Šta je novo?

Cene nekretnina

Agenti kažu da tih kupaca najmanje ima
Koji agenti? Pa ovaj Forbs članak upravo piše o tome da nema dovoljno stanova u ovom cenovnom rangu. Renovirane starogradnje (ni L od lux) na boljim gradskim lokalitetitma idu preko 4k eur, meni ima više smisla dodati još 30% na tu cenu i dobiti stvaran kvalitet, ali vrlo malo objekata u kojo se grade u ovom gradu su zaista kvalitetni nezavisno od cene, to je problem. Cak i sa budžetom of 5-6k eur teško je kupiti stan jer mali broj stanova ispunjava prave lux kriterijume.

Koji agenti? Pa ovaj Forbs članak upravo piše o tome da nema dovoljno stanova u ovom cenovnom rangu. Renovirane starogradnje (ni L od lux) na boljim gradskim lokalitetitma idu preko 4k eur, meni ima više smisla dodati još 30% na tu cenu i dobiti stvaran kvalitet, ali vrlo malo objekata u kojo se grade u ovom gradu su zaista kvalitetni nezavisno od cene, to je problem. Cak i sa budžetom of 5-6k eur teško je kupiti stan jer mali broj stanova ispunjava prave lux kriterijume.

Koji projekti u gradu ispunjavaju lux kriterijum? Ne koji se grade, već završeni.

Oaza, stari projekat al isto bazen, obezbjeđenje, teretana, stoni tenis, dovoljno garažnih mjesta itd

Sent from my PTP-N49 using Tapatalk

Znam da je ovo nepopularna izjava, ali postoje uspesni ljudi koji hoce da poseduju u Srbiji luks stanove, kao i stranci a kojima ROI nije ni na umu jer jednostavno previse zaradjuju da bi na nekretnine gledali tako.

Zele luksuzan zivot a ne razmisljanje o ROI i izdavanju istih.

Da to je bas manjina ali opet, takvih stanova ima mozda 1000 u Beogradu i oni su ciljna grupa rekao bih, njima je taj stan mozda godisnja zarada ili dve jednostavno.
Ziv nisam oko profila tih ljudi, oni koji su koliko toliko veštinama svojim nešto stvorili već naveliko kupuju van Srbije…ovde ne mislim da Trst ekipu … za BW mogu da shvatim da jedan deo kupaca mora da kupi, jedan deo gastarbajtera dok je rizik bio nizak i cene prihvatljive…ali za ove projekte pojma nemam..bas danas sam išao ulicama Dedinja, rupe tolike da nekoliko puta gume nisam precvikao, a sam izgled ulice je kao da je upravo prošao treći svetski rat(daleko bilo)…luksuz u Srblja jbg…sad da malo uporedim, bio sam ovih dana i po Amsterdamu, i tamo mogu da zamislim i platim 10-15000€/kvm…za 20.000 bih morao malo da razmislim 😉

Kod komšija.... Dizel od 136 dinara pa navise. Najcesca cena 156 dinara (izvor: nafta.hr)
1745081991077.png

Stambeni krediti 2.5% - 2.9% ...
"Prosečna mesečna neto plata u Hrvatskoj po zaposlenom za decembar 2024. bila je 1.361 evro, a medijalna zarada 1.156 evra"
I opet ljudi napustaju Hrvatsku... Ok znam, mi smo ekonomski tigar - jesmo ali ne za sve :)
Kod nas je jos gore stanje.

Veliko je raslojavanje. Oko 40.000 porodica u Srbiji ima jače prihode, kako kroz specifičnu struku i biznise (velike marže) tako i kroz prihode od državnih projekata koji se finansiraju akcizama, zaduživanjem, pdv-om, porezima itd. Visoko obrazovani predstavljaju 30% onih koji su migrirali van Srbije u poslednjih 20ak godina pa i tu gubimo bitku.
Raslojavanje će ograničiti rast jer ovih par % stanovnika možda pokriva 30-40% potrošnje.
Državna potrošnja će ostati kao motor rasta i to će produbiti dobiozu. Na sve to smo zavisniji od globalne ekomonije, pre svega od situacije u EU, nego što smo bili 2008.
Očekujem da ce inflacija u SAD i EU početi da raste krajem 2025 i početkom 2026. Nova žestoka ekonomska kriza će se desiti u drugoj polovini 2026.

