Šta je novo?

Cene nekretnina

Mislim da više nema nikakvog smisla porediti Srbiju sa bilo kojom evropskom zemljom. Mi nemamo ni jednu dodirnu tačku sa njima.

Kolumbija, Brazil, eventualno Nigerija - to su zemlje sa kojima bi poredjenje bilo mnogo smislenije
Evo sa ovako necim vecina ucesnika na temi nece imati problem, iako je glupo na toliko nivoa da boli.

Političari su upravo razlog tome, konkretno SRS, SPS i kasnije SNS su duboko polarizovali društvo i taj jaz se sve više produbljuje.

Mi smo narod koji živi dnevnu politiku i vezujemo sve društvene pojave za političare (što u našem slučaju nije daleko od istine), konkretno cene nekretnina se kod nas tumače kao propast politike SNS - što delimično jeste istina, ali delimično je i uzrok širih pojava u Evropi (monetarna politika ECB).

Ima i do toga da je mafijaški režim toliko svaku oblast života doveo pod svoju kontrolu da je danas teško ne povezivati ih sa problemima koje imamo, iako oni možda nisu direktni uzročnici tih problema, opet ljudi opravdano smatraju da oni tome doprinose.

Pa sta znam, ako spadnemo sa x:1 na 2:1 to jeste znacajno priblizavanje. Jednostavno, kada je ovde plata 300e a u Nemackoj 2500e, ma koliko neke stvari ovde bile jeftinije, ne mozemo ni priblizno govoriti o slicnom standardu i nacinu zivota.

Kada je u Srbiji 900e u Nemackoj 3000e onda vec neke stvari mozes da uporedjujes, pogotovo kada uskladis cene usluga, koje se razlikuju mnogo vise nego cene robe. Nemac i dalje zivi bolje ali to nije vise druga planeta.

Ako neko iz toga zakljuci da je ‘stizanje Nemacke iza coska’ to je vise do njegovog nerazumevanja nego do necega sto je Boza rekao.

Kao sto rekoh gore, nisu to vise bas svetlosne godine. Realno je da ih nikada necemo potpuno stici, ni Slovenija, Ceska i Poljska nisu blizu da ih prestignu. Samo su dovoljno blizu da to nije vise presudni faktor za odlazak iz zemlje. Koliko smo mi blizu te tacke, dal 5, 10, 15, 20 godina, kako se to moze ubrzati, o tome se moze i trebalo bi raspravljati.
Ma koliko god uskladjivao cene usluga i robe opet ostaje uredjenost drustva, nesto sto kod nas pitanje da li ce da postoji. Pa sustina je da nismo sa x:1 na 2:1 kao sto se vidi iz podataka gore. Priblizili se jesmo ali to nije nesto nezanemarljivo toliko da niko nece napustiti zemlju zbog nemacke tj da nije presudni faktor. Ako je nemac ziveo 3,3 puta bolje a sada 2,4 zasto mislis da je nesto drasticno promenjeno da niko zbog toga ne bi napustio zemlju, na stranu drugi podaci tj sto ti kazes derivati podataka koji kazu da se jesmo priblizili ali neznatno 10:9,8. Mozda je u stvari to bio lapsus, umesto nezanemarljivo trebalo je neznatno :) svakako je sve u ocima posmatraca. Ako ja vozim 55kmh nekome je to znatno iznad dozvoljene brzine, a nekome neznatno. To je nesto o cemu treba govoriti, a ne o porastu 370%

Ljudi misle da je ovde dobro samo ako je njima dobro, ili ako im je ispran mozak slusajuci medije. Retko ko moze da posmatra siru sliku i uporedi kako zivi prosecan Srbin u nekom malom mestu i prosecan Nemac u nekom malom mestu. Prosecan Nemac u malom mestu zivi sa 2.5k evra plate neki opusten posao bez mnogo stresa. Prosecan Srbin u malom mestu zivi sa 500 evra, mota kablove i nosi pelene na poslu er ne sme da ide na pauzu, ali misli da smo mi ekonomski tigar jer je to video na televiziji. Nikad nije ni bio u inostranstvu niti zna kako se tamo zivi. Kao sto u Severnoj Koreji veruju da su osvojili svetsko prvenstvo u fudbalu, i ovde mozes narod da ubedis da treba da bude srecan jer ima platu od 500 evra, jer Nemacka propada.

