Šta je novo?

Cene nekretnina

Štednja od 2k podrazumeva da je apsolutno sve drugo u životu sređeno, da nisu potrebne nikakve druge investicije i da se osim prostora za život i eventualno auta, nema nikakva druga imovina, niti obaveze.

Ovde neko pomenu da je samcu dovoljno 30-35 kvadrata. Na to stvarno nemam komentar nikakav......Ko je primoran ili ne zna za bolje, da, dovoljno je i 20kvm. Opet neko reče da je infostan 100e. Gde su: struja, kablovska i internet, mobilni i fiksni telefoni, godišnji porez. Ovom logikom nam ne treba ni to, čemu fiksni priključak pored mobilnih. I tako........mesečni računi su oko 26000, nije sve u infostanu.

Onda, jedno je neto plata od poslodavca, drugo je bruto gde se plate i doprinosi razni.

Pa gde je kućni ljubimac.

Ja razumem i one koji bi i s 2k primanja sebi nastavljali da kupuju osnovno i najjeftinije, kako bi sve stavljali na gomilu i čuvali, razumem i one koji ne žele auto, pa im ne treba 100e mesečno za gorivo, ni za društveni život, ručak, večeru s prijateljima. Sve razumem, ljudi su različiti.
Opet ona nasa ko o cemu......
Lako ovim zagovornicima monaskog zivota da rezonuju da je normalno za stan dati 200k+, a sa druge strane plata od 2k se smatra kao da je ovo neka 2005 godina.
Daleko od toga da je ova plata mala da se prezivi, sem Miroslavu Ilicu :) , ali preteruje se bre sa nasim cuvenim srpskim seljackim obicajima, a to je ta lazna skromnost.
Taj sto zaradjuje "toliku" platu je vrlo verovatno ulagao u sebe, svoju karijeru i godine odricanja u mnogo cemu.
I sad monasi ovde propovedaju kako treba da se hrani za 250e mesecno, ne putuje nigde dalje nego do Temisvara na izlet i sedi kuci uz TV i internet, koji verovatno krade od komsije, jer odricanje.
Takve monahe koji propagiraju skroman zivot sam imao ceo zivot oko sebe, i uvek su takvi bili obezbedjeni od strane roditelja i supruznika, a znali drugima da sole pamet.
Ali da ne bezimo u offtopic, upravo je to problem - da neko sa 2k,3k platom (bilo zajednicka, bilo jedna) treba toliko da se odrice svog zivota i zivota svoje dece, za stan. Onda smo, kako je neko pomenuo u kolektivnom k.... od drustva.

Poslednja izmena:
Dečko, stotine miiona ljudi na ovom svetu preživljavaju sa 2 usd dnevno, a kamoli na srpskom minimalcu. Ako su kapućino i kisela odraza luksuznog i bahatog života onda nam je kolektivni mindset u u potpunom autu.
ti si napisao da je kapucino svakodnevna pojava, jer svaki dan kisela i kapucino 500dinara, znaci mesecno 100e na kapucino i kiselu. ja toliko sada ne trosim kada sam presao mnogo vecu sumu

mislim ja ne znam, mozda je do mene sto gledam tako kao stipsa, jer sam dosao iz provincije u beograd, i ziveo kao student samo da imam nesto da calabrcnem (i trosim na pljuge)

Dečko, stotine miiona ljudi na ovom svetu preživljavaju sa 2 usd dnevno, a kamoli na srpskom minimalcu. Ako su kapućino i kisela odraza luksuznog i bahatog života onda nam je kolektivni mindset u u potpunom autu.
Luksuz je ako se kisela kupuje u kafiću gde košta 20x više nego u Maxiju. U kafiću košta 250 din za 250ml ili 330ml u najboljem slučaju. A u Maxiju 2l oko 50din! Pa vi sad vidite.
Ko to svaki dan kupuje kiselu u kafiću je definitivno rastrošan. S takvim lifestyleom ni 4k eura neto mesečno u SR nije dovoljno a kamoli u EU.

