Šta je novo?

Cene nekretnina

Poredimo se sa svetskom silom Nemačkom? 😉 Koja je glavna pored Francuske u EU u koju ne možemo da udjemo i nećemo još sigurno deceniju.
Kolika razlika u kvalitetu zivota mora da postoji u nekoj drugih zemlji u odnosu na onu u kojoj zivis da bi se preselio tamo?
E ovo pitanje je po meni ključno i uvek me je zanimalo.
Kada su bili ratovi i bombardovanje tada je naših najviše otišlo, zar ne?
Ja bih rekao da mora da bude preko 50%, zavisi od povezanosti te osobe sa porodicom i prijateljima.
Ako je kao jedinka odsečen od toga i informisan onda mu neće biti problem da ode.
Jedan od kumova mi je otišao u Nemačku zbog nemogućnosti ovde da se stambeno situira, radi tamo kao konj i trudi se 3xputa više nego ovde, al ajde.
Porodila mu se tamo žena, zdravstvo pri porodjaju ne može da se poredi to jeste, tamo je višestruko bolje.
Otisao je tamo jer mu je drugar sve sredio od smestaja do posla. Da ovde toliko radi(terenski rad, subote, prekovremeno) slicno bi ziveo, placao bi privatno zdravstvo i ostale stvari da bi imao takav neki kvalitet.
Papirologija za njega je tamo haos kaze mozda i gore nego ovde, ali ajde stranac je pa ne znam jel to objektivno.
Lepse zive nego ovde, ali se on vise i trudi.
Nema druženja i fali mu istinski Srbija jer su ti ovde porodica i prijatelji i fokusiran je samo na egzistenciju i posao(samo on radi) pa je u tom modu.
Dete mu je rodjeni Nemac sada i mislim da mu je to malo i drago i da se nece vracati ovde cak i kada budu kupili ovde stan i ako ovde nadje bolje plaćeni posao.
On je trenutno u fazi prilagodjavanja, ne zna engleski ne zna ni nemački, zbog deteta i žene mu se sada povećala plata(to jest smanjeni su porezi na platu).
Pa upravo je to poenta price. Prosecan Srbin bi u Nemackoj radio u proseku slican posao kao u Srbiji, ali za 3-5 puta vecu platu, tj. 5 puta bolje. Ne bi morao da nosi pelene na poslu i ne bi ga sefovi gadjali stolicama. Koliko smo blizu Nemcima treba odrediti tako sto uporedis kako zivi Mile i kako zivi Hans, a Hans zivi barem 3-5 puta bolje.
Nikako nije to 3-5 veca neto plata, pre bih rekao 2-2.5 puta, a koliko zivis bolje od mojih nabrojanih nedostataka to je subjektivno.

Nikako nije to 3-5 veca neto plata, pre bih rekao 2-2.5 puta, a koliko zivis bolje od mojih nabrojanih nedostataka to je subjektivno.
Koliki je minimalac ovde, a koliki tamo? Koji nedostaci?

Tamo se vise trudi verovatno je istina jer se svi vise trude ali ima i do toga sto ne geldas svakog dana “snasao sam se” likove pa imas malo i volje.

Koliki je minimalac ovde, a koliki tamo? Koji nedostaci?

Tamo se vise trudi verovatno je istina jer se svi vise trude ali ima i do toga sto ne geldas svakog dana “snasao sam se” likove pa imas malo i volje.
Nedostaci su da nisi sa porodicom i prijateljima i u zemlji u kojoj si se rodio, veze, konekcije koje bi trebalo da pomognu u probijanju u poslu i svemu ostalom itd...
Ne znam koji je minimalac tamo, on izadje sa svim terenskim radom (ne vidja ženu i dete mesecima) ili nekad samo vikendom za nekih 3000 eur neto.
Ovde bi imao 1500eur ako bi uspeo tako da se zaposli.
Kao pojedincu ti je tamo bolje to sigurno. Tamo te ne zanima mnogo(skoro ni malo) politika jer si migrant i gledaš samo egzistenciju i da napreduješ.
Šta znam, ponavljam kao pojedincu je bolje, dok ovde ima drugih prednosti jer si ovde odrastao stekao kontakte i medju svojima si(ako je to prednost uopšte, zavisi u kom si društvu).
Negde sam nedavno pročitao da ne treba ili nije pristojno pitati prijatelje o plati? Eto dokle smo došli.

