Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa upravo sam to i rekao, nece ti poslodavac smanjiti platu ali ce da doda koliko treba na svoje proizvode i usluge da nadomesti, nece sigurno svoj profit da dira
Ljudi koji su na minimalcu će imati 10% više za trošenje. Možda mu profit neće opasti i ako ostanu iste cene.
A ako može da naplati veću cenu, zašto to nije do sada radio? Bilo mu previše profita i nije hteo da uzme?

Ljudi koji su na minimalcu će imati 10% više za trošenje. Možda mu profit neće opasti i ako ostanu iste cene.
A ako može da naplati veću cenu, zašto to nije do sada radio? Bilo mu previše profita i nije hteo da uzme?
Zato sto nije svaki privatnik i poslodavac genije biznisa da moze da proceni da li moze ili ne moze da dize cenu usluga i koliko
Ali svaki ce da vidi manje para na kraju meseca da koriguje da to nadomesti, a i ko god da mu se pozali reci ce "jbg, skocili mi troskovi zbog drzave, moram da nadomestim" posebno ako su mu marze vec male

Ljudi su mnogo vise osetljiviji kada gube nesto sto su imali nego kada treba da rizikuju za nesto vise

Naravno da se povećavaju i doprinosi i verovatno će biti tako, umesto 30k u koverti biće 12k. Na 100e povećanja minimalca to je još 60e za doprinose. To je za ove što deo primaju na ruke. Veći je problem šta je sa onima koji primaju baš minimalac po unutrašnjosti. 500e je sasvim ok no 550e ostaje da se vidi.

Ja kad sam primao platu na taj način, plata se znala kao i način isplate. Minimalac + ostalo u koverti. I bilo je par povećanja minimalca, otišao je sa 35 na 45 i nijednom se zbog toga neto cifra nije smanjila.

Nije ovo prvo povećanje minimalca pa da se takvi slučajevi ne bi znali. Jel zna neko nekog ili je čuo da mu se neto plata smanjila nakon povećanja minimalca?

Zato sto nije svaki privatnik i poslodavac genije biznisa da moze da proceni da li moze ili ne moze da dize cenu usluga i koliko
Ali svaki ce da vidi manje para na kraju meseca da koriguje da to nadomesti, a i ko god da mu se pozali reci ce "jbg, skocili mi troskovi zbog drzave, moram da nadomestim" posebno ako su mu marze vec male

Ljudi su mnogo vise osetljiviji kada gube nesto sto su imali nego kada treba da rizikuju za nesto vise
I ovo je tačno.

Vidim sličnost sa nekretninama i kako ljudi misle da bi se sav teret nekog poreza prebacio na podstanare. Realnost kaže da deo sigurno bi, a zašto svi ne naplaćuju koliko mogu je upravo ovo što si napisao.

Struja poskupljuje za 10% od sledeće godine, a verovatno i još neke usluge i proizvodi tako da je pitanje koliko će mu ostati više za trošenje. Neke cene su zacementirane i nemaju dalje da idu gore, dok se neke cene vrte oko minimalne i zavise od troškova (ide se sa minimalnom zbog prometa), a da ne spominjem da očekujem i rast kirija za poslovne prostore. On ako ide u minus sa povećanjem troškova mora da ide na povećanje cena, smanjivanje plata ili da gasi posao.

Nije ovo prvo povećanje minimalca pa da se takvi slučajevi ne bi znali. Jel zna neko nekog ili je čuo da mu se neto plata smanjila nakon povećanja minimalca?
Znam ja slučajeve kada je bilo ovo poslednje povećanje ali cene usluga su se povećale pa se nadomestilo kasnije. Neki poslodavci će gledati da ostave koverte i da nadomeste na drugi način, a neki će gledati samo profit i smanjivaće koverte.

Da me ne shvati neko sada pogresno u ovoj diskusiji, ja ne mislim da je propast dizati minimalac, samo mislim da nasa drzava je nesposobna da oceni da li je to povecanje realno i kakve ce posledice imati vec da su to populisticke odluke u ovom trenutku

Doduse ne umem ni ja da procenim to, ako neko ima neki izvestaj NBSa ili necega drugog sto bi jakim dokazima potkrepilo odluku za racionalno dizanje minimalca ne bih imao nista protiv, ovako sam samo skeptican prema nasim finansijskim odlukama

Na koji način?
Rastom minimalca raste kupovna moć svih.
Samo je pitanje da li je to održivo ili nije. Ako nije, država (kao poslodavac) će morati da se više zadužuje, a privatni sektor će morati da otpusta i to će se reflektovati na ukupnu zaposlenost.