ti si napisao da je kapucino svakodnevna pojava, jer svaki dan kisela i kapucino 500dinara, znaci mesecno 100e na kapucino i kiselu. ja toliko sada ne trosim kada sam presao mnogo vecu sumu

mislim ja ne znam, mozda je do mene sto gledam tako kao stipsa, jer sam dosao iz provincije u beograd, i ziveo kao student samo da imam nesto da calabrcnem (i trosim na pljuge)
Ništa, moramo na proteste da kafići spuste marže na kafu i keselu, kakav je to život bez kafe i kisele na knezu u kafiću. Nikakav. 2k evra plata za samca jedva da pregura mesec.

kapućino i kisela izađu 500 dinara dnevno
Slazem se, ako to bi to spadalo u ozbiljna odricanja, onda je stvarno nedovoljno novca. Dodajmo i za cigare 500 din dnevno i eto 1000 din dnevno ode na cistu nuzdu, a gde je jos da se kupi nesto i za pojesti.

Ljudi shvatite da vase predstave siromastva nisu siromastvo.
Nigde na svetu ne pise da ti je kafucino zagarantovano zivotno pice, a i kisela.

Naravno, patike, satovi, putovanja, sve se to mora. Onda nema pitanja zasto sam podstanar sa 50 godina. Sa tim primanjima si imao priliku da to resis, nisi hteo jer su kafucino i sat na ruci prioritet. Sve mi je jasno, ali za to nije krivo drusto vec pojedinac.

Svako bira kako ce da zivi, ali mislim da postoje ljudi koji misle da im pripada sve, zasto bi postojala bilo kakva odricanja.

Poslednja izmena:
Totalno odricanje, sta to znaci?
Ljudi da li ste vi svesni koliko je 2000e i na sta ih tako olako trosite, ako nemate decu, ne kapiram te troskove.
Evo voleo bih da cujem taj brejkdaun troskova jednog samca, koji onemogucavaju da se ista ustedi sa tolikom platom.

oko 46000 preduzetnički doprinosi + računi za stan 150e + cigarete 200e + kućni ljubimci + 4 mačke ispred zgrade 150e) + hrana + 10ak hiljada ili nekad više na neki odevni predmet + kozmetika + sredstva za higijenu + jednom nedeljno piće ili ručak negde) + odvajanje za putovanje neko. Moji fiksni trooškovi mesečno su oko 1000e, a da nisam izašla iz kuće maltene. Cigarete i mačke ispred zgrade su bespotrebni troškovi, pa ko me tu šiša, sama sam kriva.

Pa se onda dogovoriš da promeniš prozore i vrata na seoskoj kući, pa da umesto teške dvokrilne drvene, staviš kliznu kapiju....... Pa se pokvari tv, pa tako do u nedogled........

Ljudi shvatite da vase predstave siromastva nisu siromastvo.
Nigde na svetu ne pise da ti je kafucino zagarantovano zivotno pice, a i kisela.
Siromastvo? Ko je pomenuo siromastvo? Niko ne kaze da si sa 2000 siromasan, nego da ne mozes da kupis starogradnju od 60 kvadrata Bg. Sa 2000 si dobrano iznad proseka, buraz. Pitanje je, ko kupuje.

Siromastvo? Ko je pomenuo siromastvo? Niko ne kaze da si sa 2000 siromasan, nego da ne mozes da kupis starogradnju od 60 kvadrata Bg. Sa 2000 si dobrano iznad proseka, buraz. Pitanje je, ko kupuje.
Kupuju oni koji piju cesmovacu, ne kiselu i kafucino, oni koji ne kupuju whiskas, i ne letuju na ibici, vrlo prosto.
Samac sa 2000e moze da skupi za ucesce za 3 godine, za 4 ako kupuje whiskas za macku i kafucine.

