Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne kazem da je SFRJ bila idealna, na neki nacin je bila i diktatura jer prakticno nisi imao slobodu govora, ali su se mnogo vise cenile prave vrednosti, a nejednakost o kojoj se govori je bila daleko manje izrazena. Tad je bila manja nejednakost izmedju Slovenije i Kosova, nego sad izmedju Beograda i bilo kog random nerazvijenog dela Srbije.
Nije bila idealna ali je bila nužna do tamo neke rane 60te ... Da se transformisala u modernu državu sve bi bilo drugačije. Nejednakosti su bile ogromne, ne možeš ni da zamislis, što ekonomske što kulturološke i obrazovne. To Kosovo je bilo i ostalo rupetina ekonomije i svega ostalog, omča oko vrata cele Juge a kamoli Srbije.
Što se tiče nejednakosti ili jednakosti ako gledaš iz druge perspektive toliko je bila izražena da su mnogi pisali ozbiljne disertacije na tu temu. Pogledaj samo vojne zgrade i oficirske stanove i one radničke - a šatro svi su jednaki. Jednom kada je provaljena za brana niko više nije želeo da bude proleter. Problem je bila disproporcija političke i ekonomske moći raznih centara što je dovelo do klasične kafanske tuče kad je stigao račun.
Ne kažem da nije bilo dobrih stvari, daleko od toga ali je bilo i loših i baš mnogo loših (doduše ne loših kao sada)

Nije bila idealna ali je bila nužna do tamo neke rane 60te ... Da se transformisala u modernu državu sve bi bilo drugačije. Nejednakosti su bile ogromne, ne možeš ni da zamislis, što ekonomske što kulturološke i obrazovne. To Kosovo je bilo i ostalo rupetina ekonomije i svega ostalog, omča oko vrata cele Juge a kamoli Srbije.
Što se tiče nejednakosti ili jednakosti ako gledaš iz druge perspektive toliko je bila izražena da su mnogi pisali ozbiljne disertacije na tu temu. Pogledaj samo vojne zgrade i oficirske stanove i one radničke - a šatro svi su jednaki. Jednom kada je provaljena za brana niko više nije želeo da bude proleter. Problem je bila disproporcija političke i ekonomske moći raznih centara što je dovelo do klasične kafanske tuče kad je stigao račun.
Ne kažem da nije bilo dobrih stvari, daleko od toga ali je bilo i loših i baš mnogo loših (doduše ne loših kao sada)
Znaci tad smo imali nejedankost jer su vojna lica imali kvalitetnije stanove od obicnih radnika, a sad nemamo nejednakost kad policajci mogu da kupe stanove za 500 evra / m2 ili kad neko ima 10 stanova ili 23 stana u Bugarskoj, dok je neko podstanar na periferiji?

Slažem se.
Nekad komentarišem korporacije jer one takodje i uz donešene zakone uspeju da nadju način da izbegnu plaćanje poreza, pa bih prvo za njih gledao da se donesu takvi zakoni da ne mogu da nadju rupe i njih najviše nadgledao, a naravno onda i za sve.
Jer mi se čini da obični ljudi gledaju ipak više kod komšije u dvorište nego u nekog jačeg koji na pamet izigra sistem.
Taj jaci “na pamet” em radi po zakonu em posteno zaradjuje za razliku od komsije koji je ukrao neke pare jer je u stranci, kupio stan, izdaje na crno i izbacuje stanare na ulicu cim dobije 10e vise. Pre bih dao korporaciji nego tom komsiji.

Da bi nam bilo bolje prvo ne trebamo da razmisljamo kako da namaknemo pare na brzinu, a ostali nek umru. Evo samo na par predhodnih strana imas patetisanja od par clanova koji kazu da je borba uzaludna i da ce uvek biti lose, a ne vide da su oni upravo srz problema. Ali dobro za 10, 20god kad bude pocela da umire generacija “mleko i brasno”, “zuti i n1” mozemo se nadati nekom boljitku. Do tada bar decu da posaljemo u inostranstvo :) da na miru ocistimo dvoriste.

