Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa evo sad ću ti reći kako to utiče. Najviše taj porez na nasledstvo utiče na siromašne. Na najbogatije ne utiče ništa (porodice tipa Heineken, Philips i slični).
Na srednji sloj utiče delimično, tj. koliko su inovativni. Po meni opet gubi država. Evo moj primer ti je možda i dobar. Da nema tog poreza uzeo bi još jedan stan za dete ovde. Pošto ga ima, uzeo sam u Srbiji i uzeću još 1-2 u Srbiji. I sve investicije ću kroz Srbiju da radim tako da kad umrem, nasledstva se rade odvojeno u obe države. U NL na ove dve nekretnine će da plate 30% poreza ok. Na sve u Srbiji neće ništa. A ako hoće keš da donesu u NL, mogu jer će imati potvrdu o nasledstvu. A zbog zakona o sprečavanju dvostrukog oporezivanja onda ne mora ovde ništa da plati. Eto ovo ti je samo šema za nas obične ljude... A šta misliš šta mogu veliki i bogati.

Po ovome oni su uradili odličnu stvar poreskom politikom, baš ono što treba.

Ti ovde špekulišeš i navlačiš bedu na vrat domaćem radnom narodu kome je Zvezdara 5k, a Holanđanin uživa u svojoj kući od 200 kvadrata od prosečne plate.

Šta ako bi kapital samo otišao u inostranstvo, kao što Filip razmišlja o Dubajiu?
Србија кадa оде шпекулантски нарко-лоповски и парадржавни капитал:
bjarke-ingels-marc-lore-utopian-city-of-the-future-telosa-designboom-full.jpg

Ali imaju smanjenje stanovnika koji su izgradili uspešnu zemlju, a dolaze im ljudi iz zemalja koje su neuspešne sa nerazumevanjem uspeha Zapadne civilizacije.

U suštini, smanjuje se broj visokoproduktivnih, a tu ne mislim samo na ekonomiju već na društvo socijalnog poverenja i raznih običaja koji čine neko društvo ili državu uspešnom, a dolaze im raznorazni, ali sa lošim prosekom i, često, različite populacije donose svoje sukobe. Indijci i muslimani, na primer u Kanadi se već sukobljavaju.

Oni idu lošim putem i ne treba da nam budu primer.
Kanada ide losim putem, a mi idemo u Kanadu :) Dajte ljudi, skoncentrisite se. Prica je o tome da su oni uveli takse na gomilanje nekretnina, iako je situacija i dalje manje problematicna nego kod nas, sto se cena u odnosu na prosecne plate tice.

Zato sam i rekao u jednom od prethodnih postova da 99,9% ljudi ne mogu da zaje*******avaju drzavu ako ona to ne dopusti. To je rezervisano za one najbogatije, koje i ti spominjes (Heineken, Philips…)
Meni je holandski pristup dobar, jer dobijas mnogo toga od drzave, ako neces ti ima ko hoce. A nesto ne vidim da Holandjani nece. A i ti mi se ne bunis mnogo 😀. Dobro, bunis se, ali ipak ostajes tamo, sto znaci da si zadovoljan kada podvuces liniju. Opet si druga prica jer imas nase drzavljanstvo, pa mozes da uzimas najbolje od oba sistema.
Pa evo sad ću ti reći kako to utiče. Najviše taj porez na nasledstvo utiče na siromašne. Na najbogatije ne utiče ništa (porodice tipa Heineken, Philips i slični).
Na srednji sloj utiče delimično, tj. koliko su inovativni. Po meni opet gubi država. Evo moj primer ti je možda i dobar. Da nema tog poreza uzeo bi još jedan stan za dete ovde. Pošto ga ima, uzeo sam u Srbiji i uzeću još 1-2 u Srbiji. I sve investicije ću kroz Srbiju da radim tako da kad umrem, nasledstva se rade odvojeno u obe države. U NL na ove dve nekretnine će da plate 30% poreza ok. Na sve u Srbiji neće ništa. A ako hoće keš da donesu u NL, mogu jer će imati potvrdu o nasledstvu. A zbog zakona o sprečavanju dvostrukog oporezivanja onda ne mora ovde ništa da plati. Eto ovo ti je samo šema za nas obične ljude... A šta misliš šta mogu veliki i bogati.