Opet ona nasa ko o cemu......
Lako ovim zagovornicima monaskog zivota da rezonuju da je normalno za stan dati 200k+, a sa druge strane plata od 2k se smatra kao da je ovo neka 2005 godina.
Daleko od toga da je ova plata mala da se prezivi, sem Miroslavu Ilicu :) , ali preteruje se bre sa nasim cuvenim srpskim seljackim obicajima, a to je ta lazna skromnost.
Taj sto zaradjuje "toliku" platu je vrlo verovatno ulagao u sebe, svoju karijeru i godine odricanja u mnogo cemu.
I sad monasi ovde propovedaju kako treba da se hrani za 250e mesecno, ne putuje nigde dalje nego do Temisvara na izlet i sedi kuci uz TV i internet, koji verovatno krade od komsije, jer odricanje.
Takve monahe koji propagiraju skroman zivot sam imao ceo zivot oko sebe, i uvek su takvi bili obezbedjeni od strane roditelja i supruznika, a znali drugima da sole pamet.
Ali da ne bezimo u offtopic, upravo je to problem - da neko sa 2k,3k platom (bilo zajednicka, bilo jedna) treba toliko da se odrice svog zivota i zivota svoje dece, za stan. Onda smo, kako je neko pomenuo u kolektivnom k.... od drustva.
nije to samo lažna skromnost, već sebičluk, neprihvatanje nikakvih obaveza i odgovornosti na sebe. Ja za tu svoju platu već 9 godina sedim za računarom, nemam vikend, dam sebi oduška jednom do dva puta godišnjena po 7 dana i to se debelo mislim smem li sebi da priuštim 15 neradnih dana. Traži biće i neku nagradu za sve to, pa onda stvarno ne mogu da se tresem od griže savesti ako rešim sebi da priuštim nešto.

Kupuju oni koji piju cesmovacu, ne kiselu i kafucino, oni koji ne kupuju whiskas, i ne letuju na ibici, vrlo prosto.
Samac sa 2000e moze da skupi za ucesce za 3 godine, za 4 ako kupuje whiskas za macku i kafucine.
a jel si i ti tako radio, pa propovedas drugima, ili je ipak bila "neka druga okolnost" :)

I dobro........može da se letuje na Halkidikiju u predsezoni za 100e i da se nose puni koferi pašteta i supa iz kesice.......i onda se tih 20-30 najproduktivnijih godina života provede u piroćanskom režimu, dođe starost i gde si bio, šta si radio..............U starosti sva imovina i novac gube na značaju. Potrebno je samo zdravlje , stambeni prostor , novac za račune, hranu i lečenja.
Mislim besmislena tema potpuno.
Mora da su takvi pokupovali BW

Ja sam godinama živeo u inostranstvu, uvek kao podstanar I većina ljudi koje sam poznavao, prijatelja I kolega su takođe bili podstanari. Niko od nas nije bio frustriran zbog toga, niti su ljudi opsesivno štedeli na sitnim svakodnevnim zadovoljstvima da bi skupili za učešće i jednog dana kupili sopstveni stan, niti se na zapadu vlasništvo nad sopstvenim stanom smatra za neki ideal životnog postignuća. Mnogo godina kasnije, došao sam u situaciju da mogu da kupim stan u kešu za 3 godine štednje, ali mi se lifestyle nije značajnije promenio od podstanarskih dana- i dalje pijem kapućino a ne Moet, vozim nov ali obican auto i generalno nemam neke nog zna kakve prohteve

Vidim, pun Beograd samaca koji biju 2000 po jednoclanom stanovnistvu. Ima to na Hepiju i Hit Tvitu. Uzmi digitron sine, vidi kolika je prosecna plata, pa sracunaj, dodaj i 200 evra ako statistici ne verujes. Onda vidi kolike su cene iznajmljivanja, koliko je struja voda hrana... Uzivaj tamo u Rumi sinak, il gde si vec i ne staj nam na muku :) Crtaj te tvoje crteze, dok to i botovi ne preuzmu i uzivaj. Dobar si ti decko, al ne znas sta pricas.

Vidim, pun Beograd samaca koji biju 2000 po jednoclanom stanovnistvu. Ima to na Hepiju i Hit Tvitu. Uzmi digitron sine, vidi kolika je prosecna plata, pa sracunaj, dodaj i 200 evra ako statistici ne verujes. Onda vidi kolike su cene iznajmljivanja, koliko je struja voda hrana... Uzivaj tamo u Rumi sinak, il gde si vec i ne staj nam na muku :) Crtaj te tvoje crteze, dok to i botovi ne preuzmu i uzivaj. Dobar si ti decko, al ne znas sta pricas.
Mozda bi bilo dobro pratiti tok konverzacije. Dakle prica je pocela sa time da je neko spomenuo da samac sa 2000e ne moze da ustedi za ucesce, a vode su se javili upravo takvi, sto znaci da ih ima, dakle malo si pomesao nesto.
a jel si i ti tako radio, pa propovedas drugima, ili je ipak bila "neka druga okolnost" :)
Upravo sam tako radio, tako da danas vise ne moram i mogu da popijem koliko god hocu kisele vode bez bojazni da li ce mi ostati da platim i whiskas. I apsolutno mi nista ne fali jer sam 4 godine ziveo kao monah, imam ih jos bar 55 ispred mene.

