Šta je novo?

Cene nekretnina

Samo što ti zbog kojih si čekao ulje i šećer u redu i dan danas vladaju. Isti likovi, samo drugo vreme.
Zato i kažem da nije to vreme daleko kao što mi neki sugerišu sa pričama o dedi i Nemcima.
Danas je sve suptilnije, uglađenije. Sve firme od Bataje do Inđije plaćaju reket SNS-u. U suprotnom ti dođe inspekcija da ti namesti neku zvrčku. Poznaniku mog oca tražili 30.000 evra Andrejevi ljudi da bi mu priključili struju. Čovek ima sve papire, sve platio uredno, ali oni traže reket.
Možda je zaista tako, ali ja poznajem ljude kojima firme vrede milione i niko ih ne reketira. Pitao sam ih. Da li plaćaju bakalnice i pekare da im ne ubace bombu ili ne prebiju vlasnike, kao onomad?
Nemaš kome da prijaviš jer ćeš se provesti neslavno. Danas mafija radi za državu, zida, kupuje, odlučuje o sudbini naroda.
Đinđić reče da je mafija onda imala svoju državu, slažem se sa njim.
Nekada nije bilo toliko love u opticaju kao danas.
Velike društvene firme su pretopile kapital u firme tajkuna tipa Mišković, najviše u vreme hiperinflacije. Ovde stalno pričaju romantičari kako smo imali neke megauspešne firme, gigante i slično, a sada ti kažeš nije bila velika lova? Gde se dene Genex sa ondašnjim milijardama dolara? Inače, otvorio prvi Mcdonalds ovde i u Moskvi.

Ne znam da li znaš da je nestalo nekoliko milijardi devizne štednje. Možda ti to nije velika lova? Da li sada očekuješ da ti država zarobi pare sa deviznog računa, kao što su uradili onda i imaš na računu desetine hiljada maraka a ne daju ti ni da se operišeš?
Zadovoljeni su pa nemaju preteranu potrebu da se međusobno ubijaju.
Onda su se najviše ubijali manje bitni likovi, jer je siromaštvo bilo stravično, ljudisu bili siroviji i iskompleksiraniji. I najviše su trpeli obični ljudi. Govorim o nasilnom kriminalu na ulici i on najviše boli društvo.
To što ljudi misle ako su dobili sede, da su popili svu pamet ovog sveta... Tvoji postovi jesu relativizacija svega. Vidi, i u CG i Albaniji je bolje nego pre 20 godina. Svi u okruženju imaju Lidl, strane bredove, tržne centre. Ovde se predstavlja kao da je vlast zaslužna za to. Ceo Zapadni Balkan je paket EU. Pa prošlo je neko vreme, nećemo valjda i dalje da stagniramo... Kao da je to neko čudo.
Sede ne znače ništa, ali ja sam popio dosta pameti. Ako si pratio moje postove- moja tvrdnja je da smo 5. oktobra 2000, uradili ono što su u drugim Istočnoevropskim zemljama uradili 1989 i od tada, uz mnoge teškoće, napredujemo i pomalo sustižemo druge. Naš boljitak je deo opšteg istočnoevropskog trenda i normalizacije od 2000. godine.

Vučića nikada nisam hvalio kako je jedini ili najviše zaslužan za to. On je dovoljno lukav da ne uprska te trendove.

To što imamo Vučića je iz razloga što su ljudi mislili da je Tadićev režim korumpiran, nesposoban, (dobar deo glasača DOS-a) da se teško živi (svi) i da hoće da preda Kosovo (patriotski deo).

Na ovom forumu su ljudi tvrdili da je za vreme Đilasa stalo izdavanje dozvola da bi Mišković rasprodao Belvil, i da je Vučić makar toliko bolji da iako ima svoj užasni projekat BnV bar pušta manje investitore da zidaju, pa tako početnici arhitetke i inžinjeri građevinske struke mogu posle fakulteta da nađu posao a da ne rade za kikiriki.

Valjda je to boljitak, iako je korupcija i jedno i drugo?

Naravoučenije- ljudi misle, opravdano da je Vučić korumpirani autoritarni lider- slažem se, da se teško živi (ne slažem se) i da je izdajnik zbog Kosova (slažem se).

Nemam ništa protiv da dođe druga vlast, čak i podržavam to. Ali ne postoji nikakva garancija da neće doći vlast koja će u nekim aspektima biti gora ili jednaka kao Vučić.

