StariPosmatrač
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 19.09.2018.
- Pohvaljen
- 3.714
Ne mogu pare tako brzo da propadnu koliko ja mogu brzo da ih potrošim...EDIT: poenta je, ulazite u nesto ljudi da vam ne bi /2 stednju na svakih 5-10 godina![]()
Ne mogu pare tako brzo da propadnu koliko ja mogu brzo da ih potrošim...EDIT: poenta je, ulazite u nesto ljudi da vam ne bi /2 stednju na svakih 5-10 godina![]()
Mozda se samo potrosilo ono sto se imalo a pad kredita je nekako korelisan. U sustini nije ni bitno, cene su tu gde jesu, ici dole nece ali ce kupovina biti zanimljiva u narednom perioduZnaci suprotno svim pricama da 'ovde samo kriminalci kupuju za kes prljavim parama' jedini realni pad smo imali upravo kad su i krediti znacajno pali.
k***e, droga i wagyu bifteciMa samo treba da se ulaže u bahata putovanja, to ne može da propadne, ostanu uspomene za ceo život.
A beton ko beton, danas jeste, sutra zemljotres ili nema upotrebna dozvola pa je neko smakne, pa nije. Ili ti neko sazida nesto ispred nosa, pa se samo nerviraš. Život je prekratak.
Pa sta znam, da bas krediti padnu kad i kamate porastu, i da se u isto vreme dogodi pad prometa i realnih cena, Okamova ostrica mi govori da je neko treci tajni odgovor malo verovatan.Mozda se samo potrosilo ono sto se imalo a pad kredita je nekako korelisan. U sustini nije ni bitno, cene su tu gde jesu, ici dole nece ali ce kupovina biti zanimljiva u narednom periodu![]()
Slozio bih se sa tobom kada bi kreditni kupci bili u znacajnom udelu u ukupnom prometu nekretnima. Nekako mi je suvise mali broj tih kreditnih doduse ni pad nije znacajan. To sad raspetljati je ozbiljna vezbica iz matisaPa sta znam, da bas krediti padnu kad i kamate porastu, i da se u isto vreme dogodi pad prometa i realnih cena, Okamova ostrica mi govori da je neko treci tajni odgovor malo verovatan.
35% stanova u Beogradu (i ostalim vecim gradovima) je kupljeno iz kredita u poslednjem kvartalu 2023. Taj procenat je pao na 25% u cetvrtom kvartalu 2022. (sto je jos veci pad nego sto se cini jer je i ukupan promet manji). To nikako nije beznacajno.Slozio bih se sa tobom kada bi kreditni kupci bili u znacajnom udelu u ukupnom prometu nekretnima. Nekako mi je suvise mali broj tih kreditnih doduse ni pad nije znacajan. To sad raspetljati je ozbiljna vezbica iz matisa
Nije beznacajno ali ne znamo (ili barem nemamo podatke) koliko je znacajno. 10% pada kvartal na kvartal na udeo od 35% bi trebalo da povuce malo vise, doduse pricam napamet. Treba nam jedna mala simulacija ovde35% stanova u Beogradu (i ostalim vecim gradovima) je kupljeno iz kredita u poslednjem kvartalu 2023. Taj procenat je pao na 25% u cetvrtom kvartalu 2022. (sto je jos veci pad nego sto se cini jer je i ukupan promet manji). To nikako nije beznacajno.
Kako ne znamo koliko znacajno kada imamo i pad prometa i realni pad cena? Cime bi merio tu 'znacajnost'? Kako bi izgledala ta simulacija?Nije beznacajno ali ne znamo (ili barem nemamo podatke) koliko je znacajno. 10% pada kvartal na kvartal na udeo od 35% bi trebalo da povuce malo vise, doduse pricam napamet. Treba nam jedna mala simulacija ovde
Kažu na redditu da je krenulo! Budite u pripravnosti. Brojimo sitno (U pitanju su dani.)Znači padaju cene ?
Cekaj pokako, gde si zapeo. Ja uopste ne tvrdim da nije korelisanmo sa kreditima ali me zanima sta se desava sa onim nekreditnim kupcima. Kreditnih je oko 30% i oni svakako ucestuvju u kretanju cene samo je pitanje sa kolikim udelom. Dok ne vidimo one ostale mozemo da nagadjamo. Odkuda znamo kako ovi ostali reaguju i koji su volumeni.Kako ne znamo koliko znacajno kada imamo i pad prometa i realni pad cena? Cime bi merio tu 'znacajnost'? Kako bi izgledala ta simulacija?
