Šta je novo?

Cene nekretnina

To je jer mi nemamo posla na kojem bi ti najveći talenti mogli da rade. Zato kažem država da se uključi, angažuj genijalce državnim fondovima, daj im kontrolu i pusti ih da rade na inovativnim projektima.

Siguran sam da bi dosta tih stručnjaka iz inostranstva htelo da se vrati kad bi država stala iza njih i dala im da razvijaju svoj proizvod ovde, umesto da to rade za strance.

Naša državna strategija je da jurimo low-skilled strane investicije, motanje kablova, gume, call-centri, tekstil itd. a imalo bi više smisla kad bi finansirali organski lokalni razvoj inovativnih rešenja i biznisa.
Drzava treba da omoguci pravnu zastitu, neometan promet kapitala i pojednostavljenu birokratiju. Ne treba da zatvara genijalce u fondove i sama odredjuje sta je 'inovativno' jer drzava te stvari uglavnom ne ume.

To je jer mi nemamo posla na kojem bi ti najveći talenti mogli da rade. Zato kažem država da se uključi, angažuj genijalce državnim fondovima, daj im kontrolu i pusti ih da rade na inovativnim projektima.

Siguran sam da bi dosta tih stručnjaka iz inostranstva htelo da se vrati kad bi država stala iza njih i dala im da razvijaju svoj proizvod ovde, umesto da to rade za strance.

Naša državna strategija je da jurimo low-skilled strane investicije, motanje kablova, gume, call-centri, tekstil itd. a imalo bi više smisla kad bi finansirali organski lokalni razvoj inovativnih rešenja i biznisa.

ja bih samo dresio kesu kao drzava, nepovratno, i gledao kako to dati najboljim projektima/druzinama i onda bih se povukao

sistemski bih olaksao jos neke stvari, ali verovali ili ne, vec postoje poreske olaksice za svoj IP i slicno

Ništa bez države, tako je i na zapadu, tako je i ovde. Mi smo u toj raspodeli otvorenog tržišta pikirani za motanje kablova, dok se u centru radi high-tech i inovacija. Zato kažem da ovde država mora da radi na tome da proizvedemo tu prednost sami, jer nam je drugi nikad neće dati.

Mi smo u toj raspodeli otvorenog tržišta pikirani za motanje kablova
Ovo je neka mantra koja se ponavlja a koja nema bas utemeljenje u realnosti.

Jeste, neko je bas odredio Srbiju za to, pa onda kad skoce plate ti isti koji tvrde da smo 'kolonija za motanje kablova' kukaju kako se motanje kablova u Srbiji vise ne isplati, kako nam nece vise dolaziti investitori.

ja bih samo dresio kesu kao drzava, nepovratno, i gledao kako to dati najboljim projektima/druzinama i onda bih se povukao

sistemski bih olaksao jos neke stvari, ali verovali ili ne, vec postoje poreske olaksice za svoj IP i slicno
Slazem se, nasi projekti za inovacije su bedni...
Ja sam gledao npr, da otvorim novi D.O.O. sa par ljudi za startup ove godine, ja posto vec imam firmu u istoj delatnosti bih automatski eliminisao nas za dosta tih podsticaja, jer iz nekog razloga stoji da "osnivac u trenutku osnivanja ne sme biti zaposlen" ili da ne sme da posluje u drugoj firmi, ili druge nebuloze.

A sa druge strane postojeca firma postoji previse dugo za druge benefite (jer dosta ispomoci firmama vazi do 36 meseci najkasnije od pokretanja / osnivanja firme).
I sada ja apsolutno nemam nacin da dobijem podsticaje od drzave a da ne otvaram firmu na brata fazon, tj muljanje sto mi se apsolutno ne radi.
Da ne pricamo sto sa podsticajem od 50,000 EUR ti ne mozes ni jednog senior programera da isplatis godinu dana.

I sta je efekat toga? Nista, razvijam MVP sa ljudima ovde, pitchujemo strancima i ako prodje prica bice inkorporacija u Delaware-u ili nekoj drugoj stranoj zemlji i ta firma ce onda da zaradjuje i placa porez u drugoj zemlji.

Ima bas dobrih zgrada. Često sam prolazio u blizini dok se gradila jedna na Vrčaru bas su je pošteno radili i nisu štedeli na materijalima. Izolacija je uradjena kao za Norvešku i na kraju pikovana fasada.
Komšija na Vračaru je napravio dogovor sa investitorom da sruši staru kuću a investitor napravi zgradu.