Porodica će svakako imati benefite od tvoje veće plate. Možeš ti da budeš sa porodicom ovde ali na rubu egzistencije. Šta da im pružiš, televizor u boji? To i moj otac tvrdi godinama da je bila greška, što ga je njegov otac odgovorio od Nemačke jer je on radio tamo "šta ćeš ti ovde, tu sam Ja, ti budi sa majkom". Doduše sad od kad mu Vučić na tvu priča da Nemačka propada sad mu je drago što je poslušao oca, a pojma nema kako je tamo i sam je svestan šta bi imao sada da nije poslušao oca.

1500e vs 3000e sam izvedi računicu, mada mislim da ima više, plus "ako bi uspeo tako da se zaposli". Minimalac je inače oko 2200e što je malo više od 5 puta veći od našeg. Fora je što su tamo "snaš'o sam se" likovi u manjini da se i ne vide, postoji sistem, a uz to je mogućnost za zaradu veća pa se i ljudi malo trgnu i shvate neke stvari. Ja prvi razmišljam da se odselim iako imam solidna primanja, a ako ipak ne odem svakako spremam decu za odlazak. Ne želim da razmišljam ispod koje nadstrešnice će stati ili ko će ih pokositi na pešačkom i da niko ne bude kriv. Svakako će na kraju biti odluka na njima. Pričao sam da su ženini kumovi otišli odavde, a imali su zajedno oko 6k+ primanja (oboje it). Odselili se u Beč. Mada iskreno, da kod nas postoji neki sistem i red, ne bi bili mnogo daleko čak iako nismo u eu.

Defke me je malo zaintrigirao sa Rumunijom, ima tamo neki akva park, taman da odvedem decu i da obidjem malo.

Fora je što su tamo "snaš'o sam se" likovi u manjini da se i ne vide, postoji sistem, a uz to je mogućnost za zaradu veća pa se i ljudi malo trgnu i shvate neke stvari.
Iskreno, pola zenine familije mi je u Austriji, prva generacija jos i nekako, ali njihova deca su svi odreda ‘snaso sam se’ likovi u nekim najgenerickijim poslovima i sa nula ambicija (ne racunajuci deluzije tipa da budu instagram influenseri). Te germanske zemlje sa jakim socijalnin programima i pravima radnika i nisu nesto podsticajne za ‘trzanje’ kad vec obezbedis ostanak tamo. Naravno, to nekome bas i odgovara, al ne treba se zavaravati da su to zemlje preduzetnika ko USA.

Dosta mojih porodičnih prijatelja koji su bili srednja-viša klasa pa i viša klasa su otišli pre nekih 30god. Najbliža rodbina se i upoznala sa Trumpom dok su bili u Americi, trebali neki posao da dogovore(fun fact). London, Amerika i sada su tamo otišli deca rodjaka koji su i više nego situiarani do kraja svog života sve sa obezbedjivanjem deci najbolje školovanje.
Drugari koji nisu skroz situirani su bili preko po 5god i neki se vratili i kupili 1-2 nekretnine, pa neki sada nemaju trenutno posao jer očekuju slične uslove, ok nisu ni oni realni i vrednuju sebe više nego što je realno.
Drugari u Beču studirali ne pada im na pamet da se vrate ovde, tamo im sve odgovara, slušaju sistem i sve im je taman.
Par prijatelja mi je u Dubaiju, ekstra im je, dolaze uvek ovde za vreme odmora, Exita itd..
Ima svega.
Jedino mi u ovoj celoj priči vezano za nekretnine zanimljivo moja generacija od 32-36god koji su već duži period u inostranstvu koje sam nabrojao ne razmišlja i ne dostižna im je kupovina nekretnine tamo.
Ok izvukao sam jednu grupu koja je otišla preko iako su situirani ovde pa zbog toga i ne razmišljaju o tome toliko, jer svaki put kada sam ih pitao o tome bukvalno im to nije na kraj pameti.
Lepo žive, rade, ali posedovanje nekretnine im tamo nije u planu, pa čak i na moje pitanje da li od svih njihovih drugara i sa kime se druže iz Srbije da je tamo da li neko planira da kupuje ili gleda, niko! Kažu preskupe su nekretnine i to je to.
Ponavljam govorim o jednom malom delu ljudi koje lično znam.

