Srbija nema fiksni kurs, već nešto što nazivaju kontrolisani plivajući kurs (managed float). To znači da NBS interveniše samo kada mora, odnosno kada je pritisak na dinar jak. Fiksni kurs ignoriše tržišne sile, dok se ovaj naš prilagođava istim. A daje nam i mogućnost da određujemo relevantne kamatne stope kako bi se borili protiv inflacije, što u fiksnom režimu nije baš moguće.
Jeste, uslovljeni smo kretanjem evra, ali šta možeš da očekuješ od male ekonomije kao naše, u koju se odjednom slivaju evri (potražuju dinari kroz SDI).
Nije sve tako jednostavno kao što izgleda. A i, realno gledajući, sa 28 milijardi deviznih rezervi, daleko smo od situacije da strepimo od kursa, iako određeni aprecijacijski pritisci postaju jači, što sam i spomenuo ovde usput.
Брзо се то истопи кад ти стално мораш да интервенишеш и да пушташ девизе да не би отишао курс (дакле слажем се са констатацијом да се малтене може рећи да имамо фиксни курс). Наводно је само за одбрану курса већ утрошена милијарда. Као што смо на почетку Cov каснили за светом и штампаријом, па је чак био притисак апрецијације дин, тако су све бандити надокнадили у годинама после вишеструко, са много вишом инфлацијом него у еурозони, а курс је остао непромењен! У том смислу апсолутно је оправдана опаска да НБС (али ни сев ЦБ широм света) немају мандат да бирају победнике, у овом случају дужнике на рачун поверилаца, осталих на рачун штедиша. У том смислу би и нека правда било клизање курса. Као што је вама у кредитима била фина макроекономска ситуација свих ових година и као што сте добијали бенефите од (екстремно) по вас позитивних екстерналија на које нисте сами утицали вашим квалитетима, тако су штедише и људи са приходима преко били пљачкани. Наравно не радујем се томе, јер би свакако инфлација опет отишла горе и свеукупна сутуација би била гора, само би расподела тог терета била праведнија!
Лично, осећај ми је да колонијални управник жели заменом теза да све проблеме пребаци на ову причу око студената, што је апсолутно безобразно и покварено на много начина. Све је плод његове економске политике (и да се разумемо, колико га не подносим, први кажем да нису сви потези негативни). Апсолутно све номиналне варијабле и даље имају раст у протеклим месецима (једино што сам испратио да су пале ренте станова, што је и логично кад сви ти факултети не раде), али се очигледно појављују неки проблеми о којима смо писали овде месецима раније (СДИ, репатријација профита, курс итд). Саме камате за враћање кредита су за пар година порасле 100%.
Међутим, опет онако строго лични осећај ми је да још овакав раст није исцрпљен. Да, све ће ово нас да кошта многоструко на дужи рок, али ефекте вероватно нећемо осетити сад. Прво ми још немамо негативне (социјалне) ефекте ове имиграције коју фура, а које имају државе чије се функционисање већ деценијама заснива на томе. То долази у каснијиим декадама и генерацијама, а по макроекономију имаш само позитивне ефекте, а друго, има још гомилу ствари да прода, дакле продавање породичног сребра...
Све ми се чини да ће у неком тренутку бити џет и паљба, само то не мора уопште бити тако брзо како се чини...