Ne znam koliko je komšija dobio procenata novih kvadrata jer mi je bilo čudno da je srušio veliku i solidnu kuću, a napravio je zgradu možda 2,5 puta veću sa sve garažama.

Čudno mi je da je to isplativo.

Poenta priče je da mi je komšija rekao da je prezadovoljan jer je investitor sve ispoštovao uključujući i kvalitet gradnje.

Slazem se, nasi projekti za inovacije su bedni...
Ja sam gledao npr, da otvorim novi D.O.O. sa par ljudi za startup ove godine, ja posto vec imam firmu u istoj delatnosti bih automatski eliminisao nas za dosta tih podsticaja, jer iz nekog razloga stoji da "osnivac u trenutku osnivanja ne sme biti zaposlen" ili da ne sme da posluje u drugoj firmi, ili druge nebuloze.

A sa druge strane postojeca firma postoji previse dugo za druge benefite (jer dosta ispomoci firmama vazi do 36 meseci najkasnije od pokretanja / osnivanja firme).
I sada ja apsolutno nemam nacin da dobijem podsticaje od drzave a da ne otvaram firmu na brata fazon, tj muljanje sto mi se apsolutno ne radi.
Da ne pricamo sto sa podsticajem od 50,000 EUR ti ne mozes ni jednog senior programera da isplatis godinu dana.

I sta je efekat toga? Nista, razvijam MVP sa ljudima ovde, pitchujemo strancima i ako prodje prica bice inkorporacija u Delaware-u ili nekoj drugoj stranoj zemlji i ta firma ce onda da zaradjuje i placa porez u drugoj zemlji.
Dosta tih uslova je samo prepisano iz EU. Ja sam isto konkurisao za neki EU startup fond sa MVPem koji razvijam sa drugarima i isto nisam mogao da budem suvlasnik te nove firme jer vec imam jednu i jos tako nekih glupavih pravila oko kojih smo morali da se dovijamo. Moj utisak iz celog tog procesa je da i te strucne komisije koje odredjuju ko prolazi dalje uglavnom jako povrsno gledaju kroz projekte, i da je sve dosta prosarano korupcijom. Skeptican sam zato prema svim tim fondovima koji dodeljuju narodne pare.

Ne znam gde su samo našli majstora za pikovanu fasadu. Poznanik je radio neki projekat gde se radila sanacija objekta. Trebao je da ima samo deo pikovane fasade. Našao je dvojicu od 75+ godina po nekim selima koji znaju da rade ali ne žele i ne mogu zbog zdravstvenih problema. Mladji ne znaju. Nije bila bitna ni cena. Na kraju je taj deo promenjen i nije ni uradjena pikovana fasada.
Ne znam za majstore, ali sam gledao kako cukaju :) Uostalom ne vidim da je to nesto tesko, navuce se masa i kad se osusi koliko treba udri cekicem koji izgleda kao cekic za meso.

Komšija na Vračaru je napravio dogovor sa investitorom da sruši staru kuću a investitor napravi zgradu.
Ne znam koliko je komšija dobio procenata novih kvadrata jer mi je bilo čudno da je srušio veliku i solidnu kuću, a napravio je zgradu možda 2,5 puta veću sa sve garažama.
Čudno mi je da je to isplativo.
Poenta priče je da mi je komšija rekao da je prezadovoljan jer je investitor sve ispoštovao uključujući i kvalitet gradnje.
Komsija je sigurno imao neku racunicu za sve to. Mozda je trebalo uloziti mnogo u njegovu kucu, mozda nije vise zeleo da placa porez na kucu pa sad zivi u stanu, mozda mu je trebala garaza ... ko zna. Poenta je da zaista ima kvalitetne gradnje kao sto ima i prosecne (i ispod prosecne) koja se prodaje kao neki kvalitet.

Nisu obrazovani samo u IT. Kada je udarila kriza mnogi strucni ljudi su ostali bez posla i morali da idu preko npr imali smo majstora i inzinjera za izvoz, a npr firme za raketne naucnike nemamo pa nema ni smisla to da subvencionisemo.
Edepro, Krušik.

Tamo ces bas da se usrecis sa platom :) Najbolje prolaze ovi sto (ne)legalno trguju oruzjem, proizvodnja je za kikiriki. E sad ko trguje i kako ... pa, ima po novinama ...
Ne verujem baš da glavni inženjeri u Edepro imaju male plate.