Mislili su ljudi da se SPS i prepakovani radikali nikada neće vratiti na vlast pa eto. Navikli se na neki standard 2008, razmazili se, pa posle kriza. Nema nikakve garancije da nećemo živeti gore za 10 godina nego sada. Verovatnoća da ne bude ozbiljne korupcije sa novom vlašću je bliska 0.

Zato ja ništa ne relativizujem, naučio sam da uživam u malim stvarima- da sipam gorivo na pumpi, da ne moram da se bijem sa naloženim klincima, da ne moram da dajem reket lokalnom kriminalčiću da mi ne baci bombu, da mi nije karijer prospekt tezga na buvljaku. Ništa nam ne garantuje na nećemo doživeti još neke gadne krize za života. I iskreno me zanima istina.

Svakako da tebe i svakog drugog podržavam u borbi za bolju Srbiju.

Mića igra ozbiljnu igru na ovoj temi

Kao Beograd je smeće, nema metro, ne kupujte tu, skupo je, deru vas...

A paralelno šacuje četvrti stan u BG da kupi za izdavanje

Da dopunim sebe i napravim veštu diverziju sa političke agende.

Nekako mi ovo deluje baš... preterano?
Sitna riba da se onemogući da iznosi devize 🙂. Prvo berza i fizička lica e sad idemo dalje.

A da se nadaš nekom zlu da bi konačno nešto kupio? Vidim neki to žele...
Nije lako prelomiti. Imam poznanike koji su u potrazi za porodicnim stanom pa 15-20god, sada suim vec odrasla deca pa im i ne treba spletom okolnosti planiran četvorosoban stan nego se i dalje gleda kupovina, ali ovaj put jednoiposoban, možda čak i jednosoban.
Uvek imaš bojaznosti kod ljudi, globalna scena, lokalna scena, mogući otkaz, loši Investitori, ne svidja ti se zgrada, uočio si nepravilnosti tokom gradnje i papirologije(odbijena lokacijska i gradjevinska dozvola nekoliko puta), ne prodaju se dovoljno brzo stanovi(možda puca Investitor), prodaju se suviše brzo pa onaj stan koji ti se svideo više nije dostupan ili se podigla cena(e sada neću).Problemi oko kredita i banaka(trebaš odvojiti ceo radni dan da te službenica zbuni na kraju skroz) i da li pristaje Investitor na kredit(da li uzeti promenljivu kamatu), na kredit je skuplji kvadrat(besan si zbog toga). Starogradnja je rešenje ali onda ne znaš stanje zgrade, održavanje zgrade, pa tek renoviranje koliko to tek košta(nerealno puno traže pohlepni vlasnici za starogradnju). Parking mesto ti treba možda i 2 u novogradnji pa to je tek preskupo, u starogradnji je i problem naći parking.
Možda ipak da se ne kupuje, jer od oročenih para ne moram da se zezam i pravim selidbe koje su takodje katastrofa u neki stan koji mi se i ne svidja previše. Ipak se jednom kupuje za život stan i treba da mi se svidi, naradio sam se za ovo i ceo život ću robovati zbog kredita.
Taman mi se svideo stan i sve je odlično ali je preskup i nemam dovoljno para za njega, e mozda ipak padne cena nekretnina, jer će otići Rusi, promeniće se vlast, udariće se porez na ove investicione kupce, dolaze Nepalci kao jeftina radna snaga da zidaju zgrade pa će pojeftiniti stanovi.
Eno u Španiji i Italiji mogu bre kuću sa pogledom i dvorištem za ove novce da uzmem, ne valja ovo sa cenama, bolje da sačekam još malo da vidim šta će se desiti...
EDIT: Mafijaši grade, neći njima da dajem novce. Nije Investitor ni hteo da se nadje samnom prilikom kupovine nego poslao neku devojku iz prodaje koja ne zna ni sve da mi kaže.
Sa druge strane ovaj drugi Investitor se suviše trudi oko mene i došao je običnim kolima na sastanak pitanje je da li će on i moći da završi zgradu(mlad i zelen je i verovatno nema konekcije, pa će mu drugi namestiti da ne može da izgura i kompletira gradnju) i njega ću da preskočim.
Ovaj treći Investitor...

Poslednja izmena:
Karijerni kriminalci su gostovali u udarnim tv terminima, sin predsednika švercovao cigarete...

Prebiju te kriminalci sa legitimacijom državne bezbednosti. Ako pišeš kao novinar o nekim takvim stvarima kritički- ubiju te, ako si opozicionar ubiju te ili te prebijaju u zatvoru i slično.

...

