Šta je novo?

Cene nekretnina

Nameštanje tendera je, nažalost, dugoročna osobina naše politike.
Ovo je kao kad moj tast kaže "šta ćeš, kriminala i lopovluka je bilo uvek" :) Zanimljivo da svi stariji ljudi tako razmišljaju. Ako je bilo, neka ga. A sad nazad da bijemo ženu i peremo veš u reku.
Ne mora se biti stručnjak za automobile da se vidi da se ne voze automobili od hiljadu i manje. I ne moraju se znati zvanični podaci da se vidi da ima mnogo više automobila.
Ne voze se često od 1000 i manje ali ih ima, posebno po jugu. Nije strano ni jugić da vidiš. Mnogo smo bogati, "sedam u svog punta iz 1993će i gledam zadovoljno kako Nemačka propada, u to ime kupiću i ženi yuga, nek se vidi da se ima".

To sa automobilima je isto klasični populizam, državi odgovara da se što više voze automobili, pa je kod nas i dalje dozvoljen uvoz Euro 3 i Euro 4 motora (čak ni na Kosovu to nije dozvoljeno, koje je crna rupa Evrope). I onda naš narod naravno da kupuje jeftine automobile stare 20 godina, a država trlja ruke jer naplaćuje ogromne akcize na gorivo.

Mi kao država na prvom mestu moramo da se okanemo imbecilne ekonomske politike punjenja budžeta ogromnim akcizama za gorivo, pa onda će posledično i da se promene prioriteti i u drugim oblastima, npr. više će imati smisla da se investira u kvalitetan javni prevoz.

Ovo je kao kad moj tast kaže "šta ćeš, kriminala i lopovluka je bilo uvek" :) Zanimljivo da svi stariji ljudi tako razmišljaju.
Iskustvo. Kao mlad se trudiš nešto da promeniš, ali što više znaš o svetu i ljudima to ti je jasnije da se ljudi teško menjaju. Čak i ljudi koji o sebi imaju visoko mišljenje brzo pokleknu u određenim situacijama kada je njihov interes ugrožen. Itd.
Ako je bilo, neka ga. A sad nazad da bijemo ženu i peremo veš u reku.
Ovo je nešto sasvim drugo. Muško-ženski odnosi su vrlo složena priča sa svojim cikličnim promenama kroz istoriju.

Prihvatanje lakšeg života zbog tehnoloških promena i poboljšanje socijalnog statusa sa "Prvi imam veš mašinu, TV, auto u selu" je nešto čime svi teže. Na staro se vraća samo ko mora.

Novogradnja vs starogradnja.

Pa malo si kontradiktoran, prvo kažeš ima mnogo automobila jer smo bogati pa onda kažeš tehnološke promene i poboljšanje.

Teško da je iskustvo. Mogu da se kladim da ti smetaju ovi blokaderi, uništavaju zemlju, a čini mi se da sam i pročitao jednom u tvojoj rečenici :)

Na staro se vraća samo ko mora.
Dakle, mi moramo da imamo najveću stopu korupcije i kriminala :) jer to je nešto što se teško menja, a i ima to svuda u svetu.

Da moze da se izvadi statistika, a mislim da ne moze, dokazalo bi se da postoji dobar broj ljudi koji ima 50+ stanova, sto je porazavajuce. Oni drze 50% trzista nekretnina i sami na osnovu svoje potraznje formiraju cene. To nije odraz zdrave ekonomije i napretka.
Malo vise ima ovih sto imaju 2-3 stana, pa jos vise ovi sto imaju 1, pa najvise ovih sto su podstanari.
Ali ovo ne mozemo znati, mozemo samo da nagadjamo kao ovo ja.

