Šta je novo?

Cene nekretnina

Ima izgleda nade za ljude koji se nadaju padu!
Jeste, i komentari su vrhunski:

1. Novi ratovi, nove krize, uskoro ce nekretnine biti bezvredne. Samo ono sto se moze poneti, imace neku vrednost, a to je zlato, nakit i kesh.
2. Samo keš otvara sva vrata,zlato i nakit ništa.Ratno iskustvo
3. Ko sada ne proda jesenas nece moci ni da pokloni! Ostace mu samo da placa poreze na neprodate nekretnine.C ene renti ce drasticno da padnu tako da nekretnine prve na udaru dozivljavaju krah nove verovatno najvece krize...
4. Logicno je da ce da budu poklanjani uskoro. Jedan grad u centralnoj Srbiji je pre 10 godina imao verovali ili ne 20% vise ljudi nego danas, uz sve to populacija je izuzetno stara. Ko ce da zivi u tim stanovima, duhovi.

Poučno.

Sto brate u limenoj, jel tolka kriza ?
Pa vidim ovde bi neki u tapaciranom limu da žive....
Ja i dalje u kamenom i zemljanom dobu...blok-cigla-crep
Kakav bre ytong ili gvožđe...tu kad se ptica posere odjekuje do Surčina a tek kad upekne...stras božja

Balon ne sme da stane! :) Za tih 20000 po majci su mogli da im grade zdrade u Galenici, ko bezbednjacima, uz neku malu doplatu. Ovako, mama, evo ti 20000, a za ostalih 120000 se snadji sama.

Stetocinske subvencije, kao i obicno.
E to bi bilo stvarno fenomenalno, rodiš dete I od države odmah dobiješ stan na Galenici! Samo ne znam u kom univerzumu je to ostvarivo. Međutim, slažem se da ovakve subvencije nisu potrebne. Kada bi država omogućila da žene imaju ravnopravan položaj (ista plata za isti nivo iskustva i obrazovanja), kao i da im se pruži adekvatna pravna zaštita pa da ostanu žive a ne žrtve femicida, to bi bilo sjajno. Za stan već svako mora sam da se izbori.

Dobices 20k evra i ovako i onako majstore :ROFLMAO: Samo sto u slucaju gradnje, cela suma bi bila nekoliko puta manja. Sad ja mogu po tvojoj kuhinji - Kao sto si ti rekao da nigde u svetu ne postoje progresivni porezi za gomilanje nekretnina, da kazem da se ta apsolutna jednakost u platama nije desila nigde u svetu. Prove me wrong.

Naravno, za stan svako treba da se sam izbori, osim ako si bezbednjak.

Dobices 20k evra i ovako i onako majstore :ROFLMAO: Samo sto u slucaju gradnje, cela suma bi bila nekoliko puta manja. Sad ja mogu po tvojoj kuhinji - Kao sto si ti rekao da nigde u svetu ne postoje progresivni porezi za gomilanje nekretnina, da kazem da se ta apsolutna jednakost u platama nije desila nigde u svetu. Prove me wrong.

Naravno, za stan svako treba da se sam izbori, osim ako si bezbednjak.
Ti si toliko ostrašćen da ne razumeš osnovne stvari. Ja nikada nisam rekao da ne postoje progresivni porezi na nekretnine, nego govorim o uzoročno posledičnoj vezi između tih mera i cena nekretnina. Lako je uvesti porez, a malo teže je napraviti razvijenu ekonomiju. Ti porediš ekonomiju jedne banane države sa tip 10 ekonomijom sveta, i zemljom prebogatom rudama, mineralima i ostalim prirodnim bogatsvima i onda ingeniozni zakljucak da su stanovi prijustiviji u Torontu nego u Beogradu?! Izvini, ali ja bih se zabrinuo da je drugačije, onda bih mozda pomislio da sam poludeo a da zapravo živim u zemlji ekonomskog tigra.

Ti si toliko ostrašćen da ne razumeš osnovne stvari. Ja nikada nisam rekao da ne postoje progresivni porezi na nekretnine, nego govorim o uzoročno posledičnoj vezi između tih mera i cena nekretnina. Lako je uvesti porez, a malo teže je napraviti razvijenu ekonomiju. Ti porediš ekonomiju jedne banane države sa tip 10 ekonomijom sveta, i zemljom prebogatom rudama, mineralima i ostalim prirodnim bogatsvima i onda ingeniozni zakljucak da su stanovi prijustiviji u Torontu nego u Beogradu?! Izvini, ali ja bih se zabrinuo da je drugačije, onda bih mozda pomislio da sam poludeo a da zapravo živim u zemlji ekonomskog tigra.
Pa ako je u drzavi u kojoj je skok populacije bio sa blizu 37 na 41,5 cena stana i dalje dostupnija nego u Bg, kako mozes da tvrdis da mere nisu imale nikakvog efekta? Koliko li tek ostrascen trebalo da budes da kazes da su imale nekakav kontraefekat? Da mi jesmo banana drzava, a banana drzavu upravo odlikuje nejednakost i gomilanje kesa na vrhu, kao u Africkim drzavama. Ti si nastavio grcevito da tvrsi - ja ne znam sta... Da su u Kanadi stanovi skupi zbog vacancy taksi, a pravio si se da ne razumes da moze biti zbog ogromnog doseljavanja i pitao se kakve to veze ima...

Da li je moguce u jos nekoj zemlji, sem Srbiji i jos nekim banana drzavama, da se desava ovo?