A kako porast minimalca obara kupovnu moć onih koji primaju iznad minimalca mi nije jasno, pogotovo što je taj minimalac 500€.
Lepo. Poveća ti troškove života. Ako radiš u privatnom sektoru za platu naj**ao si. Nisu tu privatnici da finansiraju državno trošenje i rasipništvo. Ovaj što prima minimalac, njemu je isto. Tebi nije jer još ne znam poslodavca od 2021 koji je ispratio svako povećanje minimalca sa 10% povećanje zarade zaposlenima.

Sale, red je i da oni na minimalacu malo prežive. 500e je sasvim ok plus se tu dodaje regres i topli obrok (mala cifra ali dodaje se), već na 550e verujem da će krenuti klimavo po unutrašnjosti, tu očekujem otpuštanja.

Sale misli da će se povećati cene i da će bogati biti manje bogatiji. Nije da nije u pravu tj neke cene će se povećati sigurno ali teško da će značajno uticati na standard bogatih.
Ma kakvi. Njima je isto. Ista kupovna moć. Preživljavanje. Od tebe uzima. Ja ne smatram da je neko ko ima platu npr 1200e bogat čovek. Znači samo da će sledeće godine imati manju kupovnu moć 10%.

Da me ne shvati neko sada pogresno u ovoj diskusiji, ja ne mislim da je propast dizati minimalac, samo mislim da nasa drzava je nesposobna da oceni da li je to povecanje realno i kakve ce posledice imati vec da su to populisticke odluke u ovom trenutku

Doduse ne umem ni ja da procenim to, ako neko ima neki izvestaj NBSa ili necega drugog sto bi jakim dokazima potkrepilo odluku za racionalno dizanje minimalca ne bih imao nista protiv, ovako sam samo skeptican prema nasim finansijskim odlukama
Nominalna prosecna plata vec tri godine za redom raste preko 12% godisnje. Ovo dizanje minimalca od 10% je skroz u skladu sa time. E sad za ono novo najavljeno u januaru, treba vec videti.

Sale 10% na 500e i na 1200e nije isto.
Pričamo da bi zadržao kupovnu moć ali slažem se, nije isto (tj baš u ovom primeru je isto ali tako se namestilo) ali je približno.
Evo sad imamo informaciju da će inflacija biti 10% tj koliko je povećanje minimalca. Na početku 2025 ti je trebalo minimalno po osobi za hranu i račune 450e. Na kraju godine će ti trebati 500e. Koliko treba nekom ko ima veću platu povećanja da bi zadržao isti stil života i kupovnu moć (stana, hleba, patika, slanine, kafe, bioskopa, putarine itd)? Bilo je 1200-450=750 a sada je:
1200-500=700e. Njemu ostaje 700e mesečno. Ukoliko je sve poraslo 10%, neophodno je da i on tima povećanje od sa 1200+50+70e. Pričamo o očuvanju kupovne moći. Nikakvo profitiranje. Pošto tvoj poslodavac to neće da uradi (nije lud), onda ti je slabija kupovna moć za 10%.
Ti si siromašniji, država bogatija jer ti je uzela elegantno deo zarade, a ko radi za minimalac njemu je isto.
To ti je suština. Plastična da ne može jednostavnije. Svako povećanje bez porasta produktivnosti je pljačka srednje klase. Sa druge strane evo možete da slušate Defketa i slične da vam prodaju bajke i kako raste bdp sve raste po minimalnih 10% a NBS javno objavi, sve je ok, inflacija je 4% i tako već dugo dugo.

Na stranu to što ima da zakatanče pola Srbije i sva manja mesta koja ne mogu da isprate prometom ovu gramzivost.

Poslednja izmena:
Pričamo da bi zadržao kupovnu moć ali slažem se, nije isto (tj baš u ovom primeru je isto ali tako se namestilo) ali je približno.
Evo sad imamo informaciju da će inflacija biti 10% tj koliko je povećanje minimalca. Na početku 2025 ti je trebalo minimalno po osobi za hranu i račune 450e. Na kraju godine će ti trebati 500e. Koliko treba nekom ko ima veću platu povećanja da bi zadržao isti stil života i kupovnu moć (stana, hleba, patika, slanine, kafe, bioskopa, putarine itd)? Bilo je 1200-450=750 a sada je:
1200-500=700e. Njemu ostaje 700e mesečno. Ukoliko je sve poraslo 10%, neophodno je da i on tima povećanje od sa 1200+50+70e. Pričamo o očuvanju kupovne moći. Nikakvo profitiranje. Pošto tvoj poslodavac to neće da uradi (nije lud), onda ti je slabija kupovna moć za 10%.
Ti si siromašniji, država bogatija jer ti je uzela elegantno deo zarade, a ko radi za minimalac njemu je isto.
To ti je suština. Plastična da ne može jednostavnije. Svako povećanje bez porasta produktivnosti je pljačka srednje klase. Sa druge strane evo možete da slušate Defketa i slične da vam prodaju bajke i kako raste bdp.
Au buraz al si se ti pogubio. Vec druga recenica ti nema veze sa zivotom i odatle se samo akumulira besmisao.