Znaci imamo skok kamata, odjednom pad kredita, pad prometa i pad cena.
Zatim dve godine kasnije imamo popustanje kamata, i zamisli, odjednom skok kredita i prometa.
Pa ako je udeo kriminalnih kupovina uvek (priblizno) isti po volumenu onda ce ovi kreditni da drajvuju ceo proces pod predpostavkom da je udeo tih kriminalnih ostatak u odnosu na kreditne (sto naravno da nije).Zaista sta li bi moglo biti. Mozda su kriminalci bas te dve godine ostali bez para i sada im opet doslo. A mozda je i ono sto je ocigledno.
Pa ti mi prvim odgovorom pises u stilu 'mozda su krediti a mozda su samo neki ostali bez para'.Cekaj pokako, gde si zapeo. Ja uopste ne tvrdim da nije korelisanmo sa kreditima ali me zanima sta se desava sa onim nekreditnim kupcima. Kreditnih je oko 30% i oni svakako ucestuvju u kretanju cene samo je pitanje sa kolikim udelom. Dok ne vidimo one ostale mozemo da nagadjamo. Odkuda znamo kako ovi ostali reaguju i koji su volumeni.
Skupe su simulacije ali mozemo da ugovorimo nesto. Hoces python, julia, R, ili matlab? Ako imas dobar budzet moze i c++ ili fortran
Da ... Sta je tu cudno? Ja uopste ne tvrdim da to nije slucaj nego da nije tako linearno kako predstavljas. Sve vreme pricas o tome kao da je kreditnih 100% i oni sami uticu na cene ili gresim?
Pa ako je udeo kriminalnih kupovina uvek (priblizno) isti po volumenu onda ce ovi kreditni da drajvuju ceo proces pod predpostavkom da je udeo tih kriminalnih ostatak u odnosu na kreditne (sto naravno da nije).
Uostalom zasto sada pricamo o kriminalnim kupovinama, sto te to toliko pogadja?
Pa nije to isto ni blizu. Španija je puna migranata koji su besni i nasilni. Student je dobio kod nas batine jer je blokirao put! Dve različite stvari!Pa i kod nas su policajci isto tako prebili studenta, pa nikom nista.
Ali ja uopste nisam mislio na kriminalne kupovine. Iskren da budem mislio sam na investicione i ove za parkiranje novca sto domace sto inostrane.Pa ti mi prvim odgovorom pises u stilu 'mozda su krediti a mozda su samo neki ostali bez para'.
To ne mozes znati zasigurno jer ne znas kako se ponasa onaj drugi stratum od 70%. Zamisli da je on flat line u nekom idealizovanom sluicaju, onda 100% promene cene je udeo kreditnih (ovo je naravno ekstreman primer samo da docaram mehaniku procesa)Ne pisem kao da su kreditni kupci 100%, ali jasno je da su u ovom slucaju glavni uzrok.
Ja upste nisam naivan da to banalizujem do tog nivoa da tvrdim da je vecinski udeo kupovina kriminalan. Ono sto sam tvrdio ranije je da je broj kriminalnih kupovina novcem za koji se ne moze dokazati poreklo veliki u odnosu na normalne zemlje kao posledica nerada (ili okretanja glave) poreske i sveopste korupcije.Na ovoj temi sam vec godinama, i konstantno slusamo odbacivanje pokusaja da se o domacem trzistu nekretnina prica kao o, pa, trzistu. Uvek se sve banalizuje kriminalcima i pranjem para, gde obican covek ne utice nista, iako podaci uglavnom pokazuju da cene vrlo koleriraju sa prosecnom platom i cenama kredita. Odgovarao sam prvenstveno na to.
Tako je Dzo. Treba prebiti studente do neprepoznavanja, a studentkinjama lomiti i vilice i karlice, ionako su zenskog pola.Pa nije to isto ni blizu. Španija je puna migranata koji su besni i nasilni. Student je dobio kod nas batine jer je blokirao put! Dve različite stvari!
