Šta je novo?

Cene nekretnina

Za ove stvari sto vi pricate su ovi drugi tipovi preduzetnika, opet pausal ima dosta mana koje preskacete
Pa ne znam kako je danas, ali se sećam kako je bilo pre testa samostalnosti, po IT firmama (koje su profitirale od paušala):

- Krediti: išlo, i do kod OTPa išlo prema 6 meseci uplata, ne osnovici iz poreske. Posle je kao i Raiffeisen nešto najavljivao, da li je zaživelo, ne znam
(mnogo ljudi je diglo i stambene i za auto)
- Penzija: Da, naravno, penzija je mnogo manja. Ako sam štediš ili ulažeš, u plusu si. Rizik postoji, ali nije ni ta osnovica minimalac (bar bila), već to oko prosečne.
- Bolovoanje i trudnoća: Ovo su firme snosile. Ako uspeju da prebace na platu na vreme, to urade, inače "iz svog džepa". Opet postoji rizik, firma propadne i slično...

I još jednom ovo je bilo za IT fime, kad je bila opšta jagma za programerima; danas imamo i testove samostalnosti, pa i ne bi trebalo da je ovo relevantna priča.
Zar ima tih pseudo-paušalaca više nego što za statističku grešku?

Ovo je kao da smanjis ogranicenje brzine sa 60km/h na 20km/h zato sto neka bu**** vozi prebrzo. Mi jesmo banana drzava, ali pausal je zaista dobra stvar. Problem je u tome sto ima onih koji to zloupotrebljavaju i test samostalnosti je uveden da bi to u nekoj meri sprecio, ali on se fokusira samo na deo problema i potencijalno pogadja i onog kog ne bi trebalo. Npr. ti kao programer mozes raditi sa par klijenata iz inostranstva, nestabilan posao, ali sve sto zaradis mora da ide preko racuna, i uvek rizikujes od testa samostalnosti iako si fakticni nezavistan. Dok neki priuceni majstor ne izdaje racune, nije podlozan testu samostalnosti i zaradjuje 5 puta vise od ovog IT pausalca. Ili recimo znam teretanu koja zaradjuje ko zna koliko desetina hiljada evra mesecno, a registrovana je kao sportsko udruzenje i prikazuje neki smesan promet.
Ne razumem, test samostalnosti ima 9 kriterijuma. Čak i da radiš za jednog klijenta iz inostranstva ali na sopstvenoj opremi, iz svog stana ili poslovnog prostora, radiš na projektnoj osnovi, dakle ne određuje ti poslodavac radno vreme, nemaš dodatne benefite u smislu plaćenih odsustva, usavršavanja i bolovanja-dobijaš novac samo kada radiš, opet nećeš imati 5 kriterijam koji ukazuju da nisi samostalan. Mislim da se mnogi zentaju testa samostalnosti bez ikakve potrebe, vrlo lako je proći test naručito ako radiš za klijenta iz inostranstva.

Ne razumem, test samostalnosti ima 9 kriterijuma. Čak i da radiš za jednog klijenta iz inostranstva ali na sopstvenoj opremi, iz svog stana ili poslovnog prostora, radiš na projektnoj osnovi, dakle ne određuje ti poslodavac radno vreme, nemaš dodatne benefite u smislu plaćenih odsustva, usavršavanja i bolovanja-dobijaš novac samo kada radiš, opet nećeš imati 5 kriterijam koji ukazuju da nisi samostalan. Mislim da se mnogi zentaju testa samostalnosti bez ikakve potrebe, vrlo lako je proći test naručito ako radiš za klijenta iz inostranstva.
Opet za svaku od tih stavki inspektor moze da primeni nacelo fakticiteta i obara ti pojedinacne stavke. Mislim, slazem se da se moze "proci" taj test relativno lako, ali nikad nisi 100% siguran da te neki inspektor nece zezati ako je ustao na levu nogu.