Poslednja izmena:
Kod komšija.... Dizel od 136 dinara pa navise. Najcesca cena 156 dinara (izvor: nafta.hr)
Pogledajte prilog 235808
"Prosečna mesečna neto plata u Hrvatskoj po zaposlenom za decembar 2024. bila je 1.361 evro, a medijalna zarada 1.156 evra"
I opet ljudi napustaju Hrvatsku... Ok znam, mi smo ekonomski tigar - jesmo ali ne za sve :)

Veliko je raslojavanje. Oko 40.000 porodica u Srbiji ima jače prihode, kako kroz specifičnu struku i biznise (velike marže) tako i kroz prihode od državnih projekata koji se finansiraju akcizama, zaduživanjem, pdv-om, porezima itd. Visoko obrazovani predstavljaju 30% onih koji su migrirali van Srbije u poslednjih 20ak godina pa i tu gubimo bitku.
Raslojavanje će ograničiti rast jer ovih par % stanovnika možda pokriva 30-40% potrošnje.
Državna potrošnja će ostati kao motor rasta i to će produbiti dobiozu. Na sve to smo zavisniji od globalne ekomonije, pre svega od EU nego što smo bili 2008.
Očekujem da ce inflacija u SAD i EU poceti da raste krajem 2025 i početkom 2026. Nova žestoka ekonomska kriza će se desiti u drugoj polovini 2026.
Stavi bar 20evra na talon ili javi Trampu.....požuri

Stavi bar 20evra na talon ili javi Trampu.....požuri
Hm, mislim da nisi ukacio sta sam napisao. I dalje ce se prodavati skupe nekretnine i tako ce ostati bar jos koju godinu. Ovih par % stanovnistva, gastosi i neki drugi se medjusobno "igraju" na tržištu nekretnina ali će se neki ipak preigrati jer mora diverzifikacija. Slao sam vec grafik rasta cena nekretnina u BG u odnosu na zlato i grafik je skoro pa ravan.
Srecno!

Pogledajte prilog 235808

Državna potrošnja će ostati kao motor rasta i to će produbiti dobiozu. Na sve to smo zavisniji od globalne ekomonije, pre svega od situacije u EU, nego što smo bili 2008.
Očekujem da ce inflacija u SAD i EU početi da raste krajem 2025 i početkom 2026. Nova žestoka ekonomska kriza će se desiti u drugoj polovini 2026.
Hahahahaha. Ovo su cene iz 2019-2020 godine kod nas.
Koliko smo bolesno društvo 😂.
Sve potpisujem od gospodina iznad 👆.
E sad zamisli jos 20-40% veće cene nekretnina, života, poreza na imovinu za 2 godine. I to bude izolovano samo kod nas. I onda dodje svima do glave i bum ode kurs ili.....još gore.....svi krenu svima da uvode tarife i poskupi nam roba duplo 🙂.
Lepota. Ma na kraju i ne mora da pukne ali potpisujem da ćemo razjuriti mnogo ljudi. Mnogo više od proseka poslednjih 10 godina. To je 100% istina. I tu smo svi gubitnici.
Imali smo mi ove situacije kroz istoriju ali tada smo imali demografski potencijal da preguramo krizu. Sada imamo samo migrante i po kojeg Albanca i Makedonca.

Poslednja izmena:
Hm, mislim da nisi ukacio sta sam napisao. I dalje ce se prodavati skupe nekretnine i tako ce ostati bar jos koju godinu. Ovih par % stanovnistva, gastosi i neki drugi se medjusobno "igraju" na tržištu nekretnina ali će se neki ipak preigrati jer mora diverzifikacija. Slao sam vec grafik rasta cena nekretnina u BG u odnosu na zlato i grafik je skoro pa ravan.
Srecno!
Cene moraju ostati dok se ne rasproda EXPO...o tome smo se saglasili već...
Posle ....Trece oko ..Kina..Tramp..

