Pa imaš. Izvoli tuži ako su ti prava ugrožena.Boli mene uvo da li je kriv Ivica ili Marica. To ne treba da me zanima. Zelim da imam svoja prava kao kupac, jako je jednostavno.
Pa imaš. Izvoli tuži ako su ti prava ugrožena.Boli mene uvo da li je kriv Ivica ili Marica. To ne treba da me zanima. Zelim da imam svoja prava kao kupac, jako je jednostavno.
Mislim da se ne bi povećala cena kvadrata toliko, realno analiza ima smisla ali pitanje je koliko je tržište spremno još da ide gore. Zaboravio si da uključite u analizu smanjenje cene parcela jer se smanjuje broj investitora (mada pitanje je koliko bi se smanjio, verujem ne drastično ali bi prestali da privlače sve u svašta)Može se lako smisliti i uvesti takav mehanizam. Na primer escrow račun gde investitor može da dobije tipa 50% sredstava kad dođe do 80% izgradnje i ostalih 50% nakon upotrebne dozvole. Takav sistem bi značio potpunu bezbednost za kupce, ali bi isto tako drastično povećao cenu kvadrata.
Danas "investitori" realno imaju 20-30% novca za projekat, ostatak se premošćava kombinacijama, prodajom itd. Kad bi se svelo samo na one koji mogu 100% da isfinansiraju projekat od početka do kraja, to bi se svelo na veoma uzak broj investitora, a i ti koji to mogu bi značajno smanjili obim projekata koje rade, što pak znači manje kvadrata u ponudi i daleko veća cena kvadrata.
Pa bas to, nisu stalna kategorija i evoluiraju zajedno sa drustvom. A nije bas da ih nema preko, cak i ove sadasnje forme. Pa bas na ovoj temi se stalno napadaju gastarbajteri kako im je Vucic dobar jer su nesvesni stanja u zemlji.Postoje različiti pojavni oblici ćačizma. Ova vlast ima one najgore u intelektualnom i moralnom smislu. To ne znači da prošla vlast nije imala svoje ćacije samo su bili dobro maskirani.
Ima različitih modaliteta kako je to najbolje rešiti ali ne treba sve posmatrati kroz penale i tužbe. Prvo treba ustanoviti zašto se toliko dugo čeka na upotrebne dozvole, koji su najčešći uzroci i kako to otkloniti. Osim objektivne sporosti administracije (mada po onome što vidim to nije duže od par meseci do pola godine) tu su najčešća odstupanja od projekta. Tu opet treba razlikovati neka manja odstupanja od drastičnih. Za ta drastična treba uvesti zabranu fizičkom licu koje je vlasnik ili deo vlasničke strukture DOO da se ikada više bave tim poslom kao i odgovornim licima koja su bila nadzor. To bi bio jedan od mehanizama da se pročisti investitorska scena.U jednom Ugovoru za nekretninu sam imao u načinu plaćanja da se 10% daje kada se dobije Upotrebna dozvola. Evo par godina je prošlo, mislim 3-4 god od kada sam se uselio, to jest ušao u posed nekretnine.
I dalje nema Upotrebne dozvole i većina vlasnika isto nije platila poslednju ratu(nisam siguran da li je sa svima bio isti Ugovor, pa zbog toga kažem većina vlasnika za koje znam).
Ne znam koji bi bio najbolji za to princip, možda 10% da se plati kada se dobije pozitivan Izveštaj komisije za tehnički pregled objekta, a 10% nakon dobijanja i zvanične Upotrebne dozvole.
Pa morali bi i jedni i drugi malo da spuste loptu. Obe strane su ostrašćene previše pa se protežu niski udarci i argumenti koji bi trebalo da izazovu emocionalnu reakciju a realno nemaju utemeljenja. S druge strane imamo ekipu koja sa udobne distance komentariše situaciju u zemlji bez da oseti sve čari života ovde.Pa bas to, nisu stalna kategorija i evoluiraju zajedno sa drustvom. A nije bas da ih nema preko, cak i ove sadasnje forme. Pa bas na ovoj temi se stalno napadaju gastarbajteri kako im je Vucic dobar jer su nesvesni stanja u zemlji.