Da moze da se izvadi statistika, a mislim da ne moze, dokazalo bi se da postoji dobar broj ljudi koji ima 50+ stanova, sto je porazavajuce. Oni drze 50% trzista nekretnina i sami na osnovu svoje potraznje formiraju cene. To nije odraz zdrave ekonomije i napretka.
Malo vise ima ovih sto imaju 2-3 stana, pa jos vise ovi sto imaju 1, pa najvise ovih sto su podstanari.
Ali ovo ne mozemo znati, mozemo samo da nagadjamo kao ovo ja.
Mislim da je ovo prilicno netacna procena, Srbija i dalje spada medju zemlje gde je ogroman procenat ljudi vlasnik bar jedne nekretnine i kultura rentijerstva nije uopste na nivou zapadnih zemalja gde u jednoj Nemackoj oko 50% stanovnika nema nijednu nekretninu i rentaju. U Srbiji preko 90% domacinstava poseduje svoju nekretninu a podstanara je 10-15%. To sto bi svi da zive u centru ili na Novom Beogradu pa porede situaciju na tim lokacijama je druga prica a opet ni tu statistika nije ni blizu razvijenijih zemalja.

Mislim da je ovo prilicno netacna procena, Srbija i dalje spada medju zemlje gde je ogroman procenat ljudi vlasnik bar jedne nekretnine i kultura rentijerstva nije uopste na nivou zapadnih zemalja gde u jednoj Nemackoj oko 50% stanovnika nema nijednu nekretninu i rentaju. U Srbiji preko 90% domacinstava poseduje svoju nekretninu a podstanara je 10-15%. To sto bi svi da zive u centru ili na Novom Beogradu pa porede situaciju na tim lokacijama je druga prica a opet ni tu statistika nije ni blizu razvijenijih zemalja.
Pa sad da li je netacna ili pretacna, ne mozemo znati, mozemo samo da nagadjamo. Ali cinjenica je da ima ljudi koji kupe po 10 stanova na istom projektu. Kad se on pojavi sa kesom, neko sa kreditom moze samo da bude iskuliran.

To sto podstanara ima 10-15% je nerealno mala cifra (moze da bude i zvanicna), realna cifra je mnogo veca. Velika vecina podstanara nije uopste prijavljena na adresu na kojoj stanuje. O samom registrovanju podstanara i placanju poreza stanodavaca da ne pricamo.

Sve je to jedna velika siva zona.

Ljudi..nemojte gledati samo Beograd kao reper cene novogradnje i života. Ostanite u svojim dedovinama...ima i tamo wifi.
Beograd pljeska 200gr 450 din
Južnije pljeska 300gr 320 din
Kad smo kod pljeskavica.
Sombor 150grama 380 din
Požarevac 200grama 330 din

Kolega je jedini lepo objasnio kada je bila rasprava oko toga. Evo linka
Neki na forumu čak govore da te pojede mrak ako das ponudu(možda oni to rade pa nece konkurenciju 😉).
Gledao sam juče i našao 2 oglašena stana
dosta su jake cene~3000eur/m2, a i početna je tek 10%niža od pro(e)cenjene?
Ne znam kako to na kraju ispadne, nešto mi je logično da ne može da bude cena ko u oglasima, zbog komplikovanije procedure, pa me ova 2 oglasa malo bune.

Prvo se postavi oglas na koji se niko ne javi, zatim zbog nemanja ponuda aukcija se ponovo postavlja ali sa 70% nižom cenom i tada kupi onaj ko ima jaču vezu.

Hahaha. Ti stavljaš nas i Japan u isti koš i to u kontekstu pametnog trošenja para. Ma idi bre.
Zaato? Pa Japan je daleko ekstremniji primer u odnosu na Nemacku nor. Nekada druga ekonomija sveta, na putu da postane prva, sa jacim BDP per capita of USA, danas nominalno 2,5 puta jaca po glavi stanovnika od Srbije (u PPP manje od 2 puta), manje od Slovenije. Sve to uz dug od 250% BDP-a.

Jedno su slike kada oni pociste stadion iza sebe i brzo oprave uruseni put (koji se ponovo urusi posle par nedelja), drugo realnost.

Zaato? Pa Japan je daleko ekstremniji primer u odnosu na Nemacku nor. Nekada druga ekonomija sveta, na putu da postane prva, sa jacim BDP per capita of USA, danas nominalno 2,5 puta jaca po glavi stanovnika od Srbije (u PPP manje od 2 puta), manje od Slovenije. Sve to uz dug od 250% BDP-a.

Jedno su slike kada oni pociste stadion iza sebe i brzo oprave uruseni put (koji se ponovo urusi posle par nedelja), drugo realnost.
I šta si time hteo da kažeš? Da mi pametnije trošimo pare od Japanaca? Ili da je njihov dug bezazleniji? Pošto si okrenuo priču negde na svoju vodenicu...