Pa ne znam kako je danas, ali se sećam kako je bilo pre testa samostalnosti, po IT firmama (koje su profitirale od paušala):

- Krediti: išlo, i do kod OTPa išlo prema 6 meseci uplata, ne osnovici iz poreske. Posle je kao i Raiffeisen nešto najavljivao, da li je zaživelo, ne znam
(mnogo ljudi je diglo i stambene i za auto)
- Penzija: Da, naravno, penzija je mnogo manja. Ako sam štediš ili ulažeš, u plusu si. Rizik postoji, ali nije ni ta osnovica minimalac (bar bila), već to oko prosečne.
- Bolovoanje i trudnoća: Ovo su firme snosile. Ako uspeju da prebace na platu na vreme, to urade, inače "iz svog džepa". Opet postoji rizik, firma propadne i slično...

I još jednom ovo je bilo za IT fime, kad je bila opšta jagma za programerima; danas imamo i testove samostalnosti, pa i ne bi trebalo da je ovo relevantna priča.
Zar ima tih pseudo-paušalaca više nego što za statističku grešku?
Nisu svi pausalci IT.

Banke su iskljucivo pravile izuzetke za IT firme, evo bio sam ovaj mesec do banke i dodje zena iz Inteze izdeklamuje mi uslove i ogranicenja kada si samozaposlen u svom D.O.O.-u i onda na kraju procita "ova ogranicenja se ne odnose na delatnosti koji se bave visoko intelektualnim poslovima, npr programiranje" i kao nema veze ne znaci ovo za vas, dacemo vam bolju ponudu.

Bolovanje i trudnocu apsolutno nema obaveza da ti placa druga firma sa kojom poslujes kao pravno lice, to je sve na nivou dobre volje pa se ne moze tako otpisati.

Sam si rekao, imas vece rizike i imas vece prihode.

Sam si rekao, imas vece rizike i imas vece prihode.
Pa često i nemaš.
U mnogome zavisi od toga šta stvarno radiš. Ja najviše pričam o toj staroj praksi gde se neko ubaci na regularno radno mesto preko paušala (što bi test trebalo da spreči). Onomad je firme jele razlike u prihodima.

No, da se vratimo u malo legitimnije vode, nije namena paušala da nekog značajnije rastereti od preza i doprinosa, već od knjigovodstva i troška knjigovođa.
Ako neko plaća 20% onoga što bi trebalo (neka gledamo celu godinu, ne mesec na mesec), to nešto nije kako bi trebalo (sve i da je potpuno legano).

Opet za svaku od tih stavki inspektor moze da primeni nacelo fakticiteta i obara ti pojedinacne stavke. Mislim, slazem se da se moze "proci" taj test relativno lako, ali nikad nisi 100% siguran da te neki inspektor nece zezati ako je ustao na levu nogu.
Pa da, ali nije inspektor krajnja instanca koja odlučuje o tome, možeš uvek uložiti žalbu na svako rešenje koje donese poreska uprava. Bitno je da imaš dokaze, na primer dokaz da si kupio računar sa koga radiš i platio sopstvenim sredstvima. Zaključiš ugovor o zakupu prostora u svojstvu PR i plaćaš samom sebi 100 eur na ime zakupa jedne prostorije stana iz koje radiš i na taj zakup platiš porez. čuvaš fakture gde obračunaš svoju satnicu, i n osnovu kojih ti se isplaćuje naknada od strane klijenta tako da se vidi da ne dobijaš uvek isti iznos (platu). Radiš u različito vreme u toku dana i imaš trag o tome u vidu mailova, taskova, itd. U današnje vreme je vrlo lako ostaviti pisani trag o gotovo svemu, ne vidim način kako bi inspektor mogao da "fingira" dokaze kojim bi doneo rešenje da nisi samostalan.

Ako neko plaća 20% onoga što bi trebalo (neka gledamo celu godinu, ne mesec na mesec), to nešto nije kako bi trebalo (sve i da je potpuno legano).
Evo ja ti mogu reci da D.O.O. isto ima nacine da izvuce pare legalno i da plati i manje od 20% trosak, samo isplati bonus na osnovu poslovnog ucinka.