Samo u Srbiji mozes da imas stan, i da u njemu ne mozes da spavas jer neko pravi buku nocu i niko mu nista ne moze, samo u Srbiji neko moze da ti zazida prozore jer je tako u mogucnosti. Ekonomski tigar goes brrrr

nazalost, iz licnog iskustva imam tri identicna primera. Jedan od njih je sa onom konobom, sto tripuje veliku srbiju.

tezak je taj osecaj nemoci, kada ne mozes da spavas do tri, a ides na posao u 7. srbija

Bukvalno važi za svaki lokal koji ima leđa. Ne možeš im ništa, to je prosto tako.

Tema je vezana za nekretnine. Ti u prirodi na piknuku ne mozes nikom da se zalis da neko pored tebe glasan, ali kad stanujes u zgradi ti po zakonu imas pravo na mir i tisinu u skladu sa zakonom, i teorijski imas kome da se zalis, ali je zakon samo mrtvo slovo na papiru. U tome se razlikuju normalne i banana drzave poput Srbije,

Balon ne sme da stane! :) Za tih 20000 po majci su mogli da im grade zdrade u Galenici, ko bezbednjacima, uz neku malu doplatu. Ovako, mama, evo ti 20000, a za ostalih 120000 se snadji sama.

Pa ne kupuju svi u Bgu. Ta mera je za celu Srbiju. I mera je dobra. Ko hoće BG mora da se snađe za dosta. Ko kupuje u manjim sredinama ima ili celu kuću ili trećinu stana plaćenu!

Kako ti kazes, "decko", o cemu ti pricas. Najskuplje nekretnine u odnosu na dohodak nisu u najrazvijenijim ili najnerazvijenijim ekonomijama, bogatim ili siromasnim resursima, nego u onima u kojima postoji neka vrsta dizbalansa izmedju ponude i traznje za nekretninama i u raspodeli dohotka i kapitala:

1. Lisabon - prekomerna strana traznja usled podsticaja za strance i overturizma, ogranicena ponuda
2. Split - overturizam, ogranicena ponuda
3. London - globalni investicioni centar
4. Beograd - odaberi sam
5. Moskva - regionalni investicioni centar u zemlji u kojoj podobnima i oportunistima preliva na sve strane
6. Prag - overturizam, ogranicena ponuda
7. Pariz - globalni investicioni centar, overturizam, ogranicena ponuda
8. Kazanj - ne znam
9. Tirana - dijaspora
10. Milano - prekomerna strana traznja, ogranicena ponuda

Takvi dizbalansi nisu nuzno nesto sto je dato, nego nesto sto bi adekvatnom politikom - poreskom, urbanistickom, infrastrukturnom, gradjevinskom - moglo da se ispravi. Tome i sluzi politika. Filozofiranje u fazonu sve je ok i kako mora biti ne doprinosi nicemu i samo zamara.

Šteta je što je Beograd postao finansijski nedostupan prosečnom stanovniku, nalik zapadnim metropolama, pre nego što su rešena osnovna infrastrukturna pitanja.

Metro još nije izgrađen, javni prevoz je gori neko ikada, kanalizacija nije pokrivena u dosta delova, a fabrika za preradu otpadnih voda i dalje postoji samo u planovima. U takvim uslovima, prosečan građanin je prinuđen da plaća enormne sume, dok Beograd i dalje zaostaje za osnovnim civilizacijskim standardima…

Ni takve činjenice, ne obaraju m2 u Beogradu.

Opcije koju mladi ovde imaju su:

- Iznajmi stan bogu iza tregera, i klackaj se po 2 sata do posla u turskim autobusima sumnjivog kvaliteta. (moli boga da se ne zapali ili da vozač migrant se ne zakuca negde)

- Kupi stan bogu iza tregera, i klackaj se po 2 sata do posla u turskim autobusima sumnjivog kvaliteta. (moli boga da se ne zapali ili da vozač migrant se ne zakuca negde)

- Iseli se iz države (al ovo malo teže ide jer nismo EU)

Bar da su unapredili urbanu železnicu, ako ekonomski tigar nema novca za metro…

Koliko je Beograd bio pristupačniji prosečnom stanovniku u prošlosti?
Beograd je oduvek bio skup, ali danas mi deluje još nepristupačniji nego ranije (možda će me neka statistika demantovati).

Nekada je nedostatak metroa bio neprijatnost, danas je to ozbiljan urbanistički problem. Beograd je prerastao postojeću infrastrukturu. (Ne sećam se da je u poslednjih 10-15 godina proširena neka tramvajna linija ili da su odradjeni neki novi bulevari)

Opcije koju mladi ovde imaju su:

- Iznajmi stan bogu iza tregera, i klackaj se po 2 sata do posla u turskim autobusima sumnjivog kvaliteta. (moli boga da se ne zapali ili da vozač migrant se ne zakuca negde)

- Kupi stan bogu iza tregera, i klackaj se po 2 sata do posla u turskim autobusima sumnjivog kvaliteta. (moli boga da se ne zapali ili da vozač migrant se ne zakuca negde)

- Iseli se iz države (al ovo malo teže ide jer nismo EU)

Fali jedna opcija ovde, a to je da niti iznajmila niti kupiš stan a da živiš u centru. Dođeš lepo i nastaniš se u prolazu Zeleni venac. Niti imaš zakup, sve ti je na dohvat ruke. Ekipa je već tu njih jedno 6-7 . Bole te p*tka, s**eš, p**aš gde hoćeš...

Elem jel prošao neko od ovih zagovornika sve je to realno cene itd skoro tuda. Kakav je šmek?

Meni je ok, zadržaćeš ovde ljude koji bi inače bez ovoga otišli preko.
Podstičeš uvećanje nacije koja će da radi i ima svoj krov nad glavom.
Pri tome ova mera važi za celu Srbiju, što je itekako važno zbog decentralizacije.
Mera kao mera je ok za ljude koji su se odlučili za dete iako imaju manje od prosečne plate i da reše stambeno pitanje.

Vrh