Samo sam hteo da kažem da imamo firme za raketne naučnike i da su rakete, u tim klasama koje mi proizvodimo, među najboljima u svetu po karakteristikama i kvalitetu.

Ne verujem baš da glavni inženjeri u Edepro imaju male plate.
Tih glavnih inzinjera u obe firme mozda ima 10 i mozda imaju plate u rangu IT mediora/seniora (a koliko ima ovih drugih)

Samo sam hteo da kažem da imamo firme za raketne naučnike i da su rakete, u tim klasama koje mi proizvodimo, među najboljima u svetu po karakteristikama i kvalitetu.
Slazem se, ali tu kajmak pokupe trgovci i drzava. ED pro je dosta fleksibilniji jer je privatna firma i moze nesto da ulozi u R&D, Krusik je u zalosnom stanju, kao i Sloboda. Sve se radi primitivno, veoma nebezbedno, i za male plate.

Evo jos jedan biser:

LUX, direkt kanalizacija!

Zgrada je u postupku legalizacije sa urednom dokumentacijom ali do završetka postupka ne može kupovina stambenim kreditom sa stavljanjem hipoteke na stan. Zgrada je izgrađena na zemljištu u vlasništvu investitora i pripada zoni stambene izgradnje po donetom planu detaljne regulacije koji je neophodan zakonski osnov za okončanje postupka legalizacije i uknjižbe. Kod notara ugovorne strane overavaju potpies na Ugovor o suinvestiranju u izgradnju stana.

Imatei ovakav biser:

od 150 kvadrata 50 uknjizeno, ostatak ... kad bude (ako bude ikada). Doduse cena je pristojna

Imatei ovakav biser:

od 150 kvadrata 50 uknjizeno, ostatak ... kad bude (ako bude ikada). Doduse cena je pristojna
Problem tu je sto banka za kredit priznaje samo uknjizeno, tako da bi oni ovo posmatrali kao stan gde je kvadrat 6600 eur/m2.

Problem tu je sto banka za kredit priznaje samo uknjizeno, tako da bi oni ovo posmatrali kao stan gde je kvadrat 6600 eur/m2.
Problem je u tome sto ovo ne moze da se ukljizi bez debele veze. Realno bacene pare ... S druge strane interesantna je cifra, verujem da je to onoliko koliko je kostao do ove faze (i jos malo da zaradi)

Problem je u tome sto ovo ne moze da se ukljizi bez debele veze. Realno bacene pare ... S druge strane interesantna je cifra, verujem da je to onoliko koliko je kostao do ove faze (i jos malo da zaradi)
Pa pise da je uknjizen na 50m2, a da je predato za pripajanje, tako da verovatno ce se uknjiziti, realno je vrv kupljeno 2 stana pa pripojeno.

EDIT: osim ako nije nadogradnja u pitanju, onda tesko....

Pa pise da je uknjizen na 50m2, a da je predato za pripajanje, tako da verovatno ce se uknjiziti, realno je vrv kupljeno 2 stana pa pripojeno.
Nije nadogradnja klasicna, izmenili su projekat, digli tavan/kosi krov kao sprat i sve to pretvorili u jos 100 kvadrata (dosuse sa terasama)

Ali to nije ni bitno, da moze da se uklnjizi to bi otislo po ovoj ceni odmah.

POŠTOVANI KUPCI STANOVE ISKLJUCIVO PRODAJEMO ZA GOTOVINSKO PLACAJE, PREKO RACUNA ILI KAKO SE DOGOVORIMO.

MOZEMO SE DOGOVARATI OKO NAČINA ISPLATE,OKO CENE NE MOZEMO PREGOVARATI CENE SU FIKSNE!

NA KREDIT NE PRODAJEMO STANOVE

Sve moze, samo ne kredit, moze i u prasicima, kolima, moze i u kesu, mogu poluge zlata.

Da je sve lagano i čisto, taj prodavac bi to uknjižio i prodao bar po 3k eur m2. Ovako, stan sam po sebi verujem da je dobar, ali uknjiženje jeste "vruć krompir" za nekog ko kupi

Ceo taj potez izmedju Vojisla Ilica i Bulevara s jedne strane i Gospodara Vucica i Ustanicke s druge strane sta god je od novogradnje ima neki problem bilo gradjevinski bilo pravni.

Vrh