Ako se u međuvremenu ne pobijemo međusobno jer je polarizacija dostigla takav nivo da se bukvalno čeka da padne prva krv pa da ode sve u dođavola.
Ta mogućnost svakako postoji. U nekim scenarijima bi to iz neke budućnosti možda igledalo i kao bolja opcija. Svejedno da li će se desiti ili ne.
Inače se moja viđenja u suštini donekle preklapaju sa onim što kaže Salev85.
2020. godine je covid štampom učinjen "iskonski greh", bar ja tako vidim. Procesi raslojavanja društva su pokrenuti širom sveta. Ekonomska nauka tu u principu nema dileme: Kantijonov efekat je sa današnjim finansijskim instrumentima verovatno još izraženiji nego ranije. I ne sumnjam da će vlasnici asseta braniti njihovu vrednost, i u Srbiji i u Svetu. Kako se ono kaže "ono što je inflacija za običnog čoveka, to je deflacija za bogatog".
Ja mislim da se u Srbiji odvija prinudni prelazak na sve veći udeo rentanja kao obliku stanovanja. To se dosta kosi sa psihologijom većine koja ima osećaj da je "skućena" kada je vlasnik.
Ali sve veća "Beogradizacija" i nedovoljno investicija u manjim mestima imaju efekat da se BG (donekle i NS i drugi gradovi) pretvaraju u Hong Kong: Iako smo površinski daleko veća zemlja, većina privredne aktivnosti je koncentrisana na malom prostoru. I u Hong Kongu je proteklih decenija bilo nekoliko boom-bust ciklusa gde su se cene nekretnina u nekim okvirima talasale. Ali istrajnost spekulativnih kupaca (i pored povremeno vrlo nepovoljnog ROI-a) se na kraju isplatila, pa sada imamo permabull još deceniju pre covid krize ako se ne varam. Tako nešto bi moglo da bude izvedeno i u Srbiji.
Pitanje je naravno ko će kupovati dugoročno.
Svakako da će se vlasti potruditi da broj spekulativnih investicionih kupovina u gradovima poveća, a FOMO-dijaspa će (uz kredite za mlade) 100k granicu za koju godinu da pomeri sve do malih mestašca, čak i ako ECB ne bude dalje štampala.
Ja lično u te 100k kredite ne bih ulazio, jer je po meni ono što time sada još može da se dobije, kakvih će radnih mesta tamo biti i kakva povezanost sa gradom, vrlo upitno.
U suštini je za nekog ko nema na tržištu rada jako tražene kvalifikacije, "najbolji" scenario napuštanje Srbije i otplaćivanje kredita zapadnom platom: Srećni investitori, "srećan" ti jer će "imati deca". A srećni(ji) i oni koji ne mogu ili ne žele da odu i osuđeni su na doživotno podstanarstvo: zbog manje kirije će ostati više od plate za druge stvari.
Za ROI ostaje jedino da se moliš da će Evropa da odvali još koji krug štampe pre nego što građane EU zatvore sa negativnim kamatama na CBDC-računu. A za velike investicione kupce po centralnim opštinama BG-a se ne brinem, eventualno možda za IT-jevce koji su baš duboko ušli u kredit.