Znaci tad smo imali nejedankost jer su vojna lica imali kvalitetnije stanove od obicnih radnika, a sad nemamo nejednakost kad policajci mogu da kupe stanove za 500 evra / m2 ili kad neko ima 10 stanova ili 23 stana u Bugarskoj, dok je neko podstanar na periferiji?
Kada se izvuče iz konteksta tako izgleda. Uopšte ne tvrdim da je sadašnji sistem bolji već oslikavam (možda ekstremnim primerom) nejednakosti u društvu koje je barem na papiru trebalo da bude društvo jednakih.
Ovo sada je miks lošeg kapitalizma i mafijaškog udruživanja, neko bi rekao da ne može gore, može mnogo gore a može i mnogo bolje. Sami smo krivi

Užasno vreme za živeti u Srbiji je trenutno zaista. Svako ko ima mozga i ne zavisi od budzeta države mnogo teško podnosi tekuća vremena jer država je već preduboko gurnula ruku u dzep ljudima.
Čisto da napišem i update. U odnosu na pre 3-4 godine lokali po gradu su prazni. Minimum 30% se zatvorilo u poslednje dve godine a novih nema.
Nameti i troškovi su toliko porasli da su gurnuli ljude u sivu zonu opet. Jedan deo je i digao ruke i emigrirao. Više niko i ne razmatra veće gradove. Odmah ciljaju na inostranstvo. Ja iskreno ne znam sa kojim periodom ovo mogu da uporedim kod nas. Ali dobro, državna statistika kaže da je ekstra sada a da mi ne znamo.

Samo da dodam da to što se zatvaraju prodavnice po gradu, to je i zbog otvorenih tržnih centara i takvog vida kupovine na koji su se svi navikli i koji je uzeo maha i postala nova normalnost.
Takodje i zbog rasprostranjene online kupovine.
Tržni centri se i dalje grade po Srbiji.

Vidim sareno u ovoj temi, dotakli smo se svega, kako je politicka smena rezima nemoguca, neokolonijalizma, Jugoslavije, kursa EUR, da li Mile letuje u Egiptu, kolika terasa treba da bude :D

Po meni stvar je prosta i zavisi od politicke scene, mladi ljudi sigurno nece hteti da prave decu i ostaju u drzavi gde im lome vilice i privode ih bez dalje odgovornosti a nasilnike predsednik drzave pomiluje.
Ja sam vec popricao sa svojima ovih dana i podrzavaju mene i devojku da emigriramo jer bi radije da nas ne vidjaju cesto nego da im buduci unuci odrastaju u ovakvoj drzavi.

Sa obzirom da vec imamo demografski losu situaciju, to moze samo da se ubrza u sledecim godinama ako ne bude promene rezima za koji par ljudi ovde prica da je nemoguca, jer se time lome krila i snovi omladine.

U tom slucaju stan ovde cu da izdajem pa ako se situacija promeni kroz 10 godina vraticemo se, u suprotnom nek pravi pare...

Thegray ..ti si Srbin ili ....???

Prvo, to je nemoguća situacija da ima 10 stanova, a da ne radi ništa. Drugo, ako je nasledio i ništa ne radi već hoće da živi od izdavanja, on će samo sa prihodima od izdavanja nekoliko stanova ući u poreski razred koji plaća bar 30% porez na izdavanje. Ne plaća ništa samo onaj ko izdaje jedan stan i to mali sa malom stanarinom, a trenutno je ostao bez posla ili radi nešto povremeno. Drugim rečima, i prihodi od izdavanja ulaze u godišnje prihode na osnovu kojih se pojedinac svrstava u određeni poreski razred (16, 30, 37 ili 45%). To znači da bi za 10 stanova plaćao 45% porez na prihode od izdavanja.
Kako od izdavanja dva stana ( npr.900 evra) ziviš u Bgd...i ne radiš ništa ? Jel realno da tako razmisljate ?

