MrGood2016
Advanced
- Učlanjen(a)
- 17.06.2018.
- Pohvaljen
- 3.083
Ja isto nisam siguran da li ima 85 godina ili je 85. godiste
Veruj mi, posle mesec dana te golgote, znaćeš tačno šta treba da radiš.
Stvarno si telegentan!A opusteno buraz, pa i za tebe nekad mislimo da si 2016. godiste, a nekad da imas 16 godina. Sa ovim postom si npr blizi 2016. godistu.
Aj da otkrijem malo više nego što treba. Ne placam stan zivim u svom. Izdajem jedan van BGa. Sredjujem kucu polako da bude što više en. efikasna (muke tantalove jos jedno 2-2.5 godine sigurno ali ne zuri mi se). Zato i znam koliko sta kosta i koliko neke cene nemaju veze sa realnošću. Radim od kuce. Nisam itjevac. Ponekad odem i do kancelarije.Moraš da mi kažeš širi kontekst, da li plaćaš rentu, koliko i u kom kraju ( koliko m2 ) i gde bi hteo da kupis stan, koji kraj i koliki stan..?
Koliko imaš godina, mesečni prihod, porodični status i očekivano nasledstvo u narednih 25 godina ?
Dobiješ horoskop gratis
Kada bih uzeo sad stan na kredit npr, po 3200e po m2, nekih 70m2 i garazu....to mu dođe oko 230.000e. stvarno ce me kostati:
100k ucesce
820-830e na 30 godina tj sa kamatom stvarna cena stana bice 100k ucesce + dugovacu banci oko 340.000 evra + troskovi . Ukupna cena stana bi stvarno iznosila oko 450.000 evra . Tj ukupno bi svakog meseca placao 580e kamate i 250e glavnice.
Već sam napisao svoje iskustvo. I ja sam brda gledao starogradnju. Sigurno preko 100 stanova, i to više kako bi sagledao tržište, nego što mi gori pod nogama. I 95% stvari koje sam saznao su bile negativne. (Iako se trudim da generalno gledam pozitivno situaciju koliko god je to moguće.)Ja sam tako obilazio i došao do zaključka da ljudi prodaju smeće za velike pare, pa sam odustao od kupovine.
Ko naleti u starogradnji na nešto dobro po razumnoj ceni, taj je ub'o džekpot.
Zato je i besmislena kupovina na kredit gde je iznos kredita veći od 50kOvako kad posložiš, tačno se vidi nivo besmisla trenutne situacije za kupca, a opet cene se drže. Zona sumraka BG tržišta nekretnina.
Nemoj da se ljutis, ali meni tek sad nije jasno sta ti u stvari trazis.. Ako sam razumeo ti imas 2 stana i zidas kucu i kupio bi jos jedan stan od cca 250k ?Aj da otkrijem malo više nego što treba. Ne placam stan zivim u svom. Izdajem jedan van BGa. Sredjujem kucu polako da bude što više en. efikasna (muke tantalove jos jedno 2-2.5 godine sigurno ali ne zuri mi se). Zato i znam koliko sta kosta i koliko neke cene nemaju veze sa realnošću. Radim od kuce. Nisam itjevac. Ponekad odem i do kancelarije.
Mozda kad sredim kucu, prodam jedan stan pa uzmem nesto. Svakako ako dodje do rasta, vise ce u % meni porasti cena stana u odnosu na Nbg/Zemun. Ja sam svoje kredite isplatio na vreme jer sam uzimao kad su bile izvesne okolnosti.
Kada bih uzeo sad stan na kredit npr, po 3200e po m2, nekih 70m2 i garazu....to mu dođe oko 230.000e. stvarno ce me kostati:
100k ucesce
820-830e na 30 godina tj sa kamatom stvarna cena stana bice 100k ucesce + dugovacu banci oko 340.000 evra + troskovi . Ukupna cena stana bi stvarno iznosila oko 450.000 evra . Tj ukupno bi svakog meseca placao 580e kamate i 250e glavnice.
Imam nešto uštedjevine. Kamata 4%. E da, kupio sam nešto btca po 16k. Sve dok nije presao 35k.
I natalnu kartu molim.
Normalno da nemam 85 godina
Nije bitno sta on ima i sta trazi, racunica je nenormalna obaska, da l kupuje kao investitor ili za zivot.Nemoj da se ljutis, ali meni tek sad nije jasno sta ti u stvari trazis.. Ako sam razumeo ti imas 2 stana i zidas kucu i kupio bi jos jedan stan od cca 250k ?