Pa da, ali nije inspektor krajnja instanca koja odlučuje o tome, možeš uvek uložiti žalbu na svako rešenje koje donese poreska uprava. Bitno je da imaš dokaze, na primer dokaz da si kupio računar sa koga radiš i platio sopstvenim sredstvima. Zaključiš ugovor o zakupu prostora u svojstvu PR i plaćaš samom sebi 100 eur na ime zakupa jedne prostorije stana iz koje radiš i na taj zakup platiš porez. čuvaš fakture gde obračunaš svoju satnicu, i n osnovu kojih ti se isplaćuje naknada od strane klijenta tako da se vidi da ne dobijaš uvek isti iznos (platu). Radiš u različito vreme u toku dana i imaš trag o tome u vidu mailova, taskova, itd. U današnje vreme je vrlo lako ostaviti pisani trag o gotovo svemu, ne vidim način kako bi inspektor mogao da "fingira" dokaze kojim bi doneo rešenje da nisi samostalan.
Nije krajnja instanca ali ti prvo moras da isplatis poresku obavezu pa onda da se sudis sa njima.
Zalba ne odlaze izvrsenje.

Pa često i nemaš.
U mnogome zavisi od toga šta stvarno radiš. Ja najviše pričam o toj staroj praksi gde se neko ubaci na regularno radno mesto preko paušala (što bi test trebalo da spreči). Onomad je firme jele razlike u prihodima.

No, da se vratimo u malo legitimnije vode, nije namena paušala da nekog značajnije rastereti od preza i doprinosa, već od knjigovodstva i troška knjigovođa.
Mislim da je ok i da platis 20% ako recimo nemas prava na bolovanja i slicno, jer u IT-ju barem ne mozes da zaradjujes na crno. Mnogo je veci problem kad neko na crno zaradi mnogo vise, a plati srazmerno mnogo manje.
Zalba ne odlaze izvrsenje, ako sam ja dobro upucen. Znaci, prvo inspektor moze da pokrene proces izvrsenja, pa tek posle se na sudu dokazuj da li si stvarno nezavistan ili nisi i nadaj se da ce da ti vrate to sto su ti uzeli.

Nije krajnja instanca ali ti prvo moras da isplatis poresku obavezu pa onda da se sudis sa njima.
Zalba ne odlaze izvrsenje.
Ok, ali ako imaš sve dokumentovano kao što sam naveo, ni jedan inspektor iz poreske mogao da ti se suprotstavi sve i da hoće. Skroz je čista situacija ako imaš odgovarajuće dokaze o samostalnosti, pre ili kasnije ih dobijaš na sudu i vraćaš novac sve sa penalima i kamatama.

Sad zamisli da te neki policajac koji je ustao na levu nogu zastavi u saobraćaju, izvrši pregled automobila (za šta mu nije potrebna nikakva sudska odluka niti posebno ovlaščenje) i da postavi drogu ili oružje u tvoj auto, na osnovu čega te hapsi i podiže se optužnica, a u međuvremenu ti se odredi pritvor. U ovom drugom primeru bi imao mnogo više teškoća da pružiš dokaze nego u scenariju testa samostalnosti, ali to ipak ne sprečava ljude da voze automobile.

Ok, ali ako imaš sve dokumentovano kao što sam naveo, ni jedan inspektor iz poreske mogao da ti se suprotstavi sve i da hoće. Skroz je čista situacija ako imaš odgovarajuće dokaze o samostalnosti, pre ili kasnije ih dobijaš na sudu i vraćaš novac sve sa penalima i kamatama.

Sad zamisli da te neki policajac koji je ustao na levu nogu zastavi u saobraćaju, izvrši pregled automobila (za šta mu nije potrebna nikakva sudska odluka niti posebno ovlaščenje) i da postavi drogu ili oružje u tvoj auto, na osnovu čega te hapsi i podiže se optužnica. U ovom drugom primeru bi imao mnogo više teškoća da pružiš dokaze nego u scenariju testa samostalnosti.
Pa dobro, ali sta ces ti kao individua ako nemas pare da isplatis obavezu i da se sudis sa poreskom upravom?
Valjda bi normalni sled bio da ukoliko ulozis zalbu to odlaze izvrsenje jer se branis od lazne optuzbe.