Da objasnim ostalima, Sale tvrdi da ce povecanje minimalca (koji prima 140k ljudi od 2800k radnika) za inflaciju + rast BDP + 2,5% podici svima troskove zivota za 10%. Neka svako sam proceni koliko to ima smisla.

Au buraz al si se ti pogubio. Vec druga recenica ti nema veze sa zivotom i odatle se samo akumulira besmisao.

Da objasnim ostalima, Sale tvrdi da ce povecanje minimalca (koji prima 140k ljudi od 2800k radnika) za inflaciju + rast BDP + 2,5% podici svima troskove zivota za 10%. Neka svako sam proceni koliko to ima smisla.

Ovaj dijalog je klasičan primer rasprave između dva pogleda na ekonomsku realnost – jedan koji se fokusira na relativno siromašenje srednje klase, i drugi koji pokušava da ukaže na širu sliku i proporcije u uticaju povećanja minimalca.

Da razložimo argumente:​

Salev85-ova teza (fokus na kupovnu moć):

• Inflacija od 10% znači da realna kupovna moć opada, ako nominalna plata ostaje ista.
  • Troškovi osnovnih potreba (hrana, računi) rastu sa 450 € na 500 €, što znači da oni sa većim platama ostaju sa manje slobodnog novca, čak i ako imaju istu platu.
  • Ako cene svega rastu, onda i onima koji troše na "luksuze" (patike, slaninu, bioskop...) treba više novca da zadrže isti stil života.
  • Ako se minimalac povećava, a produktivnost ne, onda to može da se prelije u inflaciju – što opet najviše pogađa srednju klasu.
  • Poruka: "Kupovna moć vam opada, i to je tiha pljačka."

Kontra-argument (reakcija na pogrešnu atribuciju uzroka):

• Kritika je da je pretpostavka da povećanje minimalca izaziva 10% rast troškova života neosnovana i preterana.
  • U Srbiji, oko 140.000 ljudi prima minimalac od oko 2.8 miliona radnika – dakle oko 5%.
  • Povećanje njihove plate ne može uzrokovati skok cena za celu populaciju.
  • Argument ide ka tome da su drugi faktori glavni uzrok inflacije – svetske cene, energenti, politika, itd.
  • Poruka: "Nije povećanje minimalca uzrok tvoje muke – inflaciju pravi neko drugi."

Istina je, kao i obično, između:

✅ Inflacija obara kupovnu moć – to je tačno.

✅ Ako plate ne prate inflaciju, ljudi realno postaju siromašniji.

❌ Minimalac ne može sam izazvati inflaciju od 10% – to nije proporcionalno niti realno, s obzirom na udeo minimalaca u ukupnoj ekonomiji.

✅ Ako se povećava minimalac, a produktivnost ne prati, postoji inflatorni pritisak – ali on je ograničen ako je udeo mali.

Zaključak:​

• Sale ima dobru poentu oko realnog siromašenja ako plate stagniraju dok cene rastu.
  • Ali uzrok tog siromašenja nije povećanje minimalca, već šira inflatorna kretanja, poreska politika, marže trgovaca, monetarna politika itd.
  • Braniti srednju klasu je legitimno, ali ne svaljivati krivicu na siromašne koji dobiju nešto više da prežive.

Ako želite, mogu i da napišem toniran i faktografski odgovor u stilu foruma – da bude balansiran, informativan i pristojno sarkastičan.

Pa nisam ja rekao da samo minimalac povećava inflaciju. Rekao sam da raste inflacija koja je veća od zvanične i da povećanje minimalca nam samo pokazuje koliko je to. Svako povećanje minimalca ide obično uz ovako nešto:

I tako dalje. Ubacio sam samo par za 2025.

Poslednja izmena:
Повећање једне ставке од 10% не повећава целу инфалцију за 10% (мада јесте јак пондер и вуче све остало). Како год, мислим да због свеукупне методологије рачунања и због измена у методологијама (сабирање баба и жаба), слободно се може узети да је реална инфлација за неколико % већа (у нашем случају дуплирана), тако да закључак да држава увек гледа прво да зјбе средњу класу (стави их у релативно лошији положај), уопште није погрешан. Логика је наравно да ови морају да преживе, а велики се не дирају нигде, зна се где се захвата. Не улазим у вредносне судове да ли тако треба.

