Šta je novo?

Cene nekretnina

Pogledajte prilog 233817

Iako deluje da su na forumu svi u ovih 5.3%, statistika pokazuje nešto drugo.
Naravno, imajte u vidu da se u 21.7% ljubičastih nalaze svi oni koji deo dobijaju "na ruke"
Pretpostavljam da statistika ne uzima u obzir bonuse (ko ih ima), već samo čistu neto zaradu. Meni recimo životni standard značajno zavisi od bonusa, i kad bih podelio iznos bonusa na 12 da ih kao prebacim u neto zaradu, celu kategoriju iznad bih otišao.
Samo, bonuse mogu i da ti ukinu. Doduše mogu i platu 😅

Bonus, osim ako nije na ruke ("gazda časti, vadi iz koverte") ima karakter zarade i plaća se porez na to. Zato npr u državi skoči prosek u decembru/januaru jer ima firmi koje daju 13tu platu ili Božićne bonuse pa to utiče na prosek. Tako da, welcome to high society Suzuman

EDIT: jedan forumaš je ceo stan isplatio od bonusa, tako da ne potcenjujte bonuse! Npr. u top menadžmentu u korporacijama su ti bonusi sa 5 cifara

Bonus, osim ako nije na ruke ("gazda časti, vadi iz koverte") ima karakter zarade i plaća se porez na to. Zato npr u državi skoči prosek u decembru/januaru jer ima firmi koje daju 13tu platu ili Božićne bonuse pa to utiče na prosek. Tako da, welcome to high society Suzuman
Jes tako, zaboravio sam. U je*******ote, pa ja sam top kategorija, krem a la krem društva 😂😂😂

Bonus ulazi karakter zarade, i najcesca optimizacija (koju i sam praktikujem) je isplata velikog bonusa na kraju godine na osnovu poslovanja firme.
Time se doprinosi optimizuju jer je maksimalna osnovica za doprinose za PIO i zdravstveno negde oko 4000 EUR.
Time je moguce smanjiti prilicno ucinak PIO i Zdravstvenog na isplacenu cifru, sto veca cifra trosak vise ide ka 10% (porez koji nema ogranicenje na poresku osnovicu).

Pogledajte prilog 233817

Naravno, imajte u vidu da se u 21.7% ljubičastih nalaze svi oni koji deo dobijaju "na ruke"
Ovde se samo kategoriše o plati gde si zaposlen, a ne o primanjima jednog čoveka.
Ne znam kako bi se računala zarada ako neko ima pored posla gde je prijavljen i paušalnu firmu, pa onda još i devidende od berze ili akcija, zaradu od izdavanja i dobro već spomenutu isplatu na ruke.
Takodje delatnosti poput majstora i ostalih uslužnih delatnosti koji ne izdaju račune već većinu rade na ruke ili dobijaju bakšiše...

Sto ne bi prodao stan u Rakovici i uradio gore navedeno ?
nisam siguran da mi treba bilo šta u u inđiji niti negde slično. kapiram da vlasnik stana ovu nekretninu ne koristi primarno za život već mu se našlo nege sa strane pa je sad shvatio kako može da iskoristi situaciju i unovči 25 kvadrata u rakovici, jer realno gledano 25 kvadrata u rakovici ne znam pod kojim okolnostima iko uspe da unovči na neki način, al eto sad mu se ukazala sjajna prilika za to.
u svakom slučaju kad bih imao ovako nešto sa strane što primarno nije za život i uspeo to da unovčim, tu cifru od 100k eur s kojom danas ne možeš ništa u pogledu investiranja da uradiš bih iskoristio potencijalno za kupovinu većeg primarnog stana (prodao postojeći i dodao extra ovih 100k) ili bih jednostavno potrošio i uživao u životu :) inđija ne sigurno