Izvini što relativizujem jer toga sada nema.
Ovo baš i nije skroz tačno samo je sada elegantnije upakovano :) Udarni termini su tu, sin predsednika... pa znamo čime se bavi, kriminalci imaju legitimaciju, a ponekom novinaru zapale kuću, reketi su takodje tu. A pošto voliš linkove evo nekih

a za udarne termine poseti pink :)

Bolje jeste ali opet, uporedjujemo ratno stanje 90ih sa sadašnjim stanjem. I u Ukrajini kad prestane rat će biti mnogo bolje nego što je danas. No slažem se sa Defketom, previše je politike u temi. Da je dobro i nije baš, da je bolje jeste. Za promene treba prvo da umre generacija koja je ostala u vremenu 90ih.

Nije lako prelomiti. Imam poznanike koji su u potrazi za porodicnim stanom pa 15-20god, sada suim vec odrasla deca pa im i ne treba spletom okolnosti planiran četvorosoban stan nego se i dalje gleda kupovina, ali ovaj put jednoiposoban, možda čak i jednosoban.
Uvek imaš bojaznosti kod ljudi, globalna scena, lokalna scena, mogući otkaz, loši Investitori, ne svidja ti se zgrada, uočio si nepravilnosti tokom gradnje i papirologije(odbijena lokacijska i gradjevinska dozvola nekoliko puta), ne prodaju se dovoljno brzo stanovi(možda puca Investitor), prodaju se suviše brzo pa onaj stan koji ti se svideo više nije dostupan ili se podigla cena(e sada neću).Problemi oko kredita i banaka(trebaš odvojiti ceo radni dan da te službenica zbuni na kraju skroz) i da li pristaje Investitor na kredit(da li uzeti promenljivu kamatu), na kredit je skuplji kvadrat(besan si zbog toga). Starogradnja je rešenje ali onda ne znaš stanje zgrade, održavanje zgrade, pa tek renoviranje koliko to tek košta(nerealno puno traže pohlepni vlasnici za starogradnju). Parking mesto ti treba možda i 2 u novogradnji pa to je tek preskupo, u starogradnji je i problem naći parking.
Možda ipak da se ne kupuje, jer od oročenih para ne moram da se zezam i pravim selidbe koje su takodje katastrofa u neki stan koji mi se i ne svidja previše. Ipak se jednom kupuje za život stan i treba da mi se svidi, naradio sam se za ovo i ceo život ću robovati zbog kredita.
Taman mi se svideo stan i sve je odlično ali je preskup i nemam dovoljno para za njega, e mozda ipak padne cena nekretnina, jer će otići Rusi, promeniće se vlast, udariće se porez na ove investicione kupce, dolaze Nepalci kao jeftina radna snaga da zidaju zgrade pa će pojeftiniti stanovi.
Eno u Španiji i Italiji mogu bre kuću sa pogledom i dvorištem za ove novce da uzmem, ne valja ovo sa cenama, bolje da sačekam još malo da vidim šta će se desiti...
EDIT: Mafijaši grade, neći njima da dajem novce. Nije Investitor ni hteo da se nadje samnom prilikom kupovine nego poslao neku devojku iz prodaje koja ne zna ni sve da mi kaže.
Sa druge strane ovaj drugi Investitor se suviše trudi oko mene i došao je običnim kolima na sastanak pitanje je da li će on i moći da završi zgradu(mlad i zelen je i verovatno nema konekcije, pa će mu drugi namestiti da ne može da izgura i kompletira gradnju) i njega ću da preskočim.
Ovaj treći Investitor...
Pa takvim razmisljanjem nista se ne kupuje. Ako trazis izgovor uvek ga nadeš.. Bilo koji stan koji sam kupio nisam bio siguran da je to baš to ili da ce na kraju biti sve kako treba.
Pa takav je život...oču kakim neću kakim...

Zato i kažem da nije to vreme daleko kao što mi neki sugerišu sa pričama o dedi i Nemcima.

Možda je zaista tako, ali ja poznajem ljude kojima firme vrede milione i niko ih ne reketira. Pitao sam ih. Da li plaćaju bakalnice i pekare da im ne ubace bombu ili ne prebiju vlasnike, kao onomad?

Đinđić reče da je mafija onda imala svoju državu, slažem se sa njim.

Velike društvene firme su pretopile kapital u firme tajkuna tipa Mišković, najviše u vreme hiperinflacije. Ovde stalno pričaju romantičari kako smo imali neke megauspešne firme, gigante i slično, a sada ti kažeš nije bila velika lova? Gde se dene Genex sa ondašnjim milijardama dolara? Inače, otvorio prvi Mcdonalds ovde i u Moskvi.

