Коначно си схватио за старије који гласају за Снс.Kad pogledas koliko ih ima na forumu koji je opoziciono nastrojen shvatis da neke tektonske promene mogu uslediti tek nakon promene svesti naroda (ili zamene naroda). Neki ljudi ne znaju za sramotu i sve im je super dok njih ne pogodi. Sreca je sto mladi razmisljaju sve trezvenije i bolje, samo jos da umru “snasao sam se” generacije.
Suzumane, tvoja žena je strankinja? Kako ste odlučili da živite baš u Srbiji, a ne u ženinoj matičnoj državi, ili negde u EU (pod pretpostavkom da tini žena imate EU papire)Mnogi posmatraju emigraciju kao put bez povratka, valjda zbog te ideje da je sramota da se vratiš ili šta već. Bolje da se kaješ što si pokušao, nego što nisi, ako već imaš takvu želju. Posebno u trenutku kada nemaš decu, imaš mogućnost da radiš onlajn itd. Imaš mogućnost da čak i probno samo odeš na par meseci, digitalni nomad i tako dalje. Ja sam živeo u inostranstvu (doduše kao student), imao sam papire i da ostanem (imam i sad), ali su me porodica i društveni život držali ovde dugo. Posebno otkad sam dobio decu, sa previše ljudi sam se tako dobro sprijateljio, to će mi potencijalno biti ogroman gubitak. A i Srbija, po mom mišljenju i iskustvu, je sredina gde izrazito osetiš privrežnost i zaštitnički odnos prema deci.
Sad, ovi događji me jesu pogurali ka emigraciji, ali je u mom slučaju sve jednostavnije, jer bi išao u sredinu koju znam, nemam cimanja oko papira itd. Pitanja je da li bi se osmelio da su okolnosti drugačije. Ideja da odgajam decu u tuđem sistemu mi nikada nije bila previše prijemčiva, iako ne vidim u tome ništa nužno loše. A razumem da ima i ljudi koji razmišljaju drugačije: moj ćalac se ceo život kajao što nije emigrirao, jer je kao visokoškolovani elektroinženjer imao sjajne ponude za odlazak u inostranstvo. Na kraju se nije osmelio, i ostao je ovde da propada ceo život u firmi gde ga nisu cenili ni pišljiva boba. Ni posao čak nije hteo da promeni, jer se "držao sigurnosti". Istraumiran je bio, plašio se svega i svačega. Naravno, mnoge okolnosti mu nisu išle na ruku (recimo da mu deca odrastaju devedesetih, sam izdražava porodicu itd.), ali je u suštini umogome i sam bio krivac svoje sudbe. Ono što sam hteo reći, za njega bi moji razlozi za odlazak verovatno bili viđeni kao "luksuziranje" (iako bi me sigurno podržao, jer je oduvek bio u fazonu: ako misliš da će ti biti bolje, samo ti cepaj, široko ti polje).
Ne znam zašto sam ovo napisao (ni zašto me deca iznenađujuće kuliraju).
Imajte lep dan svi.
Nije tačno. Arhitekte i gradjevinski inženjeri kao i ostali inženjeri se lako adaptiraju, naravno zavisi od osobe koliko će da ,,grize na poslu i projektu,,.Za tebe nije tesko jer mozes raditi posao koji radiš odakle god, ali arhitektura ja visoko regulisana delatnost, tako da bi devojka morala da krene iz pocetka ili da se bavi nekim obicnijim poslom (rad u prodavnici, restoranu, itd.) Da li je ona ok sa tim? Treba pažljivo razmotriti korake, ima puno faktora koje treba uzeti u obzir.
Mislim da cete Vi tek shvatiti. Borbe ne traju jedan dan. To Vi koji ste ocekivali da postanemo Svajcarska preko noci pa ste se razocarali i sad vam je ovo najbolja vlast na svetu i sve je uzaludno, zuti i slicno… tako razmisljate. Ako Vam je sve isto i uzaludno onda izvol’te da vratimo sankcije i ostalo. Ja jbg znam za sramotu i ne mogu da gledam samo sebe iako svi oko mene umiru niti mogu tako da vaspitavam decu. Ko moze tako svaka cast, nek se zabije u svoju rupu i nek zivi u online svetu i lazno moralise.Коначно си схватио за старије који гласају за Снс.
Док дочекаш да умру старије генерације, прођоше ти најбоље године.
