Šta je novo?

Cene nekretnina

Trenutno ne mogu da zamislim osobe koje su podstanari u takvim objektima, bilo mi je pre par godina nezamislivo i da zamislim nekog da daje preko 1200eur mesečno samo za kiriju za dvosoban stan, ispostavilo se da ih ipak znam dosta, jer sam to gledao baš subjektivno.
Na pamet mi pada samo par osoba ili da kažem trenutno samo jedna osoba kojoj firma plaća takvu kiriju, a to je finansijski direktor poznatih tržnih centara, a čak je i on po meni skroman za ovaj tip nekretnina.
Mislis da je trziste neistraženo sa njihove strane i da idu u propast ?

Mislis da je trziste neistraženo sa njihove strane i da idu u propast ?
Prodaće se, nije to problem.
Nego gledam sa investicione strane kupca i kome posle to izdati pa neka je ROI i 2% ako gledamo samo prihod od izdavanja.
Ne mogu da zamislim ni u ovim boljim zgradama u 1 redu BNV ko daje tolike pare za rentu.
Mislim mogu naravno, ali nisam u tom krugu ljudi.
Kod mene svi ti kojima nije problem da daju zbog komfora toliko para za trosoban ili veći stan imaju po nekoliko nekretnina i uglavnom žive ili u svom penthausu ili svojoj izgradjenoj kući.
Više sam mico pričao subjektivno, to jest podelio sam trenutno moje razmišljanje a ne konstataciju.

A smejali ste se kada sam pricao da je Beograd postao Stokholm. Sada ga vec prevazilazi. Nazalost samo sto se tice cena.
Ovde su okačeni bukvalno najluksuzniji objekti, koji će biti gradjeni uz prestižnu WELL i LEED sertifikaciju(za Delta distrikt je to napisano).
Koliko u Stokholmu koštaju takvi projekti i koliko je tamo m2 u takvim kompleksima?
Jel imaš neki primer da okačiš ovde?

Prodaće se, nije to problem.
Nego gledam sa investicione strane kupca i kome posle to izdati pa neka je ROI i 2% ako gledamo samo prihod od izdavanja.
Ne mogu da zamislim ni u ovim boljim zgradama u 1 redu BNV ko daje tolike pare za rentu.
Mislim mogu naravno, ali nisam u tom krugu ljudi.
Kod mene svi ti kojima nije problem da daju zbog komfora toliko para za trosoban ili veći stan imaju po nekoliko nekretnina i uglavnom žive ili u svom penthausu ili svojoj izgradjenoj kući.
Više sam mico pričao subjektivno, to jest podelio sam trenutno moje razmišljanje a ne konstataciju.
Da..da slazem se.
Meni je ovo i dalje potvrda da "neki" imaju toliko novca da im je potrebno nesto novo za ulaganje ..nema veze isplativost ili realne potrošnja. Znas sigurnoneke koji su ulaskom u svoj stan u BW zamenili zatečene nove kuhinje i kupatila...
Kažu mi...to su neki drugi ljudi..neki drugi svet

Znam da je ovo nepopularna izjava, ali postoje uspesni ljudi koji hoce da poseduju u Srbiji luks stanove, kao i stranci a kojima ROI nije ni na umu jer jednostavno previse zaradjuju da bi na nekretnine gledali tako.

Zele luksuzan zivot a ne razmisljanje o ROI i izdavanju istih.

Da to je bas manjina ali opet, takvih stanova ima mozda 1000 u Beogradu i oni su ciljna grupa rekao bih, njima je taj stan mozda godisnja zarada ili dve jednostavno.