Ne znam da li znaš da je nestalo nekoliko milijardi devizne štednje. Možda ti to nije velika lova? Da li sada očekuješ da ti država zarobi pare sa deviznog računa, kao što su uradili onda i imaš na računu desetine hiljada maraka a ne daju ti ni da se operišeš?

Onda su se najviše ubijali manje bitni likovi, jer je siromaštvo bilo stravično, ljudisu bili siroviji i iskompleksiraniji. I najviše su trpeli obični ljudi. Govorim o nasilnom kriminalu na ulici i on najviše boli društvo.

Sede ne znače ništa, ali ja sam popio dosta pameti. Ako si pratio moje postove- moja tvrdnja je da smo 5. oktobra 2000, uradili ono što su u drugim Istočnoevropskim zemljama uradili 1989 i od tada, uz mnoge teškoće, napredujemo i pomalo sustižemo druge. Naš boljitak je deo opšteg istočnoevropskog trenda i normalizacije od 2000. godine.

Vučića nikada nisam hvalio kako je jedini ili najviše zaslužan za to. On je dovoljno lukav da ne uprska te trendove.

To što imamo Vučića je iz razloga što su ljudi mislili da je Tadićev režim korumpiran, nesposoban, (dobar deo glasača DOS-a) da se teško živi (svi) i da hoće da preda Kosovo (patriotski deo).

Na ovom forumu su ljudi tvrdili da je za vreme Đilasa stalo izdavanje dozvola da bi Mišković rasprodao Belvil, i da je Vučić makar toliko bolji da iako ima svoj užasni projekat BnV bar pušta manje investitore da zidaju, pa tako početnici arhitetke i inžinjeri građevinske struke mogu posle fakulteta da nađu posao a da ne rade za kikiriki.

Valjda je to boljitak, iako je korupcija i jedno i drugo?

Naravoučenije- ljudi misle, opravdano da je Vučić korumpirani autoritarni lider- slažem se, da se teško živi (ne slažem se) i da je izdajnik zbog Kosova (slažem se).

Nemam ništa protiv da dođe druga vlast, čak i podržavam to. Ali ne postoji nikakva garancija da neće doći vlast koja će u nekim aspektima biti gora ili jednaka kao Vučić.

Mislili su ljudi da se SPS i prepakovani radikali nikada neće vratiti na vlast pa eto. Navikli se na neki standard 2008, razmazili se, pa posle kriza. Nema nikakve garancije da nećemo živeti gore za 10 godina nego sada. Verovatnoća da ne bude ozbiljne korupcije sa novom vlašću je bliska 0.

Zato ja ništa ne relativizujem, naučio sam da uživam u malim stvarima- da sipam gorivo na pumpi, da ne moram da se bijem sa naloženim klincima, da ne moram da dajem reket lokalnom kriminalčiću da mi ne baci bombu, da mi nije karijer prospekt tezga na buvljaku. Ništa nam ne garantuje na nećemo doživeti još neke gadne krize za života. I iskreno me zanima istina.

Svakako da tebe i svakog drugog podržavam u borbi za bolju Srbiju.
Opp op...lepo receno dosta stvari...ali izlaz ne vidimo...to je problem

Napises nešto i doneseš zakljucak nekakve frke na trzistu ali bez ikakvog razmatranja ili detalja. Jedan poziv za zgradu tj.stan a ne znas gde...vaauuuuuu...
Jesi muzičar .....?
bio bih zahvalan ako može bez tih malicioznih tonova. Negde van foruma, pa iskaljuj to što te muči na nekima koji su dužni to da slušaju, ovde nije niko. To je bilo pod 1.
A sad pod 2. Nikakvu frku ne pravim, niti sam je negde pomenuo. Govorim o stvarima koje mi se pre 2 godine nisu mogle desiti ni u najluđim snovima, a sada su počele da se pojavljuju. To aposlutno govori o nekim promenama na tržištu.
E sad da li si ti generalno van ikakve tržišne utakmice pa ne znaš kako je bilo pre, a kako je danas, to je druga stvar.

ŽAo mi je sto ti se najluđi snovi ostvaruju....a i moje pravo da dam komentar ..mislim ispravan komentar na frku koja se desava na trzištu.. Dužnosti da me slusaš te oslobađam....izvoli

Za šta siptomaticno ? Sta vidis u ovome sto je odustala ?
AKo si pratio sta sam pisao ranije, ovo je drugi stan koji sam hteo da gledam u [poslednjih mesec dana i da su odustali a imam info da je samo za prosli mesec 10oro odustalo od prodaje u ovoj jednoj agenciji na Kosi. Puno odustanica narocito za te velike stanove 90+ m2 . Zato mi je simptomaticno

Sok za mene... pretpostavljam da vidite zasto:
1747143114268.png

Po Kopaoniku jos imas parcela koje su u vlasnistvu Genexa :)
E da, sta je sa 13 milijardi USD koje su se nalazile na racunima jugoslovenskih firmi u Evropi u trenutku raspada Jugoslavije?

