Znam gledao sam kao mladji one borbe za skladišta.Ovo je toliko uspešan biznis u USA da se tamo i kurta i murta sad bavi ovim, uključujući i institucionalne investitore. Očekivao sam da se pojavi kod nas kad tad, mada ne znam koliko kod nas ima tražnje za ovim realno.
Uvek je bolje baciti(pokloniti, ostaviti pored kontejnera da pokupe uglavnom Romi koji to odlično iskoriste i recikliraju) stvari koje ti ne trebaju, dobije se barem više korisnog prostora.Kad nas ti je jeftinije da bacis sta ti ne treba nego da placas cuvanje u skladisnom prostoru.
Ovo je što sam oduvek pričao a to je da BW diktira uslove. I ako zovu neke koje imaju na listi od pre dve godine onda je to dosta simptomatično. Zato sam uvek i govorio da treba otići na prodajne dane BW i opipati puls. Jer tamo se vidi kakvo je tržište. Ako sve plane dok kažeš keks onda nema random zvanja niti ih išta interesuje. Tržište definiše BW koliko god se to kome sviđalo ili ne .u prethodnih 7 dana su me zvali iz beograda na vodi i kadene da me pitaju da li sam i dalje zainteresovan za kupovinu stana (ostao sam im ubeležen u sistemu svojevremeno dok sam tražio svuda po gradu gde ću i šta ću da pazarim).
ovakve "hladne" pozive pre 2 godine bilo je nezamislivo primiti, pošto su se redovi formirali za svaku novu zgradu koja se izbaci u prodaju.
iskreno ovo je realan znak da je situacija na tržištu sada takva da je ponuda veća nego potražnja, odnosno da se situacija preokrenula i da je tržište počelo da se hladi.
Niko nije radio kompletnu analizu, ali su navodjeni pojedinacni primeri koji pokazuju da Beograd jeste najskuplji u regionu kad je rec o cenama nekretnina u odnosu na platu.Da li je neko mozda radio uporednu analizu cena_novogradnje/prosecna_plata za vece gradove u okruzenju?
Svuda su stagnacije plata u IT-ju. Ko je do sada dohvatio dobru platu, dohvatio je. Ko nije, srecno.Situacija u IT-ju: U firmi u kojoj radim plate stagniraju vec 3 godine. Iz moje prethodne firme vecina ljudi je dobila otkaze, neki i dalje traze posao. Jedan projekat se ugasio pre par nedelja i svi na tom projektu su dobili otkaze. Kako ce to uticati na prosecne plate? Znam da je jedan od tih kolega planirao da kupi stan, sad mu je ovaj otkaz sigurno sve poremetio. Koliko njih ce imati manje prihode jer nece moci IT-jevcima da prodaju ketering, dostave, privatno zdravstveno,... Juniori ne mogu da nadju ni neplacenu praksu. Kriza je je jos uvek blaga u odnosu na 2008., ali je ekonomska situacija znatno losija nego pre par godina. Videcemo kako ce sve ovo uticati na trziste nekretnina, ali ne vidim da ce ekonomska situacija biti bolja u narednom periodu. Cujem da i po ovim firmama gde se motaju kablovi nije bas najbolja situacija (autoindustrija u krizi).
Ludilo mozga, suženje svesti…zna li neko državu u EU gde se pravi kupoprodajni ugovor overen kod notara za zgradu koja nema gradjevinsku dozvolu, odnosno ne postoji?!U Bnv se trenutno prodaje 10 zgrada od kojih dobar deo nema ni gradjevinsku dozvolu, sto znaci da nece biti gotove za 2-4 godine. To je grubo procenjeno 1500 stanova. Mislim da nikada tako veliku ponudu nisu imali, samim tim verujem da je prilicno tesko naci taj broj kupaca u kratkom roku. Kad izgradnja odmakne, verujem da to nece biti problem
Zna li neko EU drzavu gde upotrebna dozvola se dobije nikad, a banka sve odobrila i stan je placen? Najjaca ironija od svih ironija mi je to. Dobije gradjevinsku, da mu se 20%. Dodje na 80% gradnje, banka je u fazonu, bice ovo kul prica, moze pare. Prodje 10 godina nema upotrebne dozvole. Svi cutimo.Ludilo mozga, suženje svesti…zna li neko državu u EU gde se pravi kupoprodajni ugovor overen kod notara za zgradu koja nema gradjevinsku dozvolu, odnosno ne postoji?!