А у тешкој си заблуди за младе. То ћеш тек схватити, има времена
Da bi bio član inženjerske komore u Srbiji, Nemačkoj ili Emiratima, moras da posedujes odgovarajuće obrazovanje (ili nostrifikaciju diplome), da položiš stručni ispit, što automatski podrazumeva da govoriš jezik na C1 nivou. E sad, svuda postoje instagram arhitekte, znaš ono neko ima stila za odevanje pa kao sto se ne bi bavili i dizajnom enterijera, jer odeća ili zgrade, sve je to isto. To nije prava arhitektura niti građevina, mislim da je izlišno uopste polemisati. Sa druge strane, da bi bio na nekoj visokoj poziciji u tehnološkoj kompaniji nije neophodno ni da imas fakuktet, a kamoli neki sertifikat, licencu i slično. Potrebno je da ih na intervjuu ubedis zasto si bas pravi čovek za taj posao. Ne moraš cak ni jezik da znas, u našoj branši se vrlo brzo utvrdi sta ko zna.Nije tačno. Arhitekte i gradjevinski inženjeri kao i ostali inženjeri se lako adaptiraju, naravno zavisi od osobe koliko će da ,,grize na poslu i projektu,,.
Odavde dosta njih projektuje i radi za inostrana tržišta. Kolege osnovale firmu imaju sada preko 30+ inženjera sve rade za strance preko ili skoro sve.
Par arhitekti znam koji rade online za strance projekte enterijera isključivo za strance.
Još kada odeš u inostranu zemlju pa se i tamo povežeš sa ljudima.
Mogu sada baš dosta primera iz ove oblasti da ti nabrojim jer sam njima okružen, u Dubaiju su naše arhitekte cenjene i znam jednog koji je vodio ozbiljne projekte isto tako i u Americi.
Dosta mojih kolega je radilo u inostranstvu godinama kao gradjevinski inženjeri trk početnici koji su završili faks, pa onda i junior project menadzeri kako su napredovali.
Pa kao sto nije svaki programer isti (ne mozes porediti Wordpress developera i Microsoft arhitektu) postoji i gradacija u arhitekturi i enterijeru.Da bi bio član inženjerske komore u Srbiji, Nemačkoj ili Emiratima, moras da posedujes odgovarajuće obrazovanje (ili nostrifikaciju diplome), da položiš stručni ispit, što automatski podrazumeva da govoriš jezik na C1 nivou. E sad, svuda postoje instagram arhitekte, znaš ono neko ima stila za odevanje pa kao sto se ne bi bavili i dizajnom enterijera, jer odeća ili zgrade, sve je to isto. To nije prava arhitektura niti građevina, mislim da je izlišno uopste polemisati. Sa druge strane, da bi bio na nekoj visokoj poziciji u tehnološkoj kompaniji nije neophodno ni da imas fakuktet, a kamoli neki sertifikat, licencu i slično. Potrebno je da ih na intervjuu ubedis zasto si bas pravi čovek za taj posao. Ne moraš cak ni jezik da znas, u našoj branši se vrlo brzo utvrdi sta ko zna.
Лажни моралиста,као брине се за друге.Колико си помогао хероје Кошара, који је хуманитарни број тел Срби за Србе?Mislim da cete Vi tek shvatiti. Borbe ne traju jedan dan. To Vi koji ste ocekivali da postanemo Svajcarska preko noci pa ste se razocarali i sad vam je ovo najbolja vlast na svetu i sve je uzaludno, zuti i slicno… tako razmisljate. Ako Vam je sve isto i uzaludno onda izvol’te da vratimo sankcije i ostalo. Ja jbg znam za sramotu i ne mogu da gledam samo sebe iako svi oko mene umiru niti mogu tako da vaspitavam decu. Ko moze tako svaka cast, nek se zabije u svoju rupu i nek zivi u online svetu i lazno moralise.
Ko se opekao valjda je do sada naučio da od svih ideologija jedina koja ima smisla je "moje dupe". Iako sam 100x rekao da me ne interesuje ništa osim sopstvenog interesa sa ovima ne mogu da imam nikakav posao, jednostavno ne vredi, nema tih zlatnih listića i preliva od čokolade kad znamo da je ispod g***o.Приљатељи се познају кад ти је најтеже а мени је пословно било најтеже 2004-е а они које сам довео на власт,окренули су ми леђа.Видео сам тада да сам ризиковао живот за џабе ,народ се не може променити преко ноћи јер свако гледа само себе (потребне су деценије).
