Sale, a kako se strancima isplati onda sa tim velikim minimalcem?
Dovode svoje ljude koje ne prijavljuju? Ili imaju neke povlastice?
Ovaj deo ne razumem, ali vidim da u tim fabrikama koje grade sve veći procenat stranaca radi.
U jednoj je odnos 50-50%
Uvezes stranca i manje te košta radnik. Manj
Sale, a kako se strancima isplati onda sa tim velikim minimalcem?
Dovode svoje ljude koje ne prijavljuju? Ili imaju neke povlastice?
Ovaj deo ne razumem, ali vidim da u tim fabrikama koje grade sve veći procenat stranaca radi.
U jednoj je odnos 50-50%
Nije tu fora, isplati se ili ne. Fora je da li mogu da nadju radnike negde jeftinije i da im zemlja gde otvaraju fabriku bude bolja za poslovanje u smislu manjih troškova. Ovo pričam isključivo sa strane kako korporacija razmišlja. Voljne su i da zažmure na neke stvari kao što su pravna država i tako to. Razlog je jer globalno poštuju svoje kodekse koje su iznad zemalja. Tipa mito kod nas je rasprostranjen svuda (namešteni tenderi). E pa korporacije ne rade to. Zbog globalne reputacije.
Mi smo imali nizak minimalac ali baš loš bruto 2. Država mnogo uzima. Manje radniku, više državi. To manje radniku a više državi je dovelo do toga da mnogo ljudi NKV napusti zemlju. Mi smo povećali minimalac ali bruto 2 je ostao. Ljudi u Srbiji sve manje a sve je zaista skupo. Putarine, prevoz, gorivo, struja itd. Nije ostalo ništa zbog čega su te firme zapravo došle ovde.
Ako vide da mogu da obezbede 2000 ljudi koji im rade u fabrici u Makedoniji, Albaniji, Bugarskoj itd sele fabriku bez razmišljanja. Samo se trošak poslovanja gleda.
Mi sad da bismo zadržali te fabrike, dozvoljavamo uvoz migranata na čiju će se zaradu plaćati niži bruto 2 u odnosu na domaće stanovništvo.
Pitaš me kako im se isplati.....pa nikako u odnosu na ranije. Zbog niske produktivnosti u Srbiji i drastičnog porasta svih troškova vidi se već da jedan Srbin radnik (bruto 2) košta slično kao radnik u Slovačkoj npr. Zato je dosta firmi zamrzlo nova ulaganja dok ne vide situaciju. Deo njih će premostiti i zaposliće samo migrante kako bi smanjili troškove. To država toleriše iz xyz razloga ali je to loše za domaće stanovništvo.
Vidjamo već po novinama da je deo firmi već otpustio radnike a poneka se i zatvorila.
To sad nije problem još uvek, problem je kad krene prava kriza. To će biti haos koliko vidim. Pogotovo sa novim najavama oko minimalca i same inflacije.
Znam 101% provereno da se neke firme bore da promene dugogodišnje ugovore koje su sklopile pre par godina sa kupcima. Sva ova poskupljenja kod nas su ih oterali u minus. Rade sa gubitkom. Ako hoćeš detalja kako se to radi na terenu mogu u pp. Nije za forum.
Bolje da su smanjili bruto 2 nego što su povećali minimalac. Da su smanjili bruto 2 makar bi ljudi ovde sačuvali poslove. Ovako nisam siguran.
Drugo, pumpanje minimalca i smanjenje razlike između nkv i inžinjera će uticati na motivaciju radnika mnogo.
NKV ljudi su otišli, pridružiće im se novi koji neće moći da se zaposle zbog migranata koji manje koštaju poslodavca. Samo ovaj put će dosta pismenih ljudi otići. Niko nije lud da se ovde školuje itd ulaže u sebe i na kraju da ima 300-400e više od NKV migranta. Nema šanse.
Možda je ružno što ovo pišem ali to je realnost.
I poslednje. Sve firme koje su kod nas rade za zaradu od 3-7% godišnje. E sad zamislite planove proizvodnje, biznis planove, profitabilnost kada ti neko duplira sve fiksne troškove za dve i po godine. Prosto staneš. Gledaš gde možeš da uštediš da ne zatvaraš/prodaješ odmah fabriku. Zato su svi u privatnom sektoru maksimalno nategnuti.