Šta je novo?

Cene nekretnina

Pitanje je naravno ko će kupovati dugoročno.
To je pitanje svih pitanja. Ako nema kupovine iz proseka onda prosek mora da rentira. Da li će moći i da li mu se isplati sa ovakvim primanjima dugorocno pitanje je sada. Po mom nekom ubedjenju da bi prosek mogao da opušteno rentira prosečna plata morala bi da bude barem 50% veća ako ne i više. Kako do takvog proseka sa ovakvom ekonomijom je već priča za mudrije ljude. Pri tome ne mislim na statistički prosek nego onaj iz privrede, kad se maknu ovi zakačeni na budžetsku sisu.

Poslednja izmena:
Nije mozda tema za ovde, ali koliko vidim Crnogorci i Albanci ce pre nas u EU. To je dovoljna informacija sama po sebi.
Nećemo mi u EU sa sadašnjom i budućom politikom nikada. Propuštene su neke istoriske šanse i sada nam je namenjena situacija kao turskoj. Da ima mudrih da odustanu od EU agende i pregovaraju za neki specijalni povlašćeni trgovinski tretman pa da promenimo neke stvari ovako … bojim se da će samo još više ljudi da izadje zauvek iz zemlje (kako će to uticati na cene nekretnina videcemo)

Nećemo mi u EU sa sadašnjom i budućom politikom nikada. Propuštene su neke istoriske šanse i sada nam je namenjena situacija kao turskoj. Da ima mudrih da odustanu od EU agende i pregovaraju za neki specijalni povlašćeni trgovinski tretman pa da promenimo neke stvari ovako … bojim se da će samo još više ljudi da izadje zauvek iz zemlje (kako će to uticati na cene nekretnina videcemo)
Pa vec imamo povlasceni trgovinski tretman.

Opet, konstatujes da je ipak bilo napretka al onda opet da je po tebi jako lose i da bolje biti nece, opet, potkrepljeno nicim, sem mozda overdoziranjem reditom. Malo kontradiktorno.
I za ovo sto tvrdim postoje brojke, na koje se ti uvek pozivas. Pogledaj HDI, indeks percepcije korupcije, zagadjenost vazduha, indeks slobode medija,....

Mislim da smo svi svesni ove cinjenice, pa to nikog ne sprecava da se trudi da radi i da proba nesto da promeni. Ali sistem je tako napravljen da se sve isplati osim rada, pogotovo kod nas.
Ti ucis, usavrsavas se, zavrsavas fakultete, i onda se u javnom preduzecu gde je mnogo stabilniji posao zaposli neki caci, a tebi ostaje ili da gines kod nekog robovlasnika ili da bezis u neku drugu zemlju.
Ili krenes da pravis neku firmu, ali si konkurencija nekom, i onda ti svi u sistemu podmecu klipove, pa ti posle trudi se i radi. Ili cak i da nikom nisi konkurencija, ti sistemu sluzis kao ovca za sisanje. Sa druge strane, ako si stranacki povezan, onda ti je mnogo lakse, dobijes milione preko namestenog tendera, das procenat kome treba, svi srecni, svi zadovoljni.
Da se ne lazemo da ove stvari ne postoje.
I ako neko ne uspe, ne znaci da nije dovoljno radio ili da nije sposoban, nego da je samo na pogresnom mestu, u pogresnom sistemu, u pogresnoj zemlji.

To je pitanje svih pitanja. Ako nema kupovine iz proseka onda prosek mora da rentira. Da ki će moći i da li mu se isplati sa ovakvim primanjima dugorocno pitanje je sada. Po mom nekom ubedjenju da bi prosek mogao da opušteno rentira prosečna plata morala bi da bude barem 50% veća ako ne i više.

Slažem se sa procentima, i ja mislim da bi prihodi podstanara morali da budu >50% veći od kirije.

Pre bežanije u assete je u mnogim zemljama kao švajcarskoj bilo sasvim okej da neko sa medijalnom rentira doživotno. Naravno solidno zakonski zaštićen, a kako je to u Srbiji je poznato.

