Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja sam počeo da razmišljam da bi bilo kul da nasledim stan. Nije da imam od koga, ali sada sanjam taj san...
Svakako ću odložiti kupovinu zasad, kažu: dream big.
Moji poznanici su nasledili stan od neke bake kod koje su živeli i o kojoj su na neki način brinuli, sada sam se setio, jer sam se kao mali čudio kako im ta baka ne dodje rod a oni žive i brinu se o njoj.
Ali doživela je ona 90+ god

Taj što čeka pad cena od recimo 2012....koliko ce još čekati ?
VIdi se ovde ...kad nekima postaviš pitanje iz koje prakse oni donose zaključke...ti ćute ili prebace na humor....ili kažu da je vlasnistvo nevažno....A sve znaju
Ne bi verovao koliko ljudi čekaju i kako se boje, evo samo da pročitaju argumente za pad cena na ovom forumu.
Drugar iz BG-a nije izdavao stan u NS-u 20+god, nije bio legalizovan, podstanar možda uništi itd... stojao prazan i troškovi idu pa idu.
Dok za to vreme traži za sebe stan u BG-u, ali uvek neki nedostaci mogu da se nadju ili za zgradu, lokaciju, stan itd...Ako je sve približno idealno onda je baš skupo.
Godinama, to jest možda i 10+ godina uvek mi on govori i još par sličnih da su nerealne cene, ko to kupuje, sada će kriza, politička nestabilnost, prestala je gradnja, neće biti poslova, cena bi treba da padne jer ovo nisu cene za naše ljude, bolje u nešto drugo uložiti itd itd...
Evo i dan danas mi govori da ne trebam u nekretnine da ulažem i kupujem ih, otići će Rusi, postoje prazni stanovi itd... I dalje nije kupio za sebe stan u Beogradu i dalje se dvoumi izmedju starogradnje ili novogradnje, malo je više za novogradnju.

Moji poznanici su nasledili stan od neke bake kod koje su živeli i o kojoj su na neki način brinuli, sada sam se setio, jer sam se kao mali čudio kako im ta baka ne dodje rod a oni žive i brinu se o njoj.
Ali doživela je ona 90+ god
Ugovor o dozivotnom izdrzavanju, postaje uobicajen kod ljudi koji nemaju decu a vec su u godinama

Ne bi verovao koliko ljudi čekaju i kako se boje, evo samo da pročitaju argumente za pad cena na ovom forumu.
Drugar iz BG-a nije izdavao stan u NS-u 20+god, nije bio legalizovan, podstanar možda uništi itd... stojao prazan i troškovi idu pa idu.
Dok za to vreme traži za sebe stan u BG-u, ali uvek neki nedostaci mogu da se nadju ili za zgradu, lokaciju, stan itd...Ako je sve približno idealno onda je baš skupo.
Godinama, to jest možda i 10+ godina uvek mi on govori i još par sličnih da su nerealne cene, ko to kupuje, sada će kriza, politička nestabilnost, prestala je gradnja, neće biti poslova, cena bi treba da padne jer ovo nisu cene za naše ljude, bolje u nešto drugo uložiti itd itd...
Evo i dan danas mi govori da ne trebam u nekretnine da ulažem i kupujem ih, otići će Rusi, postoje prazni stanovi itd... I dalje nije kupio za sebe stan u Beogradu i dalje se dvoumi izmedju starogradnje ili novogradnje, malo je više za novogradnju.
Isti slučaj....To je taj tip
Mafijaši grade otici ce u zatvor i staje izgradnja...Nemaju papire i srusice im zgradu...Pravicu sam zgradu jer mogu i ja od kapara i rata sam da finansiram ...Pući će balon pašće cene....Mogu i ja kao i ti ali neću...Bolje devize u banku pa da živim od kamate nego u beton....
Sve ovo govore oni koji nikad 1m2 nisu ni kupili niti napravili...i največi zaključak : JA IMAM (živi u tatinom ili dedinom stanu ili tuđem )...deca nek se snalaze...tako se uče..ne valja ih maziti....
Ps....uvek drugi krivi
Vauuuu

Samo ja se baš ne bi 100% složio s ovom tvrdnjom. Pre bi citirao "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" što je rekao John Maynard Keynes. Tako da koliko tržište može dugo da bude naduvano ili da bude iznad nivoa koji mi mislimo da su naduvani je mnogo duže nego što mi mislimo. I ne treba se ići na to da mi ispravljamo krive Drine jer smo skroz nebitni na samom tržištu. Svi učestvuju sa 1-3 stana što ne utiče nikako na tržište. Da li će biti slom tržišta ili ne videćemo. I slom i kad krene nije baš kao na berzi da sve padne odmah 30%. Kod stanova se dešava drugo. Prvo nestane 30-50% stanova iz ponude. Ljudi se povuku i čekaju "bolje vreme". E sad to traje godinu dve... Ako to bolje vreme ne dođe onda dolazi do laganog spuštanja cena... Eto vam primer iz 2008, slom je bio 2008 a cene su najniže bile 2013 znači 5 godina posle!!
Pa isto si napisao što i ja 🙂

Taj što čeka pad cena od recimo 2012....koliko ce još čekati ?
VIdi se ovde ...kad nekima postaviš pitanje iz koje prakse oni donose zaključke...ti ćute ili prebace na humor....ili kažu da je vlasnistvo nevažno....A sve znaju
Me znam nikoga da čeka od 2012...