To je mozda bilo ranije, danas je ipak velika vecina ljudi povezana na internet pa ne mozes da im prodajes istu pricu kao pre 50 godina.
Ne pricam o mladima, nego o ovim starijima. Oni pamte ratove, inflaciju i nestasice, nikad nisu bili u inostranstvu, jedini prozor u svet im je televizija, i za mnogo njih ovo i jeste zlatno doba, jer za bolje ne znaju.

Ne pricam o mladima, nego o ovim starijima. Oni pamte ratove, inflaciju i nestasice, nikad nisu bili u inostranstvu, jedini prozor u svet im je televizija, i za mnogo njih ovo i jeste zlatno doba, jer za bolje ne znaju.
Pa dobro sad, sta ja da radim sto Mile sa 57 godina mota kablove a domet njegovog interesovanja u zivotu je Pink i Zadruga?
Realnost je da bi on verovatno motao kablove i u Nemackoj i isto bio anesteziran za ostatak sveta samo bi imao vise para u dzepu i to je to.

Tvoja izjava je ipak bila toliko generalizovana da svi iz malih okruzenja ne znaju nista sta se desava van njihovog sela, sa tom izjavom se ipak ne slazem.
I moji imaju preko 60 godina pa znaju da koriste internet i da se informisu, pogledaju kako je negde drugde na youtubeu ili procitaju neki clanak kako se zivi negde drugde.
Ako nista danas je internet nikad dostupniji jer su skoro svi telefoni smart i sa internet pretrazivacem.

Ma koliko god uskladjivao cene usluga i robe opet ostaje uredjenost drustva, nesto sto kod nas pitanje da li ce da postoji. Pa sustina je da nismo sa x:1 na 2:1 kao sto se vidi iz podataka gore. Priblizili se jesmo ali to nije nesto nezanemarljivo toliko da niko nece napustiti zemlju zbog nemacke tj da nije presudni faktor. Ako je nemac ziveo 3,3 puta bolje a sada 2,4 zasto mislis da je nesto drasticno promenjeno da niko zbog toga ne bi napustio zemlju, na stranu drugi podaci tj sto ti kazes derivati podataka koji kazu da se jesmo priblizili ali neznatno 10:9,8. Mozda je u stvari to bio lapsus, umesto nezanemarljivo trebalo je neznatno :) svakako je sve u ocima posmatraca. Ako ja vozim 55kmh nekome je to znatno iznad dozvoljene brzine, a nekome neznatno. To je nesto o cemu treba govoriti, a ne o porastu 370%
Pa evo vec 2025. godine po IMF-u (podaci koje smo gledali gore imaju PPP po konstantnim dolarima idu samo do 2023) taj odnos je pao na 2.19:1. U ovih nekoliko poslednjih godina ubrzava. Gde je prelomna tacka i kad cemo je stici je pitanje, ali konvergiramo ka njoj.

Ili aj da to predstsvimo ovako. Pre 15-20 godina je za 95% stanovnistva jasna racunica bila da im je bolje u Nemackoj (pod jasna racunica mislim odlazis na 5-10 puta vecu platu, neuporedivo sa zivotom u Srbiji). Danas je to recimo 75% stanovnistva. Niko ne zna sta buducnost donosi ali nije nezamislivo da to za 10 godina spadne na ispod 50% stanovnistva.

Pogotovo sto se cini da je trenutni rezim na izdisaju, i sto cemo, kao i ranih 2000. imati neki novi talas optimizma u zemlji. Rumuni su relativno brzo sa pozicije na kojij smo mi sad u odnosu na Zapad dosli u poziciju da imaju skoro pozitivan migracioni saldo (poslednje dve godine su poremecene ratom u Ukrajini ali mislim da su bez toga sada na nuli). Ne vidim zasto bi to za nas bilo nemoguce.