oko 46000 preduzetnički doprinosi + računi za stan 150e + cigarete 200e + kućni ljubimci + 4 mačke ispred zgrade 150e) + hrana + 10ak hiljada ili nekad više na neki odevni predmet + kozmetika + sredstva za higijenu + jednom nedeljno piće ili ručak negde) + odvajanje za putovanje neko. Moji fiksni trooškovi mesečno su oko 1000e, a da nisam izašla iz kuće maltene. Cigarete i mačke ispred zgrade su bespotrebni troškovi, pa ko me tu šiša, sama sam kriva.

Pa se onda dogovoriš da promeniš prozore i vrata na seoskoj kući, pa da umesto teške dvokrilne drvene, staviš kliznu kapiju....... Pa se pokvari tv, pa tako do u nedogled........
Pa sada, ako sam dobro razumeo, ti (samo) za cigarete i kucne ljubimce mesecno potrosis maje vise jedan srpski minimalac. Tvoje pravo, necemo da diskutujemo o licnim izborima, ali ne mozes tu stavku da stavis pod "neiszbezni" trosak.

I dobro........može da se letuje na Halkidikiju u predsezoni za 100e i da se nose puni koferi pašteta i supa iz kesice.......i onda se tih 20-30 najproduktivnijih godina života provede u piroćanskom režimu, dođe starost i gde si bio, šta si radio..............U starosti sva imovina i novac gube na značaju. Potrebno je samo zdravlje , stambeni prostor , novac za račune, hranu i lečenja.
Mislim besmislena tema potpuno.
Mora da su takvi pokupovali BW
Sve je stvar prioriteta u zivotu i realnih mogucnosti...
Ako sa svojim primanjima ne mozes sve (lagodan zivot i nekretninu) onda mora da biras.
Naravno svaki izbor je legitiman i za postovanje, ali ponavljam, sa ogranicenim resursima nije relevantno ono sto zeliz vec ono sto mozes.

Totalno odricanje, sta to znaci?
Ljudi da li ste vi svesni koliko je 2000e i na sta ih tako olako trosite, ako nemate decu, ne kapiram te troskove.
Evo voleo bih da cujem taj brejkdaun troskova jednog samca, koji onemogucavaju da se ista ustedi sa tolikom platom.

Nadam se da necu cuti i trosak da se sa ajfon14 predje na ajfon15, jer to je ziva nuzda. Kao sto vec rekoh, zivotni stil pojedinaca im stvara osecaj da su siromasni.
450 e stan, 300e troškovi, 500e hrana, 100e transport. To su osnovni troškovi nekog ko nema svoj stan i ne radi od kuce.

Previse. Hrana 500e???

Sta ovi ljudi jedu ja ne znam...
Ako zaradjuješ 2000e na NB nećeš da kupiš parizer od 250rsd po kg, da ga staviš u pola hleba i preliješ majonezom i udri svaki dan.
10e nam košta kg mesa trenutno inače 🙂.
Ajde, ovo pričamo za samca ali za porodicu ode daleko više od tih 500e pošto nam je potrošačka korpa prešla 90k u septembru prošle godine.

Sa druge strane, ja sam naveo baš osnovne troškove. Nikakve izlaske osim šetnje u parku. Nema ni garderobe ni patika 🙂.
10% gore dole

Svakako
Ako zaradjuješ 2000e na NB nećeš da kupiš parizer od 250rsd po kg, da ga staviš u pola hleba i preliješ majonezom i udri svaki dan.
10e nam košta kg mesa trenutno inače 🙂.
Ajde, ovo pričamo za samca ali za porodicu ode daleko više od tih 500e.

Sa druge strane, ja sam naveo baš osnovne troškove. Nikakve izlaske osim šetnje u parku.
Nezdrava ishrana moze biti i mnogo skuplja od 500e. Ja pricam o zdravoj ishrani, sve ostalo je nedisciplina. Ljudi ni ne znaju koliko je zdrava ishrana jeftina, ali to je neka druga tema. Konzumerizam vam namece iluzije koje sledite i mislite da su vam potrebne za srecu.

Ko tebe oženi na.ebo je :rolleyes:

Vrh