Mico samo udri, tvoji postovi iako nisu skroz tacni su bar zanimljivi.Znači padaju cene ?
Pa ok, ali ja odgovaram na neke ranije slucajeve. Ako ti quotujes bas taj deo i odgovaras na njega, pretpostavljam da se svrstavas u te slucajeve. Kako ja mogu znati da ti zapravo ne mislis da je bas tako?Ali ja uopste nisam mislio na kriminalne kupovine. Iskren da budem mislio sam na investicione i ove za parkiranje novca sto domace sto inostrane.
To ne mozes znati zasigurno jer ne znas kako se ponasa onaj drugi stratum od 70%. Zamisli da je on flat line u nekom idealizovanom sluicaju, onda 100% promene cene je udeo kreditnih (ovo je naravno ekstreman primer samo da docaram mehaniku procesa)
Ja upste nisam naivan da to banalizujem do tog nivoa da tvrdim da je vecinski udeo kupovina kriminalan. Ono sto sam tvrdio ranije je da je broj kriminalnih kupovina novcem za koji se ne moze dokazati poreklo veliki u odnosu na normalne zemlje kao posledica nerada (ili okretanja glave) poreske i sveopste korupcije.
Ne mozes da znas ali ne treba ni da se potresas nesto. S druge strane valjda mozes da procenis ko je sposoban za vrhunsku budalastinu a ko nijePa ok, ali ja odgovaram na neke ranije slucajeve. Ako ti quotujes bas taj deo i odgovaras na njega, pretpostavljam da se svrstavas u te slucajeve. Kako ja mogu znati da ti zapravo ne mislis da je bas tako?
Da je policija tako radila prve noći bio bi sada mir Božiji i sve bi funkcionisalo super. Treba policiju prvo preimenovati u miliciju pa im dati prava i da vidite! Studenti da uče i da ćute. Trebaju se boriti za prava za studente - menza, krediti, školarine i rokovi. To je za studente. I tačka. Ostalo nije. Baš da vidim koliko bi na Zapadu dopustili ovakve ludosti?! 2 dana max!Tako je Dzo. Treba prebiti studente do neprepoznavanja, a studentkinjama lomiti i vilice i karlice, ionako su zenskog pola.
Nicija nije gorela do zore Joe, posebno ne vlasti koja ide protiv svoje mladosti i omladine.Da je policija tako radila prve noći bio bi sada mir Božiji i sve bi funkcionisalo super. Treba policiju prvo preimenovati u miliciju pa im dati prava i da vidite! Studenti da uče i da ćute. Trebaju se boriti za prava za studente - menza, krediti, školarine i rokovi. To je za studente. I tačka. Ostalo nije. Baš da vidim koliko bi na Zapadu dopustili ovakve ludosti?! 2 dana max!
Baš gledam danas na Linkedinu moj fax objavljuje poziv studentima da mogu studirati farmaciju na engleskom? I mislim koliko lud moraš biti da to objaviš a znaš da fakultet ne radi i da ti budući studenti neće moći ići na fakultet. Umesto da prvo očiste fax od blokadera pa onda da izdaju oglas za nove studente! Valjda će se rešiti sve brzo. Barem su blokade puteva jenjale. Da se možemo normalno kretati. Ostalo će država da očisti polako sistematski.
Da je policija tako radila prve noći bio bi sada mir Božiji i sve bi funkcionisalo super. Treba policiju prvo preimenovati u miliciju pa im dati prava i da vidite! Studenti da uče i da ćute. Trebaju se boriti za prava za studente - menza, krediti, školarine i rokovi. To je za studente. I tačka. Ostalo nije. Baš da vidim koliko bi na Zapadu dopustili ovakve ludosti?! 2 dana max!
Baš gledam danas na Linkedinu moj fax objavljuje poziv studentima da mogu studirati farmaciju na engleskom? I mislim koliko lud moraš biti da to objaviš a znaš da fakultet ne radi i da ti budući studenti neće moći ići na fakultet. Umesto da prvo očiste fax od blokadera pa onda da izdaju oglas za nove studente! Valjda će se rešiti sve brzo. Barem su blokade puteva jenjale. Da se možemo normalno kretati. Ostalo će država da očisti polako sistematski.