Što više imaš, više hoćeš. Tako to ide. Ko ima 4 nekretnine, vremenom dobije želju da zaokruži na 5. A posle pete - nebo je granica! 🌠
Ali ima i izuzetaka. Evo, nekom će 9m2 sigurno biti dovoljno za sreću.

Nesto gledao pa mi izaslo ovo, znam da sam procitao da je krenula ekspanzija vinogradskom ulicom od strane investitora.
@vinogradjanin bi nam mozda mogao malo reci o zivotu ovde, koliko sam shvatio on je starosedeoc odatle :D

Kome je zanimljiv NBGD mozda bi trebalo gledati sam pocetak vinogradske kao neku mogucnost, jeste da ce vrv biti krkljanac kod kruznog toka zbog ledina ali verovatno ce ovaj deo doziveti veliku ekspanziju u sledecih 10-15 godina.

Sam ovaj projekat na sajtu investitora je skoro rasprodat a na halo oglasima stoji stan, isto veoma zanimljivo.

Toliko lajkova na ovaj komentqr a 150k iz 2005. samo kad se uracuna inflacija je 230k danas. I to bez da racunamo dodatnu vrednosti koja se desila znacajno u proteklih 20 godina. I danas se mogu naci stanovi 120m+ na Novom Beogradu recumo za 2200-2300 po m2. Tako da ovaj tvit zapravo nije nista znacajnije relavantan.

Da li neko objavljuje presek kamatnih stopa na stambene kredite za sve ili vise banaka? Vidim da ima kredium.rs ali je l to najbolje sto ima?

Toliko lajkova na ovaj komentqr a 150k iz 2005. samo kad se uracuna inflacija je 230k danas. I to bez da racunamo dodatnu vrednosti koja se desila znacajno u proteklih 20 godina. I danas se mogu naci stanovi 120m+ na Novom Beogradu recumo za 2200-2300 po m2. Tako da ovaj tvit zapravo nije nista znacajnije relavantan.
Ljudi zaboravljaju inflaciju i dalje se dosta njih nada da će ona prestati ili da neće imati uticaja na njihov zaradjeni novac.
Mnogi ljudi čuvaju samo novce na računima ili u šteku, čak ni ne oročavaju novce.
U mom okruženju je tek posle COVIDA ili u njegovom toku krenula priča o sveukupnoj inflaciji kroz životni vek ili svesno podsećanje koje se nekada zaboravlja.
Ipak vidim da novije generacije ili da kažem mladji učeniji ljudi svesnije gledaju na realna dešavanja(po mom utisku) i ne očekuju od klasičnog školovanja i zaposlenja da neko drugi brine o njima. Finansijska pismenost je tek krenula da se kod nas proširuje i uči i to najviše zbog povezanosti sa drugim ljudima.
Google, razne platforme, mreže itd..., pa ko ima fokus da izbaci lažni kontekst, prevare itd može dosta toga da nauči i ima odličnog materijala za samouko učenje.

Ranije sam pisao da kada oslabi prodaja, država će na svaki način pomagati mladima da dođu do stana (ustvari pomažu sebi a ne mladima). Sada smo u fazi zaduženja da je sve rasprodato, a nismo još ni počeli da vraćamo dugove nego samo kamate, zato će rio tinto - hteli mi to ili ne da kopa. Isto će biti sa ostatkom Srbije (planira se najmanje 35 rudnika). Zamislite državu (Srbiju), koja će proizvoditi zelenu energiju za EU, koja je na kolenima. Zato u narednih par meseci planiram kupovinu kuće na krajnjem severu Vojvodine.

Ranije sam pisao da kada oslabi prodaja, država će na svaki način pomagati mladima da dođu do stana (ustvari pomažu sebi a ne mladima). Sada smo u fazi zaduženja da je sve rasprodato, a nismo još ni počeli da vraćamo dugove nego samo kamate, zato će rio tinto - hteli mi to ili ne da kopa. Isto će biti sa ostatkom Srbije (planira se najmanje 35 rudnika). Zamislite državu (Srbiju), koja će proizvoditi zelenu energiju za EU, koja je na kolenima. Zato u narednih par meseci planiram kupovinu kuće na krajnjem severu Vojvodine.
Uzimajući u obzir raspoloženje građana, kopaće jedino ako izvede duge cevi i oklopna vozila na narod.

Nesto gledao pa mi izaslo ovo, znam da sam procitao da je krenula ekspanzija vinogradskom ulicom od strane investitora.
@vinogradjanin bi nam mozda mogao malo reci o zivotu ovde, koliko sam shvatio on je starosedeoc odatle :D

Kome je zanimljiv NBGD mozda bi trebalo gledati sam pocetak vinogradske kao neku mogucnost, jeste da ce vrv biti krkljanac kod kruznog toka zbog ledina ali verovatno ce ovaj deo doziveti veliku ekspanziju u sledecih 10-15 godina.