Kako nije bitno, pa to je najvaznijeNije bitno sta on ima i sta trazi, racunica je nenormalna obaska, da l kupuje kao investitor ili za zivot.
Ništa od natalne karte koliko vidim . Pa eto ti. Ja ne mogu da nadjem računicu da prodam stan, ulupam skroz uštedjevinu i zadužim se kod banke 340.000 evra za 120-130k koliko bih uzeo kredit i to da plaćam 800+e 30 godina. Jeftiniji stan zameniti skupljim, to je bila ideja. Pritom je diskutabilno da li mogu da izdam taj stan za iznos rate na duzi vremenski period (5+ godina). Preko 50-60k kredita uz ove cene se jednostavno nikako ne isplati. Meni bi trebalo vise i zato sam odustao. Iako mi to nije bio prvobitni plan, krenuo sam sa renoviranjem kuće. Kada bi stvarno krenuli da radite malo iznad standard gradnje koliko to i nije skupo i sta sve zavrsis sa odredjenom kolicimom novca. Ali da je cimanje, jeste cimanje. Zato su mi smesni komentari da je neko ulozio u sredjivanje stana od 70m2 40k evra a da tu nije npr veliki djakuzi, podno grejanje na toplotne pumpe sa granitnim plocicama velikih dimenzija , komplet spusteni plafoni sa rasvetom itd jer to mahom ne mozes sve da izvedes u stanu. A tek da cena izgradnje stana košta više od 2000e na najboljim i najskupljim lokacijama, to je notorna laž.Nemoj da se ljutis, ali meni tek sad nije jasno sta ti u stvari trazis.. Ako sam razumeo ti imas 2 stana i zidas kucu i kupio bi jos jedan stan od cca 250k ?
Prvo i osnovno, neko ko već ima 3 nekretnine ne uzima kredit na 30 godina, nego na mnogo kraće. Ako kažeš da si računao kredit na 30 godina, imaš manje od 36-37 godina, a imaš lepu imovinu, znači i lep prihod kad si tu imovinu stekao/nasledio, pa ne moraš da forsiraš. Ako imaš porodicu, pa želiš da imaš vrhunski stan na odličnoj lokaciji i kuću koju si sam sagradio za odmor, to znači da imaš u asetima više od 95% ljudi na svetu i neki trošak takvog života od cca 1.000 eura mesečno za kredit i račune je opravdan. AKo na to dodaš i čamac, 2 automobila i motor, može da bude i 1.500-1.700, ali kako da ti kažem, to je cena lepog života.Aj da otkrijem malo više nego što treba. Ne placam stan zivim u svom. Izdajem jedan van BGa. Sredjujem kucu polako da bude što više en. efikasna (muke tantalove jos jedno 2-2.5 godine sigurno ali ne zuri mi se). Zato i znam koliko sta kosta i koliko neke cene nemaju veze sa realnošću. Radim od kuce. Nisam itjevac. Ponekad odem i do kancelarije.
Mozda kad sredim kucu, prodam jedan stan pa uzmem nesto. Svakako ako dodje do rasta, vise ce u % meni porasti cena stana u odnosu na Nbg/Zemun. Ja sam svoje kredite isplatio na vreme jer sam uzimao kad su bile izvesne okolnosti.
100k ucesce
Imam nešto uštedjevine. Kamata 4%. E da, kupio sam nešto btca po 16k. Sve dok nije presao 35k.
I natalnu kartu molim.
Normalno da nemam 85 godina
Kada tako napišeš ispada da sam vanbracni sin Miškovića . U realnosti ono što imam moze svako da priusti prodajom 2.5 ili manjeg 3.0 stana u Beogradu. Mislim na starogradnju na malo boljim/solidnim lokacijama. Kod mene je to malo više diversifikovano. Kakvi čamci i ostala čuda.Prvo i osnovno, neko ko već ima 3 nekretnine ne uzima kredit na 30 godina, nego na mnogo kraće. Ako kažeš da si računao kredit na 30 godina, imaš manje od 36-37 godina, a imaš lepu imovinu, znači i lep prihod kad si tu imovinu stekao/nasledio, pa ne moraš da forsiraš. Ako imaš porodicu, pa želiš da imaš vrhunski stan na odličnoj lokaciji i kuću koju si sam sagradio za odmor, to znači da imaš u asetima više od 95% ljudi na svetu i neki trošak takvog života od cca 1.000 eura mesečno za kredit i račune je opravdan. AKo na to dodaš i čamac, 2 automobila i motor, može da bude i 1.500-1.700, ali kako da ti kažem, to je cena lepog života.