Vidim sareno u ovoj temi, dotakli smo se svega, kako je politicka smena rezima nemoguca, neokolonijalizma, Jugoslavije, kursa EUR, da li Mile letuje u Egiptu, kolika terasa treba da bude :D

Po meni stvar je prosta i zavisi od politicke scene, mladi ljudi sigurno nece hteti da prave decu i ostaju u drzavi gde im lome vilice i privode ih bez dalje odgovornosti a nasilnike predsednik drzave pomiluje.
Ja sam vec popricao sa svojima ovih dana i podrzavaju mene i devojku da emigriramo jer bi radije da nas ne vidjaju cesto nego da im buduci unuci odrastaju u ovakvoj drzavi.

Sa obzirom da vec imamo demografski losu situaciju, to moze samo da se ubrza u sledecim godinama ako ne bude promene rezima za koji par ljudi ovde prica da je nemoguca, jer se time lome krila i snovi omladine.

U tom slucaju stan ovde cu da izdajem pa ako se situacija promeni kroz 10 godina vraticemo se, u suprotnom nek pravi pare...
Gde planiras da emigriras, da li govoriš neki jezik osim engleskog? Za tebe nije tesko jer mozes raditi posao koji radiš odakle god, ali arhitektura ja visoko regulisana delatnost, tako da bi devojka morala da krene iz pocetka ili da se bavi nekim obicnijim poslom (rad u prodavnici, restoranu, itd.) Da li je ona ok sa tim? Treba pažljivo razmotriti korake, ima puno faktora koje treba uzeti u obzir.

Ja ne razumem kako i neki trezveniji forumaši imaju ubeđenje da je moguć "pad režima". Po meni, novac uložen u one izraelske psyop-agencije je bio dobra investicija. Mada, ako je nekom od stučnjaka palo na pamet da destiluje model radi uštede struje, začudio bi se kada vidi da se to može svesti na "deli javnost na četnike i partizane i kontroliši obe strane".

A ključno je i to što bila kakva alternative nema nikakvu podršku od strane naših najbitnijih trgovisnkih partnera. Onaj ko ima moćne saveznike ostaje na vlasti.

Nikakav Bukele u Srbiji nema šanse.Ekspresno građenje zatvora i lustracija su pusti snovi, i toga je većina građana svesna, zato se protesti i gase.

Da sam ja mlad, kao što odavno nisam, nakon poraza bih svakako napustio Srbiju. I zbog šamarčine koju bi mi život zadao, a i zbog toga što kod nekih profesora ne bih nikako više mogao da položim neke ispite.

Kome je žao te buduće izgubljene generacije, a podstanar je, mora znati da će ti mladi ljudi sa prvom postdoc-platom za par godina verovatno uzeti kredit za 600k (povoljno nakon sledećeg QE) stan na NBG-u, a oni koji studiraju "istoriju držender umetnosti" će kupovati M5k.

Tako da ja vidim glatku pobedu na sledećim izborima, kad god da budu raspisani. Ne treba zaboraviti da su do sada studenti popuštali u gotovo svakom zahtevu, i da se od strane javnosti polako doživljavaju kao slabi. A i dalje za dobar deo naroda važi ono što je čuo onomad Drašković "glasaću za tebe kada pobediš"

A i sve kada bi u skupštini sedeli isklučivo poslanici sa studentske liste, ništa od mera koji bi mogli da doprinesu padu cena nekretnina ne bi bilo usvojeno. Jer tu nikada tu neće sedeti komšija Žika koji živi u nasleđenom jedinom stanu koji ima, nego ljudi koji ima bar nekoliko nekretnina.

Zato važi: Progresivno oporezivanje nekretnina? Neće se desiti. Nikada.

