki raspas stan i za isti novac da kupe nesto bolje. Zasto onda ne bi zaobidao takve prodavce i kupio ono sto bi on potencijno hteo?
Sve je u očima posmatrača, možda se baš njegov stan nekome svidi i dobije za njega tu našu proizvoljno odredjenu ,,APP,, cenu, pa potom on kupi za sebe odgovarajuću novogradnju. To je subjektivno da je neki stan raspad i tu treba gledati mnogo faktora.
Samo ja još nisam video da se na istoj lokaciji zgrada starogradnja i pored nje izgradjena zgrada novogradnje prodaju po istoj ceni ni na oglasima.

Da je policija tako radila prve noći bio bi sada mir Božiji i sve bi funkcionisalo super. Treba policiju prvo preimenovati u miliciju pa im dati prava i da vidite! Studenti da uče i da ćute. Trebaju se boriti za prava za studente - menza, krediti, školarine i rokovi. To je za studente. I tačka. Ostalo nije. Baš da vidim koliko bi na Zapadu dopustili ovakve ludosti?! 2 dana max!
Baš gledam danas na Linkedinu moj fax objavljuje poziv studentima da mogu studirati farmaciju na engleskom? I mislim koliko lud moraš biti da to objaviš a znaš da fakultet ne radi i da ti budući studenti neće moći ići na fakultet. Umesto da prvo očiste fax od blokadera pa onda da izdaju oglas za nove studente! Valjda će se rešiti sve brzo. Barem su blokade puteva jenjale. Da se možemo normalno kretati. Ostalo će država da očisti polako sistematski.
Bravo Džo. Da je sreće pa da svi odu da žive i rade koji godinu na Zapad, a ne samo turistički, pa da se vrate sa utiscima, manje bi tupili o institucijama koje rade, normalnom svetu u kome nema korupcije itd. Više bi radili

Necu da se bavim politikom, nego samo pitam ako se promeni vlada, zašto bi bio pad cena nekretnina u Beogradu?
Pašće malo cene jer će kupovina stati u početku dok se mešaju karte. Posle,toga cene nastavljaju da rastu u nekom tempu.
Vršiće se ozbiljna decentralizacija, sve neuknjiženje nekretnine će ubrzo biti uknjižene, raspodela novog budzeta će biti manja za Beograd, uvešće se finansijska pismenost u škole i edukacija o ulaganjima i o berzi, zabraniće se strancima da se kupuju.
Gradiće se hiljade socijalnih stanova sa idealnim uslovima za dobijanje.
Neki destimulišujući porezi će biti uvedeni za kupovine investicione nekretnine, dok stimulišujući za druge tipove ulaganja kod običnih ljudi?
Ukoliko budemo živeli u nekoj vrsti utopije koliko će tek onda da vrede nekretnine, jer će svi hteti tu da žive, nema korupcije, nema monopolista, institucije rade savršeno, poštuje se vladavina prava itd...
Naravno da ništa od ovoga neće da se desi :) Ovo o čemu,pričaš bi bio ideoloski iskorak i prelazak na jedan totalno drugaciji koncept države. Mi nemamo kapaciteta u bilo kom smislu da dobacimo dotle kao nacija. Tako nešto zahteva ozbiljnu promenu u nacinu razmišljanja kao i širok socijalni inzinjering. Na žalost nama je namenjena jedna drugačija uloga.
Obično imamo ovde postove veoma stare i prognoze ako se ovako nastavi da ćemo biti rudarska kolonija i sve će biti zatrovano i da ćemo ložiti parket.
Ne bih to toliko jako okarakterisao ali da, namenjena nam je uloga duboke periferije. Parket se neće loziti ali neće ni ekologija biti na zavidnom nivou.

Zavisi ko se loži na koji kraj, šta mu treba. Evo, ovo će recimo da ode u roku od odmah.

Stan ove kvadrature na ovoj lokaciji izlazi jednom u dve godine fazon (koji sam ageeent). Ja bi ga doduše oglasio jače.

Izgleda da si bio u pravu. Oglas više nije aktuelan.

1752700649694.png

Izgleda da si bio u pravu. Oglas više nije aktuelan.

Pogledajte prilog 244887
Neobicno da prodavac nije pokusao da izvuce jos 15 ili 20k na ovu cenu. Mozda se ne bi prodao u roku od odmah, ali svakako bi privukao dosta potenicjalnih kupaca, a neko bi verovatno prihvatio da plati 290k za ovaj stan.

Poslednja izmena:
Vrh