Jedan moj drug kaže, imaš onoliko para koliko trošiš.
AKo zidaš kuću ( predpostavljam vikendicu) to su veliki izdaci, pa bi ti kredit sada pravio velike probleme u mesečnom budžetu.
Da ne idem dalje, ako možeš da 'prepakuješ' i da živiš na lokaciji gde je preko 3.000 eura m2, why not?
Ali čovek sa 3 nekretnine bi trebao da 'diskontuje cash-flow' za max 15 godina, moje je skromno mišljenje. A tu je kamata dosta manja i 1.000 eura danas nije isto što i 1.000 eura za 10 godina.
Nisam ja stavio, ti si obracunao kredit na 30 godina = najskuplja opcija. To rade ljudi under 30, sa 20% učešća jedva skupljenih.Kada tako napišeš ispada da sam vanbracni sin Miškovića . U realnosti ono što imam moze svako da priusti prodajom 2.5 ili manjeg 3.0 stana u Beogradu. Mislim na starogradnju na malo boljim/solidnim lokacijama. Kod mene je to malo više diversifikovano. Kakvi čamci i ostala čuda.
Bolje biti milioner ceo život nego prosjak nedelju dana . Pa ja da imam ne bih gledao kredite. Uzeo bih za keš, to se najviše isplatiNisam ja stavio, ti si obracunao kredit na 30 godina = najskuplja opcija.
Onda sam ti ja dodao čamce, kola i motore, gde ti ostaje za jedan deo toga ako nadjes stan koji mozes da kupis na kredit ali sa 15 godina otplate. Razliku u kamati možeš da potrošiš na takve stvari, BTC ili bilo šta drugo. Na ovu tvoju kalkulaciju ( od 250k do 450k ) ima mesa da se kupi i čamac, 2 auta i motor za 15 godina manje otplate.
Eto jedan plastičan primer.
Uopšte ne kapiram argument za plate. Ako su plate u proseku skočile 15% to ne znači da je nekretnina u proseku jeftinija 15%, zato što je bukvalno sva ostala roba skočila 30-50% (i više).
@marketwatcher objasni mi ovaj tvoj intelektualni manevar oko plata, možda sam ja glup.
Opet kazem nominalan rast i realan su dva razlicita pojma. Ja sam 2019 krenuo da koristim Wolt aplikaciju za narucivanje hrane na poslu. Sacuvao sam danas part screenshot sa telefona iz istorije porudzbina :
Pogledajte prilog 194274
ta porcija 2019 u septembru je bila 2500 a danas je 4500. E sada ako si imao platu 2019 od 100 000 din mogao si da kupis okruglo 40 porcija u poredjenju sa npr platom od 150 000 danas gde bi mogao da kupis 33.3 porcije. Nominalno tebi je plata porasla 50% a realno ti je plata porasla oko -17%.
Pogledajte prilog 194276
Vidim glovo za Rishard Standard trazi 620 din. Za ovaj slucaj da uzmemo cenu sa lica mesta bez dostave to je 500 din. Racunaj za 100 000 din mogao si da 2019 uzmes ~312 komada a danas sa platom 150 000 kupujes 300 komada bez posrednika. Opet plata nominalno veca 50% realno veca -6%.
Evo proveri koliko npr litara jogurta/mleka si mogao da kupis 2019 a koliko danas? Jel znas npr za Burger House i cene za burger od 395 din? Jel se secas toga, to je bilo 2019. Nije samo hrana, sve usluge su duplirane, lekari, frizeri majstori... Ponovicu jos jednom ako je nekome plata porasla samo 50% od 2019 do danas onda zivi losije.
Naravno i tek će da nude sve bolje uslove.Je l' nudi neko pola perioda fix posle varijabilna kamatna stopa za stambeni kredit?
Ja bih sačekao da prođu svi ovi izbori u EU i SAD tj do početka sledeće godine sa kupovinom. Odmotaće se svašta do tad
Nekretnine su skupe zato što u Beogradu ima sve više ljudi koji umeju, znaju i mogu.. I oni žive i rade u Beogradu i privlače ostale da i oni pokušaju. Surovo jeste, ali ta je igra.
Dok ne skupiš pare, polaži za A kategoriju, nauči Italijanski ili Kineski, počni da treniraš karate ( kažu da to pomaže da budeš strpljiv )I šta bi sad? Da ništa ne diram i da skupljam pare pa kad skupim da dignem kredit na 15 godina ? Taman 50k za 5 godina. Ali onda ode Mirijevo na 5k i nista. Opet sam na početku