Iskreno, pola zenine familije mi je u Austriji, prva generacija jos i nekako, ali njihova deca su svi odreda ‘snaso sam se’ likovi u nekim najgenerickijim poslovima i sa nula ambicija (ne racunajuci deluzije tipa da budu instagram influenseri). Te germanske zemlje sa jakim socijalnin programima i pravima radnika i nisu nesto podsticajne za ‘trzanje’ kad vec obezbedis ostanak tamo. Naravno, to nekome bas i odgovara, al ne treba se zavaravati da su to zemlje preduzetnika ko USA.
"snašo sam se" se više odnosi na "ne radim ništa, malo šverc, malo preko partije neka dnevnica, malo neki poslic gde i ne znam gde mi je firma" nego što se odnosi na "radim generički posao". Mada shvatam šta hoćeš da kažeš. Generalno zemlje gde je delom socijalizam nisu preduzetničke ali ti bar obezbedjuju život makar radio i generički posao. Više se trgnu naši ljudi koji su otišli da zarade neki dinar pa ili puknu i vrate se nazad jer vide da mora da se radi ili rade posao + dopunu da zarade što više jer su videli da mogu dok su kod nas tonuli u depresiju jer su svuda oko njih "snašo sam se" likovi upitnog morala. Pričao sam mada davno o jednom liku, prijatelj poznanika koji na slavi hvali Nemačku kad malo popije kako je to drugi svet pa počnu da ga prozivaju da jeste drugi svet ali je i on drugi čovek jer je morao da se uklopi. Prvo se ošišao na normalno umesto da ima dugu kosu prljavih metalika, ustaje rano umesto da spava do podne, plaća porez i račune redovno umesto da gleda "kako da sje*******e sistem"... tako da sve ima svoje.

Lepa vremena stvaraju slabe ljude, loša vremena jake ljude 😉
Zato te jake ljude uglavnom draftuju inostrane korporacije i oni odu za te ponudjene benefite velikih korporacija.
E tu je pitanje koliko je država jaka da sačuva talente i da oni ne odu iz države!
EDIT: Ili da kao država dovodiš takvog kapaciteta ljude, ja sada imam prilike da vidjam Kineze koji su eksperti u svom poslu i to mi je drago jer i od njih učim.

Lepo žive, rade, ali posedovanje nekretnine im tamo nije u planu, pa čak i na moje pitanje da li od svih njihovih drugara i sa kime se druže iz Srbije da je tamo da li neko planira da kupuje ili gleda, niko! Kažu preskupe su nekretnine i to je to.
Moj drugar koji je u ITu dok je bio u Srbiji skupio jedno 20-30,000 EUR bio za ucesce za stan, otisao preko i koliko sam shvatio nije se pomerio sa te tacke vec jedno 5 godina.
Cak mislim i da je naceo tu ustedjevinu dok je preko jer krenuo cesce da putuje i sve mu je bilo zanimljivo da proba u drugoj zemlji pa su tu bili i skuplji restorani itd, plata veca ali ne zanima ga da kupuje nekretninu tamo jer je jos skuplje nego ovde a jos je u medjuvremenu i da bi imao vise vremena za sebe uzeo da radi 4 dana nedeljno za 80% plate.

Iz mog ugla ambicija mu je skroz nestala, dok kad je bio ovde je pretendovao na poziciju Principal Engineer / CTO i radio dosta vise a sada mu je OK sto je samo senior i ima dovoljno para da tamo zivi OK.

Da je ostao ovde do sada bi ziveo u svom stanu 100% i verovatno bi grizao jos vise, ovako su mu se planovi ipak promenili.