Suzbijanje korupcije? Simulakrum toga možda, u prve 2 godine, posle sve po starom.

Preusmeravanje više resursa za izgradnju infrastrukture van Beograda? Neće se desiti.

Zato moja prognoza glasi da će se rast cena nastaviti velikom dinamikom do 2027 i Expo-ludnice, a posle toga pratiti Evro-inflaciju (koja će uvek biti daleko iznad 2%) bez multiplikatora.

Ja verujem da će kurs dinara biti branjem svim sredstvima, makar ceo Beograd bio ekspresno okružen rudnicima.

Koliko god se nekome ove cene činile prenaduvane, izražene u EUR one će u svakom trenutku biti najniže koje ćemo ikada više videti. To važi za Srbiju i većinu zemalja Evrope.
Iskreno nikad bolju analizu nisam pročitao. Slažem se sa svim.
Ovo oko kursa dinara - ja bi lično voleo da je tako, ali nikada nisam čuo od nikoga iz vlasti da su voljni tako baš da brane dinar. To bi bilo najbolje dok ne pređemo na euro.

Što se tiče studenata blokadera mislim da si u pravu imaju tu tvoju opciju - Južne Amerike (kao posle 2. Svetskog rata), mada sad nije više glava u pitanju kao tada ali jeste ekonomski opstanak pa onda mogu i Zapadnu EU ili USA. Druga opcija je da budu doživotni (ili barem dok se režim ne promeni) Glovo dostavljači i da se bore s Nepalcima i Pakistancima, jer nezavisno od fakulteta koji završe i ako ga završe u državni sektor i javna preduzeća neće moći da se zaposle. I treca, najmanje verovatna opcija ali opet postoji je da se učlane u stranku na vlasti i da onda tako "iskupe grehe" ali taj iskup je mnogo skup i najmanje verovatan. Naravno to se odnosi samo na ove kolovođe na fakultetima, ostali koji su bili u masi će tako i da prođu i da budu na strani pobednika i to je to. Njih niko neće dirati, ali ko je bio među glavnima a treba se vratiti na fax da polaže ispite gde je pola pola profesora za i protiv vlasti, ja im lično ne bi bio u koži. Eto samo da se vratim u moje vreme kad je bio SPS/JUL/SRS (slično sada, bez JULa) i DOS, imao si na faxu (barem na Farmaciji) uvek tvrdolinijaše s obe strane i da si se zamerio nema šanse da ispit položiš jer ne pomažu ni pare ni veza ni ništa. A predmeti preobimni. Plus da ne spominjem rodbinske veze na faxu (muž na jednoj katedri, a žena na drugoj:)) Pa onda tek posle vidiš kako lepo sarađuju i profesori protivnici kad im je u interesu (kad dođe sin jednog da polaže kod drugog i prođe... A ti studenti koji nemaju "leđa" na njima će se kola slomiti kao i uvek.

Korupcija se iskoreniti neće nikada i nigde na svetu. Samo će uzimati "zakonske oblike" da li će se zvati lobiranje ili tenderi ili šta već. Možda kao što kažeš prve dve godine da se "pokažu" a posle po starom što smo videli na primeru Miškovića (SNS) i Karića (DOS).

Šta je sa MS? Nisam u toku, načuo sam samo bio da su zatvorili neki sektor ali su ljudi brzo našli alternativu
Da li se vi stvarno bojite za ljude koji rade u MSu? Pa oni imaju akcije u vrednosti od 100k eura koje sve vestuju ako dobiju otkaz. Plus zakonski 1 mesec po godini staža u MSu otpremnine, koja se obično množi sa 1,5 ili2x da ne bi išli na sud već sporazumni raskid ugovora. Što znači prosečan radnik u MSu u Srbiji dobija oko 80-120k eura otpremninu. Znači otplati stan i može u penziju odmah. Čak i Glovo da radi imaće za leba i masti... Još u Srbiji je otpremnina bez poreza ne kao na Zapadu da ti opale 55% poreza na otpremninu kao na bonus.