A šta je razlog zašto nemaju upotrebnu dozvolu?Zna li neko EU drzavu gde upotrebna dozvola se dobije nikad, a banka sve odobrila i stan je placen? Najjaca ironija od svih ironija mi je to. Dobije gradjevinsku, da mu se 20%. Dodje na 80% gradnje, banka je u fazonu, bice ovo kul prica, moze pare. Prodje 10 godina nema upotrebne dozvole. Svi cutimo.
Pritom, ima renomiranih investitora koji grade petu zgradu zaredom, a jos za prvu nemaju upotrebnu dozvolu.
Zato što su tako u mogućnosti.A šta je razlog zašto nemaju upotrebnu dozvolu?
Situacija u IT kod nas nece u skorije vreme da bude bolja. Kriza je strukturalna, zanemarljiv broj firmi koje imaju svoj proizvod vec su ogranak inostrane kompanije ili rade za inostranu kompaniju. S druge strane mudrom politikom nasa drzava je uspela da uradi nemoguce - da lokalno obori vrednost evra tako da imamo paradoksalnu situaciju da IT plate sustizu zapadne kolege a njihova vrednost kod nas je dosta manja nego ista kolicina novca tamo (da zanemarimo ajkule i managere dok ovo pricamo). Najvise su pogodjeni juniori i mediori, novi projekti se ne otvaraju, stari stagniraju, firme cuvaju neko jezgro ljudi i seniore nadajuci se boljim vremenima. Ako kriza potraje bice ugrozene i seniorske pozicije a bojim se da gledajuci sveobuhvatnu situaciju u svetu nekih vecih investicija u IT sektor u naredno vreme (sledece dve godine sigurno) nece biti.Situacija u IT-ju: U firmi u kojoj radim plate stagniraju vec 3 godine. Iz moje prethodne firme vecina ljudi je dobila otkaze, neki i dalje traze posao. Jedan projekat se ugasio pre par nedelja i svi na tom projektu su dobili otkaze. Kako ce to uticati na prosecne plate? Znam da je jedan od tih kolega planirao da kupi stan, sad mu je ovaj otkaz sigurno sve poremetio. Koliko njih ce imati manje prihode jer nece moci IT-jevcima da prodaju ketering, dostave, privatno zdravstveno,... Juniori ne mogu da nadju ni neplacenu praksu. Kriza je je jos uvek blaga u odnosu na 2008., ali je ekonomska situacija znatno losija nego pre par godina. Videcemo kako ce sve ovo uticati na trziste nekretnina, ali ne vidim da ce ekonomska situacija biti bolja u narednom periodu. Cujem da i po ovim firmama gde se motaju kablovi nije bas najbolja situacija (autoindustrija u krizi).
BNV jeste tržište! To je puls tržišta! Tamo je što odavno pričam srednja klasa. Ako oni prestanu da kupuju prestaje masovna kupovina stanova! Kings Circle će uvek ići i Mirijevo 5 će uvek ići. Problem u svakoj državi je srednji sloj i stanovi za taj segment jer to je 70%-80% tržišta! Tako da ako BW prodajni dani nisu uspešni kao pre, onda se menja tržište!Da li mi ovde govorimo o BNV ili o tržištu generalno?
Ako podjemo od premise da BNV kupuje srednja klasa onda mozemo da sagledamo sav ocaj i strukturnu degeneraciju nacije. Ta nazovi "srednja klasa" onda kupuje mega spavaonice postsovjetskog tipa sa nasminkanim fasadama po premijum ceni, zasto je to tako moze da se diskutuje. Ono sto mene najvise intrigira je socijalna i obrazovna struktura takozvane "srednje klase" koja to kupuje, sa kojim idejama i kojom logikom.BNV jeste tržište! To je puls tržišta! Tamo je što odavno pričam srednja klasa. Ako oni prestanu da kupuju prestaje masovna kupovina stanova! Kings Circle će uvek ići i Mirijevo 5 će uvek ići. Problem u svakoj državi je srednji sloj i stanovi za taj segment jer to je 70%-80% tržišta! Tako da ako BW prodajni dani nisu uspešni kao pre, onda se menja tržište!