Sam ovaj projekat na sajtu investitora je skoro rasprodat a na halo oglasima stoji stan, isto veoma zanimljivo.
Lele kakvi renderi, Belgijsko selo da pomisliš. Volim ja svoju ulicu i kraj ali ovo nema veze s vezom:

Render:
1743347246978.png

Realnost:
1743347217729.png

Što se tiče same lokacije jako dobro je povezana ako je neko vezan za Novi Beograd i Zemun, čak ni do grada nije strašno jer ima dosta autobusa a kolima je 20-30 minuta. Elem, po meni odlična lokacija je početak Vinogradske, tu je slepa ulica sada, i relativno je mirno. Najbolje je ako imaš kuću, ja lično i dalje ne mogu da zamislim stambene zgrade i kako će to izgledati za život. Po meni je 2700 BEZ PDV-a previsoka cena, pogotovo što je grejanje na struju a po PDR je predviđen čak i toplovod da prodje i sva nova infrastruktura uključujući gas.

2 osnovne škole su u blizini, dve autobuske stanice. Sve u svemu što se Beograd bude širio tako će i ova lokacija biti bolja. PDR je realtivno dobro urađen, ali poznajući trend da država ne želi da gradi infrastrukturu, nego to ostavlja investitorima, proći će još nekoliko godina dok ne dođu veći igrači koji imaju sredstva da to izgrade kako je i planirano.

Za sada bi zaobišao ove prve zgrade zbog previsoke cene, a pogotovo ovu zgradu gde je investitor započeo gradnju bez građevinske dozvole. Opet kad vidim za koliko se prodaje na Ledinama možda je cena i opravdana, ali je bila dovoljno visoka da ja lično ne kupim tu stan iako sam bio u potrazi.

Sociološki eksperimenti su posebna pojava, sada nad nama primenjuju najuspešnije eksperimente. Takođe vidimo i neke druge vrste. Ovaj naraod kao neposlušan, planiraju zameniti drugim poslušnijima, a na tome se uveliko radi.

Lele kakvi renderi, Belgijsko selo da pomisliš. Volim ja svoju ulicu i kraj ali ovo nema veze s vezom:

Render:
Pogledajte prilog 234062
Realnost:
Pogledajte prilog 234061

Što se tiče same lokacije jako dobro je povezana ako je neko vezan za Novi Beograd i Zemun, čak ni do grada nije strašno jer ima dosta autobusa a kolima je 20-30 minuta. Elem, po meni odlična lokacija je početak Vinogradske, tu je slepa ulica sada, i relativno je mirno. Najbolje je ako imaš kuću, ja lično i dalje ne mogu da zamislim stambene zgrade i kako će to izgledati za život. Po meni je 2700 BEZ PDV-a previsoka cena, pogotovo što je grejanje na struju a po PDR je predviđen čak i toplovod da prodje i sva nova infrastruktura uključujući gas.

2 osnovne škole su u blizini, dve autobuske stanice. Sve u svemu što se Beograd bude širio tako će i ova lokacija biti bolja. PDR je realtivno dobro urađen, ali poznajući trend da država ne želi da gradi infrastrukturu, nego to ostavlja investitorima, proći će još nekoliko godina dok ne dođu veći igrači koji imaju sredstva da to izgrade kako je i planirano.

Za sada bi zaobišao ove prve zgrade zbog previsoke cene, a pogotovo ovu zgradu gde je investitor započeo gradnju bez građevinske dozvole. Opet kad vidim za koliko se prodaje na Ledinama možda je cena i opravdana, ali je bila dovoljno visoka da ja lično ne kupim tu stan iako sam bio u potrazi.
Zid na zid .....strašno

Gotovi smo. Kad čitam postove ovde, pitam se kako smo i dalje živi. Neka čudesna božija blagodet.

Poslednja izmena:
A zašto krajnji sever? Što dalje od rudnika? Bliže Tisi ili blize Dunavu?

A zašto krajnji sever? Što dalje od rudnika? Bliže Tisi ili blize Dunavu?
Bezveze bežiš @Sava Sava. Dzabe se cimaš. Bilo koje zagadjenje reke Morave pogađa 50+% teritorije zemlje. Samo o slivu reke Morave pričam. Zagađenje sliva Morave ne bi bilo samo nacionalni, već i međunarodni ekološki problem jer se uliva u Dunav i cela Vojvodina je zahvaćena. Poljoprivreda 0. Navodnjavanje 0. Vodosnabdevanje 0. Ovo je samo direktno slivanje vode. Ali zamislimo da postoji crna rupa i Morava se uliva u crnu rupu a ne u Dunav.
Ne postoji teorija u kojoj će ra***bati samo jedan deo Srbije a drugi da ostanu netaknuti. Mala smo zemlja. Podzemne vode. Drenaža itd. To samo mogu pojedini da se lažu i zavaravaju.

There's no place to hide.
Katasfrota. Evo žena mi rekla da smo potrošili 2 hiljade (dinara) više nego što odvajamo za mesečne troškove.
Bliži se kraj...

Vrh