Zato sam i rekao u jednom od prethodnih postova da 99,9% ljudi ne mogu da zaje*******avaju drzavu ako ona to ne dopusti. To je rezervisano za one najbogatije, koje i ti spominjes (Heineken, Philips…)
Meni je holandski pristup dobar, jer dobijas mnogo toga od drzave, ako neces ti ima ko hoce. A nesto ne vidim da Holandjani nece. A i ti mi se ne bunis mnogo 😀. Dobro, bunis se, ali ipak ostajes tamo, sto znaci da si zadovoljan kada podvuces liniju. Opet si druga prica jer imas nase drzavljanstvo, pa mozes da uzimas najbolje od oba sistema.
Mislim pa svi se i ovde bune kod nas, pa ostaju :)) Tako da ti ta baš izjava ne znači mnogo. Tačno da se trudim da uzmem najbolje od oba sistema i to sam i rekao. Pa moramo tako jer inače države nas oguliše. NL je dobra država ali klima ne valja. Da imaju bolju klimu (topliju) bili bi idealna država, ali...

Ti ovde špekulišeš i navlačiš bedu na vrat domaćem radnom narodu kome je Zvezdara 5k, a Holanđanin uživa u svojoj kući od 200 kvadrata od prosečne plate.
Zašto plaćati Zvezdaru 5k kad imaš eto BW za 3500e ili većinu novogradnje na NBG za manje od 4k sa PDVom (znači oko 3500-3700 neto po kvm)? Na Zvezdari teško parkiranje, sve uzbrdo, nizbrdo. BW i NBG lepo ravni, velike i široke ulice, sve sređeno. I još jeftinije. Win-win.

"Nije za preprodavce niti one koji žele beton, zgrade i automobile...vec za nekog ko zeli instinski da uživa u miru i prirodi!"

Par rečenica nakon: "Može zamena za nekretnine u Beogradu."

He, he.

Potpuno je druga prica kada neko treba iz svoje maticne zemlje da ode u drugu i kada neko zivi u stranoj zemlji, nije uporedivo. Lakse se odlazi iz strane zemlje ako ti ne odgovara.
Samo prvi put ti pada teško preseljenje. Posle je svejedno. Drugi a 7. put. Ja sam silom prilika (rat u HR) preselio se u 11 godina. I od tada mi je skroz svejedno gde živim. Gde bolje tu duže.

Kanada ide losim putem, a mi idemo u Kanadu :) Dajte ljudi, skoncentrisite se. Prica je o tome da su oni uveli takse na gomilanje nekretnina, iako je situacija i dalje manje problematicna nego kod nas, sto se cena u odnosu na prosecne plate tice.
Ja sam mislio da se šališ, ali ti ne odustaješ. Kanada je u top 10 svetskih ekonomija, zemlja koja je jedna od najbogatijih na svetu prirodnim resursima, mineralima, itd?, zemlja cije je privreda hiljadu puta veća i dizerfikovanija od naše. I onda zaključak- nekretnine su priuštivije u Kanadi u odnosu na prosečnu platu nego što je to slučaj kod nas, jer su "uveli taksu na gomilanje nekretnina". Znaci, svi ovi ostali faktori su nebitni- samo uvedes taksu na gomilanje i odmah stanovi postanu priustivi. Stvarno predmešno, tim pre jer da si uzeo Kanadu kao primer za bilo šta drugo, pa i hajde. Ali stanovi u Torontu i narucito Vankuveru su užasno skupi i nepriuštivi za lokalni dohodak, ali ta činjenica i dalje ne dopire do tebe.

I kod nas su stanovi nepriustivi lokalnom stanovnistvu... Ali do tebe ne dopire da tamo vlast barem nesto pokusava, ne bi li ugasila vatru, a kod nas ne. Da ne citiram sad tvoje mudrosit kako niko na svetu nema takve poreze, da je to fantazija i sl... Pa kad ti pokazem da ima, onda se pravis da ne kontas. Nisi odavde. Nekad se iskreno nadam da samo trolujes.

"Nije za preprodavce niti one koji žele beton, zgrade i automobile...vec za nekog ko zeli instinski da uživa u miru i prirodi!"

Par rečenica nakon: "Može zamena za nekretnine u Beogradu."

He, he.
Nema nam više labuda da nas izvesti o cenama na Zlatiboru ... Ovo je ok da čovek živi ...

Nema nam više labuda da nas izvesti o cenama na Zlatiboru ... Ovo je ok da čovek živi ...
Kako nema, eno ga na temi Zlatibora, postuje nonstop:

:)

Ima baš lepih kućica na Zlatiboru.

P.C. I jedan lepi crveni jugić u garaži ove druge "rustičnije". Gde ćeš bolje.

Poslednja izmena:
Ima baš lepih kućica na Zlatiboru.

Ova zadnja je baš super. Skroz NL fazon u nizu kuće, čak i stepenice i sve. Ko voli planine i zime idealno za život.

Vrh