Nisu Kinezi uložili dzabe u Afriku para i para, to im je buduća proizvodna i resursa baza koju je Evropa izgubila tako lako zbog sopstvene oholosti i kratkovidosti. Mada, ko je da Kinezima tikve sadio i glavu će mu se obijati.Leoni u Srbiji ima preko 11k zaposlenih. U narednih par meseci ce otpustiti oko 2k radnika, a citam na drugim forumima da Kinezi (koji su kupili Leoni) planiraju da svu proizvodnju iz Srbije prebace u Afriku, znaci 11k ljudi ce potencijalno ostati bez posla u narednih par godina. A takodje citam i da u budzetu fale pare, sve se usmerava u Expo, pa cak ni na subvencije vise izgleda ne zele da daju pare, iako se i tu svi ugradjuju. Ko zna koliko jos firmi je dovedeno subvencijama, i kad ko zna koliko radnika bude ostalo bez posla, to ce efektom spirale da utice lose na celu ekonomiju, pa i na cene nekretnina (da ne bude da pricam offtopic). Ali tako je to kad si kolonija.
Ovde smo se upoznali, još davno, ima 10+ godina, došla je na neku razmenu poslom, duga priča. Razmišljali smo o selidbi samo hipotetički ranije, ali sam ja našao stress free posao u struci koji mi leži, pa smo rešili da ostanemo. U medjuvremenu se mnogo toga promenilo, pa sad eto preduzimamo neke konkretnije korake. Kratka verzija priče.Suzumane, tvoja žena je strankinja? Kako ste odlučili da živite baš u Srbiji, a ne u ženinoj matičnoj državi, ili negde u EU (pod pretpostavkom da tini žena imate EU papire)
Zasto bi cene otisle uvis ako Rio Tinto odustane? Te cene su verovatno trenutno vise od proseka jer postoji mogucnost da ih RT otkupljuje.Sad je prilika ko hoce da bude hrabar u ulaganju. Da se kupuju nekretnine na lokacijama oko kopanja Rio Tinta, pa ako se ipak odustane, cene odose uvis. E ako Rio Tinto kopa, onda pisi propalo investicija. Mada ovo je kao da stavis Lacio dvojku u gostima, veliki rizik. Samo glasno razmisljam, sto se kaze ćaskamo, razgovaramo.
Ne pricam o otkupljivanju u buducnosti, mislim da je taj deo vec zavrsen. Kupili su oni sta treba.Zasto bi cene otisle uvis ako Rio Tinto odustane? Te cene su verovatno trenutno vise od proseka jer postoji mogucnost da ih RT otkupljuje.
Donirao sam vise puta jednoj humanitarnoj organizaciji za koju znam da rade posteno. Uglavnom kad god mogu i vidim da ima smisla pokusam da pomognem. (Ako hoces mogu i platne naloge da ti posaljem)Лажни моралиста,као брине се за друге.Колико си помогао хероје Кошара, који је хуманитарни број тел Срби за Србе?
Нико не очекује да будемо као Швајцарска,нико није рекао да је ова власт најбоља па чак ни да је добра,нико не помиње санкције,стално се изврћу и додају речи које нико није поменуо.
Подржавам ја твоју борбу,блокирај,пумпај,динстај ..гласаћу кад буду избори,писаћу по форумима ,довољно од мене.
Приљатељи се познају кад ти је најтеже а мени је пословно било најтеже 2004-е а они које сам довео на власт,окренули су ми леђа.Видео сам тада да сам ризиковао живот за џабе ,народ се не може променити преко ноћи јер свако гледа само себе (потребне су деценије).Срећно и навијам за победу
Mešaš stručne I formalne aspekte. Recimo želiš da se zaposliš za platu od 1000 eur kao lekar opšte prakse. Da bi te uopste uzeli u razmatranje, moras da zadovoljis odredjene formalne zahteve, na primer da imas dokaz o zavrsenom fakultetu. Da bi radio kao solution arhitekta za pola miliona u Apple ne moraš da zadovoljis formalne vec suštinske standarde. Za takvu poziciju nije bitno koji si fakultet završio (I da li uopste zavrsio) vec je bitno sta znas da radiš I kako se to tvoje znanje uklapa u Apple viziju. Na kraju dana , ne postoji fakultet koji ce te obrazovati da budes solution achitect. Arhitekta I građevinac su visoko formlalizovana zanimanja gde postoje ne samo fakulteti, vec i regulatorna tela, stručne komore, itd. Dakle ideja da sa srpskim fakultetom građevine sutra odeš u Austriju I projektujes za Strabag je potpuno smešna.Pa kao sto nije svaki programer isti (ne mozes porediti Wordpress developera i Microsoft arhitektu) postoji i gradacija u arhitekturi i enterijeru.