Pa evo vec 2025. godine po IMF-u (podaci koje smo gledali gore imaju PPP po konstantnim dolarima idu samo do 2023) taj odnos je pao na 2.19:1. U ovih nekoliko poslednjih godina ubrzava. Gde je prelomna tacka i kad cemo je stici je pitanje, ali konvergiramo ka njoj.

Ili aj da to predstsvimo ovako. Pre 15-20 godina je za 95% stanovnistva jasna racunica bila da im je bolje u Nemackoj (pod jasna racunica mislim odlazis na 5-10 puta vecu platu, neuporedivo sa zivotom u Srbiji). Danas je to recimo 75% stanovnistva. Niko ne zna sta buducnost donosi ali nije nezamislivo da to za 10 godina spadne na ispod 50% stanovnistva.

Pogotovo sto se cini da je trenutni rezim na izdisaju, i sto cemo, kao i ranih 2000. imati neki novi talas optimizma u zemlji. Rumuni su relativno brzo sa pozicije na kojij smo mi sad u odnosu na Zappad dosli u poziciju da imaju pozitivan migracioni saldo (poslednje dve godine su porecene ratom u Ukrajini ali mislim da su bez toga sada na nuli). Ne vidim zasto bi to za nas bilo nemoguce.
Pa treba imati u vidu da je tada kada je nemac mnooogo bolje ziveo ovde su bili ratovi ili smo izlazili iz njih tako da ne treba tako uporedjivati. Ostaje da se vidi naravno ali nisam optimistican u nekom skorijem roku bar dok se kod nas ne smeni jos generacija ili dve, da ratni profiteri i “snasao se” izumru kao pojam. Da nije cilj u zivotu zaposliti se u drzavnoj firmi i ne raditi nista jer si u partiji, a ostalo sve nek propada.

Ja pisem o cinjenicama ne o osecanjima.
Svaka čast Ben Shapiro. Jel imaš neku činjenicu da obrazložiš zašto su mi računi u stanu u Švedskoj duplo niži nego u stanu u Srbiji? Zašto sam struju ovde prošli mesec platio 50 evra a u Srbiji 300? Ili zašto ovde litar benzina plaćam 40 dinara manje?

Najskuplja novogradnja u Stokholmu, nešto kao njihova kula Beograd - https://www.hemnet.se/bostad/lagenhet-4rum-stockholms-kommun-torsplan-10-21477600
~9300evra po kvadratu.

Koja činjenica objašnjava činjenicu da nam je prosečna plata makar 3 puta manja a cene stanova jednake?

Pa treba imati u vidu da je tada kada je nemac mnooogo bolje ziveo ovde su bili ratovi ili smo izlazili iz njih tako da ne treba tako uporedjivati. Ostaje da se vidi naravno ali nisam optimistican u nekom skorijem roku bar dok se kod nas ne smeni jos generacija ili dve, da ratni profiteri i “snasao se” izumru kao pojam. Da nije cilj u zivotu zaposliti se u drzavnoj firmi i ne raditi nista jer si u partiji, a ostalo sve nek propada.
Ne poredimo samo rane 2000. Mislim da rad u drzavnoj firmi vec sad nije vise pojam u smislu u kojem je bilo do pre 10 godina.

Svaka čast Ben Shapiro. Jel imaš neku činjenicu da obrazložiš zašto su mi računi u stanu u Švedskoj duplo niži nego u stanu u Srbiji? Zašto sam struju ovde prošli mesec platio 50 evra a u Srbiji 300? Ili zašto ovde litar benzina plaćam 40 dinara manje?

Najskuplja novogradnja u Stokholmu, nešto kao njihova kula Beograd - https://www.hemnet.se/bostad/lagenhet-4rum-stockholms-kommun-torsplan-10-21477600
~9300evra po kvadratu.

Koja činjenica objašnjava činjenicu da nam je prosečna plata makar 3 puta manja a cene stanova jednake?
Ne znam brt, mozda ovde majnujes bitkoine, zaista nisam video da je nekome ovde struja blozu 300e sem ako se ne greje na nju.

A to tesko da je najskuplji kvadrati, evo bukvalno minut prettage treba da se nadje i po 20k kvadrat. https://www.hemnet.se/bostader?price_per_m2_min=150000&item_types[]=bostadsratt&location_ids[]=18031

Sa druge strane , kod nas jos uvek imas tacno 1 (jednu) zgradu koja kosta 9k.

