Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja sam par puta ovde spominjao kako sam bio blizu da sklopim dogovor za stan pre par godina.

Agent mi dodje i kaze da cena nije fiksna ali nema pregovaranja i cenkanja jer jismo na pijaci, dao ponudu 95% od trazene cene i onda hteli ljudi da se cenkamo :)

Odustao nakon toga iz principa, katastrofalna odluka finansijski gledano sa obzirom na danasnje cene 😂

sad kad bih kupovao stan startni nokaut kriterijum bi mi bio "agencijska provizija 2%"...dalje ne bih ni gledao ni čitao jer čvrsto stojim iza toga da su ozbiljni klošari sa kojima više nikad ne bih imao nikakav kontakt

edit: pri tome ovih 2% je u suštini prevara, jer oni uzimaju PO 2% od svake strane, što znači da se omaste za 4% od UKUPNE cene (ne ugovorne) za posao koji je besmisleno i komentarisati

Poslednja izmena:
Da ne grešim dušu, ja sam imao kontakt sa nekim super agentima, i sa nekim katastrofa. Kao i u svakom poslu, ima raznih ljudi.

Imao sam super agenticu koja je radila prodaju jedne porodične nekretnine, mada čak i ona kakva je bila, 2% mi je delovalo previše za količinu truda koju je uložila. Nekretnine u BG se ipak same prodaju.

Imalo bi mi više smisla imati agenta ako bi on zapravo morao da se potrudi da proda nešto.

Moze im se sve na ovakvom trzistu sa ovakvim cenama, zato se tako i ponasaju. Takodje vecina tih gospode agenata ne moze posle radnog vremena da se angazuje da se pogleda stan, samo u radno vreme. Znaci treba da vucem zenu i sebe sa sred radnog dana da gledam neku kršinu od stana.

Važnije je kako ga oglasiš i koje slike tu staviš da bi privukao klijente.
Pa i da je lepo očišćen itd...
Kao što G.I.Joe kaže njima je važno vidljivo.
Sa druge strane zbog budućeg održavanja je tebi u cilju da se odradi i ono što nije vidljivo kvalitetno.
Mada i kod prodaje stana kupac ne može proveriti(baš jako teško i skoro niko neće),šta si ti sve renovirao ukoliko to nije vidljivo.
PA dobro, napravis fotke u "sivoj" fazi pa mozes ljudima da pokazes sta si radio. Meni je i dalje prica oko struje totalno nepotrebna osim ako ima puno zahteva za novim instalacijama tipa uticnice, izmestanje ili dodatnim osvetljenjem. Ako su kablovi sa plasticnom izolacijom oni mogu da traju dosta dugo...

Poslednja izmena:
PA dobro, napravis fotke u "sivoj" fazi pa mozes ljudima da pokazes sta si radio. Meni je i dalje prica oko struje totalno nepotrebna osim ako ima puno zahteva za novim instalacijama tipa uticnice, izmestanje ili dodatnim osvetljenjem. Ako su kablovi sa plasticnom izolacijom oni mogu da traju dosta dugo...
Propada izolacija i sve, ko zna kad je radjeno i kako, kakve su zice birane za to, da li je probijala voda/vlaga u zidove itd... Ja sam za to da se prvo struja odradi komplet, to mi je nekako broj 1. Opasnost od pozara je ogromna, treba uraditi struju lepo i ne zaliti para.

sad kad bih kupovao stan startni nokaut kriterijum bi mi bio "agencijska provizija 2%"...dalje ne bih ni gledao ni čitao jer čvrsto stojim iza toga da su ozbiljni klošari sa kojima više nikad ne bih imao nikakav kontakt

edit: pri tome ovih 2% je u suštini prevara, jer oni uzimaju PO 2% od svake strane, što znači da se omaste za 4% od UKUPNE cene (ne ugovorne) za posao koji je besmisleno i komentarisati
Onda kupiš novogradnju direktno od investitora, ne postoji nikakva provizija za kupca.

Takodje ne postoji nikakva sigurnost za kupca da ce da dobije to sto je platio, na vreme i uknjizeno (osim u slucaju par velikih projekata a i tamo je upitno). To smo vec razradili ranije ...
Ne postoji pravna sigurnost? Mislim da je to mit. Naravno, bilo je raznoraznih mahinacija i prevara sa stanovima tokom 90-ih i početkom 2000 kada su investitori zaista nestajali sa parama, ili su se isti stnaovi prodavali više puta, itd. U proteklih 15-tak godina mogucnost da budes prevaren prilikom kupovine stana je svedena na minimum. Evo, od kad je aktivan ovaj forum, prate se hiljade projekata i ja ne znam ni za jedan slucaj da je neko platio stan a da mu isti nije isporucen jer je investitor pobegao iz zemlje ili je stan prethodno prodao nekom drugom. Ovde govorim o standarndim projektima koji se grade na regularnim parcelama gde su prethodno dobijeni lokacijski uslovi i gradjevinska dozvola. Ako das pare kumovom burarezu koji planira gradnju na "majke mi", onda naravno da si sam kriv za eventualne posledice.

Ako eliminisemo stanove koje oglasavaju agencije (da bi izbegao placanje globe od 2%) i kupovinu jos uvek nedovrsenih stanova (jer hocemo 100% sigurnost i kupovinu samo uknjizenog - a to znaci posle dobijanja upotrebne dozvole) kakav je izbor tek tad na trzistu?

Ne postoji pravna sigurnost? Mislim da je to mit. Naravno, bilo je raznoraznih mahinacija i prevara sa stanovima tokom 90-ih i početkom 2000 kada su investitori zaista nestajali sa parama, ili su se isti stnaovi prodavali više puta, itd. U proteklih 15-tak godina mogucnost da budes prevaren prilikom kupovine stana je svedena na minimum. Evo, od kad je aktivan ovaj forum, prate se hiljade projekata i ja ne znam ni za jedan slucaj da je neko platio stan a da mu isti nije isporucen jer je investitor pobegao iz zemlje ili je stan prethodno prodao nekom drugom. Ovde govorim o standarndim projektima koji se grade na regularnim parcelama gde su prethodno dobijeni lokacijski uslovi i gradjevinska dozvola. Ako das pare kumovom burarezu koji planira gradnju na "majke mi", onda naravno da si sam kriv za eventualne posledice.
Trenutno ne beze jer im deluje sigurna situacija da grade i nadalje. Ne isplati im se da pokupe pare i pobegnu kad mnogo vise zarade vec od prve sledece zgrade. Pitanje kad i ako budu osetili neku nestabilnost i da teorisjki neko moze da krene da im ispituje poreklo imovine i sl, tad se isplati uzeti pare i pobeci.
A da ne racunamo to sto mozda ne pobegnu, ali ko zna sta sve rade po zakonu, ne urade kvalitetno, ne postuju garancije, namecu neka svoja pravila u okviru ugovora i van njega i sl, a ti pravdu ne mozes isterati.

i kupovinu jos uvek nedovrsenih stanova (jer hocemo 100% sigurnost i kupovinu samo uknjizenog - a to znaci posle dobijanja upotrebne dozvole)
ako se neko slepo uhvati ovoga i ne želi da izbije iz glave ovakvu ideju kao iracionalnu, onda teška priča da će ikada bilo šta kupiti. drugim rečima, svaku će dlaku cepati na milion delova i tražiti iglu u plastu sena.

Vrh