nisam siguran da mi treba bilo šta u u inđiji niti negde slično. kapiram da vlasnik stana ovu nekretninu ne koristi primarno za život već mu se našlo nege sa strane pa je sad shvatio kako može da iskoristi situaciju i unovči 25 kvadrata u rakovici, jer realno gledano 25 kvadrata u rakovici ne znam pod kojim okolnostima iko uspe da unovči na neki način, al eto sad mu se ukazala sjajna prilika za to.
u svakom slučaju kad bih imao ovako nešto sa strane što primarno nije za život i uspeo to da unovčim, tu cifru od 100k eur s kojom danas ne možeš ništa u pogledu investiranja da uradiš bih iskoristio potencijalno za kupovinu većeg primarnog stana (prodao postojeći i dodao extra ovih 100k) ili bih jednostavno potrošio i uživao u životu :) inđija ne sigurno
Ali otkud ideja da u bilo kojoj konstalaciji stvari može da se dobije 100k eur za 20 m2 u Rakovici?! Za neku zaista lepo sređenu salonsku garsonjeru u dobro održavanoj starogradnji na Vračaru ili Dorćolu- možda, ali ovo je van svake pameti.

Ali otkud ideja da u bilo kojoj konstalaciji stvari može da se dobije 100k eur za 20 m2 u Rakovici?! Za neku zaista lepo sređenu salonsku garsonjeru u dobro održavanoj starogradnji na Vračaru ili Dorćolu- možda, ali ovo je van svake pameti.
bravo da, ovo bi moglo da prođe kao sređen stan u nekoj salonskoj vračarskoj zgradi...neko bi iz gasa kupio jer je fora

Pogledajte prilog 233817

Plata nije jedini izvor prihoda, postoje porodice kojima je plata 'manji deo' mesečnog prihoda. Statistika je kao bikini, što bi rekao Zvonko Mihailovski, a pogotovu u Srbiji ne mozes da izvlacis paralele po visini plate. Druga stvar je da smo bivsa komunisticka-socijalisticka zemlja sa ogromnim brojem (procentualno) porodica koji vec imaju nekretninu u vlasnistvu.
Offtopic:
Srbija je, nažalost, takodje u trendu da sve vise stranaca kupuje nekretnine u Srbiji investiciono. Hrvatska je tu ekstrem svoje vrste, svaki treći kupac nekretnine je stranac. I tu ne vaze vise pravila na koja smo mi navikli. Sad uvode porez na prazne stanove, jer doktor koji dobije posao u Splitu ili RIjeci, realno ne moze da iznajmi stan za iole pristojne pare i to je ozbiljan socijalan problem, šta će ti turizam i toliki prihodi ako nema ko da te leči, nemaš vatrogasce, policajce, vozače itd.. Kod nas nije toliko drasticno, ali neka ocekivanja su da ce do 2030.godine u Srbiji biti 250.000-300.000 stranih radnika, koji negde moraju da zive.

Stan u velikom gradu postaje luksuz i 2015.-2021. iz ove perspektive su bile meka za kupovinu 1.stana, a pogotovu za kupovinu investicione nekretnine. Trend prodaje u 1. kvartalu je ozbiljan, pored protesta i cele ove situacije sa politikom. Znači da je tražnja i dalje jaka, a krediti su i dalje skupi i nekretnine su na max ceni istorijski.

Ovi krediti za mlade su tek prvi korak, jer ce sve drzave u Evropi morati da nadju način da ograniče cene rente i prodaje bar za jedan deo stambenog fonda, jer plate i generalno prihod ne prate rast cene m2.

Što neko reče, prvi put se ne nazire neki predah sa stanogradnjom u velikim gradovima. Ovo što se dešava u Bg sa novogradnjom je smešno sa potražnjom u Zagrebu, tamo bukvalno ne mogu da sagrade koliki je demand.

Trziste

Ok, ima zemalja gde nekretnine ne rastu 4-15+% po kvartalu poslednjih 5 godina.
Obično se tamo malo više poštuju zakoni i tako to pa verovatno zbog toga.
Gl**i Habsburzi, šta oni znaju. Mi smo pametni. Ali hej, evo sad je država pomogla sa 1% učešća što je fenomenalno......za izvlačenje para iz duga. Tebi period otplate 40 godina a investitoru 1000+ više evra ekstra profita po m2. (Mislim i na postojeće prodavce). Pošteno
Ali tako to ide. Mi smo samo malo više ekstremni. I kad je dobro i raste, a i kad je loše i pada.
Ja navijam za 15% ove godine i 15% sledeće.