Gde planiras da emigriras, da li govoriš neki jezik osim engleskog? Za tebe nije tesko jer mozes raditi posao koji radiš odakle god, ali arhitektura ja visoko regulisana delatnost, tako da bi devojka morala da krene iz pocetka ili da se bavi nekim obicnijim poslom (rad u prodavnici, restoranu, itd.) Da li je ona ok sa tim? Treba pažljivo razmotriti korake, ima puno faktora koje treba uzeti u obzir.
Devojka radi enterijere, sto je dosta relaksiran deo arhitekture, vec je imala jednu ponudu iz Nemacke pre oko mesec dana.
Jezici nisu problem, brzo ucim a devojka zna i francuski za pocetak pored engleskog, kada presecemo gde bi isli krenucemo da ucimo i jezik.

Nema problema ni da radi u prodavnici devojka sve dok bi to znacilo normalan zivot, ovde nam je stvarno vise muka svega sto se desava.
U drzavi gde zakon ne vazi dzaba mi pare.

Da li se vi stvarno bojite za ljude koji rade u MSu? Pa oni imaju akcije u vrednosti od 100k eura koje sve vestuju ako dobiju otkaz. Plus zakonski 1 mesec po godini staža u MSu otpremnine, koja se obično množi sa 1,5 ili2x da ne bi išli na sud već sporazumni raskid ugovora. Što znači prosečan radnik u MSu u Srbiji dobija oko 80-120k eura otpremninu. Znači otplati stan i može u penziju odmah. Čak i Glovo da radi imaće za leba i masti... Još u Srbiji je otpremnina bez poreza ne kao na Zapadu da ti opale 55% poreza na otpremninu kao na bonus.
Uh kada zarađuješ 100k eur godisnje i tako vec godinama i poslodavac ti kaze- nemamo posla za tebe, ali kao znak dobre volje daćemo ti 100k eur, ne mozes da se osećaš lagodno jer koliko god da si dobar, tesko je u Srbiji naći drugog poslodavca koji ce ti datu tu platu. Tim pre jer oni koji najbolje placaju Apple, Aplhabet, Meta, itd. uopste I ne postoje na ovom tržištu. Za takve je jedina opcija da emigriraju negde nakon gubitka posla.

Samo da dodam da to što se zatvaraju prodavnice po gradu, to je i zbog otvorenih tržnih centara i takvog vida kupovine na koji su se svi navikli i koji je uzeo maha i postala nova normalnost.
Takodje i zbog rasprostranjene online kupovine.
Tržni centri se i dalje grade po Srbiji.
Fićo, to je trend koji dugo traje. Na kraju trenda je USA scenario a to je internet trgovina i zatvaranje tržnih centara.
Ovo je druga stvar. Ovoliko naglo da se toliko lokala zatvori za dve godine je skandalozno. Napisao sam razlog već.

Otkuda ti ideja da se bojimo za MS i njihove zaposlene? :)

Iskreno nikad bolju analizu nisam pročitao. Slažem se sa svim.
Ovo oko kursa dinara - ja bi lično voleo da je tako, ali nikada nisam čuo od nikoga iz vlasti da su voljni tako baš da brane dinar. To bi bilo najbolje dok ne pređemo na euro.