Poslednja izmena:
Moj drugar koji je u ITu dok je bio u Srbiji skupio jedno 20-30,000 EUR bio za ucesce za stan, otisao preko i koliko sam shvatio nije se pomerio sa te tacke vec jedno 5 godina.
Cak mislim i da je naceo tu ustedjevinu dok je preko jer krenuo cesce da putuje i sve mu je bilo zanimljivo da proba u drugoj zemlji pa su tu bili i skuplji restorani itd, plata veca ali ne zanima ga da kupuje nekretninu tamo jer je jos skuplje nego ovde a jos je u medjuvremenu i da bi imao vise vremena za sebe uzeo da radi 4 dana nedeljno za 80% plate.

Iz mog ugla ambicija mu je skroz nestala, dok kad je bio ovde je pretendovao na poziciju Principal Engineer / CTO i radio dosta vise a sada mu je OK sto je samo senior i ima dovoljno para da tamo zivi OK.

Da je ostao ovde do sada bi ziveo u svom stanu 100% i verovatno bi grizao jos vise, ovako su mu se planovi ipak promenili.
Ne znam koliko si u toku sa IT-jem (mozda i jesi u IT-ju), ali IT nije vise toliko trazeno zanimanje kao nekada, projekti pucaju, otkazi i dalje lete, sve vise programera bez posla cak i sa iskustvom, plate stagniraju, promenom firme tesko mozes dobiti vecu platu, zahtevi na poslu sve veci, a ako radis u outsourcing firmi uvek je napeto da li ce i koji projekat puci, tako da si pod stresom bez obzira na to da li si obican developer ili neka visa tehnicka pozicija. A tokom vremena ljudi vise cene stabilnost i slobodno vreme, tako da ga skroz razumem. Nije njemu nestala ambicija, nego je izabrao ono sto mu vise prija: opusteniji posao u normalnijoj zemlji, a za napredovanje ima vremena. A upravo si potvrdio da cak i ljudi sa dobrim platama beze odavde.

Poslednja izmena:
Taj tvoj drugar je jedan veliki drmr. Šef na preduzeće.

Poslednja izmena:
Neverovatno je koliko smo kao drustvo polarizovani oko svega u diskusiji, ne moze nista na sredini da bude, ili nista ne valja ili je zlatno doba.
Politika, sport, cene nekretnina, itd.
Pa nema istu perspektivu na život u Srbiji onaj, kome svakog meseca legne na račun 400.000 dinara i onaj, ko skrpi 60.000.

Ajde ova diskusija sa Nemcima ima dosta i realnog okvira, ali meni Rumuni nisu jasni. Možda bi Defke mogao da mi ponudi odgovor: Kako da postigneš takav ekonomski uspeh, a da ti glavna muzička zvezda izgleda ovako?

Screenshot_20250428_222527.jpg

Da li neko ima iskustva sa sudskom prodajom stanova licitacijom, kolika je zainteresovanost kupaca i da li se dobija realna cena?

Da li neko ima iskustva sa sudskom prodajom stanova licitacijom, kolika je zainteresovanost kupaca i da li se dobija realna cena?
Kolega je jedini lepo objasnio kada je bila rasprava oko toga. Evo linka
Neki na forumu čak govore da te pojede mrak ako das ponudu(možda oni to rade pa nece konkurenciju 😉).
Sada imaš sajt E Aukcije i bukvalno svaka prodaja se oglasi 30 dana unapred i to iz CELE Srbije. Oglašava se sve od zaplenjene stare pegle do stanova. Sajt za pretragu je užasan, mislim da je namerno tako napravljen.
Aukcija se obavlja skroz elektronski tako da može da učestvuje ko god hoće iz svoje sobe! I fizička i pravna lica!

Cena zavisi i od toga koja je aukcija. Ima tačno definisano koliko se spušta cena u odnosu na procenjenu vrednost (mislim da je -30% na prvoj aukciji)!

Ako te to interesuje i imaš novu čip ličnu kartu kreni u pretragu:) samo tu nećeš naći baš puno BGa! Ne ide se na doboš tako lako i brzo. I banke to izbegavaju.

Vrh