Da..da slazem se.
Meni je ovo i dalje potvrda da "neki" imaju toliko novca da im je potrebno nesto novo za ulaganje ..nema veze isplativost ili realne potrošnja. Znas sigurnoneke koji su ulaskom u svoj stan u BW zamenili zatečene nove kuhinje i kupatila...
Kažu mi...to su neki drugi ljudi..neki drugi svet
Biće tamo super za život svidjaju mi se projekti, ali ja sebe trenutno ne mogu da zamislim tamo da živim. Pre bih trenutno mogao da se vidim u tome da izdajem nekome tamo nekretninu.
Kada bi mi videli prljav auto sa gradilišta i mene u htz cipelama nekad sa prašinom na odeći od gradilišta, mislim da bi me obezbedjenje ispitivalo zašto sam došao i rekli bi da su završeni radovi. 😉
Znam da je ovo nepopularna izjava, ali postoje uspesni ljudi koji hoce da poseduju u Srbiji luks stanove, kao i stranci a kojima ROI nije ni na umu jer jednostavno previse zaradjuju da bi na nekretnine gledali tako.

Zele luksuzan zivot a ne razmisljanje o ROI i izdavanju istih.

Da to je bas manjina ali opet, takvih stanova ima mozda 1000 u Beogradu i oni su ciljna grupa rekao bih, njima je taj stan mozda godisnja zarada ili dve jednostavno.
Baš tako, to je to, takvi su i projekti.
Ja sam samo subjektivno pričao.

Biće tamo super za život svidjaju mi se projekti, ali ja sebe trenutno ne mogu da zamislim tamo da živim. Pre bih trenutno mogao da se vidim u tome da izdajem nekome tamo nekretninu.
Kada bi mi videli prljav auto sa gradilišta i mene u htz cipelama nekad sa prašinom na odeći od gradilišta, mislim da bi me obezbedjenje ispitivalo zašto sam došao i rekli bi da su završeni radovi. 😉

Nažalost smo odabrali tu realnost. Pravljenje projekata za plasiranje kapitala gde će 80% naselja biti prazno. To nije novina i zaista je tako.
Mali broj zemalja to ima. Dubai, Hong Kong, Kipar, Monte Carlo i par naselja po većim gradovima kao što su New York, Sidney, London.
Odvratna realnost jer utiče indirektno na pražnjenje zemlje i lokalno stanovništvo je gubitnik u ovom scenariju. (Zemlje koje nisu kolonijalne i koje nemaju jak prirast stanovništva). Korist ima mali broj ljudi.
Ponekad se pitam da li je moguće da sve što radimo politički i ekonomski vodi do toga da korist ima mali broj ljudi a da je toliko na štetu ostatka društva.
Nema simbioze, ovo je politika virusa koji ubija domaćina. I baš ovde se desilo da se rodimo 😂

Poslednja izmena:
Ja se šišam najjednostavnije i oni mi uzmu 1000. Ne uzimaju makaze, samo masinicu. Nema zime za njih.
Isto je i kod mene ali to je i jeftino, to jest od takvih mušterija oni jedva preživljavaju.
Meni je sa pranjem kose 900din dam uvek 1000din, traje 30-40min.
U 8h ona moze maksimalno 16 ljudi poput nas da osisa, to je 16000din, to jest 130eur.
Neka radi 6 dana nedeljno, znaci nekih 25 radna dana to je bruto 3250eur.
Troskove ne znam sve, kirija, oprema, računi, porezi itd... Kirija 700-800eur, oprema neka bude 50eur, racuni 200eur, porez 20%(650eur), ekološke takse, plaćanje reklame itd(50eur mesečno), racunovodja 50eur, ako si preduzetnik pausalac doprinosi jos 200eur, mislim da je to otprilike to.
1900eur troskovi.
Ostaje čisto 1350eur i to u slucaju da sisa samo nas za 1000din i da je skroz popunjena.
Medjutim vise se zaradjuje od frizura i farbanja žena, od muškog šišanja nije tolika zarada po vremenu šišanja itd... Uglavnom radi više njih u salonima pa dele kiriju ili se iznajmljuje stolica u salonu, ne kuca se svaki račun, možeš i bez računovodje itd...
Ako imaš svoj lokal onda nema kirije i izdavanjem stolica i prostora za manikir ili šta već onda ima lepe zarade.