I onda bi BG bio skuplji od Beča? To hoćeš da kažešMože se lako smisliti i uvesti takav mehanizam. Na primer escrow račun gde investitor može da dobije tipa 50% sredstava kad dođe do 80% izgradnje i ostalih 50% nakon upotrebne dozvole. Takav sistem bi značio potpunu bezbednost za kupce, ali bi isto tako drastično povećao cenu kvadrata.
Danas "investitori" realno imaju 20-30% novca za projekat, ostatak se premošćava kombinacijama, prodajom itd. Kad bi se svelo samo na one koji mogu 100% da isfinansiraju projekat od početka do kraja, to bi se svelo na veoma uzak broj investitora, a i ti koji to mogu bi značajno smanjili obim projekata koje rade, što pak znači manje kvadrata u ponudi i daleko veća cena kvadrata.
Nekako se svi bune kad spomenes uvodjenje reda, to je fascinantnoI onda bi BG bio skuplji od Beča? To hoćeš da kažeš.
Baš čudnoNekako se svi bune kad spomenes uvodjenje reda, to je fascinantno
Red košta. Sve se može urediti, ali sve ima svoju cenu.Nekako se svi bune kad spomenes uvodjenje reda, to je fascinantno
Nered košta. Mnogo košta sve nas. Vidi se svudaRed košta. Sve se može urediti, ali sve ima svoju cenu.
To je ekvivalentno onoj logici kapitalista da uvoze jeftinu radnu snagu ili sele proizvodnju u jeftinije zemlje pod izgovorom da bi proizvodi bili skuplji da to ne rade, a njima profiti nikad veci, i nikad ne spuste cene proizvoda kad nadju jeftiniju radnu snagu, nego samo prisvoje uvecani profit. Samo da se neko ne odrekne svog profita. Cene su vec maksimalne kolike mogu da budu, svaka dodatna mera ne bi podigla cene, nego bi smanjila profit kapitalistima.Red košta. Sve se može urediti, ali sve ima svoju cenu.
Kapital nema ideologiju niti socijalnu komponentu, može da radii šta god hoće sve dok je po zakonu. Problem nastaje kad isti taj kapital kreira zakone i sve je po zakonu.To je ekvivalentno onoj logici kapitalista da uvoze jeftinu radnu snagu ili sele proizvodnju u jeftinije zemlje pod izgovorom da bi proizvodi bili skuplji da to ne rade, a njima profiti nikad veci, i nikad ne spuste cene proizvoda kad nadju jeftiniju radnu snagu, nego samo prisvoje uvecani profit. Samo da se neko ne odrekne svog profita. Cene su vec maksimalne kolike mogu da budu, svaka dodatna mera ne bi podigla cene, nego bi smanjila profit kapitalistima.
Ko te tera da kupis stan u nezavršenoj zgradi? Svesno ulaziš u rizik ....
Ko te tera da prolazis kroz Ćacilend? Svesno ulaziš u rizik ...
Kako to mislis, ako cekas da se izgradi zgrada i da vidis stan, ostace samo oni najgori, i pri tome su skuplji nego u pocetku.Ko te tera da kupiš stan u nezavršenoj zgradi? Svesno ulaziš u rizik da bi možda uštedeo par stotina evra po kvadratu. Nikad ne bih kupio stan pre nego što uđem, dobijem pravi osećaj prostora, vidim kakav je pogled, uverim se da nije neki teški fušeraj. I naravno, čista dokumentacija se podrazumeva.
Vidi ga homo deus jbteU pravu si, bili su veći stanovi u pitanju. Al poenta je da kad bi se zauzdala panična kupovina, kupci bi bili u mnogo boljoj poziciji. Mali stanovi su katastrofa jer ovdašnji homo economicus kad dodje do neke love, potaknut endemskim siromaštvom koje mu je u genima, samo gleda kako da kupi bilo šta, kao da je pitanje života i smrti, a to je obično garsonjera ili jednosoban stan.