To je premium cena po tebi, daleko je to od premium cene... Naravno ima zgrada sa premium cenama. Ali i premium cena je dosta diskutabilna... Ono što je premium cena u BG, je crnačka četvrt u New Yorku...). I premium cena danas će za 5 godina biti možda cena u Borči kao što se desilo i sa BW. Kad je počela prodaja cene su bile oko 2500 sada je to cena Borče... Tako da...Ako podjemo od premise da BNV kupuje srednja klasa onda mozemo da sagledamo sav ocaj i strukturnu degeneraciju nacije. Ta nazovi "srednja klasa" onda kupuje mega spavaonice postsovjetskog tipa sa nasminkanim fasadama po premijum ceni, zasto je to tako moze da se diskutuje. Ono sto mene najvise intrigira je socijalna i obrazovna struktura takozvane "srednje klase" koja to kupuje, sa kojim idejama i kojom logikom.
Gastrabajteri / stranci kupuju BNV misleci da kupuju najbolju / luks gradnju ili da tu imaju najbolji ROI.Ako podjemo od premise da BNV kupuje srednja klasa onda mozemo da sagledamo sav ocaj i strukturnu degeneraciju nacije. Ta nazovi "srednja klasa" onda kupuje mega spavaonice postsovjetskog tipa sa nasminkanim fasadama po premijum ceni, zasto je to tako moze da se diskutuje. Ono sto mene najvise intrigira je socijalna i obrazovna struktura takozvane "srednje klase" koja to kupuje, sa kojim idejama i kojom logikom.
Ovo veze s realnoscu nema.imamo paradoksalnu situaciju da IT plate sustizu zapadne kolege a njihova vrednost kod nas je dosta manja nego ista kolicina novca tamo
Centar kojih zbivanja Joe?centar svih zbivanja
Tačno! Bruto plata mediora je kao minimalac na Zapadu!! Minimalac za NKV radnika.Ovo veze s realnoscu nema.
To je premium cena po tebi, daleko je to od premium cene... Naravno ima zgrada sa premium cenama. Ali i premium cena je dosta diskutabilna... Ono što je premium cena u BG, je crnačka četvrt u New Yorku...). I premium cena danas će za 5 godina biti možda cena u Borči kao što se desilo i sa BW. Kad je počela prodaja cene su bile oko 2500 sada je to cena Borče... Tako da...
Oko degeneracije pa o tome ne vredi diskutovati, imaš pravo da kupiš gde hoćeš i šta hoćeš. Zašto se kupuje - pre svega uređeno naselje, svuda engleska travica, podzemne garaže, centar svih zbivanja, sve pod konac... Gde to imaš osim tamo i nekim kompleksima na NBG?
Vračar kao fancy kvart, stave neku novu zgradu između dve ruševine bukvalno. a pogled opet na ruševine i napred i nazad (to bi Francuzi rekli šarmantno je) Obrazovna struktura - opet ima svega, ali rekao bi srednja klasa ili imaju svoje firme ili rade bolje plaćene poslove. Govorim o normalnim BW zgradama, ne Kuli i Victoriji.
Bruto plata mediora ovde je oko 3000+, koliko je NKV minimalac u Nemackoj? Kazu negde oko 13e na sat bruto.Tačno! Bruto plata mediora je kao minimalac na Zapadu!! Minimalac za NKV radnika.
Ne moze ugovor bez gradjevinske dozvole, ali moze predugovor. Tako da se prodaje tako, do dobijanja gradjevinske.Ludilo mozga, suženje svesti…zna li neko državu u EU gde se pravi kupoprodajni ugovor overen kod notara za zgradu koja nema gradjevinsku dozvolu, odnosno ne postoji?!