Problem je što se skoro svuda stvari kreću u lošem smeru. U liberalnoj Americi npr. sada vode tužbe protiv proizvođača "RealPage" softvera za stanodavce. Pokazalo se da pomoću AI i "Big Data" možeš da cediš podstanare kao suvu drenovinu. Zdrav razum (bar moj, ako je uopšte zdrav) kaže da je najbolje da svi stanovi uvek budu lepo popunjeni, ali AI kaže da treba uvek imati praznih stanova, i kao stanodavac sinhronizovano podizati kiriju, uvek na ivici podnošljivog. Sve ulazi u kalkulaciju, prihodi postojećih stanara u mikro i makrolokaciji, radna mesta, troškovi za put do posla i natrag, sve.

S jedne strane Srbi imaju neki oblik koletivističkog osećaja za pravdu, s druge zarađivanje uglavnom putem "sređivanja nekih poslova po gradu" je za mnoge neodoljivo. Ne znam šta će biti, ali eto, ako bi recimo i ovo postalo praksa u Srbiji, mogao bi ROI da bude malo povoljniji od sadašnjih prognoza za ove cene.

Što se katastra tiče, ne znam naravno što se dešava. Ali moguće je da uopšte nije došlo do znatnog pada prometa. Vidljivo je da su cene u BG-u na oglasima počele da rastu brže od januara. Ja mislim da je moguće da tome doprinose dosta i rusi/ukrajinci koji su se nadali brzom kraju rata nakon dolaska Trampa. Kada su videli da nema ništa od toga, mnogi su prelomili i sada kupuju iako nisu nimalo oduševljeni. Kao verovatno i svi koji danas kupuju, U svakom slučaju ne vidim logiku da bude sve veći raskorak između oglašene i realizovane cene. Osim naravno ako se krećemo ka malom "reverse market crash", što mislim da je takođe moguća posledica daljeg rasta cena.

Ispade da je kupovina nekretnine u Srbiji do 2019 bilo isto kao da si rudario bitcoine 2009.

Da, pogledaj very high HDI, i 'zagadjenost' tokom 90% godine.

Mislim da ni sam ne razumes sta konkretno hoces.
Hoću normalan partnerski odnos a ne neokolinijalni pristup.

Gledam sada formulaciju tvog pitanja, u isto vreme je i nipodaštavanje i provokacija. Ne razumem šta hoćeš time da postigneš? Mator sam ja za te igrice.

Hoću normalan partnerski odnos a ne neokolinijalni pristup.
Svi bi mi to hteli, ali takav nam je trenutno neki status(realno dosta ljudi i ne zna za Srbiju).
Da nismo u ovakom statusu cene nekretnina u Beogradu bi bile i dosta veće.
Samo zamisliti da je opstala i napredovala Jugoslavija, kolike bi bile sada cene u Beogradu.
Evo jedne ozbiljnije teme na ovom forumu za tu svetsku politiku

Svi bi mi to hteli, ali takav nam je trenutno neki status(realno dosta ljudi i ne zna za Srbiju).
Samo zamisliti da je opstala i napredovala Jugoslavija, kolike bi bile sada cene u Beogradu.
Evo jedne ozbiljnije teme na ovom forumu za tu svetsku politiku
Da je Jugoslavija opstala cene bi bile prihvatljivije za prosecnu platu, jer bi svi gradovi bili razvijeniji, ne bi propadali u korist Beograda, ljudi bi imali manje potrebe za migracijama u vece gradove, osim obrazovanja i nekih specificnih pozicija, ali sta bi bilo kad bi bilo.

Svi bi mi to hteli, ali takav nam je trenutno neki status(realno dosta ljudi i ne zna za Srbiju)
Takav nam je horoskop što bi rekli mladi :)
Hm, zavisi od toga kakav bi nam bila politika. Kao što rekoh cene nisu problem ako su usklađene sa platama. Ovde sada imamo isprepletane efekte centralizacije, investicione kupovine, realno niskih prihoda i gomile drugih stvari koje guraju cene na gore. Da je dosta toga drugačije ne bi se Beograd uzimao kao reper pa bi moglo dosta i da se amortizuje.