Nažalost smo odabrali tu realnost. Pravljenje projekata za plasiranje kapitala gde će 80% naselja biti prazno. To nije novina i zaista je tako.
Mali broj zemalja to ima. Dubai, Hong Kong, Kipar, Monte Carlo i par naselja po većim gradovima kao što su New York, Sidney, London.
Odvratna realnost jer utiče indirektno na pražnjenje zemlje i lokalno stanovništvo je gubitnik u ovom scenariju. (Zemlje koje nisu kolonijalne i koje nemaju jak prirast stanovništva). Korist ima mali broj ljudi.
Ponekad se pitam da li je moguće da sve što radimo politički i ekonomski vodi do toga da korist ima mali broj ljudi a da je toliko na štetu ostatka društva.
Nema simbioze, ovo je politika virusa koji ubija domaćina. I baš ovde se desilo da se rodimo 😂
Sale ne razumem najbolje kako misliš izabrali smo tu realnost? Ovo su najluksuzniji projekti.
Gradili su se socijalni stanovi za lica u bezbednosti koji su imali priliku po dobrim cenama da uzimaju.
Gradi mnogo Investitora razne projekte koji su priuštivi ali su na periferiji.
Meni je i ovaj kredit za mlade dobro nesto da se skuće ljudi, sada je populistička mera ali ipak, možda treba ozbiljna kontrola ko će i dobiti i da su drugačiji uslovi ko može dobiti ali princip mi je ok.
Bilo bi mi katastrofa da se socijalni stanovi grade na odlicnim lokacijama, oni i treba u novim naseljima i da se šire gradovi.
U NS-u imaš Adice po pristupačnim cenama novogradnju, socijalna i lošija od ovih stanova za bezbednjake(po meni) ali je pristupačna, mislim od 1750eur(nisam siguran). Ka Veterniku se gradi isto jeftiniji stanovi.
To što ljudi hoće odmah bolju novogradnju na dobroj lokaciji u gradu e pa svi bi.
Starogradnja je tu opcija u izvornom stanju pa da se postepeno tokom godina renovira kada se skupe novci.
EDIT: Inače se slažem sa tobom vezano za neki celokupni princip gde je efekat iseljavanje domaćeg stanovništva to jest menjanjem radne snage sa migrantima, ali to je već za neku drugu temu i drugim mehanizmuma to treba da se rešava. Pre svega jačanjem naše privrede i da se ne daju tolike subvencije strancima nego našima, ali ne razumem se najbolje ni kako sada funkcioniše pa neću da pričam o tome. Samo ne razumem kakve veze ima gradnja sa time? Gradi se puno i to je po meni dobro, što veća ponuda i izbor biće manja kirija za ljude i jeftiniji stanovi...
Kada se poveća i bude ozbiljnija finansijska pismenost celokupnog stanovništva neće se samo u nekretnine ulagati itd...

Poslednja izmena:

Koliko je mesecno izdavanje u tim komunama.....za tzv ...Stambenu zajednicu ...?

Koliko je mesecno izdavanje u tim komunama.....za tzv ...Stambenu zajednicu ...?
Nemam pojma, 2e/m2 ? koliko je u BNV u tim premium zgradama?
Prijatelji mi izdvajaju 250eur mesečno u onoj zgradi u kaskadama pored kule.
Ali ne znam koliki im je stan, tu spada i valjda SPA(nisam razumeo).
Ja u Bloku 65 placam oko 8500-9000din za dvosoban stan i parking za održavanje zgrade(obezbedjenje/portiri, čišćenje, održavanje, upravnik i njegov tim itd...).

Jel bi Sale voleo da ljudi sa previse para kupe 3 obicna stana ili jedan u luks kompleksu?

Sta ce vise uticati na stanovnistvo u tom slucaju?