Pa malo si kontradiktoran, prvo kažeš ima mnogo automobila jer smo bogati pa onda kažeš tehnološke promene i poboljšanje.
Nisam ni malo kontradiktoran. Svaka rečenica mi je u skladu sa drugom. Moje pisanije je koherentan sistem.

Automobili su se pojavili u XIX veku. Pre šezdeset, sedamdeset godina je Zapad već bio jako motorizovan. I danas smo po broju automobila na hiljadu ljudi iza razvijenih zemalja, ali im se približavamo.

Teško da je iskustvo. Mogu da se kladim da ti smetaju ovi blokaderi, uništavaju zemlju, a čini mi se da sam i pročitao jednom u tvojoj rečenici :)
Smeta mi što ne vidim njihovu izlaznu strategiju, a najviše jer predugo traje sve to i pogađa ekonomiju. Protiv sam Vučića.
Dakle, mi moramo da imamo najveću stopu korupcije i kriminala :) jer to je nešto što se teško menja, a i ima to svuda u svetu.
Ne, ne moramo, ali to će se promeniti kada ljudi pođu od sebe. U mojoj okolini, oni što najviše pričaju protiv korupcije, prvi su da iskoriste prilika kad im se ukaže.

Treba uzeti u obzir i da je veliki deo korupcije u mnogim razvijenim zemljama legalizovan.

Stopa kriminala, barem onog nasilnog se smanjuje, ali to je proces koji traje.

U suštini ja ne očekujem instant rešenja. Neke stvari se menjaju vekovima.

Hahaha. Ti stavljaš nas i Japan u isti koš i to u kontekstu pametnog trošenja para. Ma idi bre.
Cifre ne lažu. Na šta su potrošili 250% godišnjeg dohotka a pali su iza Slovenije, Španije i sličnih. Sve gore žive iz decenije u deceniju. Bar da imaju demografski bum. U stvarnosti nestaju.

Mi smo takvi kakvi smo, ali smo krenuli iz teže startne pozicije.

Primer Japana pokazuje da je prezaduživanje jako loša stvar čak i kad duguješ "samom sebi" i u svojoj valuti.

SAD su išle tim putem pa su shvatili da je bolje da ne idu.

Pa sad da li je netacna ili pretacna, ne mozemo znati, mozemo samo da nagadjamo. Ali cinjenica je da ima ljudi koji kupe po 10 stanova na istom projektu. Kad se on pojavi sa kesom, neko sa kreditom moze samo da bude iskuliran.
Ja znam keš kupca koji traži stan i kaže da nije primetio da je u boljoj poziciji od ovih kreditnih. Baš sam ga pitao. Iskreno i meni je čudno to što mi je rekao.

On gleda samo novogradnje.

Nisam ni malo kontradiktoran. Svaka rečenica mi je u skladu sa drugom. Moje pisanije je koherentan sistem.

Automobili su se pojavili u XIX veku. Pre šezdeset, sedamdeset godina je Zapad već bio jako motorizovan. I danas smo po broju automobila na hiljadu ljudi iza razvijenih zemalja, ali im se približavamo.

Smeta mi što ne vidim njihovu izlaznu strategiju, a najviše jer predugo traje sve to i pogađa ekonomiju. Protiv sam Vučića.

Ne, ne moramo, ali to će se promeniti kada ljudi pođu od sebe. U mojoj okolini, oni što najviše pričaju protiv korupcije, prvi su da iskoriste prilika kad im se ukaže.

Treba uzeti u obzir i da je veliki deo korupcije u mnogim razvijenim zemljama legalizovan.

Stopa kriminala, barem onog nasilnog se smanjuje, ali to je proces koji traje.

U suštini ja ne očekujem instant rešenja. Neke stvari se menjaju vekovima.
Ne postoji instant rešenje ali trebamo prvo prihvatiti problem i trebamo hteti da se promenimo, da tražimo rešenja i boljitak i ne odustajemo od toga. Da budemo istrajni. Neka se i legalizuje ali da se zna šta je šta i šta može, a šta ne, a ne kako braća i kumovi kažu. Realtivizacija "tako je oduvek" samo čini da ništa ne treba da se menja jer je uzaludno, što je česta priča penzionera, "znaš li ti kako je pre bilo" i "toga je bilo oduvek", "ako ti smeta seli se". E pa ako Vam smeta što neko želi uredjeniji sistem onda se selite Vi npr u Kambodžu.