Loženje parketa kad?
Mene zanima šta će biti sa našom gradjevinom kada se potroše ove državne pare što se zadužujemo i štampamo i država ne bude više glavni investitor a tražnja za stanovima se smanjuje. Broj kvadrata koji se gradio 2018,2019,2020 i danas je neuporediv.
Zanima me da li će uspeti smanjenom ponudom i monetarnom ekspanzijom da uspeju da ne dođe do pada.
Ne mogu firme u nedogled da čekaju......a para sve manje. Deficit 10 milijardi i povećaće se. Peglaće to većim nametima i domaćom inflacijom ali to može samo neko vreme da odloži neizbežno.

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 235808

Sta je na ovom katalogu tako sokantno, pa skoro sve je jeftinije u Srbiji? Evo trenutni Maxi katalog za meso:

IMG_0293.jpeg

Znaci meso bez glave a jeftinije.

Grasevina: https://cenoteka.rs/p/belo-vino-rubin-grasevina-1l/

Mladi luk: https://www.eponuda.com/sveze-povrce-cene/univerexport-mladi-crni-luk-veza-cena-526115

Hahahahaha. Ovo su cene iz 2019-2020 godine kod nas.
Koliko smo bolesno društvo 😂.

Po obicaju nidje veze.

Ovo je možda projekat koji će imati socijalne cene. Barem se nadam da zbog lokacije koja je debela periferija neće nabiti cene kao Vrtovi Rakovce i slični projekti na Vidikovcu.

Nisam našao neki izvor o ovom projektu van ovog videa. Sećam se najave projekta na istoj lokaciji kod Metroa na Ibarskoj magistrali pre 10+ godina, koji se nije desio. Da li je ovo vaskrsenje tog projekta?

Uglavnom, ovo bi mogao biti jedan od projekata sa pristupačnijim cenama a pri tom nije sa austrougarske strane reke.

Pa teško da će biti ispod 2k a projekat bi bio komercijalne prirode, znači privatni investitor, profit i ostale tričarije. Opet, to bi bilo 50% jeftinije od okolnih projekata i očekujem da bi se po toj ceni stanovi prodavali ko Lidl pilići što neko reče.

Jel su u pitanju uvek nekretnine ili se razmišljalo nekad i o kupovini nekog zemljišta?
SRETNI PRAZNICI
Zemljišta -10 ari ili kucu za rusenje i izgradnju stambene jedinice ili magacina i sl. ne možes kupiti bez 350k i to slucajno ako nadeš u Bgd.
Poljoprivredno- gradevinsko vec imam ali naznaka za prodaju i skorog dovodenja infrastrukture nema bar u narednih 10 godina.

Ovo je možda projekat koji će imati socijalne cene. Barem se nadam da zbog lokacije koja je debela periferija neće nabiti cene kao Vrtovi Rakovce i slični projekti na Vidikovcu.

Nisam našao neki izvor o ovom projektu van ovog videa. Sećam se najave projekta na istoj lokaciji kod Metroa na Ibarskoj magistrali pre 10+ godina, koji se nije desio. Da li je ovo vaskrsenje tog projekta?

Uglavnom, ovo bi mogao biti jedan od projekata sa pristupačnijim cenama a pri tom nije sa austrougarske strane reke.

Imaš projekat i grad.dozvole odobrene oko auto puta i obilaznice kod Dobanovaca i Ugrinovaca...privatno stambeno poslovno....ne znam dokle je stiglo

Za 2.5 godine dobili smo duplo veće plate i penzije .
Jesmo li ?
U principu mu dođe na isto. Koliko porasla plata, toliko i troškovi. Samo je ubijena kupovna moć štednje.
Jedino što može je da se digne veći kredit pa polako 30-40 godina......ali u principu kupiš isto ili manje u odnosu na ranije.

Vrh