Kvalitetno izvodjenje projekta ipak zahteva dobro znanje i skolu, ali slazem se da ima i ljudi koji rade u toj bransi na niskom nivou (sto ti kazes instagram arhitekte).
Arhitekta koji nema pojma ce imati lose izradjene projekte enterijera jer ce ih izvodjaci i majstori preveslati kako neke stvari nisu moguce ili to tako mora a nece imati znanja da protivrece i onda ce klikent dobiti lose izvedeno stanje.
Za člana Inženjerske komore se slažem, ali to uopšte nije neophodno da bi bio na višim pozivijama ni u Nemačkoj ni u Emiratima.Da bi bio član inženjerske komore u Srbiji, Nemačkoj ili Emiratima, moras da posedujes odgovarajuće obrazovanje (ili nostrifikaciju diplome), da položiš stručni ispit, što automatski podrazumeva da govoriš jezik na C1 nivou. E sad, svuda postoje instagram arhitekte, znaš ono neko ima stila za odevanje pa kao sto se ne bi bavili i dizajnom enterijera, jer odeća ili zgrade, sve je to isto. To nije prava arhitektura niti građevina, mislim da je izlišno uopste polemisati. Sa druge strane, da bi bio na nekoj visokoj poziciji u tehnološkoj kompaniji nije neophodno ni da imas fakuktet, a kamoli neki sertifikat, licencu i slično. Potrebno je da ih na intervjuu ubedis zasto si bas pravi čovek za taj posao. Ne moraš cak ni jezik da znas, u našoj branši se vrlo brzo utvrdi sta ko zna.
Slažem se da je ovo potrebno i da se pokažeš lično u rešavanju problema i na poslu, brzo se to vidi.Potrebno je da ih na intervjuu ubedis zasto si bas pravi čovek za taj posao. Ne moraš cak ni jezik da znas, u našoj branši se vrlo brzo utvrdi sta ko zna.
Odlazimo u offtopic ali možeš biti u timu koji projektuje, tako su i odavde naši ljudi u timu koji vrše neki manji deo projektovanja za velike projekte u Dubajiu, kako bi se u IT-iju to reklo možda outsourcing.Mešaš stručne I formalne aspekte. Recimo želiš da se zaposliš za platu od 1000 eur kao lekar opšte prakse. Da bi te uopste uzeli u razmatranje, moras da zadovoljis odredjene formalne zahteve, na primer da imas dokaz o zavrsenom fakultetu. Da bi radio kao solution arhitekta za pola miliona u Apple ne moraš da zadovoljis formalne vec suštinske standarde. Za takvu poziciju nije bitno koji si fakultet završio (I da li uopste zavrsio) vec je bitno sta znas da radiš I kako se to tvoje znanje uklapa u Apple viziju. Na kraju dana , ne postoji fakultet koji ce te obrazovati da budes solution achitect. Arhitekta I građevinac su visoko formlalizovana zanimanja gde postoje ne samo fakulteti, vec i regulatorna tela, stručne komore, itd. Dakle ideja da sa srpskim fakultetom građevine sutra odeš u Austriju I projektujes za Strabag je potpuno smešna.
Znam dosta takvih primera gde se dvoje upoznaju I odluce da žive u Srbiji, a ne EU, UK, US, AUS, itd. I to mahom na inicijativu tog drugog partnera koji nije iz Srbije. Isto tako poznajem ljude koji na osnovu porekla imaju madjarsko ili hrvatsko drzavljanstvo ali ne žele da žive u tim zemljama, cak ni u EU. Jedan poznanik mi je rekao da je iz njegovog odeljenja u školi (mađsrsko odeljenje) on jedini permanento ostao u BG. Nekoliko njih je u NS, najveci broj se vratio u Suboticu I mesta u okolini, a niko nije otisao da zivi u Mađarskoj. To je na uzorku od 30+ ljudi koji danas imaju 40 godina.Ovde smo se upoznali, još davno, ima 10+ godina, došla je na neku razmenu poslom, duga priča. Razmišljali smo o selidbi samo hipotetički ranije, ali sam ja našao stress free posao u struci koji mi leži, pa smo rešili da ostanemo. U medjuvremenu se mnogo toga promenilo, pa sad eto preduzimamo neke konkretnije korake. Kratka verzija priče.