Pa dobro sad, sta ja da radim sto Mile sa 57 godina mota kablove a domet njegovog interesovanja u zivotu je Pink i Zadruga?
Realnost je da bi on verovatno motao kablove i u Nemackoj i isto bio anesteziran za ostatak sveta samo bi imao vise para u dzepu i to je to.

Tvoja izjava je ipak bila toliko generalizovana da svi iz malih okruzenja ne znaju nista sta se desava van njihovog sela, sa tom izjavom se ipak ne slazem.
I moji imaju preko 60 godina pa znaju da koriste internet i da se informisu, pogledaju kako je negde drugde na youtubeu ili procitaju neki clanak kako se zivi negde drugde.
Ako nista danas je internet nikad dostupniji jer su skoro svi telefoni smart i sa internet pretrazivacem.
Pa upravo je taj Mile potencijalni stanovnik Nemacke i zato se vlast trudi lazima da ga zadrzi jer ce u Nemackoj bar imati neki zivot. Zato po meni odlika standarda nije prosecna plata vec minimalac i sta sve mozes sa njim, a kod nas veoma malo toga, da ne kazem nista. Ljudi koji fino zaradjuju mogu lepo ziveti i ovde, a na zapad odlaze zbog uredjenosti.

Ne poredimo samo rane 2000. Mislim da rad u drzavnoj firmi vec sad nije vise pojam u smislu u kojem je bilo do pre 10 godina.
Kako god okrenes dupe nam pozadi. Rane 2000te izlazak iz ratova. 2010-2016 izlazak iz krize koja svakako nas jace pogadja nego Nemce jer nemamo nista nase… jedino da gledamo 2020-2025. Nije isti pojam istina ali je jos uvek pojam. Zato kazem treba jos vremena proci da ne bude pojam uopste, a da ne spominjem “snasao se”.

Pa upravo je taj Mile potencijalni stanovnik Nemacke i zato se vlast trudi lazima da ga zadrzi jer ce u Nemackoj bar imati neki zivot. Zato po meni odlika standarda nije prosecna plata vec minimalac i sta sve mozes sa njim, a kod nas veoma malo toga, da ne kazem nista. Ljudi koji fino zaradjuju mogu lepo ziveti i ovde, a na zapad odlaze zbog uredjenosti.
Slazem se, ali Mile ima sve mogucnosti da sazna kakav je zivot u Nemackoj, danas sve mu je u telefonu dostupno, ranije to nije bio slucaj i propagandna masina je mogla lakse da manipulise.

Ja sam samo hteo da kazem da Miletu niko ne brani da sazna kakav je svet van njegovog sela, ali on je tu gde je jer ga ne zanima ili nije spreman da rizikuje da ode vec mu je sve u zivotu "cuti, moze gore".

Slazem se, ali Mile ima sve mogucnosti da sazna kakav je zivot u Nemackoj, danas sve mu je u telefonu dostupno, ranije to nije bio slucaj i propagandna masina je mogla lakse da manipulise.

Ja sam samo hteo da kazem da Miletu niko ne brani da sazna kakav je svet van njegovog sela, ali on je tu gde je jer ga ne zanima ili nije spreman da rizikuje da ode vec mu je sve u zivotu "cuti, moze gore".
Mile ne gleda na internetu kakav je zivot u Nemackoj, o tome se informise na televiziji, jer sve sto kazu na televiziji je istina. Mile na Internetu gleda smesne klipove.

I zato bi Mile i u Nemackoj motao kablove, samo za vise para.
Pa upravo je to poenta price. Prosecan Srbin bi u Nemackoj radio u proseku slican posao kao u Srbiji, ali za 3-5 puta vecu platu, tj. 5 puta bolje. Ne bi morao da nosi pelene na poslu i ne bi ga sefovi gadjali stolicama. Koliko smo blizu Nemcima treba odrediti tako sto uporedis kako zivi Mile i kako zivi Hans, a Hans zivi barem 3-5 puta bolje.

Vrh