Da je Jugoslavija opstala cene bi bile prihvatljivije za prosecnu platu, jer bi svi gradovi bili razvijeniji, ne bi propadali u korist Beograda, ljudi bi imali manje potrebe za migracijama u vece gradove, osim obrazovanja i nekih specificnih pozicija, ali sta bi bilo kad bi bilo.
Ti očigledno ne znaš previše o Jugoslaviji jer iako je nominalno bila socijalisticka država, raslojavanje je i tada bilo izraženo po gradovima i republikama gde je Slovenija bila najrazvijeniji, a Kosovo najnerazvijeniji deo te zemlje.

Sta znaci neokolonijalni pristup?

To se dosta koristi a malo smisla
... Sa interneta ...

"Neokolonijalizam je pojam koji opisuje savremeni oblik dominacije mocnih drzava ili velikih korporacija nad formalno nezavisnim drzavama. Za razliku od klasicnog kolonijalizma, gde su strane sile direktno okupirale teritorije, neokolonijalizam funkcionise kroz ekonomske, politicke i kulturne mehanizme.
Prakticno to znaci: drzava je nezavisna na papiru, ali je zavisna u praksi – kroz dugove, strane investicije koje kontrolisu kljucne resurse, trgovinske sporazume koji idu u korist bogatijih, i kroz uticaj medija i obrazovanja.
Srbija ima elemente neokolonijalne zavisnosti, pre svega u odnosu na EU i zapadne zemlje. Strane kompanije su vlasnici velikog dela bankarskog sektora, telekomunikacija i industrije. Mnogo radnih mesta i BDP zavisi od stranih investicija koje dobijaju velike subvencije, a profit najcesce odlazi iz zemlje.
Pored toga, proces evropskih integracija vezan je za politicke uslove i pritiske, sto se moze tumaciti kao oblik politicke zavisnosti. Primer su i planirani rudarski projekti gde strana kompanija crpi resurse, a lokalna zajednica snosi ekoloski teret."

Zato smo „slobodni“ samo formalno ...

Ti očigledno ne znaš previše o Jugoslaviji jer iako je nominalno bila socijalisticka država, raslojavanje je i tada bilo izraženo po gradovima i republikama gde je Slovenija bila najrazvijeniji, a Kosovo najnerazvijeniji deo te zemlje.
I u zemlji sa takvim raslojavanjem niko nije imao vise od jedne-dve nekretnine, unutrasnje migracije su bile mnogo manje, i mogao si u svakom mestu sa barem 5k stanovnika da imas posao u nizu fabrika. Cak i najmanja mesta su imala firme sa po nekoliko stotina radnika. Tad smo imali mnogo bolji standard u odnosu na prosecan standard u Evropi u odnosu na ovo sto imamo sada.

Evo sad sam upravo nasao podatak da je SFRJ jos 1990. imala GDP 120 milijardi USD (link), od cega je GDP Srbije bio 44 milijardi USD (izvor), i mi smo taj nivo ponovo dostigli nominalno tek 2007, a realno tek 2019.

Poslednja izmena:
... Sa interneta ...

"Neokolonijalizam je pojam koji opisuje savremeni oblik dominacije mocnih drzava ili velikih korporacija nad formalno nezavisnim drzavama. Za razliku od klasicnog kolonijalizma, gde su strane sile direktno okupirale teritorije, neokolonijalizam funkcionise kroz ekonomske, politicke i kulturne mehanizme.
Prakticno to znaci: drzava je nezavisna na papiru, ali je zavisna u praksi – kroz dugove, strane investicije koje kontrolisu kljucne resurse, trgovinske sporazume koji idu u korist bogatijih, i kroz uticaj medija i obrazovanja.
Srbija ima elemente neokolonijalne zavisnosti, pre svega u odnosu na EU i zapadne zemlje. Strane kompanije su vlasnici velikog dela bankarskog sektora, telekomunikacija i industrije. Mnogo radnih mesta i BDP zavisi od stranih investicija koje dobijaju velike subvencije, a profit najcesce odlazi iz zemlje.
Pored toga, proces evropskih integracija vezan je za politicke uslove i pritiske, sto se moze tumaciti kao oblik politicke zavisnosti. Primer su i planirani rudarski projekti gde strana kompanija crpi resurse, a lokalna zajednica snosi ekoloski teret."