Ogromne milijarde su uzete, pokradene, i dalje je tako...

Odličan performans Tirane, mada uveren sam da bi je Beograd lako prestigao kad bi hteo da se dogovori sa Ryan Air-om.
Tirana je jedini aerodrom u zemlji sa lepom obalom, ogromnim dijasporom i ne bas dobrom drumskom putnom infrastrukturom.

Interesantno je da izgleda Albanija i Slovenija imaju slican broj turista godisnje a da je tolika razlika u putnicima na aerodromima.

AKo si pratio sta sam pisao ranije, ovo je drugi stan koji sam hteo da gledam u [poslednjih mesec dana i da su odustali a imam info da je samo za prosli mesec 10oro odustalo od prodaje u ovoj jednoj agenciji na Kosi. Puno odustanica narocito za te velike stanove 90+ m2 . Zato mi je simptomaticno
Ali daj mi zaključak....zasto se to desava..? Simptomaticno zbog cega?
Meni je recimo simptomaticno ovo hladno vreme ...bla bla bla

kapiram da ljudi hoce da vezu transakcije ali da ne mogu to da izvedu, tipa da prodaju veliki stan, doplate i kupe dva manja ili da prodaju stan u jednom kraju pa kupe novogradnju u drugom pa se plase da daju pare unapred nekom investitoru... u svakom slucaju mi se cini da ljudi cekaju da vide sta ce biti kod nas a i napolju u pogledu politicke i ekonomske situacijue...l

Ako je neko plašljiv onda se nije odlučio da kupi stan od početka rata Rusije sa Ukrajinom i potencijalnog opšteg rata, a sigurno ima takvih.
Mnogi odustanu zbog nesigurnosti da kupuju novogradnju u koju možeš tek za 2-2.5god da se useliš, a uknjižbu čekaš još toliko.
Zato po meni uknjižena starogradnja drži toliku cenu.

Odličan performans Tirane, mada uveren sam da bi je Beograd lako prestigao kad bi hteo da se dogovori sa Ryan Air-om.

Tirana je jedini aerodrom u zemlji sa lepom obalom, ogromnim dijasporom i ne bas dobrom drumskom putnom infrastrukturom.

Interesantno je da izgleda Albanija i Slovenija imaju slican broj turista godisnje a da je tolika razlika u putnicima na aerodromima.

Bio sam na tom aerodromu koji je preslikan podgoricki sto znaci da se izlazi direktno na bus pa na avion koji je na 50 metara ispred zgrade. Ne znam kako uspevaju da opsluze toliko putnika na tako malom aerodromu. Imate slike na netu. Pogledao sam red letenja i zaista, imaju vise letova dnevno za razne destinacije tipa Milano, Atina... Zakljucak, visesutruko manje ulozeno u aerodrom, mozda imaju i pistu manje, a veci broj putnika opsluze :)

Iskočila mi je reklama za izdavanje skladišnog prostora manjih kvadratura za fizička i pravna lica. Ušao sam da vidim jer je drugar hteo to da napravi baš u ove svrhe kao što se reklamira. Cene su me malo začudile.
4 m2 - 89€ / mesečno
6 m2- 105€ / mesečno
7.5 m2 - 139€ / mesečno
9 m2 - 165€ / mesečno
12 m2 - 189€ / mesečno
25 m2 - Na upit
https://prostor.rs/sr/fizicka-lica

Iskočila mi je reklama za izdavanje skladišnog prostora manjih kvadratura za fizička i pravna lica. Ušao sam da vidim jer je drugar hteo to da napravi baš u ove svrhe kao što se reklamira. Cene su me malo začudile.
4 m2 - 89€ / mesečno
6 m2- 105€ / mesečno
7.5 m2 - 139€ / mesečno
9 m2 - 165€ / mesečno
12 m2 - 189€ / mesečno
25 m2 - Na upit
https://prostor.rs/sr/fizicka-lica

Ovo je toliko uspešan biznis u USA da se tamo i kurta i murta sad bavi ovim, uključujući i institucionalne investitore. Očekivao sam da se pojavi kod nas kad tad, mada ne znam koliko kod nas ima tražnje za ovim realno.

Vrh