U mojoj okolini, ti koji kažu da su "protiv Vučića" su u stvari njegovi najveći simpatizeri. Pogotovo što ponavljaju njegove reči kao npr blokaderi i "pogadja ekonomiju" iako utiče na ekonomiju možda 0,5%. Kao i "imamo automobile, mnogo smo bogati" i ostale gluposti. Mada može i ono da se ubaci, danas prosečan čovek evrope živi bolje nego kralj pre 200 godina. Meni je jasno sa kim se diskutuje samo sam napomenuo da malo vide i drugi ;)

Prvo se postavi oglas na koji se niko ne javi, zatim zbog nemanja ponuda aukcija se ponovo postavlja ali sa 70% nižom cenom i tada kupi onaj ko ima jaču vezu.
Nije baš tako. Ide prva obično -30%, druga -50% pa tek nakon treće ide -70%. Ali eto ako ti želiš a nemaš vezu apliciraj sada i kupi. Nema laži nema prevare.

Ja znam keš kupca koji traži stan i kaže da nije primetio da je u boljoj poziciji od ovih kreditnih. Baš sam ga pitao. Iskreno i meni je čudno to što mi je rekao.

On gleda samo novogradnje.
Potvrđujem sve napisano. Apsolutno ih je briga da li ste keš kupac ili na kredit ili plaćate po ratama. Isto ih tretiraju i nemaš nikakav popust (na većini novogradnji). Naravno negde daju sada ako uplatite veći % ili sve, ali zavisi i od faze kada kupujete. Ja sam uzeo na samom početku i nisu davali nikakav popust ama baš nikakav da platite 100% ili 10%. Posle su počeli da daju popuste ali su digli cene i više, tako da opet ispadne skuplje nego na inicijalnoj prodaji (prodajnom danu)...
Da li neko kupuje 10 stanova to ne znam, i on sigurno da ima popust ali takvih je kupaca stvarno na prste jedne ruke da se nabroji. Pogotovo na istom projektu...

Nije baš tako. Ide prva obično -30%, druga -50% pa tek nakon treće ide -70%. Ali eto ako ti želiš a nemaš vezu apliciraj sada i kupi. Nema laži nema prevare.
Tako nekako, zaboravio sam za drugu

Uglavnom znam da ti želiš da kupiš i dalje pa eto niko te ne sprečava.

Cifre ne lažu. Na šta su potrošili 250% godišnjeg dohotka
Koliko naprasno izjavljuješ neke stvari. Potrošili su ga na kreiranje gotovo najbolje infrastrukture na svetu. Socijalnu stabilnost, tehnološke inovacije. Idi tamo, ako nisi bio, pa ćeš videti stvari od kojih se pada u nesvest. Oni su svojim dugom kreirali najnaprednije, najbezbednije društvo možda na celom svetu. Znaš ti koliko ljudi na svetu direktno ili indirektno zavisi od njihovog rada.
Slušaj ti pitanje. Eh, kad bi mi stvarali sa našim zaduživanjem ono što i oni, gde bi nam kraj bio.
Primer Japana pokazuje da je prezaduživanje jako loša stvar
Njihov dug nije nikakav problem. 90% i više duga i u njihovim rukama, sa punom monetarnom suverenošću (za razliku od nas). Oni mogu da štampaju jene skoro do mile volje. Nama da stane priliv evra na par meseci, i već se paniči. Ja bi pre rekao da su oni primer najefikasnijeg pozajmljivanja koje smo skoro videli ikada.
Problem je demografija usled previše striktnih imigracionih pravila, društvene klime koja stavlja prioritet na karijeru itd. I ljudi su dugovečni, pa su socijalni transferi veliki. Žive ljudi po 100 godina, šta ćeš, mora da se odvoje pare i za to.
U smislu rasta ekonomije da, ocigledno se efikasnije zaduzujemo.
Možeš da obrazložiš, da se ne bi previše mučio da te opovrgnem.

Poslednja izmena:
Vrh