Što se tiče studenata blokadera mislim da si u pravu imaju tu tvoju opciju - Južne Amerike (kao posle 2. Svetskog rata), mada sad nije više glava u pitanju kao tada ali jeste ekonomski opstanak pa onda mogu i Zapadnu EU ili USA. Druga opcija je da budu doživotni (ili barem dok se režim ne promeni) Glovo dostavljači i da se bore s Nepalcima i Pakistancima, jer nezavisno od fakulteta koji završe i ako ga završe u državni sektor i javna preduzeća neće moći da se zaposle. I treca, najmanje verovatna opcija ali opet postoji je da se učlane u stranku na vlasti i da onda tako "iskupe grehe" ali taj iskup je mnogo skup i najmanje verovatan. Naravno to se odnosi samo na ove kolovođe na fakultetima, ostali koji su bili u masi će tako i da prođu i da budu na strani pobednika i to je to. Njih niko neće dirati, ali ko je bio među glavnima a treba se vratiti na fax da polaže ispite gde je pola pola profesora za i protiv vlasti, ja im lično ne bi bio u koži. Eto samo da se vratim u moje vreme kad je bio SPS/JUL/SRS (slično sada, bez JULa) i DOS, imao si na faxu (barem na Farmaciji) uvek tvrdolinijaše s obe strane i da si se zamerio nema šanse da ispit položiš jer ne pomažu ni pare ni veza ni ništa. A predmeti preobimni. Plus da ne spominjem rodbinske veze na faxu (muž na jednoj katedri, a žena na drugoj:)) Pa onda tek posle vidiš kako lepo sarađuju i profesori protivnici kad im je u interesu (kad dođe sin jednog da polaže kod drugog i prođe... A ti studenti koji nemaju "leđa" na njima će se kola slomiti kao i uvek.

Korupcija se iskoreniti neće nikada i nigde na svetu. Samo će uzimati "zakonske oblike" da li će se zvati lobiranje ili tenderi ili šta već. Možda kao što kažeš prve dve godine da se "pokažu" a posle po starom što smo videli na primeru Miškovića (SNS) i Karića (DOS).

Напротив, Муслиу пада сигурно, само је питање како. У то сам апсолутно сигуран још од Видовдана и првих кордона! Сад само је питање како и када!

Ја сам му дао лајк зато што се слажем са економским делом.

Uh kada zarađuješ 100k eur godisnje i tako vec godinama i poslodavac ti kaze- nemamo posla za tebe, ali kao znak dobre volje daćemo ti 100k eur, ne mozes da se osećaš lagodno jer koliko god da si dobar, tesko je u Srbiji naći drugog poslodavca koji ce ti datu tu platu. Tim pre jer oni koji najbolje placaju Apple, Aplhabet, Meta, itd. uopste I ne postoje na ovom tržištu. Za takve je jedina opcija da emigriraju negde nakon gubitka posla.
Tako je, a ako poslujes kao D.O.O. / contractor za strance onda se postavlja dobro pitanje zasto ostajati u autorativnoj drzavi koja tezi ka diktaturi kada vec ne zavisis od lokacije.

Ja sam mogao da progutam to da nas ovi jasu 10 godina dok su glavne muljacine bile namesteni tenderi i burazerski odnosi sa privatnim firmama, BNV i megalomanski projekti / iracionalna zaduzivanja jer je to ekonomija, ali ove stvari koje su aktuelne u poslednjih godinu dana vise stvarno ne mogu.

Ukapirali smo da je Dzo vatreni podrzavalac vlasti i glavni kriticar “blokadera” koji ruse drzavu te se ne treba osvrtati na to. Svima takvima zelim brz povratak i ostanak u Srbiji sa sve decom.

Nećeš da nađeš za 100k, ali kad otplatiš stan i kupiš auto, pa ti praktično možeš da se penzionišeš. Možeš da radiš bukvalno u Maxiju i da živiš. Zato se i kaže štedi beli dinar za crne dane. Znači kad imaš uzimaš i kupuješ. Onda kad nemaš živiš skromnije. Ako hoćeš opet 100k+ platu tačno je da moraš da emigriraš ali za 1500e neto ćeš naći sigurno ako si radio u MSu, a to je više nego dovoljno ako si isplatio stan i kupio auto. Još ako imaš drugi stan za rent, pa ti si praktično penzioner.

Vrh