Poredimo se sa svetskom silom Nemačkom?

Koja je glavna pored Francuske u EU u koju ne možemo da udjemo i nećemo još sigurno deceniju.
Kolika razlika u kvalitetu zivota mora da postoji u nekoj drugih zemlji u odnosu na onu u kojoj zivis da bi se preselio tamo?
E ovo pitanje je po meni ključno i uvek me je zanimalo.
Kada su bili ratovi i bombardovanje tada je naših najviše otišlo, zar ne?
Ja bih rekao da mora da bude preko 50%, zavisi od povezanosti te osobe sa porodicom i prijateljima.
Ako je kao jedinka odsečen od toga i informisan onda mu neće biti problem da ode.
Jedan od kumova mi je otišao u Nemačku zbog nemogućnosti ovde da se stambeno situira, radi tamo kao konj i trudi se 3xputa više nego ovde, al ajde.
Porodila mu se tamo žena, zdravstvo pri porodjaju ne može da se poredi to jeste, tamo je višestruko bolje.
Otisao je tamo jer mu je drugar sve sredio od smestaja do posla. Da ovde toliko radi(terenski rad, subote, prekovremeno) slicno bi ziveo, placao bi privatno zdravstvo i ostale stvari da bi imao takav neki kvalitet.
Papirologija za njega je tamo haos kaze mozda i gore nego ovde, ali ajde stranac je pa ne znam jel to objektivno.
Lepse zive nego ovde, ali se on vise i trudi.
Nema druženja i fali mu istinski Srbija jer su ti ovde porodica i prijatelji i fokusiran je samo na egzistenciju i posao(samo on radi) pa je u tom modu.
Dete mu je rodjeni Nemac sada i mislim da mu je to malo i drago i da se nece vracati ovde cak i kada budu kupili ovde stan i ako ovde nadje bolje plaćeni posao.
On je trenutno u fazi prilagodjavanja, ne zna engleski ne zna ni nemački, zbog deteta i žene mu se sada povećala plata(to jest smanjeni su porezi na platu).
Pa upravo je to poenta price. Prosecan Srbin bi u Nemackoj radio u proseku slican posao kao u Srbiji, ali za 3-5 puta vecu platu, tj. 5 puta bolje. Ne bi morao da nosi pelene na poslu i ne bi ga sefovi gadjali stolicama. Koliko smo blizu Nemcima treba odrediti tako sto uporedis kako zivi Mile i kako zivi Hans, a Hans zivi barem 3-5 puta bolje.
Nikako nije to 3-5 veca neto plata, pre bih rekao 2-2.5 puta, a koliko zivis bolje od mojih nabrojanih nedostataka to je subjektivno.