Zato smo „slobodni“ samo formalno ...
Koji ovde deo ima veze sa trgovinskim tretmanom?

Uf ... Ovo je romansirana verzija Jugoslavije. Naprotiv upravo je tamo rađeno sve ja izuzetnih centralizaciji s time što je bilo više centara moći koji su se međusobno gložili i tukli za resurse. Juga je trebala da se transformiše u modernu socijalističku državu ali su liberalne ideje sasečene u korenu kao odstupanje od komunističkih načela (pre bih rekao titoističkih fantazija). Rastuće nejednakosti su plodni tlo za nikad suzbijeni nacionalizam koji je na kraju doveo do svima poznatog kraja.
S druge strane Jugu treba posmatrati i kao projekat koji je zaustavio neverending vendetu koja jaše na talasu nacionalizma na ovim prostorima kroz promociju proletera, bratstva i jedinstva. Prva generacija izrađena iz rata je imala želju a ne i znanje, posle su došli oni upitne ideologije da dokusure ceo projekat. Juga je bila osuđena na smrt zbog konzervatizma, nije umela i imala snage da se prilagodi, da sasluša narod nego preko partije tela da nametne apstraktnu ideologiju i to je to ... ende.
Neki su shvatili kako se svet menja i u kom pravcu a neki su živeli u mitu "možda ne znamo da radimo ali znamo da se bijemo"

Uf ... Ovo je romansirana verzija Jugoslavije. Naprotiv upravo je tamo rađeno sve ja izuzetnih centralizaciji s time što je bilo više centara moći koji su se međusobno gložili i tukli za resurse. Juga je trebala da se transformiše u modernu socijalističku državu ali su liberalne ideje sasečene u korenu kao odstupanje od komunističkih načela (pre bih rekao titoističkih fantazija). Rastuće nejednakosti su plodni tlo za nikad suzbijeni nacionalizam koji je na kraju doveo do svima poznatog kraja.
S druge strane Jugu treba posmatrati i kao projekat koji je zaustavio neverending vendetu koja jaše na talasu nacionalizma na ovim prostorima kroz promociju proletera, bratstva i jedinstva. Prva generacija izrađena iz rata je imala želju a ne i znanje, posle su došli oni upitne ideologije da dokusure ceo projekat. Juga je bila osuđena na smrt zbog konzervatizma, nije umela i imala snage da se prilagodi, da sasluša narod nego preko partije tela da nametne apstraktnu ideologiju i to je to ... ende.
Neki su shvatili kako se svet menja i u kom pravcu a neki su živeli u mitu "možda ne znamo da radimo ali znamo da se bijemo"
Ne kazem da je SFRJ bila idealna, na neki nacin je bila i diktatura jer prakticno nisi imao slobodu govora, ali su se mnogo vise cenile prave vrednosti, a nejednakost o kojoj se govori je bila daleko manje izrazena. Tad je bila manja nejednakost izmedju Slovenije i Kosova, nego sad izmedju Beograda i bilo kog random nerazvijenog dela Srbije.

Ne kazem da je SFRJ bila idealna, na neki nacin je bila i diktatura jer prakticno nisi imao slobodu govora, ali su se mnogo vise cenile prave vrednosti, a nejednakost o kojoj se govori je bila daleko manje izrazena. Tad je bila manja nejednakost izmedju Slovenije i Kosova, nego sad izmedju Beograda i bilo kog random nerazvijenog dela Srbije.
Znaci nije realno koliko si delulu

Vrh