Ne kazem, sam test samostalnosti je dosta efektivno resio situaciju fiktivnih zaposlenih i ja ne znam lican primer da je neko pao isti, ali da je sistem nakaradan jeste bas zbog cinjenice da ti prvo moras da odjednom stvoris pare za par godina doprinosa pa onda da ides da se sudis sa drzavom za te pare nazad sto moze trajati ko zna koliko dugo.

Sad zamisli da te neki policajac koji je ustao na levu nogu zastavi u saobraćaju, izvrši pregled automobila (za šta mu nije potrebna nikakva sudska odluka niti posebno ovlaščenje) i da postavi drogu ili oružje u tvoj auto, na osnovu čega te hapsi i podiže se optužnica. U ovom drugom primeru bi imao mnogo više teškoća da pružiš dokaze nego u scenariju testa samostalnosti, ali to ipak ne sprečava ljude da voze automobile.
Generalno se slažem samo što i kad dobiješ na sudu opet je proces oko povratka novca tj prvo se sam proces otegne pa onda i refundacija. Dobićeš novac samo što će tad možda biti kasno da nastaviš da radiš to što si radio dok npr oni ti odmah uzimaju koliko su odredili pa se ti posle žali. Ali slažem se da se ljudi preterano plaše tog testa.

Test samostalnosti se valjda više odnosi na domaće poslodavce. Zašto bi se Poreska uprava uopšte bavila odnosom paušalca sa inostranim klijentom? Kako PU može da da natera inostranog klijenta da zaposli paušalca iz Srbije kome je isti jedini klijent?

Test samostalnosti se valjda više odnosi na domaće poslodavce. Zašto bi se Poreska uprava uopšte bavila odnosom paušalca sa inostranim klijentom? Kako PU može da da natera inostranog klijenta da zaposli paušalca iz Srbije kome je isti jedini klijent?
Bave se i stranim klijentima, jer zasto da ti ne zagorcaju zivot ako mogu :)

test samsotalnosti ne pravi nikakvu razliku izmedju domaceg i stranog nalogodavca.

Možda i ne pravi, loše je napisan, ali svrha uvođenja testa samostalnosti je bila da se spreči izbegavanje plaćanja doprinosa i poreza i da se utvrdi da li je paušalac u prikrivenom radnom odnosu. Ako imaš ugovor sa jednim klijentom iz inostranstva, redovno izmiruješ svoje poreske obaveze, zašto bi te PU trkeljisala testom samostalnosti, šta bi time postigla?

Cene su onakve kakve jesu i definitivno ne opravdavaju ono sto dobiješ za izdvojeni novac.
Konačno komentar koji konstatuje činjenično stanje. Cene su kakve jesu. Ili kupite ili nemojte. Da li opravdava ili ne opet je u očima posmatrača. Ni iPhone ne opravdava cenu pa...? Imate jeftinije kineske sa mnogo boljim karakteristikama i...

Uopšte nije tako. Čak je i Ministarstvo Finansija izdalo Uputstvo na 91 strani čak sa primerima gde radite i za 1 poslodavca i kada ste samostalni i kada niste. Evo vam celo uputstvo. Ovo su odradili extra profesionalno i nemojte tražiti dlaku u jajetu. Pored ovoga jedino što jako morate paziti da SAMI kupite laptop u zemlji (Tehnomanija ili WinWin) sa LEGALNIM Windowsom i morate dobro da pazite kod Office paketa (jer OpenOffice ne spada da je besplatan za komercijalnu upotrebu) morate čitati vrlo dobro Terms of Service Office paketa koji je besplatan za komercijalnu upotrebu. Ima jedan koji je besplatan za komercijalnu upotrebu ali ne mogu sad da se setim. Ako hoćete mogu i to da iskopam.
Nema tu mnogo mudrosti. Ljudi pričaju svašta a realnost je opet drugačija. Dok ste ispod limita od 6 miliona i legalan laptop i Windows niko vas ništa ne pita.
A ako radite za istu firmu iz inostranstva, menjajte entitete - znači sad vas angažuje Firma A iz NL, onda ista firma A ali iz Bugarske pa onda Firma A iz Luxemburga i zvanično vi uvek imate drugog klijenta jer je svaki poseban poreski entitet. A oni urade interni transfer budžeta. E sad je samo pitanje da li oni žele da rade tu gimnastiku zbog vas jer ste previše sitni.