Poslednja izmena:
Ok, ima zemalja gde nekretnine ne rastu 4-15+% po kvartalu poslednjih 5 godina.
Obično se tamo malo više poštuju zakoni i tako to pa verovatno zbog toga.
Gl**i Habsburzi, šta oni znaju. Mi smo pametni. Ali hej, evo sad je država pomogla sa 1% učešća što je fenomenalno......za izvlačenje para iz duga. Tebi period otplate 40 godina a investitoru 1000+ više evra ekstra profita po m2. (Mislim i na postojeće prodavce). Pošteno
Ali tako to ide. Mi smo samo malo više ekstremni. I kad je dobro i raste, a i kad je loše i pada.
Ja navijam za 15% ove godine i 15% sledeće.
Mala osnovica-procentualno veliki rast
Velika osnovica-procentualno mali rast

simple us that. Rast cene m2 ce tesko u narednom godinama ici preko 3-4%, ako i toliko bude isao.

Zarada investitora je do 20% godisnje, uglavnom oko 15%. Ko je kupio parcelu pre 10 godina, to je ekstrem i takvih je bas malo (Delta, Galens i ta ekipa).

Zakoni se u Srbiji slabo poštuju, to se slažem.
Krediti za mlade neće imati nikakav uticaj na tržište dok ne udju bar 2 veće banke (Intesa, Otp, Unicredit, NLB..) a itad je pitanje kako ce to ići i da li će ukupno da prodje vise od 200-300 kredita, ali ajde da vidimo

Za najskuplje nekretnine da, toliko. Za sve koje su ispod 100k, i ne baš. Pričam o bilo kojoj lokaciji. Ne samo BG. Sve to ide 20+% gore u narednih godinu i po dana.

Ovi krediti za mlade su tek prvi korak, jer ce sve drzave u Evropi morati da nadju način da ograniče cene rente i prodaje bar za jedan deo stambenog fonda, jer plate i generalno prihod ne prate rast cene m2.
Da su uzeli kredite za gradnju stanove, koje bi posle odplacivali oni koji stanuju, imali bi stvarno meru koja ce nekome i pomoci. Ovako su samo nastavili da pumpaju... Pumpaj, pumpaj... Prakticno su samo svim garsonjerama podigle cene na 99.900. Ako ce i dalje tako da nam pomazu, bolje je da ne rade nista.

Plata nije jedini izvor prihoda, postoje porodice kojima je plata 'manji deo' mesečnog prihoda. Statistika je kao bikini, što bi rekao Zvonko Mihailovski, a pogotovu u Srbiji ne mozes da izvlacis paralele po visini plate. Druga stvar je da smo bivsa komunisticka-socijalisticka zemlja sa ogromnim brojem (procentualno) porodica koji vec imaju nekretninu u vlasnistvu.

To jeste tačno, ali sve strane investicije i dolazak stranih kompanija u Srbiju zavisi od te statistike, tako se formira tržište rada (koliko su kompanije spremne da plate radnika u Srbiji), naročito ako uzmete korporacije koje posluju u više zemalja. To je polazna osnova, pa se oblikuje odnosom ponude/potražnje. Bilo bi dobro da sav novac koji ide na ruke ulazi u statistiku, kao i razni crni prihodi, onda bi trendovi prodaje bili bliži broju ljudi koji "statistički" trenutno može kupiti stan.

Ovako, baš zbog tog "nepoznatog", imamo razna nagađanja "ko" su ti kupci stanova po 4589/m2 oboda Topčidera (u oglasu), a DZ Kanarevo brdo (u praksi)

Da su uzeli kredite za gradnju stanove, koje bi posle odplacivali oni koji stanuju, imali bi stvarno meru koja ce nekome i pomoci. Ovako su samo nastavili da pumpaju... Pumpaj, pumpaj... Prakticno su samo svim garsonjerama podigle cene na 99.900. Ako ce i dalje tako da nam pomazu, bolje je da ne rade nista.
Frka im, pa ide populisticka mera. Pogledajte uslove konkursa za novogradnju, nema bas puno stanova u Bg koji ispunjavaju uslove

Po meni bi novogradnja morala da ima minimum B energetski razred. Onda bi ove cene imale više smisla.
Mislim da država može da pritisne investitore boljim standardima izgradnje, a da se to ne bi nužno odrazilo na povećanje cena, jer tržište ne bi moglo skroz da apsorbuje dodatno poskupljenje.
Da dodam, čak bi država mogla i da manje naplaćuje namete investitorima koji bi gradili B i više razrede, i da ih stimuliše na druge načine. To se dugoročno vraća kroz manju potrošnju energije.