Чињеница је да расподела богатства све више одступа од номлане расподеле и да је све више асиметрична и да је генерално тренд у свету нестајање средњих (осим у неким далеким растућим тржиштима)..

Чињеница је да расподела богатства све више одступа од номлане расподеле и да је све више асиметрична и да је генерално тренд у свету нестајање средњих (осим у неким далеким растућим тржиштима)..
Raspodela bogatstva nikada nikada nije normalna, bar ne u realnosti. Uvek imas daleko vise ljudi na levom kraju nego na desnom. Kod nas gini koeficijent zapravo pada u poslednjih 10-15 godina, ne znam koliko se time uklapamo u svetski trend.

Raspodela bogatstva nikada nikada nije normalna, bar ne u realnosti. Uvek imas daleko vise ljudi na levom kraju nego na desnom. Kod nas gini koeficijent zapravo pada u poslednjih 10-15 godina, ne znam koliko se time uklapamo u svetski trend.
Opada GINI za plate, sto znaci da se gubi srednja klasa. Raste razlika u bogatstvu. GINI je pogresna mera, tj. dobra je mera, ali meri pogresnu stvar, jer smatra da se razlika u bogatstvu javlja zbog toga sto neko ima platu od 2.000 evr, a neko 700, a ne zbog toga sto neko zaradjuje milione mesecno. GINI treba da meri razliku u bogatstvu, a ne u plati.

Да и још више ће га смањити ови популистички потези, што није контрадикторно са оним што сам написао.

Bojim se da nećemo imati dovoljno nekretnina kad krenu da se vraćaju masovno, i oni, i njihova deca, i deca njihove dece. Već vidim redove da vrate pasoš trulog zapada. Ček da vidim šta kaže TV.
A zašto da se vraća pasoš? Pa sada je naša država barem dobra po tom pitanju. Ili možeš imati dva. Ili ako ti brani Zapadna država, možeš uzeti Carta Serbica (tako se zove) i legalno da imaš sva prava kao i državljani a posle i radnu i boravišnu dozvolu za 150e ne treba čovek da se stresira. To je vrlo jednostavno.
Plus ni jedna zapadna država ne proverava koliko imaš pasoša. Ne smeš imati kod većine u tom trenutku dva, a posle uzmeš i niko ne proverava.

Lepo. Poveća ti troškove života. Ako radiš u privatnom sektoru za platu naj**ao si. Nisu tu privatnici da finansiraju državno trošenje i rasipništvo. Ovaj što prima minimalac, njemu je isto. Tebi nije jer još ne znam poslodavca od 2021 koji je ispratio svako povećanje minimalca sa 10% povećanje zarade zaposlenima.
Pa povećanje minimalca NE znači povećanje za sve 10%. To nije ni na Zapadu. Minimalac su dizali jer ljudi ne mogu da prežive a ostale plate ili nisu dirali ili dignu 1-2%.

Повећање једне ставке од 10% не повећава целу инфалцију за 10% (мада јесте јак пондер и вуче све остало). Како год, мислим да због свеукупне методологије рачунања и због измена у методологијама (сабирање баба и жаба), слободно се може узети да је реална инфлација за неколико % већа (у нашем случају дуплирана), тако да закључак да држава увек гледа прво да зјбе средњу класу (стави их у релативно лошији положај), уопште није погрешан. Логика је наравно да ови морају да преживе, а велики се не дирају нигде, зна се где се захвата. Не улазим у вредносне судове да ли тако треба.

Koliko će dalja inflacija i porast troškova gurnuti u sivu zonu, vraćanje novca na ruke, kao i zatvaranje lokala u svim manjim mestima i sve periferije većih gradova gde ne može da se podigne promet a cene proizvoda su dostigle već maksimum 🙂?
Pričam uz nepromenjenu kupovnu moć. Evo to je pravo ogledalo ekonomije. Ako raste minimalac i kupovna moć, ti lokali će nastaviti da rade. Ako raste samo inflacija bez porasta kupovne moći onda se lokali zatvaraju.

Skroz sam se pogubio. Moze li neko da mi objasni jel Onaj "sto je izdao sve osim knjige" povecao minimalac (de fakto se za sve pita) jer nam dobro ide u ekonomiji ili ce to da se anulira kroz porast troskova zivota i nekog kredita a sve u svrhu predizborne kampanje?
Evo ne znam, nisam pametan ...

Vrh