Šta je novo?

Cene nekretnina

Tih hiljadu maraka je bilo par godina i to je prosek u Beogradu, a na nivou Sfrj je bilo maksimum 800. Pri tome, pre 1989 prosečne plate su varirale od 300 do 600 maraka od 1981. Teško je reći zbog stalne inflacije i pored "zamrzavanja cena".

Za to vreme prosečne plate u Austriji su bile preko 2000 maraka u kontinuitetu, sa malim rastom. U Beču svakako i više.

Šta je posle bilo je daleko složenija priča.
Tih 150k rsd je prosek ali na nivou 2 najbogatije Beogradske opštine (1000e na nivou Beograd npr). Na nivou Srbije je medijana 80k. Pri tome, pre 2020 plate su varirale od 300 do 600e od 2011.Teško je reći zbog stalne inflacije i pored "zamrzavanja kursa".

Za to vreme prosečne plate u Austriji su bile preko 2500e u kontinuitetu, sa malim rastom. U Beču svakako i više.

Svaka sličnost je slučajna......ili nije

Pazi ovako....80% vas je predviđalo pad cena za razliku od mene koji je to rekao da se nikad nece desiti i kupovao ....a Ja sad imam netačne postove ? Zanimljivo....
Ok Mico, ali daj malo detalja zasto nece padati, ovde svi pisu carsave o svemu i svacemu, daj i ti neki doprinos.

Cekaj pokako, gde si zapeo. Ja uopste ne tvrdim da nije korelisanmo sa kreditima ali me zanima sta se desava sa onim nekreditnim kupcima. Kreditnih je oko 30% i oni svakako ucestuvju u kretanju cene samo je pitanje sa kolikim udelom. Dok ne vidimo one ostale mozemo da nagadjamo. Odkuda znamo kako ovi ostali reaguju i koji su volumeni.
Moja drugarica je prodala stan i posle toga postala gotovinski kupac.

Moj drugar je prodao kuću i postao gotovinski kupac.

Moji poznanici su kupili stan na kredit, prodali posle nekoliko godina i kupili stan u izgradnji sa gotovinom.

I tako redom, znam dosta ljudi koji su prodajom nekretnine postali keš kupci a deo njih je dobio novac od kreditnih kupaca.

Što znači da kad presuše kreditni kupci, smanjuje se i broj gotovinskih kupaca u ne maloj meri.

Zanimljivo u vezi ovog prebacivanja racuna za naplatu struje u Alta Banku

EDIT: Ignorisite .. ne znam kako da obrisem post

Ok Mico, ali daj malo detalja zasto nece padati, ovde svi pisu carsave o svemu i svacemu, daj i ti neki doprinos.
PIsao sam vec...više puta.
Nece pasti jer moraju izgurati sve njihove projekte BW...Expo...
Svi papiri idu na kašikicu..doziraju se...i niko vise ne spominje legalizaciju..udeo inflacije isto....i sve su to faktori cene

Zanimljivo u vezi ovog prebacivanja racuna za naplatu struje u Alta Banku

EDIT: Ignorisite .. ne znam kako da obrisem post
Eeee, nema brisanja sinak - taknuto, maknuto. Tike, tike, tačke, nema više vraćke.
Svaku reč moraš da promisliš dobro pre nego što kreneš da pišeš post, inače... Čini se da nisi tako "super" operater, kakvim se predstavljaš, čim praviš takve amaterske greške. Ajde, nema veze, možda sam grub prema tebi, tek si stigao, ali pamet u glavu u budućnosti.

Eeee, nema brisanja sinak - taknuto, maknuto. Tike, tike, tačke, nema više vraćke.
Svaku reč moraš da promisliš dobro pre nego što kreneš da pišeš post, inače... Čini se da nisi tako "super" operater, kakvim se predstavljaš, čim praviš takve amaterske greške. Ajde, nema veze, možda sam grub prema tebi, tek si stigao, ali pamet u glavu u budućnosti.
ma los je link ... tj, ne mogu da podelim link sa FT-a :(

PIsao sam vec...više puta.
Nece pasti jer moraju izgurati sve njihove projekte BW...Expo...
Svi papiri idu na kašikicu..doziraju se...i niko vise ne spominje legalizaciju..udeo inflacije isto....i sve su to faktori cene
Tacno tako ... Sve dok postoji BNV i EXPO a cene mogu samo da rastu (mozemo da pregovaramo o tempu rasta ali da predje u pad nema sanse osim da se zakuva ozbiljno sto u lokalu sto vani).

Da je policija tako radila prve noći bio bi sada mir Božiji i sve bi funkcionisalo super. Treba policiju prvo preimenovati u miliciju pa im dati prava i da vidite! Studenti da uče i da ćute. Trebaju se boriti za prava za studente - menza, krediti, školarine i rokovi. To je za studente. I tačka. Ostalo nije. Baš da vidim koliko bi na Zapadu dopustili ovakve ludosti?! 2 dana max!
Baš gledam danas na Linkedinu moj fax objavljuje poziv studentima da mogu studirati farmaciju na engleskom? I mislim koliko lud moraš biti da to objaviš a znaš da fakultet ne radi i da ti budući studenti neće moći ići na fakultet. Umesto da prvo očiste fax od blokadera pa onda da izdaju oglas za nove studente! Valjda će se rešiti sve brzo. Barem su blokade puteva jenjale. Da se možemo normalno kretati. Ostalo će država da očisti polako sistematski.
Koliko jadan i ispran mozak nekome mora da bude da napise ovako nesto....