Ja ne znam koja je ovo delulu fantazija ovde. Ti sto kupuju lux, oni imaju visak para, pa kupuju i ono sto nije lux.

Pitanje da su ovi krediti za mlade dobri, nisu, jer ce jos povecati cenu nekretnina. Pritom ove kredite ce dobiti oni koji mogu da obezbede zirante ili koji imaju bogate roditelje (njima stimulacija i ne treba). Opet dolazimo do toga da sirotinja ostaje bez icega, a bogati dobijaju sve na popustu. Da li neko od vas zna da je neko dobio ovu stimulaciju ko nema zirante ili bogate roditelje ili drugu nekretninu za hipoteku? Evo ja ne znam, a ako zelimo nesto da pomognemo narodu, onda takvi treba da dobiju ove kredite, a ne preko sumnjivih kanala.

Kako god da se okrenes, kapitalizam na najjace.

I ne, nema vise pristupacnih cena ni na periferiji, ta granica je odavno probijena.

Jel bi Sale voleo da ljudi sa previse para kupe 3 obicna stana ili jedan u luks kompleksu?

Sta ce vise uticati na stanovnistvo u tom slucaju?
Treba diverzifikacija. Nemam ništa protiv lux kompleksa. Problem je infrastruktura za obične stanove. To nemamo. Mi Lux imamo na pretek. Obične nemamo. Tipa, neka bude i zemun polje. Livada. Napravi par škola i obdaništa, pripremi infrastrukturu i prodaj lokacije investitorima. Pripremi infrastrukturu i saobraćajnu povezanost. A to mora država. Ne može to investitor sa jednom zgradom ili par. Ja jeftine stanove za koje ti treba pola sata do centra ne vidim. Samo lux lux lux 4-5, 8,10k po m2.
Alternativa je periferija za 3-3,6k. Debela periferija za 2k+. Sa debele periferije imaš 3+ sata u saobraćaju dnevno.

Treba diverzifikacija. Nemam ništa protiv lux kompleksa. Problem je infrastruktura za obične stanove. To nemamo. Mi Lux imamo na pretek. Obične nemamo. Tipa, neka bude i zemun polje. Livada. Napravi par škola i obdaništa, pripremi infrastrukturu i prodaj lokacije investitorima. Pripremi infrastrukturu i saobraćajnu povezanost. A to mora država. Ne može to investitor sa jednom zgradom ili par. Ja jeftine stanove za koje ti treba pola sata do centra ne vidim.
Malo glupo mozda..ali gradevinskog oko 13.maja naselja...autoputa oba....Dobanovci...Surčin...Ugrinovci...Batajnica...Sve moze ali neče ...nije imu u % ...u đepu

Treba diverzifikacija. Nemam ništa protiv lux kompleksa. Problem je infrastruktura za obične stanove. To nemamo. Mi Lux imamo na pretek. Obične nemamo. Tipa, neka bude i zemun polje. Livada. Napravi par škola i obdaništa, pripremi infrastrukturu i prodaj lokacije investitorima. Pripremi infrastrukturu i saobraćajnu povezanost. A to mora država. Ne može to investitor sa jednom zgradom ili par. Ja jeftine stanove za koje ti treba pola sata do centra ne vidim. Samo lux lux lux 4-5, 8,10k po m2.
Alternativa je periferija za 3-3,6k. Debela periferija za 2k+. Sa debele periferije imaš 3+ sata u saobraćaju dnevno.
Obrnuto ide, prvo se izgrade stambene jedinice i nakon toga ide usled naseljenosti gradnja potrebnog sadržaja.
To što je u početku tim ljudima komplikovanije i što će duže putovati je cena zbog jeftinijeg kvadrata.

Citam :moguce povečanje cene stanova zbog manje izdatih gr. dozvola i manjak majstora tj.povečanja troskova radne snage..
Poskupela milka i kafa....
Inace puca Balooon...gde su oni sto vec trecu godinu najavljuju..ne secaju se ?

Vrh