Prilozi

• 1. Ministarstvo Finansija-Uputstvo za primenu testa samostalnosti-ZVANICNO.pdf
    1,2 MB · Pregleda: 20
Samo što cena Iphone-a (luksuzno dobro), ne utiče baš direktno na budućnost naroda, dok cene stanovanja vrlo verovatno da, pa je situacija donekle kompleksnija nego što se čini.
Zato između ostalog ova tema ima 2794 strane. No dobro, cene jesu takve kakve jesu.

Samo što cena Iphone-a (luksuzno dobro), ne utiče baš direktno na budućnost naroda, dok cene stanovanja vrlo verovatno da, pa je situacija donekle kompleksnija nego što se čini.
Zato između ostalog ova tema ima 2794 strane. No dobro, cene jesu takve kakve jesu.
Tačno je da je cena iPhona luksuzno dobro ali opet mogu da glavu dam da bi većina pre se odrekla života u svom stanu nego da nema iPhone.
Isto mislim da 70% onih koji kukaju na cene stanova u BG mogli bi taj isti posao da rade u Subotici, Valjevu, Aranđelovcu ili bilo gde drugde u Srbiji i da mu je cena kvadrata barem 60% niža ako ne i više (svi supermarketi, državna uprava, škole, bolnice, domovi zdravlja, taxiji, itd itd). Samo neki vrhunski sub specijalisti moraju biti u BGu zbog tercijalrnog sektora, top menadžment i Ministri. Imate istu platu u svim tim gradovima a cena stana radikalno niža. Kvalitet života daleko bolji.
O tome ne vredi raspravljati. Svako može da se prostre koliko je širok. Izađite iz svoje zone komfora i videćete da može i drugačija i da bude isto dobro. Selite se. Ista je država, isti jezik, isti školski sistem... Sve može.

Tačno je da je cena iPhona luksuzno dobro ali opet mogu da glavu dam da bi većina pre se odrekla života u svom stanu nego da nema iPhone.
Isto mislim da 70% onih koji kukaju na cene stanova u BG mogli bi taj isti posao da rade u Subotici, Valjevu, Aranđelovcu ili bilo gde drugde u Srbiji i da mu je cena kvadrata barem 60% niža ako ne i više (svi supermarketi, državna uprava, škole, bolnice, domovi zdravlja, taxiji, itd itd). Samo neki vrhunski sub specijalisti moraju biti u BGu zbog tercijalrnog sektora, top menadžment i Ministri. Imate istu platu u svim tim gradovima a cena stana radikalno niža. Kvalitet života daleko bolji.
O tome ne vredi raspravljati. Svako može da se prostre koliko je širok. Izađite iz svoje zone komfora i videćete da može i drugačija i da bude isto dobro. Selite se. Ista je država, isti jezik, isti školski sistem... Sve može.

Mogli bi i investicioni kupci da kupuju stanove u Valjevu, a ne u Beogradu, pa ne kupuju.

Evo ti nam reci što nisi kupio u Valjevu?

Mogli bi i investicioni kupci da kupuju stanove u Valjevu, a ne u Beogradu, pa ne kupuju.

Evo ti nam reci što nisi kupio u Valjevu?
Zato što se traži BG. Vrlo jednostavno. Kupio sam investiciono što mislim da će ići. Ne za sebe. Evo sad gledam nešto za sebe i nije ni blizu BGa.

Vrh