Tih 150k rsd je prosek ali na nivou 2 najbogatije Beogradske opštine (1000e na nivou Beograd npr). Na nivou Srbije je medijana 80k. Pri tome, pre 2020 plate su varirale od 300 do 600e od 2011.Teško je reći zbog stalne inflacije i pored "zamrzavanja kursa".

Za to vreme prosečne plate u Austriji su bile preko 2500e u kontinuitetu, sa malim rastom. U Beču svakako i više.

Svaka sličnost je slučajna......ili nije
Nije nikakva sličnost, jer je Sfrj bila socijalistička, nedemokratska, multietnička država sa stalnim gubicima i krizama u doba stabilnosti nemačke marke i šilinga.

Srbija danas ima više sličnosti sa Austrijom osamdesetih nego sa Sfrj. Srbija je imala reset 2000, a Jugoslavija i Austrija 1945.

Glavna razlika je slaba vrednost evra u odnosu na tadašnju marku, pa prezaduživanje nije toliko strašno kao što je bilo za vreme Sfrj, a Srbija ima i šta da izveze, pa makar i putem stranih korporacija.

Nama je glavna opasnost nova Seka, a Sfrj je bila dovoljna sama sebi.

Zaduživanje još traje, ipak ekonomija je na početnom stadijumu pucanja. Ono što nas može "radovati" je rušenje sajma, što znači nastavak gradnje bnw, što opet znači pumpanje cena i dalje održavanje ekonomije i povoljnog kursa dinara prema euru. Ono što može sve da uruši je pad ekonomije (zatvaranje radnji, kafića, butika, otkazi u firmama, pad izvoza), i prelivanje krize iz Eu kod nas. Poskupljenje hrane će takođe uticati, pa će se cene iznajmljivanja stanova smanjiti za bar 20%, do proleća 2026, kao i cene iznajmljivanja lokala. Na to dodajmo prodaju eps-a i poskupljenje struje i dalja uvećanja cena. Tako da koliko sam čuo moguć je pad cena stanova već sada od septembra.

rbija danas ima više sličnosti sa Austrijom osamdesetih nego sa Sfrj.
Sličnosti mogu da se povuku, samo što treba istaći da je Austrija osamdesetih već imala dobro diversifikovanu industrijsku bazu, možda najnižu stopu nezaposlenosti u Evropi, izraženu konkurentnost izvoza (koja ih je vadila umnogome), socijalno blagostanje. Ma, prednostima na kojima su oni jahali do osamdesetih (pa i posle) nema kraja: bliska koordinacija sa Nemačkom, članstvo u EFTA još od 1960-ih, Maršalov plan, neutralni status... 80-ih je kod njih već duboko ukorenjeno socijalno partnerstvo (Sozialpartnerschaft), vladavina prava itd. Sudba im je dodelila sve ono što nama nije...

80-te su u nekom smislu godine usporavanja (fiskalnih pritisaka, restruktuiranja) njihove ekonomije. Od 1968 do 1973 oko 6% godišnje, zatim usporavanje (OPEC 1 kriza), od 1973-1979 oko 3%; i onda na ispod 2% u post OPEC 2 periodu do 1986. 1988 je bila jača, oko 4% rasta... Svakako, ne znam koliko bi bilo adekvatno porediti našu sadašnju tačku sa njihovom tada. Morao bi da se fokusiraš na pojedinačne faktore po meni: pegovanje šilinga za DM (ako gledamo sa tačke monetarne politike) restrukturiranje nacionalizovanih industrija (OIAG, OMV), poreske reforme, dereguacija SME...

Poslednja izmena:
Zaduživanje još traje, ipak ekonomija je na početnom stadijumu pucanja. Ono što nas može "radovati" je rušenje sajma, što znači nastavak gradnje bnw, što opet znači pumpanje cena i dalje održavanje ekonomije i povoljnog kursa dinara prema euru. Ono što može sve da uruši je pad ekonomije (zatvaranje radnji, kafića, butika, otkazi u firmama, pad izvoza), i prelivanje krize iz Eu kod nas. Poskupljenje hrane će takođe uticati, pa će se cene iznajmljivanja stanova smanjiti za bar 20%, do proleća 2026, kao i cene iznajmljivanja lokala. Na to dodajmo prodaju eps-a i poskupljenje struje i dalja uvećanja cena. Tako da koliko sam čuo moguć je pad cena stanova već sada od septembra.
Prodace Onaj "koji je izdao sve osim knjige" i crno ispod noktiju samo da doceka 2027 i EXPO uz trenutni kurs. Onda ce da okrivi svu opoziciju za pad ekonomije i ponovo posegne smanjenju plata i penzija da bi preziveli

Poslednja izmena:
Vrh