Poslednja izmena:
To jeste tačno, ali sve strane investicije i dolazak stranih kompanija u Srbiju zavisi od te statistike, tako se formira tržište rada (koliko su kompanije spremne da plate radnika u Srbiji), naročito ako uzmete korporacije koje posluju u više zemalja. To je polazna osnova, pa se oblikuje odnosom ponude/potražnje. Bilo bi dobro da sav novac koji ide na ruke ulazi u statistiku, kao i razni crni prihodi, onda bi trendovi prodaje bili bliži broju ljudi koji "statistički" trenutno može kupiti stan.

Ovako, baš zbog tog "nepoznatog", imamo razna nagađanja "ko" su ti kupci stanova po 4589/m2 oboda Topčidera (u oglasu), a DZ Kanarevo brdo (u praksi)
Da je pameti pa da država na bonuse skine poreze i da ostavi tipa 10-20%, a ne sadašnjih 61%. Onda bi više firmi isplaćivale regularno bonuse umesto na ruke. Ovako regularni bonusi postoje samo u pojedinim firmama i kod doo gde se na kraju godine grune veliki bonus i dodju na nekih 15% poreza što je i lakše umesto dividendi 15+15.

Frka im, pa ide populisticka mera. Pogledajte uslove konkursa za novogradnju, nema bas puno stanova u Bg koji ispunjavaju uslove
Plus je mera koja je dusu dala za manipulaciju. Moze sad maldjani Caci da kupi od tate svoga garsonjeru u Rakovici za 100k, pa da mu tata izgradi vilu u Bataji, Indjiji ili Rumi sa dva lokal u prizemlju. A garsonjeru mogu posle tri god da puste da ode na dobos, drzava garantuje bankama, drzava je zirant.

Plus je mera koja je dusu dala za manipulaciju. Moze sad maldjani Caci da kupi od tate svoga garsonjeru u Rakovici za 100k, pa da mu tata izgradi vilu u Bataji, Indjiji ili Rumi sa dva lokal u prizemlju. A garsonjeru mogu posle tri god da puste da ode na dobos, drzava garantuje bankama, drzava je zirant.
Samo je pitanje procenitelja...ali i to je već razrađeno

Mera je doneta na prečac da bi ugasila vatru. Naravno da ima mnogo mana, i da je loša. Takve mere se pripremaju godinama, uzimaju se sve stvari u obzir, a ova mera je doneta za jedno poslepodne.

Mera je doneta na prečac da bi ugasila vatru. Naravno da ima mnogo mana, i da je loša. Takve mere se pripremaju godinama, uzimaju se sve stvari u obzir, a ova mera je doneta za jedno poslepodne.
Mera jeste doneta na prečac ali se ne slažem ni malo da je loša. Bukvalno je ista ili slična kao uslovi za kredite u NL, s razlikom da ima max (ovde u NL nema) i ima ograničenje za godine (a ovde ograničenja nema). Ali i to kod nas ograničenje nije fiksno. Niko ne brani da ti kupiš stan od 200k, 100k na subvencionirani kredit i 100k možeš na rate kod investitora bez kamate na 7 rata. Tako da nije to baš sve tako crno kao što se predstvlja. Ili možeš 100k u kešu i 100 na kredit... Ima mnogo mogućnosti. Nemojte samo sve gledati s loše strane. Ja znam da sada sve što vlast uradi ili je uradila da svi gledaju s sumnjom, ali ima i dobrih stvari. Mera je čisto ekonomska i ko je pametan i ispunjava uslove (barem što se godina tiče) uzeo bi taj kredit bez razmišljanja. Kao što vidite da su već neki potpisali i brzo prikupili papire. To brzo je bilo zato što su sve spremili unapred i samo kad su oni rekli od danas može oni su sve samo uzeli od papira s novim datumom i podneli.
Postoji velika verovatnoća da će neka nova vlast da ugasi taj kredit, zato ko može nek uzima dok se daje. Kad prođe baba s kolačima gotovo je...

Vrh